Третиот Рајх и Македонија

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
ne,klucniot moment bil samiot reich, so vojuvanje na povkeje frontovi (podetalno, so kresenje na "mirovnata" spogodba so rusija, spored mene e toa klucniot moment vo taa celata prikazna)
Јас се извинувам требаше да напомнам дека се работеше за првата светска војна и условите кои се ствараа за појавување на Хитлер.
Се работеше како е вклучена Америка во 1 светска војна.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Можеби Хитлер и би им дал нешто на Македонците (поготово поради тоа што Југославија му била непријател), меѓутоа, да бидеме реални, - на кого би му дал? Македонија не постоела како држава, немала изградено ни воени единици кои би се бореле на негова страна (или барем би одржувале ред на своја територија), ниту пак Македонците имале некој авторитет со кого Германија би преговарала и се договарала (не само Германија туку и било која друга држава).
Затоа, управата врз територијата на Македонија им ја доверува на своите сојузници (кои и претходно биле соперници на Србија) : Бугарите и Италијанците (всушност - Албанците). Не оти многу ги сакал нив (и онака сите ги сметал за пониска раса), туку немал на кого друг да се потпре во контролата на оваа територија, тие биле сепак организирани држави (со сите “редишта“ што треба да ги има една држава) во близина на Македонија. Тоа што и обете ја “оплескале“ работата, е предмет на друга дискусија... (тоа сведочи за Италијанската индолентност и Бугарскиот простотилак и насилнички манири во практикувањето на власта врз подарените и со ништо заслужени територии).

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Дали знаете дека на Југославија и беше понуденео да биде неутрална во војната.
Британските тајни служби успеале да ја втурнат Југославија против Германија.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
да беше баба мушко ке ја викавме дедо...ама не е...

пред кој одговараше хитлер?пред совет за безбедност на обединети нации?
на кого должеше објаснување,консултации на своите сојузници?
од кого се плашеше, од мегународни санкции :vozbud:

мислам дајте малку пореално, дедовците во гроб ви се превртуваат...

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Тенденциозно и без основа ти е размислувањето, неможе и Хрватите да се “бугари“ :)

Сепак, не ја погоди целта со одговорот.

Ајде вака, зошто ги сметале за “сојузници“, каква била положбата на Македонците во СХС?
Море има логика. Хрватите нели беа ( се ) усташи :smir:

Со други зборови Хилтер сакал да ги искористи сепаратистичките сили во Краљевина Србија со цел ослабување на истата.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Па и Четниците беа на страната на Краљот, односно со Хитлер. Затоа од чиста омраза кон Хрватите не си бирај во што да веруваш.

Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
Немам никакви докази за тоа, ама многу стари луѓе во Пиринско кажуват дека ако Германија ја добиела војната ќе имало независна Македонија. Кажуват уште и дека Хитлер и ја дал Македонија под протекторат на Бугарија да ја управува привременно се додека не заврши војната , а потоа имал посебни планови за неја.

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
Това може да му биде и вид на специјална војна против Македонците во пиринските краишта,поради нивна неутрализација во борбите што Хитлер ги имал на Балканот.Михајлов како еден експонент на фашизмот бил во позиција лесно на народецот македонски да му продава неисполнети сништа.Немојте да се заборави еден факт,кој вели дека првиот куршум испукан против фашизмот е од Македонец токму во пиринскиот крај .

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Тенденциозно и без основа ти е размислувањето, неможе и Хрватите да се “бугари“ :)

Сепак, не ја погоди целта со одговорот.

Ајде вака, зошто ги сметале за “сојузници“, каква била положбата на Македонците во СХС?
Па не баш, хрватите ги сметале за хрвати, а македонците за бугари. И мене ми кажувале дека кој се кажал како „булгар“ или „мацедон“, секој бил ослободен.

Па и Четниците беа на страната на Краљот, односно со Хитлер. Затоа од чиста омраза кон Хрватите не си бирај во што да веруваш.
Подоцна истите тие четници имаа доста акции против Германците. На крај, ако се од кај кралот, зошто да се сојузат со оние кои го соборија?

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Четниците немаат ама баш никаков придонес во борбата против Германците.Тоа се живи глупости на оние кои денес се трудат да ги рехабилитираат.Единствено со што бил опседнат Дража биле партизаните и во тоа слепило човекот бил еден од најголемите сојузници на Германците на овие простори.

D

DartWader

Гостин
Подоцна истите тие четници имаа доста акции против Германците. На крај, ако се од кај кралот, зошто да се сојузат со оние кои го соборија?

