Valdano (27.05.10 - RNE): Бев многу агресивен во некои колумни со Mourinho, но тоа беше пред три години, тоа ќе го средам лично со него, тоа е веќе завршен случај. Тоа што јас го мислам за естетиката на фудбалот сум го кажал во многу колумни и во пет книги кои ги напишав во последните 20 години. Кога бев тренер, го правев тоа што го зборев.... сега мојата задача е друга. Јас сум од клубот и сметам дека Real Madrid има потреба од личност како Mourinho и тука завршува случајот.
Околностите не натераа да го промениме тренерот и доаѓа еден престижен тренер со победничка страст. Мораме да напредуваме.
Во анализата која ја направивме за работата во изминатата сезона имаше и позитивни оценки, неверојатна улога во la Liga, сезона без конфликти. Тоа е заслуга на Pellegrini, но не ги исполнивме очекувањата на најважните натпревари и тоа остави длабока трага. Ова е моментот во кој треба да се донесат одлуки, а тука секогаш одлуките се контроверзни, и повеќе во оваа ситуација, кога 50% од los socios се за едната и другите 50% за втората опција.
Real Madrid е клуб со историски приоритети, Првиот приоритет е страста за успех, затоа што имаме лоша врска со поразот од кога постоиме. Потоа луѓето бара предаденост, затоа Raúl е тоа што е. И на крај потребен е добар фудбал. Ангажиравме еден тренер кој е доволно интелигентен за да знае каде доаѓа.
Mourinho вика дека доаѓа со скромност, затоа што ова е комплексен клуб, специјален и многу голем. Mаradona кажа дека Mourinho бара слава и дека славата е во Real Madrid. Моја работа е да му објаснам со што се соочува.
Се зборуваше дека Perez влијае на одлуките на тренерите, но вчера Pellegrini кажа дека речиси и не зборувал со Perez. Претседателот ја остава екипата во раце на професионалци и неговиот контакт со играчите и тренерот се минимални. Ангажманот на Mourinho го докажува тоа.
Треба сериозно да се разговара со тренерот за нови играчи, кога ќе ги дознаеме неговите барања и идеи ќе зборуваме за нови играчи. Higuaín не е на продажба. Kaká е играч кој следната сезона ќе биде како нов. Guti ми кажа дека сака да донесе одлука за својата иднина во текот на летото, знае дека клубот ќе ја почитува истата.
--- надополнето ---
Иначе.. Коларов 25 има ?