Се изначитав за потенцијални трансфери, хе хе добро де така е секое лето, но од сите тие најмногу ми „бодат“ очи
Вертонген и
М'Вила.
http://news.arseblog.com/2012/05/a-message-for-jan-vertonghen/
Сакав да дојде овој човек, порано, сега не сум сигурен... Мистер Арсеблог убаво го има тоа претставено. Не може Арсенал да ти биде резервна опција на Тотенхем. Инаку, по денови расправа со фанови на нашиот сакан клуб, дојдовме до заклучок дека всушност за Вертонген немаме место. Кого ќе седнеме на клупа? Кошеилни? Вермален?... За трет или четврт бекап не можеме да најдеме подобар играч од Мертерсакер и Џуру, кој добар дефанзивец би се согласил да седи на клупа и да игра по 10-15 натпревари по сезона. Енглезиве викаат дека можел да игра и дефанзивен среден... па ако можел досега сигурно ќе играше среден ред, во Холандија постојано експериментираат а јас немам видено централен дефанзивец кој игра поубаво со топка од Кошеилни. Па тој би бил подобра опција за деструктивец...
Со ова доаѓаме и до М'Вила, речиси иста ситуација. Кој тука ќе седи на клупа? Артета и без тоа нема да биде постојано стартер, треба да игра и (Ремзи) вонбрачното дете на Венгер, да не зборам за Вилшир и преродениот Росицки. Но случајот на М'Вила е далеку пореален отколку на Вертонген. Во средина сме секогаш кратки и имаме доста повреди, Сонг на моменти знае да се изгуби или да се трансформира во Фабрегас, па да остави позади простор за цел батаљон. А и сигурно би му годела мала конкуренција (ако М'Вила може да се нарече мала конкуренција) ако ништо друго ќе го мотивира и натера да ги поправи тие недостатоци во неговата игра. А кога Венгер би имал избор за таа дефанзивна позиција би го одмарал Сонг а со тоа и би спречил евентуални повреди (иако типов е како Терминатор, ништо освен црвен картон не го спречува да игра)
Според мене доаѓањето на М'Вила, посебно ако се земе предвид и Подолски, доста ќе го зајакне нашиот тим. Нашиот проблем со одбраната не е до последната четворка, индивидуално тие сите се одлични играчи (освен таа лева бековска позиција каде сеуште имаме некои слабости). Проблемот е што многу често средниот ред не ги извршува своите дефанзивни обврски, играта против Сити дома (1-0) и Њукасл 2 полувреме (2-1) треба да бидат земени како пример како треба да се игра. Тимот напаѓа како целина и треба да се брани како целина, но во нашиот случај не е така.
Искрено многу сакам да го видам М'Вила во Арсенал, само да не испадне и тој ќилаво дете како Шамак и Скилачи или да се изгуби како Жервињо (после тој мочан африкански куп).