Ако ова се акции ја сум Крали Марко

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Pokasno se vklucvam vo temata, ama za toa deka Hitler i nudese nezavisnost na Makedonija se ima mnogu malku pisuvano no i toa sto e pisuvano bese sosem malku skromno i sramezlivo, megutoa e interesno deka za ova imam citano uste pred poveke od 20 godini vo edna statija mislam deka bese vo eden felton od NOVA MAKEDONIJA ( veruvam deka za mnogu e neveruvacki deka moze da se pisuvalo vo toa vreme). Vo posldnite godini imam i nekoj drugi mesta citano i se se vrzuva so ponudata na Hitler do V.Mihailov a mislam deka ne bese 1941 tuku malku pokasno megu 1943-1944. Mihailov bil vo Skopje so A. Pavelic i ponudata e odbil od pricina sto smetal deka e malku kasno zasto veke ogromen broj od makedonskiot narod bil vklucen vo NOB i toa ke znaci bratoubistvena vojna i vtora pricina bilo toa sto spored Mihailov i voopsto spored site jasno bilo deka Germanija ke e izgubi vojnata i i toa moze da ima polosi posledici za Makedonija.
Znam deke postov kaj nekoj ke predizvika somnevanje od pricina kako e prestaven i tretiran V.M i ke me stavat na strana "blagonadeznive" ama postarive i poaktivni clenivi dobro znaat deka ne pripagam na taa strana.

Мене професорот по историја ми има кажано дека Македонците биле убо третирани и ослободвани од логорите :toe:.Ама ако ја кажам причината се плашам да не добиете погрешен впечаток за мене.

Инаку ова е сериозна работа, говор на Хитлер, нешто шо се случило и шо има видео запис од настанот :smir:
Jas imam komsija sto bil vo logor vo Germanija i istoto mi go tvrdese deka makedoncite imale poinakov od drugite.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Па не баш, хрватите ги сметале за хрвати, а македонците за бугари. И мене ми кажувале дека кој се кажал како „булгар“ или „мацедон“, секој бил ослободен.
Абе тебе и таксистот може да ти кажува приказни, меѓутоа денеска постојат архиви кои на кои можеме да се повикаме. Рекла казала приказни за у кафана.

Го имаме говорот на Хитлер и писмено и тонски.

Ги имаме и воените мапи на Германците и нивните записи од теренот.

И?

Бугарите првин беа сојузници со Германците, а потоа се бореа против нив се до Виена.
Некоја посебна причина зошто да ги расудуваме работите низ двојни стандарди?

Хрватите им накалемивте репутација на озогласени “усташи“ , а нивните партизани беа 155.000 во НОВЈ, додека на Србија 100.000.

Македонија фигурира со 89.000.

НОВЈ располагаше со 500.000 партизани поделени во 18 корпуси/ 15 дивизии.

(5) Хрватски: 4, 6, 8, 10 и 11 корпус и

(4) Српски: 1, 12, 13 и 14-ти корпус.

(3) Македонски корпуси:
15, 16 и Брегалничко-Струмичкиот

(2) Босански: 3 и 5

(1) Црногорско-Херцеговскиот 2-ри корпус

Прецизните бројки на учество се следниве:

1. Хрвати = 147.500
  2. Срби = 100.00
  3. Македонци = 88.500
  4. Црногорци = 29.500
  5. Босанци = 59.000
  6. Словенци = 59.000
  7. Останати (Унгарци, Албанци) = 16.500
Извор:
“Сремски Фронт 1944-45“, Милован Џелебџиќ, Љубивоје Пајовиќ и Душан Узелаќ, Белградски Издавачки Завод, Белград, Србија, 1079 година.
Sremski Front 1944-45, od Milovan Dzelebdzic, Ljubivoje Pajovic and Dusan Uzelac, Beogradski Izdavacko Zavod, Belgrade, Serbia, 1979
Затоа најдобро е да не заземате страни, бидејќи не е ни тоа целта на темава.

Тоа што Хитлер бил нациста, не го обезвреднува или брише фактот дека Македонците претставувале за Германската политика неоспорлив факт како нација.

На воените карти уште Првата С.В. сме претставени како посебна нација, територија, фронт.

И тоа е важно на темава, наспроти површните пропаганди на Бугариве од типот “Тито ве создал '45“

Имате многу значајни теми на форумов, во контекст на двете светски војни и раскринкувањето на непријателските пропаганди.

Почнете од извештаите на Црвениот Крст во Прва С.В., па начинот на Регрутација на Македонците во неа, потоа учеството на Македонците во редовите на армијата на САД (Македонски Јенки) и сл.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
265
Поени од реакции
18
Mozno e Hitler da ima sakano nezavisnot i obedinuvanje na Makedonija, vo Mein Kampf mnogu lesno moze da se zaprimeti deka istorijata za nego e najvazna nauka a se znae koe e naseto mesto vo istorijata :)
Samo malku mi dava somnez toa sto e vo sojuz so Bugarite a se znae tie zosto vlegle vo vojnata. Treba da se najdat pismata kon Vnaco Mihajlov da vidime sto tocno mu ponudil.

Kajgana Shop

На врв Bottom