Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.884
Поени од реакции
6.950
Ајде да слушнам предлози, пофалби, критики за екстерни хард-дискови. На минимум место сум на лаптопот (320 гб) па планирам да си купам едно дискче со мин. уште толку капацитет. Предложете марки, продавници, модели....дали вреди да се даде некој динар плус за диск со усб 3.0 конекција или пак варијанта со повеќе гигабајти ама усб 2.0 конекција?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ајде да слушнам предлози, пофалби, критики за екстерни хард-дискови. На минимум место сум на лаптопот (320 гб) па планирам да си купам едно дискче со мин. уште толку капацитет. Предложете марки, продавници, модели....дали вреди да се даде некој динар плус за диск со усб 3.0 конекција или пак варијанта со повеќе гигабајти ама усб 2.0 конекција?
Чим имаш USB 3.0 земи таков хард диск.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.884
Поени од реакции
6.950
Ама немам :D Работата ми е дали вреди да се инвестира уште сега, за новиот лаптоп кога ќе го купам....што нема да се случи во мин. наредните 3 години ако ме служи асусов како досега....Ама па ако подразмислам...хипотетичкиот нов лаптоп сигурно би бил со мин. 640 ГБ хдд така да поекономична ми се чини варијантата со повеќе гигабајти и со усб 2.0. Кажи марки....на пример Вербатим или ЛГ...?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ама немам :D Работата ми е дали вреди да се инвестира уште сега, за новиот лаптоп кога ќе го купам....што нема да се случи во мин. наредните 3 години ако ме служи асусов како досега....Ама па ако подразмислам...хипотетичкиот нов лаптоп сигурно би бил со мин. 640 ГБ хдд така да поекономична ми се чини варијантата со повеќе гигабајти и со усб 2.0. Кажи марки....на пример Вербатим или ЛГ...?
За 3 години ќе има USB 16.0 :)

Земи си што ти одговара и ти препорачувам да е Western Digital некој без напојување (MyPassport). Имаш и од 1TB такви.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.884
Поени од реакции
6.950
За 3 години ќе има USB 16.0 :)

Земи си што ти одговара и ти препорачувам да е Western Digital некој без напојување (MyPassport). Имаш и од 1TB такви.
да да без напојување планирам бе од оние помалите...гледав има во Анхоч добри...

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.153
Поени од реакции
5.921
Добро а што мислиш за Assus марката на лап-топи ,дали се добри тие,бидејки се повеке и повеке ги земаат нив,какви се во перфонманси и цени во разлика со DELL ,малку да ми направите анализа :D
Види вака, перформансите на сите лаптопи на зависат од брендот, туку од хардверот што е во нив. Бидејќи горе-доле сите лаптопи периодов што се во тој ранг што ти го бараш имаат i3-2310M или i5-2410M - сите имаат исти перформанси. Разликата од лаптоп до лаптоп е во дополнителната опрема, дизајнот, мониторот, гаранцијата, издржливост на батеријата, поставеноста на тастатурата и уште некои ситни работи што придонесуваат да ги сакаш едните, а не другите.

Така да на крај све' се сведува на твој личен вкус. Еве еден модел на ASUS што е во тој ранг на цена и може да ти се свиѓе.

Член од
7 септември 2009
Мислења
155
Поени од реакции
243
Види вака, перформансите на сите лаптопи на зависат од брендот, туку од хардверот што е во нив. Бидејќи горе-доле сите лаптопи периодов што се во тој ранг што ти го бараш имаат i3-2310M или i5-2410M - сите имаат исти перформанси. Разликата од лаптоп до лаптоп е во дополнителната опрема, дизајнот, мониторот, гаранцијата, издржливост на батеријата, поставеноста на тастатурата и уште некои ситни работи што придонесуваат да ги сакаш едните, а не другите.

Така да на крај све' се сведува на твој личен вкус. Еве еден модел на ASUS што е во тој ранг на цена и може да ти се свиѓе.
Го имам истиот лаптоп што ти го препорача олд скул така да можам само да ти кажам дека е супер сеа за сеа го имам од мај 2011.
Единствена мана, местото за вклучување во струја на лаптопот е за никаде :) уште не ми е јасно како од толку мн. места го одбраа баш тоа... #FAIL :)
Другото е топ, батерија држи 4 саати со wi-fi on и сурфање, за игри исто супер е Crysis 2 na ultra so DX11 ја играм чат пат сецка на отворено коа излезат 43123 зверови за тепање...

Се на се Recommended buy. (y)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
472
Поени од реакции
292
Јас како што имам читано и i5-2410 e 2 јадрен процесор со 4 threads пошто и јас ќе земам Dell лаптоп сега пред нова година и се мислам помеѓу:

DELL N5010 4/500/ATI HD 5650 BLACK овој е со i3-380M ......29 000 den

DELL N5110 4/500/ Nvidia GT525M -1GB овој е со i3-2310....33000 den

Што мислите вреди ли да се даде 4000 ден.повеќе за вториот разликата е што е понов модел и втора генерација на i3 процесор.А и нешто гледам се жалат за овој вториот графичката со оптимус технологија не работела баш најдобро, некад не ги префрлала графичките картички најдобро.
Секој СОВЕТ е добродојден :)
Што мислите кој од претходниве два лаптопи е подобар цена/перформанси
И дали за Matlab,AutoCad,Photoshop i Solid Works доволна е интегрираната HD3000.
Доколку имате и подобар предлог од Dell може да ми предложите....

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.153
Поени од реакции
5.921
Што мислите кој од претходниве два лаптопи е подобар цена/перформанси
И дали за Matlab,AutoCad,Photoshop i Solid Works доволна е интегрираната HD3000.
Доколку имате и подобар предлог од Dell може да ми предложите....
Подобар е вториот (барем на хартија), цената си е ок, за програмите што ги наброја ќе биде топ, нема подобар предлог од Dell.
Се надевам опфатив се' :)

Член од
14 октомври 2009
Мислења
431
Поени од реакции
295
Дали вреди оваа конфигурација 21000? Ова е во АМЦ.

Intel Core i3-2100 3.1 Ghz
MB Foxconn H61MXV
4 GB DDR3 RAM
500 GB HDD
nVidia GT 440 / 2 GB
DVDRW

А ова е 19400 во Сет.

Intel H61
4 GB DDR3 RAM
500 GB HDD
GeForce GT 430 1GD3
DVDRW

Која е разликата? Колку што разбирам јас само графичката на едниот е 2 гига, а другата 1? Дали вреди за тоа да дадам уште 1500 пошто и онака ми е надминат буџетот:)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Дали вреди оваа конфигурација 21000? Ова е во АМЦ.

MB Foxconn H61MXV
4 GB DDR3 RAM
500 GB HDD
nVidia GT 440 / 2 GB
DVDRW

А ова е 19400 во Сет.

Intel H61
4 GB DDR3 RAM
500 GB HDD
GeForce GT 430 1GD3
DVDRW

Која е разликата? Колку што разбирам јас само графичката на едниот е 2 гига, а другата 1? Дали вреди за тоа да дадам уште 1500 пошто и онака ми е надминат буџетот:)

Првиот има појака графичка (440 > 430) а тоа дали има 2 или 1GB не менува ама баш ништо.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484

Или на кратко од тоа дали имаш беден хард на 5400 вртежи кој е оптимизиран да штеди струја, или SSD.... ентри левел лаптоп со SSD ќе го разнесе на оној од мид рејнџ категоријата доколку има SSD.
--- надополнето: 25 декември 2011 во 20:27 ---

Или на кратко од тоа дали имаш беден хард на 5400 вртежи кој е оптимизиран да штеди струја, или SSD.... ентри левел лаптоп со SSD ќе го разнесе на оној од мид рејнџ категоријата доколку има SSD.

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
Може некој да ми препорача конфигурација до 60 000 ден, без монитор и исто така предлог за продавница од каде би ја купил.

Би го користел компјутеров за игри повремено, но првичната употреба ќе биде за аудио продукција.

Според мој вкус би сакал да го имам најдобриот процесор кој го има во Македонија, претпоставувам е i7 2600K, а за графичка некоја стандардна за денешни услови, можеби GTX560? SSD до кај 64гб за оперативниот систем и HDD 2тб, рам од 8-12гб. Помош ми треба околу другите делови, за кои не знам многу. Инаку не ми треба скапо фенси куќиште и ми е многу битно компјутерот да биде тивок при работа, што зависи од напојување и кулери, пак претпоставувам, па ако може помош околу тоа. Фала.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Може некој да ми препорача конфигурација до 60 000 ден, без монитор и исто така предлог за продавница од каде би ја купил.

Би го користел компјутеров за игри повремено, но првичната употреба ќе биде за аудио продукција.

Според мој вкус би сакал да го имам најдобриот процесор кој го има во Македонија, претпоставувам е i7 2600K, а за графичка некоја стандардна за денешни услови, можеби GTX560? SSD до кај 64гб за оперативниот систем и HDD 2тб, рам од 8-12гб. Помош ми треба околу другите делови, за кои не знам многу. Инаку не ми треба скапо фенси куќиште и ми е многу битно компјутерот да биде тивок при работа, што зависи од напојување и кулери, пак претпоставувам, па ако може помош околу тоа. Фала.
Штом даваш толку пари земи си и кулер на вода.

Kajgana Shop

На врв Bottom