Види, Венгер е одличен стратег, но и тој како сите има маани. Само што неговите маани станаа веќе комплекси. Ги преценува француските играчи, премногу фура млади играчи, кои ги прави одлични поединци за по 2-3 сезони да се разбегаат по клубови со колку-толку поголема перспектива. Фура игра која не му наликува на клуб од англиското првенство, ние отсекогаш со Венгер сме имале одлична преубава пас игра, но во бедемот на одбраната сме имале еден Тони Адамс, еден Сол Кембл, еден Ешли Кол, а сега Кошчиелни и Скилачи се бледи замени за таквите икони на Арсенал. Да не зборам за Алмуниа, никогаш не сме имале светска класа голман, но според мене Алмуниа освен во Арсенал не би играл ни за еден тим кој е во ЛШ или слично. Вилшер е фантастичен талент, но како и сите играчи на негова возраст не може да се сноси со предизвиците во професионалниот фудбал на највисоко ниво - Англиската Премиер Лига. Истото важи и за Кошчиелни, Рамзи и Клиши. Ни треба искуство, ни треба лидер кој ќе биде постојано тука за клубот, повредите на Фабрегас се се почести и станува сличен на Ван Перси, кого веќе го подзаборавам дека го имаме во тим.
Венгер има направено неколку големи грешки, и се ми се чини како да нема доволна контрола врз фудбалерите, прелесно ги продадовме Хлеб, Туре, Анри и доста други, а не најдовме соодветни замени.
Арсенал беше едно големо семејство, сега се распашана банда, многу потенцијал, но слаба ментална и физичка подготвеност, нешто за што Венгер треба да сноси одговорност, него не му е работа само да поставува тактики, тренерот е и психолог и татко на играчите.
Секоја година, пет години по ред го слушаме истото, иамме потенцијал, ај да почекаме уште една година младиве играчи да се уиграат, па кога ли мајку му стара веќе ќе се уиграат? 5 сезони по ред истата приказна.
Убаво кажа Реднап во едно интервју вчера или завчера, во 2003 Венгер само седеше на клупа и посматраше за време на натпреварите, секој детал го приметуваше и подобруваше, и Арсенал беше непобеден 50 меча, последниве неколку сезони Венгер скока, трча наоколу нервозно, се кара, изиграва авторитет ала госпоѓа Фергусон, и се гледа дека нешто не штима.
Ако и оваа сезона завршиме 4-5 на табела, испаднеме во четврт/полу финале на ФА/Лига куп, ако испаднеме пред полу-финале на ЛШ, јас би гласал ЗА промена на тренерот.