Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.945
So komentarive si beter od kurva zimi se ti kazujem dosaden si ko pravosmukalka u nedela
Ok разбирам дека е популарно на форумот да се плука по марсовец и да се тврди дека е предолг. За филм со врвна кинематографија и режија како Реверант да се тврди дека не е добар. Ама за инди европски филм ако се каже дека е ништо посебно (што не значи дека е лош) е табу.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.401
Поени од реакции
113.947
Не се сметаш за филмоман, така? Обично кога гледаш филмови, гледаш некои забавни/лабави? Те немам читано многу тука, па го извлекувам овој заклучок. Кажи ако грешам.
За филмов да му биде на некој wow, мислам дека клучна улога игра тоа дека треба да е филмоман, односно да има изгледано секаков вид на филмови (не е баш тоа дефиниција за филмоман ама ајде) и да има доста истенчен вкус. За филмов треба да си сконцентриран и да се посветиш. Мајка ми запнала да го гледа revenant, (претпоставувам у нејзиното опкружување го зборат филмот). И го однесов во 5 саат. Во 10 ме викна како да го пуштела пак (си паузирала госпоѓата за да гледа турски серии). Беше стигната до 38 минута. 5 саати поминаа од кои само саат и пол на турска серија. Претпоставуам остатокот од времето си дремела на фејсбук на телефонот. Забегав ја малце со ова и со едитирањево каша попара.
Ако некој цело време си гледа лабави филмови од типот на романтични комедии, блокбастерчиња и слично, сметам дека тоа игра голема улога филмот да не му биде wow.
Сепак, не значи дека и на сите филмомани ќе им биде wow.
Не се сметам за филмоман. Гледам многу филмови, али се држам до одреден жанр и не отстапувам премногу. Гледам трилери и трилери/драми/крајм. Романтични комедии и такви филмови за тепање време не постојат за мене. Највеќе од се што мразам на овој свет е sci fi и никад нема да гледам тоа. Никад нема да го глеам Луди Макс, никад нема да го гледам Мартиан и да не набројувам даље. Ако сака и 1000 Оскари нека земат ја не ги гледам.

Инаку мислам дека грешна ти е перцепцијава со ова филмоман, ја нигде не реков дека филмот е лош, само според мене можел и подобро да биде направен. Али пак ќе ти кажам, не го оспорувам филмот, има приказна, има поента, нарочито ми се допаѓа глумата на девојката, но не ми е нешто спектакуларно. Ако на тебе ти е тогаш во ред, не ми пречи тоа, нити пак можам да ти контрам ради тоа јер је твој вкус.

Член од
1 декември 2010
Мислења
1.294
Поени од реакции
2.781
Го пуштив пред две-три недели Викторија, касно беше, изгледав околу пола саат, малку ми беше досаден, ми дојде дремка и го заебав. Другиот ден не ми се јави никаква желба да го догледам и сеуште го немам изгледано, а у меѓувреме изгледав еден куп други филмови. Да не ме сфатете грешка, не викам дека е лош, сепак го немам изгледано, ама последен пат кога ми се случи тоа со некој филм, беше со одисејата на стенли кјубрик, најдосадниот филм што го имам изгледано :unsure:

Инаку марсовецот ми беше многу кул филмче, не знам зошто толку многу хејт јаде, 2 саати како 10мин ми поминаа. Можеби повеќето од вас го сфатиле ептен сериозно и очекувале многу повеќе тензија во филмот.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.760
Поени од реакции
36.670
Ok разбирам дека е популарно на форумот да се плука по марсовец и да се тврди дека е предолг. За филм со врвна кинематографија и режија како Реверант да се тврди дека не е добар. Ама за инди европски филм ако се каже дека е ништо посебно (што не значи дека е лош) е табу.
Е за ова и јас не се сложувам со тебе. Сорентино, на пример, е Европјанин, The Great Beauty е европски филм, па ипак, според мене е срање невидено! :D :coffee: Го кажав тоа, па еве уште жив сум.

