Трема и нејзино совладување

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Pa site ja imame i toa bas koga ne treba....Koga sakame se da ispadne vo sovrseno svetlo...I bas naprotiv togas znae krvta da izbie na lice, da se prepotat dlankite, da se trese glasot!
Jas najlesno ja sovladuvam so prethodno psihicka priprema od edno 5-6 minuti...Veke si zamisluvam kako ke odviva situacijata, sredbata, sostanokot....Shegite isto, vedrinata na liceto mi se silni oruzja koi me vakaat od vakvata situacija:wink:

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Тремата се совладува со 3-4 чашки ракија! Ама мора да биде добра ракијата инаку нема да фати!:vozbud:

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Ако е за пуштање на девојка пивни некоја чашка и отвори го зборалото а ако е за друго нешто, стави си во глава ја сум најпаметен најубав најдобар нај нај во све никој не може да ми се фати и ќе немаш гајле за трема.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Јас имав трема пред приемните,многу ми се лошесе,ми се повраќаше...Кога влегов во факултетот се беше ок,се знаев,се напишав.Ама од тогаш,пред секој испит ми беше страв дека ке ме фати пак трема,и не јадев ич.Ако сака испитот нека биде во 8 вечер,јас не јадам и точка.Срека сега поцна да ми поминува,и супер ми е на испит....освен кога е усно,до моментот кога ке седнам пред професорот.Се потам на дланките,ми се суши устата,зешко ми е.Едмаш в о февруари полагав вао близичка на рамчиња од што ми беше жешко..Сега имам уште неколку испити,сите писмено па усно,и страв ме фаќа.А и ме фаќа страв за на интервју на работа.
Мислам дека имам страв од трема.Ама знам дека полека се победува.Нема бегање.Полека,полека и се навикнува.
Си викам у памет,ај што ми е гајле како ќе биде,само да бидам жива и здрава,па и ако паднам има друга сесија...И одам.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Кога станува збор за трема ја сум на врвот на листата..., Било за шо да станува збор...,ипак осетам несто во стомакот како ме потистува...Ама ај млад сум уште можеби со текот на времето со искуството се губи и тремата...

Wannabemceez

Welcome to my WORLD!
Член од
17 јули 2007
Мислења
909
Поени од реакции
20
Tremata se gubi so samoto vreme...ali mislam deka mozesh malce i na psiholoshki nachin da ja istrebish da recham...ednostavno so zborovite...I WILL MAKE IT....

Peace

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Дечки блазе си ви, кога можете така лесно да го совладате тоа одвратно чѕвство...се сум пробала ама не ми пали бе луѓе, излгеда затоа шо немам самодоверба и не верувам во самата себе :toe:
Научи да веруваш повеќе во своите способности и можности...ќе стекнеш самодоверба и полесно ќе ја совладаш тремата.

*LiL Mermaid*

part of our world...
Член од
3 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
6
mojata najgolema maana..tezok tremadzija sum...pogotovo pred ispit,pred nekoi vazni nastani..neznam kako da ja definiram tremata..dali kako nesigurnost vo toa sto go pravis,dali kako pregolema samodoverba deka toa go znaes...aj don't know..samo znam deka mn pati me zaebala taa mocana trema..i neznam so da praam okolu nejzino sovladuvanje:toe:

Slatka mala

*** unique ***
Член од
10 јули 2007
Мислења
652
Поени од реакции
2
Лоша работа е тремата. Ја имам премногу и понекогаш е добро да постои, онаа позитивна трема, кога на пример човек е во исчекување нешто убаво да му се случи.
Но, онаа другата, негативна, измешана со страв е доста лоша да се преживува, како пред испит. Често знае и да одмогне и да доведе до целосна блокада на мислите и тоа кога највеќе ни се потребни.

N

NeMiRnA

Гостин
Ууууууф на темава ако сакате семинар ке одржам,ама не како да ја победите тремата,туку како повеќе да се здобиете со неа,како да навлезе во вашиот живот,во секој негов дел и еден ден не дај боже ве уништи.Уште не ми се случило тоа,ама се плашам дека да,па мора што поскоро да се решам од неа!Се појавува кога не треба,кај што не треба,се појавува кога ке и текне,може да ја немам и одеднаш тап ете ти ја,посилно е и од мене,неможам да ја контролирам и тачка,колку и да се трудам да бидам свесна,приземна,самосугестивна...ноп...си продужува,ама таа коа сака,или сум флегма ќе си средам без неа или добивам тешки напади на трема,од најлош тип...

Emma

Supergirl.
Член од
7 јуни 2006
Мислења
3.045
Поени од реакции
157
Не е ненадминлива. Ја имав пред секој битен настан порано, ама како поминуваше времето, се` повеќе јавни настапи, и се учи како да се контролира. Плус се развива и вид одбранбен механизам кој наоѓа примена во буквално секаква ситуација, од тест до состанок.

И на сред испит ми се има десено. Се зд`ткав, укочив тотално и не знаев шо зборам, почекав малце, ќутев некое време... И продолжив после. Никому ништо. Не давам да се види дека ме фатило паника. Тоа е...

Член од
23 мај 2009
Мислења
248
Поени од реакции
13
Често имам трема, особено на училиште. Ми се тресат рацете, почнувам да д’ткам, и срцето ми чука ептен забрзано. Ја совладувам со длабоко дишење, позитивно мислење, и немислење на тоа како ќе биде, и што ќе биде тоа што ме очекува во дадениот момент.

Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.157
Поени од реакции
18
Generalno nemam trema,no znae da mi se pojavi ponekogas...:pipi:

Сталин

Висарионович
Член од
24 декември 2008
Мислења
239
Поени од реакции
11
Кога требаше прв пат во животот да предавам пред многу луѓе целиот се тресев. После многу едукации тремата не изгина, до ден денес ја имам, нормално во помала мера, а и редно беше по толку многу едукации.

*pumpkin*

addicted to blue
Член од
28 август 2008
Мислења
716
Поени од реакции
23
порано имав ептен трема, се блокирав, не можав да зборам, но по тренингот во ХЕРА за едукатори и со одењето по едукации ја надминав и сеа гајле немам:pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom