Трема и нејзино совладување

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
За тремата да се појави не е потребно само да имаш јавен настап. Таа се појавува пред состанок, испит, писмена работа, интервју за работа, излегување, одење на некоја свеченост, кога запознаваме нови луѓе и др. Израз е на стравот дали ќе се претставиме онака како што сакаме, дали ќе оставиме вистински впечаток. Тремата знае да не` направи нервозни и напнати, знае да не` направи неспретни, знае да блокира.

Што со луѓето кои намерно избегнуваат ситуации поради стравот од тремата?
Како се совладува тремата? Со напор или со отстранување на причините?
Во кои ситуации имате трема, како сте се чувствувале и како излегло се`? Дали сте се труделе да ја совладате и како?
Сигурно имате искуство со ова, па дајте некој пример.
 
Член од
27 јуни 2007
Мислења
2.157
Поени од реакции
507
mislam deka tremata se sovladuva so vreme i iskustvo!
ako zboruvam licno za sebe-togas moram da naglasam deka imav povece trema porano odkolku sega!so znaci deka zivotnite iskustva ne pravat poramnodusni kon toa so se slucuva okolku nas!
pr.ne ke imam pogolema trema za petnaesetiot sostanok odkolku za prviot(ne deka sega nemam trema koga sum so nekoja ultra mega zgodna cuca-no so prviot pat ne moze da se sporedi)
mislam deka za se sto ni e nepoznato i ni se slucuva prv pat imame trema!a potoa vece "nemas gajle"!
barem toa e slucaj so mene!
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Се согласувам дека тремата се надминува со време и искуство!

Јас на пример сум преголема тремаџика за се и сешто, т.е бев порано. Не дека сега не сум, ама научив како да се опуштам и да не се стегам. Секој човек индивидуално треба да ја победи тремата, стравот и сл. Џабе се совети од една или од друга особа, се додека самиот човек не увиди што треба да направи и како треба да постапи. Тоа полека си доаѓа самото од себе.
 

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
И јас
Crazy In Love ft. dejan_k напиша:
Се согласувам дека тремата се надминува со време и искуство!
:icon_lol:

Fortune напиша:
Што со луѓето кои намерно избегнуваат ситуации поради стравот од тремата?
Ednostavno, нема да се снаоѓаат понатамо во животот. Зошто сигурно ја има многу.

Fortune напиша:
Како се совладува тремата?
За мене совладувањето се состои од то (на пример за тест, писмена работа, немам за што друго да дискутирам освен за овие две :)) да не се откажувам, значи да туркам, да сум упорен, нема да ја совладам но сепак намерата што сум ја имал ќе ја совладам :)
 

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Се трудам да ја совладам, ме фаќа на минута две пред да се случи нешто важно, ама до сега не ме победила.

Најмногу имав трема на првиот настап...:)
 

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
456
ТРЕМА....АХ колку се мразам себе си поради таа трема. Сите можни тестови ги кикснував ради тремата, се потам ми се блокира мозокот незнам шо да кажам. Истото е и во ситуација ако треба да зборам со некој човек за нешто сериозно, или за прв пат. Може да се совлада, јас ја совладувам со малце алкохол и поминува
 

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Тремата ме фаќа многу ретко,а тоа многу ретко значи дека трема ме фаќа за се што сум направил првиот пат,тоа е ретко бидејќи еве сум свирел клавир прв настап,сум имал трема,вториот настап веќе ко да исчезнала,сум имал трема на првиот натпревар по клавир,во вториот исчезнала(сепак тогаш немав навежбано доволно,затоа добив втора награда),на првиот тест по сите предмети сум имал трема,потоа исчезнала,за приемниот на јахја пак имав трема пред да почне ама кога ми го дадоа тестот,времето си помина брзо,а јас никаква трема немав кога ги решавав задачите....така да задоволен сум со моето совладување на тремата. Инаку,сигурен сум дека не се сите ко мене,ама ете ќе се согласам со крејзи ин лав,дејан и мартин дека тремата се совладува со време и искуство :)
 

e4e

Член од
20 јули 2007
Мислења
63
Поени од реакции
0
бев голема тремаџика,ама со текот на времето ја надминав.
ДО ВРЕМЕТО И ИСКУСТВОТО Е И СЕКАКО ЖЕЛБАТА
 
Член од
8 април 2007
Мислења
725
Поени од реакции
6
Za sekogo e razlicno, mn golema tremagivka sum i ne se soglasuvam so toa deka tremata se nadminuva so tek na iskustvo...mi se cini deka stalno ke imam trema pred nekoj vazen nastan za mene. Najcesto me faka pred natprevar pred sekoja trka a posebno pred onie vaznite i toa se prevam bela kako krpa, pozoltumav i menuvam boi, mislam onaka nesvojstveno cudno, ne e samo onaa mala da recis trema tuku bas golema me faka. Inace imam i pred test ama toa e onaa malata. A na primer imam drugarki koi nemozat da spijat pred vazniot nastan, mene toa ne mi se slucuva znaci ne mi vlijae na speienje, ne sum nervozna, no na denot na samiot cin, imam bas golema trema! I neznam kako da go smenam toa, pa ako znae nekoj sovet neka pisi, bi mi pomognalo iako toa e del niz koj sekoj covek minuva sepak sakam da ja namalam do nekoe normalno nivo :)
 

Commando

Единство-Активизам-Сила
Член од
12 јули 2007
Мислења
426
Поени од реакции
2
Тремата најлесно се победува сооооооо:
Чашааааа ВОТКААААААААААААААААААААА
 
Член од
11 јули 2007
Мислења
68
Поени од реакции
1
Trema osobeno imam pred ispit ili koga imam prezentacija pred lugje no sekogash uspevam da ja pobedam,ednostavno ke izbrojam od eden do deset i se smiruvam.
 
N

NaSTy`G|rL

Гостин
Тремата ме спречила да направам многу работи и сега се каам заради тоа. Обично ми се јавува пред да запознаам некоја личност, но сега веќе научив да ја прекријам, а и со текот на разговорот со таа личност, тремата сосема ми исчезнува.
 
Член од
8 мај 2007
Мислења
175
Поени од реакции
0
хехе да се сеќавам кога имавме патронат во училиштето и цела програма беше насочена на мене и на едни деца... т.е. ние ја водевме скоро цела програма. пред да излезам на сцена имав мнооогу трема ама во еден момент почнав да си пеам во себе и цела трема исчезна. Мене најмногу во такви моменти ми помага музиката, во неа го барам спасот :)
 

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Најдобар начин за совладување на тремата е нејзино игнорирање. Само така најлесно ќе ја снема. А ако правиш планови и мислиш на неа уште потешко ќе ти биде.
 
Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Да, точно дека тремата се совладува со текот на времето и искуството. Јас попрво би рекла дека се совладува бидејќи учиме од сопствените грешки. Откако ќе пропуштиме и изгубиме многу работи ќе може да почнеме да размислуваме како да ја совладаме тремата.

Имав голема трема кога требаше да полагам приемен на факултет. Мислев дека се изгубив и заборавив дури и како се викам кога ја видов таа толпа. Ама си реков мораш да го направиш ова, сконцентрирај се и победи ја тремата. Седнав изброив до 10, вдишав длабоко и толку. Мислам дека финтата беше во тоа што се исклучив од се и потоа ми беше лесно.
Се е до нас, односно јас мислам дека психата и потсвеста имаат голема улога општо за се.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom