Ќе ви напишам само 2-3 цитати од „Најголемиот трговец на светот“ од Ог Мандино...и тогаш мислам дека ќе сфатите што мислам јас за успехот...Па...here they come...
*Никогаш немој да се срамиш ако се обидуваш и не успееш, зашто оној што никогаш не успеал, никогаш не се ни обидел. Неуспехот никогаш нема да те стигне, ако твојата решителност да успееш е доволно цврста!
*Истрајуваат само принципите, а нив сега јас ги поседувам зашто законите што ќе ме одведат до величината се содржани во зборовите на овие свитоци. Она што тие ќе ме научат е повеќе како да се спречи неуспехот, отколку да се постигне успех, зашто што е успехот, ако не една состојба на умот? Кои вајца мудреци од илјада, ќе го дефинираат успехот со исти зборови, а сепак неуспехот се опишува само на еден начин. НЕУСПЕХОТ Е НЕСПОСОБНОСТ НА ЧОВЕКОТ ДА ГИ ПОСТИГНЕ ЦЕЛИТЕ ВО ЖИВОТОТ, КАКВИ И ДА СЕ ТИЕ.
*Никогаш повеќе нема да се задоволувам со вчерашните постигнувања, ниту пак ќе се препуштам на самофалба на дела кои во сиштина се премногу мали за да се признаат воопшто. Можам да постигнам далеку повеќе од она што сум постигнал и ќе постигнам зашто: Зошто чудото што ме создаде да заврши со моето раѓање? Зошто не би можеч да го пренесам тоа чидо и на моите денешни дела? Јас сум најголемото чудо на природата!
*Ќе истраам додека не успеамНема да дозволам ни вчерашниот успех да ме успие во самозадоволството денес, зошто тоа е голем темел на неуспехот. Ќ ги заборавам настаните од денот што си заминал, независно од тоа дали биле добри или лоши и ќе го поздравам новото сонце со верба дека тоа ќе биде најдобриот ден во мојот живот. Се додека имам здив ќе истраам. Зашто сега научив еден од најголемите принципи на успехот: Ако истраам доволно долго ќе победам. Ќе истраам. Ќе победам!
Мислам дека тоа би било тоа...:smir: