ФОН-прв приватен универзитет во РМ

Член од
10 август 2008
Мислења
703
Поени од реакции
1.930
Си студирал на фон па да знаеш како е?

Немам ланци, немам мерцедес него одам со автобус на факултет и се запишав од едноставна причина што имам подобри услови за студирање.
Учам повеќе и од некои што се на државниот факултет и јас лично знам кои ми се моите квалитети.
Првите генерации што беа на фон поминуваа полесно, зајакнати се сега многу критериумите. Дел од дипломирани студенти се вработија ако те интересира. А оноа огласи за не примаме од ФОН имаше само еден пред 2 години и тоа беше колку што памтам и последен. Не знам некој кој го вратиле на конкурс зашто е од Фон.
Не велам дека е претешко за да дипломираш, но воопшто не е лесно. Државните факултети имаат огромна традиција и одличен кадар и одлични студенти. Но има и корумпираност на државен факултет а има и тука. Како што има таму добри и лоши професори има и тука. Во глобала професорите се исти што предаваат на Фон предаваат и на државниот.
Има лоши студенти кои препишуваат, кои поминуваат со пари давајќи, има такви кои се многу квалитетни студенти. Истото го има и на државен па дури верувај и повеќе.

Твој е изборот кај ќе студираш.
Не навредувај ги оние што студираат на приватен.
:smir::smir::smir:Се е кажано браво е и да убаво реков табу тема е ФОН ако си таму одма те прават глуп и сељачиште,може некои ги има да ама има што се дојдени да учат и повеќето се такви ако не верувате не се сите со носовите нагоре како што мислите повеќето,ц ц ц кај отиде муабетов не ми се верува одма си под ниво ако си на приватен.

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Vardarec 47 да не се покаја што отвори тема:pos::pos:
Него нека мислат што сакаат, ние знаеме дека имаме знаење за тие пари што ги даваме, ако толку се фатиле за тие пари.

Член од
10 август 2008
Мислења
703
Поени од реакции
1.930
Vardarec 47 да не се покаја што отвори тема:pos::pos:
Него нека мислат што сакаат, ние знаеме дека имаме знаење за тие пари што ги даваме, ако толку се фатиле за тие пари.
Па така некако ако не ми беше целта да дебатирам за смешни теми или да омаловажувам некој ама тоа јбг сакав на форумов да не има и нас и ако сака некој нешто да дознае повеќе за фон ама зајде муабетов ,ама ај во право си:smir:Па како оди учењето???,ај од понеделник со лесно на сите

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Без навреда, но знам 2-3 на ФОН и сите се тешки простаци. Секако, бројка од 2 или 3 не е мерило, но ми ствара некаква бледа слика за ФОН.
Уште еднаш, без навреда.

C

cige

Гостин
kaj nas od veles najgolemite tatini sincinja otidoa na FON
se nadevam deka ne e taka od sdrugite gradovi
Без навреда, но знам 2-3 на ФОН и сите се тешки простаци. Секако, бројка од 2 или 3 не е мерило, но ми ствара некаква бледа слика за ФОН.
Уште еднаш, без навреда.

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Епа мора и тие шо немаат навики за учење а имаат татковци со големи фирми да завршат факултет. Не велам дека тое не може да го направат на државен, но сепак приватните факултети се подобра и полесна средина. Сосема е точно дека и на приватните факултети има студенти кои знаат зошто служат студиите и кои учат за да добијат знаење.
Мене сите приватни факултети ми се исти, не правам некоја голема разлика. Имам пријатели кои велат дека на ФОН полесно поминуваат отколку во средно, но имам и другарка која претходнава недела учеше ептен за колоквиумите кои сега ви следат.
Моето општо мислење за ФОН го грдат само нападливите реклами и помалку неоснованите презентирања за овој универзитет, како од таму излегувале најстручните и најопремени кадри. Но, тоа мора да се прави, приватно си е приватно.:helou:

Бтв, шо значи кратеницата ФОН бе, од секогаш сум сакала да знам?

