За жал нашиот народ никогаш нема да научи.....
Како прво таква е состојбата на државата и на мак лигата....да беше малце првенството посилно и поатрактивно сите ќе одеа на стадиони да ги бодрат клубовите вака едноставно што ќе гледаат на теренот освен влечкање???..сите ние сме таму за фудбал и да го бодриме нашиот клуб од градот..е сега има разлика од навивачи до навивачи..постојат хард корд фанови на клубот како Чкембари кои на секој натпревар се на стадион и постојат само навивачи кои не одат секогаш но кога можат најдуваат време за да одат да погледаат квалитетен фудбал(што за жал кај нас тоа го нема)..и од шо мајка јас да одам да гледам Пелистер -Тетекс кога можам да си гледам асолен фудбал на рает Челзи-Манчестер(пример)...со што ќе ме привлечат мене Пелистер да одам да ги гледам иако цел живот навивам и ќе навивам за нив....ама тоа е кога во нашиот спорт и пред се има само лешинари кои не дозволуваат прогрес ..а и додуша секој така би правел ама тоа е како што спомна ти друже...МЕНТАЛИТЕТ..(штета)
Најлошото е шо наместо да научиме нешто позитивно од Западот ние ги примивме негативните работи...
Со модерното време,со воведувањето на кабловските телевизии,па кладилниците,еве последните години и интернетот се сменаа навиките...
И порано за разлика од европскиот фудбал сме заостанувале-можеби не во оваа мера како денес,но прилично големо заостанување беше........но сепак стадионите беа полни,луѓето си ја задржаа навиката да одат на утакмица....
Зошто сега не одат-па не остареа наеднаш тие фанови?Тие се сеуште тука,но се случи тн ПЕРЕЊЕ НА МОЗОКОТ и престанаа да одат на утакмици...
Па не мора да гледаат квалитет,типичен пример е Англија,земја со најзагреани и најверни фанови...луѓе на кои мора да им симниш капа,и да им се поклониш кога се работи за навивање....
Преполни стадиони дури и во оние регионални конференции,Воксол,па и во најниските лиги-значи луѓето си се држат на традицијата,на културата која се пренесува од генерација во генерација-не го боли него дали за неговиот клуб играл Руни,Џерард,или Лапмард,тој навива за Милвол,Стоук,Јеовил,Нотс Каунти,зошто припаѓа на тој крај-зошто татако му навивал,другар му,комшијата и сл....и крај-навивач е до крај...
Нема оправдувања како кај нас-Пелистер е слаб,шо барам да губам време јас по утакмици-ќе си одам на кафе на широк сокак и ќе си го ладам...:3:...
Типична македонска работа...:kesa:
Жалпсно е шо Овде кај нас во последно време навивањето некои го сфаќаат како ПОМОДАРСТВО,некоја фаза во животот која ја поминува некое тн по битолски сленг- ШАНКУРЕ :mist:ќе тепа некој филм,ќе се прај мангуп пред женските,прашај го да ти наброи барем двајца играчи од клубот-појма нема....итн,еден куп приказни.....:music3:..
Ќе му помини филмот,и ќе заборави кај е стадионот или салата...
Тоа не се навивачи,тоа се случајни минувачи,шминкери,вистинските навивачи се секогаш со клубот-не мора да оди да навива,нека оди на утакмици кај обичната публика...
А не овде кај нас,ќе оди ќе навива некоја година,и одма ветерани.доста е,срамота е да ме гледаат луѓето:kesa:...
Верувам сите се сложуваат дека до УМОТ е проблемот кај Македонецот-не до квалитетот на спортот и сл....
Не само во спортот,туку и во сите бранши,затоа назадуваме,наместо да одиме напред....
..