Третиот Рајх и Македонија

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Mozno e Hitler da ima sakano nezavisnot i obedinuvanje na Makedonija, vo Mein Kampf mnogu lesno moze da se zaprimeti deka istorijata za nego e najvazna nauka a se znae koe e naseto mesto vo istorijata :)
Samo malku mi dava somnez toa sto e vo sojuz so Bugarite a se znae tie zosto vlegle vo vojnata. Treba da se najdat pismata kon Vnaco Mihajlov da vidime sto tocno mu ponudil.
mu ponudil proglasuvanje na nezavisna drzava, samo tajmingot ne e bas najdobar malku e kasno, skoro site veruvale deka Germanija ke ja izgubi vojnata.

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Значи каква способност да се закачиме за она најмалку важното. Човекот се потрудил да ви најде материјални докази, малтене ви соџвакал за постоењето на МАКЕДОНЕЦОТ и признавањето како таков, а ние ќе полниме страници за четници и усташи, идејата на Михајлов и слично.

Абе тебе и таксистот може да ти кажува приказни, меѓутоа денеска постојат архиви кои на кои можеме да се повикаме. Рекла казала приказни за у кафана.

Го имаме говорот на Хитлер и писмено и тонски.

Ги имаме и воените мапи на Германците и нивните записи од теренот.

И?

Бугарите првин беа сојузници со Германците, а потоа се бореа против нив се до Виена.
Некоја посебна причина зошто да ги расудуваме работите низ двојни стандарди?

Хрватите им накалемивте репутација на озогласени “усташи“ , а нивните партизани беа 155.000 во НОВЈ, додека на Србија 100.000.

Македонија фигурира со 89.000.
Затоа најдобро е да не заземате страни, бидејќи не е ни тоа целта на темава.

Тоа што Хитлер бил нациста, не го обезвреднува или брише фактот дека Македонците претставувале за Германската политика неоспорлив факт како нација.

На воените карти уште Првата С.В. сме претставени како посебна нација, територија, фронт.

И тоа е важно на темава, наспроти површните пропаганди на Бугариве од типот “Тито ве создал '45“

Имате многу значајни теми на форумов, во контекст на двете светски војни и раскринкувањето на непријателските пропаганди.

Почнете од извештаите на Црвениот Крст во Прва С.В., па начинот на Регрутација на Македонците во неа, потоа учеството на Македонците во редовите на армијата на САД (Македонски Јенки) и сл.
Болдираното е поентата на темава. Не дека останатото не е важно, или не е вистина, ама за тоа постојат други теми.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Па да, од Краљевина Србија па наовамо постојат Македонци.
Де брееее не се возбудувај толку....И србија не е веќе тоа што беше ( за време на СФРЈ ) уште малку и Војдина ќе се отцепа па после ќе ве видам. Нас не делеа пред 100 години кога имаше балкански и светски војни. Ама вас ве делат во 21 век и тоа по мирен пат...Вистина боли, ама за жал вистина е...

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Уживај икси, затоа и темите како оваа на Братот се лек за „комшиите„. Пушти го да си избере година од кога „постоиме„, и лепни му доказ од максимум 5-10 години порано (не постари, вака е послатко :wink:). Ке го оддува ветерот на друга тема, со друго „тврдење„ и така во круг. Не дека на некој треба нешто да му се докажува, ама барем паузата за ручек „квалитетно„ ќе помине :wink:.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Мене професорот по историја ми има кажано дека Македонците биле убо третирани и ослободвани од логорите :toe:.Ама ако ја кажам причината се плашам да не добиете погрешен впечаток за мене.

Инаку ова е сериозна работа, говор на Хитлер, нешто шо се случило и шо има видео запис од настанот :smir:
Makedoncite koi se zarobeni kako vojnici na SHS i se odvedeni vo germanija vo logori posle napadot vrz SSSR ( mnogu novi zarobenici od sssr) se oslobodeni bidejki istite sega veke se ``gragjani`` na bugarija. ova nikoj da ne ti go kazuva imav slucaj doma dedo mi bese eden od niv. uste vo prvite denovi bile odeleni i mesto vo logori bile pusteni po selata na ispomos kaj privatni sopstvenici da rabotat vo pole, dedo mi bil kaj nekoi do bri lugje i koga ke se zakacea so baba mi vikase ``kako ne ja zedov taa germankata za zena mesto so tebe da se raspravam`` ))))

Член од
4 декември 2009
Мислења
36
Поени од реакции
1
Мечка страв тебе нестраф. Ајде кажи веќе кога почна, додека ги чекаме бугарските шутови да измислат нова теорија за “создавањето“ на Македонците.
1. Македонците, тогаш за Бугариjа и Германиjа се биле Бугари, а согласно договорите помегу соjузниците сите Бугари регрутирани во туги армии се биле ослободени от плен.

За поспециалните случаи, како овоj на маjор Михаjло Апостолски - офицер од штабот на српска служба, коj e бил во италиански пленически лагор и е ослободен со заповед на бугарскиот Министер за воjна генерал-леjтенант Теодоси Даскалов.

2. Хрватите се соjузници на Оската (од 10 април 1941 година) - Nezavisna Država Hrvatska. Во редовите на германската армиjа има и 2 хрватски СС дивизии.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Глупости на квадрат.

Македонците се Македонци за Германците, а никакви Бугари.
Тоа го потврдуваат архивските воени и поствоени документи на Германската армија.

Се работи за Хрвати и Македонци кои се борат против Германците.

Имало и Српски одреди кои се бореле заедно со Германците, имало и Албански и Украински и Босански.

Стои темата за регрутацијата на Македонците во двете светски војни, каде принудно биле регрутирани во Грчката, Српската или Бугарската армија. Затоа уште еднаш паѓаат во вода прикаскиве ваши:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=46266

Исто така и темата каде Македонците служат во армијата на САД во Првата С.В. иако имаат можност да ја избегнат регрутацијата само доколку се декларираат како припадници на Бугарската нација - која е колаборатор на Оската и согласно прокламацијата на Вудроу Вилсон се ослободени од служба во САД:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=28379

Да не го заборавам и Црвениот Крст кој дејствува за време на Првата С.В. и кој оставил свои записи:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=39715

Хинт: За Македонците и Хрватите, Краљевината Југославија е окупаторска, односно имале интерес да се ослободат.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Муабетот не е зошто ги ослободува туку како ги нарекува ама на тие што не ми одговара тоа го вртат муабетот на друга тема.

Хрвати и Македонците и точка.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Бугаре, ти оставив линкови, не ме игнорирај и скокај за да ми постираш “документи“ кои се исклецани за компромитирање на Македонците во времето кога Бугарија е окупаторска војска во Македонија.

Истиот примерок на “молби“ го имате и за Глигоров и за Колишевски и незнам уште за кој не.
Сите со иста дата.

Поштеди ме од ефтина бугарска пропаганда.

Еве ти малце да се навлажниш:

REICHSARCHIV
„WELTKRIEGSENDE AN DER MAZEDONISCHEN FRONT

-General a.D. D. Dieterich

или

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Братот дават оригинални документи,овој ашлаков татарски цитират Википедија.:tapp:
И немој овде да играш игри со букви.
Macedonien(земено од англиското име Macedonia) e исто со Mazedonien.Се работи за правопис.И да горе во документот се работи за географската област Македонија.Јасно пишува во документот Бугари,Срби,Македонци,Турци,Грци,Евреи.Се мисли на народи.

Член од
4 декември 2009
Мислења
36
Поени од реакции
1
Братот дават оригинални документи,овој ашлаков татарски цитират Википедија.:tapp:
И немој овде да играш игри со букви.
Macedonien(земено од англиското име Macedonia) e исто со Mazedonien.Се работи за правопис.И да горе во документот се работи за географската област Македонија.Јасно пишува во документот Бугари,Срби,Македонци,Турци,Грци,Евреи.Се мисли на народи.
Како што добро се видува на германската википедиjа, Macedonien != Mazedonien. Првото е регионот, второто државата. Истото е и со жителите на регионот "Macedonier" и со тие "Mazedonier (slawische Ethnie)". Убаво е човек да чита, преди да пишува.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Немам време да се расправам со тебе.Само ќе ти порачам едно.Продолжи да читаш Википедија,посебно за историскиот дел.:toe:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
1. "Macedonien" е географскиот регион (http://de.wikipedia.org/wiki/Macedonien), от таму е и "Macedonier" е жител на географскиот регион (како е во Бугариja и Грциjа)

2. "Mazedonier" е етничката група (http://de.wikipedia.org/wiki/Mazedonier_(slawische_Ethnie)) исто како е и републиката Republik Mazedonien (http://de.wikipedia.org/wiki/Mazedonien)

3. Не го разбирам германскиот. Преведи го параграфот да видиме што пишува.

Пак бладаш, се набројуваат жителите на Битола-Монастир, значи нема врска географски региони кога посебно се наброени и Срби и Бугари и Македонци и Грци и Турци и Евреи.

Сега ќе ми кажеш дека само за нас важи географската определба, а вие сте честити блгари. Ај не замарај, ве протуривме од секое ќошенце:

Демир Капија - Група бегалци Срби и Македонци:

Млади МАКЕДОНЦИ кои го поправаат патот:

Beowulf

Deep Fear
Член од
11 мај 2009
Мислења
362
Поени од реакции
35
Како што добро се видува на германската википедиjа, Macedonien != Mazedonien. Првото е регионот, второто државата. Истото е и со жителите на регионот "Macedonier" и со тие "Mazedonier (slawische Ethnie)". Убаво е човек да чита, преди да пишува.
Море Климее!
Книгава е пишувана после 1 св. војна. Тогаш немало македонска држава, па дај објасни ми како правеле во тоа време разлика меѓу македонска држава и македонски регион?
Убаво си спомнува бугари, срби и македонци, не се резили со вакви "фундаментални" откритија од википедија.

Kajgana Shop

На врв Bottom