W

wicked_1

Гостин
Е за ова и јас не се сложувам со тебе. Сорентино, на пример, е Европјанин, The Great Beauty е европски филм, па ипак, според мене е срање невидено! :D :coffee: Го кажав тоа, па еве уште жив сум.
Зед сака да каже дека генералниот впечаток е таков, исклучоци секаде постојат. Според мене во право е.

Инди филмовите поретко подлежат на хејт критика, а имаат поосетливи фан групи кои често ги преценуваат филмовите од ваков тип. Наоѓаат артистички нијанси секаде, изнаоѓаат тврд симболизам, длабоки филозофски пораки.. накратко класификација во артхаус по секоја цена. =)

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.760
Поени од реакции
36.670
Зед сака да каже дека генералниот впечаток е таков, исклучоци секаде постојат. Според мене во право е.

Инди филмовите поретко подлежат на хејт критика, а имаат поосетливи фан групи кои често ги преценуваат филмовите од ваков тип. Наоѓаат артистички нијанси секаде, изнаоѓаат тврд симболизам, длабоки филозофски пораки.. накратко класификација во артхаус по секоја цена. =)
Не можам да негирам дека е така, но не и на форумов. Се сеќаваш колку @wot му удри хејт на Another Earth, на пример?

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.760
Поени од реакции
36.670
Процентуална застапеност. :toe:

пример, според него сите филмови на Малик се 10тки.
@wot хехе :smirce:
Па не би рекол дека филмовите на Малик се нискобуџетни мали инди филмчиња. Спореди: Мајк Кејхил кога го снимал Another Earth, го снимал во родниот град и за да заштеди средства дел од актерската и техничката екипа ги сместил кај него дома, по роднини и пријатели. Тоа е мало инди филмче.

W

wicked_1

Гостин
Па не би рекол дека филмовите на Малик се нискобуџетни мали инди филмчиња. Спореди: Мајк Кејхил кога го снимал Another Earth, го снимал во родниот град и за да заштеди средства дел од актерската и техничката екипа ги сместил кај него дома, по роднини и пријатели. Тоа е мало инди филмче.
Ок, не мислев на инди-нискобуџетен филм само, зборот ми беше за целото експериментално/алтернативно кино за селектирана публика.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.945
Не ми цитирај само одредени делови како да кажувам нешто контрадикторно.
Верувај дека сликава не е твојот случај.
Ти самиот цитираш делови од моите коментари и потоа донесуваш заклучоци што воопшто не се точни, потоа на passive aggressive начин напаѓаш.

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
hahaa ova bese zabavno

http://www.makedonski.info/search/сеирџија?

Не ми цитирај само одредени делови како да кажувам нешто контрадикторно.
Верувај дека сликава не е твојот случај.
[DOUBLEPOST=1452957848][/DOUBLEPOST]
Ти самиот цитираш делови од моите коментари и потоа донесуваш заклучоци што воопшто не се точни, потоа на passive aggressive начин напаѓаш.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.635
Поени од реакции
34.032
Da pisevte site blokbasteri superheroi gi svigam aj...

Ne site indi gi velicam, nitu pak site art house... epten mi se challenge bas vakvite, poso ili gi sakam mnogu ili gi hejtam dodeka mi drzi um.

Ne moes da hejtas alternativnata scena poso probuvaat uvek nesto nesigurno. Eksperimentiranje sekogas prifakam poso radi istoto denes iame nekoi remek dela.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
Ти самиот цитираш делови од моите коментари и потоа донесуваш заклучоци што воопшто не се точни
Момче, кој погрешен заклучок за тебе го донесов?
Ај не можеш да ми го спомнеш тоа за инсајд аут...

Последно уредено:
W

wicked_1

Гостин
Bridge of Spies - second watch

Мислам дека 7/10 му е ептен високо, 6 seems right. Каков празен паушален филм, никаков заплет, ни грам тензија. Сторија, историски осврт, искеширано за добар сет у Берлин и толку.

Освен Мајк Рајланс никој друг со прст не мрда... просек.

Kajgana Shop

На врв Bottom