Windfucker
Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
- Член од
- 30 април 2010
- Мислења
- 8.459
- Поени од реакции
- 15.326
Девојчето што создаваше други планети
Милка беше мало слатко девојче со пегаво лице, шпртасто носе, ситни запчиња со кариес на двојката, исто онакво девојче какво што можете да прочитате во романите на Славко Јаневски или пак да погледнете во реклама на некоја супа или пак месна индустрија каде што среќно семејство се собираат на неделен ручек додека од отворените прозори се гледаат средениот тревник, двор, таткото во небесна сина кошула и каки пантоломи, мајка со тиролка и коса врзана во шнола, додека братчето носи топка со себе и зад нив трча некој бел лабрадор или ретривер само плус таа што имаше кариес на двојката, но мама и кажа дека кога ќе и се сменат млечните запчиња ќе има најубави запчиња на цел свет.
Се што е ви кажам и напишам за Милка нема да биде интересно од причина што беше апсолутно обично девојченце и само една работа ја издвојуваше од останатите.
Милка кога ќе се затвореше во својот плакар умееше да создава нови и поинакви планети.
Таа ги затнуваше силно ушите со малите рачиња, замижуваше и си замислуваше дека прво создава рамна површина, па на неа создаваше планина, некогаш море или пак река.
И некаде таму далеку во некоја друга галаксија поинаква од Млечен Пат изникнуваше нова планета, токму по теркот на Милка.
Кога ќе направеше планина, река, небо, дрвја таа создаваше и животни кои не секогаш беа исти како на нејзината планета.
Сите животни беа мирни и не се караа меѓу себе, туку си разговараа и најчесто се шегуваа за новиот изглед.
Таа создаваше магаре кое имаше изглед на срнче и беше многу слатко, потоа кучиња кои личат на пони и пасат трева, розови еднорози како од сликовници.
Па имаше и ружи кои растат на дрво, па јагоди кои изгледаат како јаболка, дури имаше и палачинки кои можат да се соберат како пиперки.
Некои беа и со нутела од нив.
Во таа планета животните имаа дар да зборуваат и Милка седнуваше покрај новосоздаденото море, езеро, река и разговараше до бескрај со нив.
Една работа беше чудна, а тоа е што Милка не создаваше воопшто луѓе на новата планета и не беше расположена за другарки или пак другари да влезат во нејзината тајна.
Таму имаше место за се' останато освен за луѓе.
Но другите планети што Милка ги создаваше секогаш беа уништувани и Милка секогаш со плачење и со многу жал го доживуваше тоа.
Најчесто се унишуваа со земјотрес и таа гледаше одозгора како умираат и се уништуваат во тој земјотрес сите тие животни, растенија и се уништуваат тие луна паркови, езерца и останато.
Некогаш имаше и поплава, некогаш се случуваше и едноставно да исчезнат.
Но секогаш тие катаклизми завршуваа со нејзино хистерично плачење во плакарот каде што ги создаваше.
Тогаш едноставно нејзината мајка или татко ја вадеше надвор и таа можеше да го слушне разговорот кои го прават меѓу себе.
- Не можеме повеќе вака да продолжиме!
- Знам, ниту пак сакам и јас да продолжиме вака!
- Љубовта одамна ни е згасната и имаме кавги скоро преку еден ден!
- Не знам што да правиме, најверојатно е најдобро да се разделиме!
- Помисли на Милка која што треба да живее со еден родител!
- Помислувам на неа секој ден, и тоа е причината што не сум уште иселена од оваа куќа!
- Па ти си таа што ги започнува кавгите секој ден!
- Што?!!! Јас сум сега виновна за се!!!
- А, кој е тогаш?!!! Само јас!!!
-Прекини!!! Заминувам!!!
-Оди се бе!!! Кој те запира!!!
-Ќе ја земам и Милка со мене!!!
-Е за тоа ќе видиме!!!
-Гледаш дегену, одново избега Милка и се заклучи во плакарот.
-Ајде да ја извадиме од таму.
-Знаеш како плачи секогаш кога ќе се обидиме да го отвориме плакарот.
- Чудна е, кога се караме воопшто не пушта глас како да е на друга планета тогаш, а кога ќе се обидеме со мирно да ја извлечеме од плакарот тогаш писка на цел глас.
-Милка...Милка ајде излези мамичке...Готово не викаме повеќе, еве и тато те вика да излезеш...Милка, ајде татичко, ајде излези, ама не плачи ти...Милка...