Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Што мислите помеѓу овие матични Asus Gryphon Z87 vs Asus Z87-Plus vs Gigabyte Z87X-D3H кои се сите тука некаде во цена? Ако ги занемариме поквалитетните отпорници Gryphon нема PCI слот за Xonar D1 или слична карта која мислам да ја купам во иднина заедно со нов Hi-Fi а и некако како да е штура со функции.

За рамот мислам дека сепак ќе одам со Genesis kit 2x4GB 1600Mhz ради тоа што е подолго на пазарот и е проверен, плус има помал CL9 од тој на Fury при иста брзина.
Ако не си некој Аудиофил, џабе ќе земаш Xonar D1. Onboard звучните на матичните за кои се мислиш произведуваат доволно добар звук. Џабе парите само ќе си ги трошиш

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Не би рекол, Gyphon е матична која нема баш добар аудио чип. Матичната е правена со фокус на многу висок квалитет на другите компоненти, аудиото не е нешто које е круцијално, па затоа Асус се фокусирал на кондензатори, индуктори, дебелина на самата штампа - квалитетен калај, како и ригидност на матична - издржливост наместо на префинетост.

Да беше некоја гејмерска серија на која се вградуваат Supreme FX, или нешто слично, тогаш се согласувам дека ако не се сака најдоброто нема потреба од дискретна звучна карта...и дека DX нема да понуди доволно голема подобрување за да се потрошат додатни 50-на евра. Вака чипот кој го има Gryphon, не би бил баш на ниво на DX, иако е доволно добар.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Тегла, супер ти е конфигурацијата, и мој предлог е Грифонот наместо Гигабајтот. За графичката би рекол дека коментарот на Psyside и Master вреди да се земе во предвид.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Се ќе земам во предвид кога ќе одлучувам нормално, затоа и постирав на форум за да го слушнам и вашето мислење. :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Tegla, те уверувам дека изработката на AMD R9 290, било реферетна или не реферетна, е 2 класи над било која друга 770-ка. Мосфетите, индукторите, самото PCB, се далеку подобри, исто така имаш и отклучена контрола на напон, двојно поширок мемориски интерфејс, двојно повеќе меморија, и се разбира доста побрза карта за скоро иста цена. Со намалување на напонот на картата, ќе добиеш тивко и ладно решение, које нема да испушта душа за година/2 кога ќе земеш 24-ка во новите игри.

Последно уредено:

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Пази кога почнав со билдот од GTX760 па 280X/GTX770, ќе завршам со GTX780 Ti / R9 290X. :D

Ќе видиме, нека е отворена и таа опција за future proof.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Јас од тоа се водам цело време, ти наведе дека сакаш да земеш и после мирна глава така? епа ако е така тогаш нема што да се мислиш. Е сега, ако сакаш да си направи апгрејд пак за некоја година т.е. ако си мераклија на високи сетинзи и игри кои изгледаат добро, тогаш 290-та или 780-та се далеку подобра опција, поготово 290-те заради цената.

Член од
8 октомври 2009
Мислења
784
Поени од реакции
388
Дајте ми препорака за маус. Лаптопов го користам неколку месеци и веќе почна да се познаваат траги на тачпадот. Гледав денес во Ем Медиа некои мауси што работеле на секаква подлога (дури и на крзно :) )... Фирмата се вика A4Tech...

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Немој A4 ептен се тиња, на секои 6 месеци купував по еден дека левиот или десниот клик откажуваа, оптиката откажуваше послушност, бојата исто се љупеше итн. Па ми дојде памет па земав некој Gigabyte модел од 700 ден и солиден е.

Од друга страна пак тастатура од A4 најосновниот модел бела од 280 ден на времето ја имам купено, јадам, пијам врз незе, сок имам истурено и гајле нема, дури и типките уште имаат бројки и букви (освен ASDW не знам зашто). :D

Член од
11 април 2012
Мислења
4.730
Поени од реакции
5.483
Јас имам А4 глуфрец од 2009 а освен што ги пунам ватериите ништо друго не му требало. Еден проблем не покажал.

Sent from my lumia 520 using Tapatalk

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Немој A4 ептен се тиња, на секои 6 месеци купував по еден дека левиот или десниот клик откажуваа, оптиката откажуваше послушност, бојата исто се љупеше итн. Па ми дојде памет па земав некој Gigabyte модел од 700 ден и солиден е.

Од друга страна пак тастатура од A4 најосновниот модел бела од 280 ден на времето ја имам купено, јадам, пијам врз незе, сок имам истурено и гајле нема, дури и типките уште имаат бројки и букви (освен ASDW не знам зашто). :D
Имам A4 (X7 ласерски) веќе 5-6 години и не можам да го сменам затоа што НИШТО НЕ МУ ФАЛИ, перфектно работи ко да е купен пред 30 минути :) Чекам да се сјебе за да купам друг ама ништо...

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.482
Поени од реакции
3.294
E ja имам A4 X-760H, скролот му се сјеба после една година употреба. Али и цената му беше некои 900 денари, така да за тие пари и не е лошо.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Ах да и скролот не му работеше на првиот, сам си правеше зум ин/аут. :D

Се разбира како и секое парче технологија може да се погоди или не. Ете A4 тастатурата моја колку и да е грда (прљаво бела*), едноставна и ефтина се погоди.

Само сакав да го споделам моето искуство со тој бренд. За тие пари толку музика. :P

* Прљава + бела, got it?

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Имам A4 (X7 ласерски) веќе 5-6 години и не можам да го сменам затоа што НИШТО НЕ МУ ФАЛИ, перфектно работи ко да е купен пред 30 минути :) Чекам да се сјебе за да купам друг ама ништо...
Х7- 740К јас мислам да го оставам во наследство xD

Kajgana Shop

На врв Bottom