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Sto znae balkanskiot narod sto e privaten a sto e drzaven?
Vo USA i vo evropskite zemji privatnite univerziteti kade kade se po ceneti i po kvalitetni, pa mislam deka i vo Makedonija e taka, ama makedonceto bidejki e balkanec i nema sansi toa da go sfati..:toe:

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Sto znae balkanskiot narod sto e privaten a sto e drzaven?
Vo USA i vo evropskite zemji privatnite univerziteti kade kade se po ceneti i po kvalitetni, pa mislam deka i vo Makedonija e taka, ama makedonceto bidejki e balkanec i nema sansi toa da go sfati..:toe:
Vo USA da, no nemozes da gi sporeduvas tie obrazovni sistemi so ovie. Vo EU, mnogu drzavi gi finansiraat site univerziteti, duri i privatnite, obezbeduvaat stipendii, donacii i slicno.

I sto treba da sfati "makedonceto"? Deka ako e privatno e podobro bez razlika na sto, pa aj ko muva bez glava samo zatoa sto e privaten univerzitet, a privatnite se najdobri na zapad, neli.

Orkad

The Master
Член од
5 октомври 2007
Мислења
1.010
Поени од реакции
10
Вака дечки, годинава сум матурант па се двоумам дали да одам на ФОН, Европски или Електро(смер информатика). Е сеа според листата на предмети што треба да се полагаат на матура за на ФОН треба високо ниво математика, и од интерните физика и информатика.

Па сакам да прашам дали некој знае како оди со системот на запишување, дали ако немаш земено физика на пример за интерен предмет автоматски ти пропагаат шансите за упис или имаш помалку шанси од оние што имаат, пошо само на ФОН толку строги барања за полагање на матура имат ни на Електро ни на Европски не е така?(прам муабет за смер информатика да немат забуни :))

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Вака дечки, годинава сум матурант па се двоумам дали да одам на ФОН, Европски или Електро(смер информатика). Е сеа според листата на предмети што треба да се полагаат на матура за на ФОН треба високо ниво математика, и од интерните физика и информатика.

Па сакам да прашам дали некој знае како оди со системот на запишување, дали ако немаш земено физика на пример за интерен предмет автоматски ти пропагаат шансите за упис или имаш помалку шанси од оние што имаат, пошо само на ФОН толку строги барања за полагање на матура имат ни на Електро ни на Европски не е така?(прам муабет за смер информатика да немат забуни :))
А да отидеш ти на студентски прашања во ФОН и тие најубаво да ти кажат?
Убаво се ќе ти објаснат многу подобро од сите ние тука што ќе ти кажеме и ќе шпекулираме.
Работат секој ден од 08 - 16 часот.
Подобри информации нема да добиеш од никој.
Плус ќе се прошеташ да видиш како е :)

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
:pipi: I jas mislam deka taka najdobro ke ti bide...jas na primer sum od postarite generacii pa ne bi mozela da ti objasnam iako studiram na FON bidejki poim nemam kakvi se uslovite so maturata...nie ne polagavme matura pa si gi podnesovme samo opstite dokumenti i gotovo! :wink:

Член од
16 декември 2008
Мислења
64
Поени од реакции
2

Ако си за Информатику, у државну ќе полагаш освен Македонски нормално, можеш и Енглески и Математику, али боље би ти било математика.... само много е заебано тој ќе ти кажу!!! Иначе у овија други два предмета, физика и информатика са ти супер одберени... тој се и тражи на електро да имаш физику, а може и програмирање, ако имаш так’в предмет уопште... Иначе размисли 100 пут пред да идеш на Електро зашто не знаеш колко е тежак...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ако си за Информатику, у државну ќе полагаш освен Македонски нормално, можеш и Енглески и Математику, али боље би ти било математика.... само много е заебано тој ќе ти кажу!!! Иначе у овија други два предмета, физика и информатика са ти супер одберени... тој се и тражи на електро да имаш физику, а може и програмирање, ако имаш так’в предмет уопште... Иначе размисли 100 пут пред да идеш на Електро зашто не знаеш колко е тежак...
Потешко ќе му биде да го учи тоа што не го сака, отколку да го учи тоа што го сака, иако е тешко. :smir:

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693

Значи темава може да биде за ФОН - но без реклами и рекла кажала :nenene:

За предметите кои се потребни на факултетите имаш официјални документи кои се единствените на кои можеш да се повикаш 100%

Еве ти информација за предметите од www.matura.gov.mk кој е официјален сајт специјално за таа намена...

Kajgana Shop

На врв Bottom