Трема и нејзино совладување

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Трема е само праење филм во глава дека тоа што го правиш е big deal.
Уствари не е така.
Уствари тоа е твоја перцепција за трема, претпоставувам ти така ја доживуваш. Секој ја доживува различно, во тоа можам да се обложам. За мене трема во мала мера претставува страв од ненавикнување кон тоа „ново“ нешто. Трема во голема мера е скоро исто со „смрзнат“ од страв, т.е. нема да можам ни да мрднам. Имам колега кој има трема од испити и често кога треба да оди на испит има стомачни проблеми и не може да излезе од WC, пребледнува ко крпа и има вртоглавици. Секој различно ја доживува тремата.

Член од
12 септември 2011
Мислења
129
Поени од реакции
80
Ја коа и да имам трема....ќе се уништам себеси, од самото тоа што ќе мислам на делото шо треба да го напраам. После коа ќе почне ми е смрт, ама после неколку минути...ми исчезнува, и си фурам најнормално. :D
Ама со трема не треба да се игра, ниту да се потценува, заебана ствар..

П

Пепси_

Гостин
Една чашка коњак чиста или може мешана со кока кола и тремата ја нема.

А како што претпоставувам кај егоистите ретко има трема во зависно за каква ситуација станува збор.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Една чашка коњак чиста или може мешана со кока кола и тремата ја нема.

А како што претпоставувам кај егоистите ретко има трема во зависно за каква ситуација станува збор.
naprotiv, egoistite imaat pogolema trema...

~Bunny

Magic wand...
Член од
13 септември 2010
Мислења
902
Поени од реакции
1.266
Уфф порано мака мачев со оваа трема.Кога стануваше збор пак за некој јавен настап е тогаш кревав голема галама.Но полека се опуштив.Сватив дека не е голема работа едноставно треба само да се опушти човек.Пред тест никогаш сум немала трема доколку имам убаво научено.

I

indigo child

Гостин
Уствари тоа е твоја перцепција за трема, претпоставувам ти така ја доживуваш. Секој ја доживува различно, во тоа можам да се обложам. За мене трема во мала мера претставува страв од ненавикнување кон тоа „ново“ нешто. Трема во голема мера е скоро исто со „смрзнат“ од страв, т.е. нема да можам ни да мрднам. Имам колега кој има трема од испити и често кога треба да оди на испит има стомачни проблеми и не може да излезе од WC, пребледнува ко крпа и има вртоглавици. Секој различно ја доживува тремата.
А „смрзнат од страв“ како би го објаснил, ако не како „праење филм дека нешто е страшно“?

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
А „смрзнат од страв“ како би го објаснил, ако не како „праење филм дека нешто е страшно“?
Смрзнат од страв не е правење филм дека правиш нешто големо, туку ти е страв од резултатот на крај и затоа не можеш ни да започнеш да го правиш тоа. Не мора да значи дека ќе си направиш филм дека правиш нешто страшно или големо, па да те фати трема.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
За тремата да се појави не е потребно само да имаш јавен настап. Таа се појавува пред состанок, испит, писмена работа, интервју за работа, излегување, одење на некоја свеченост, кога запознаваме нови луѓе и др. Израз е на стравот дали ќе се претставиме онака како што сакаме, дали ќе оставиме вистински впечаток. Тремата знае да не` направи нервозни и напнати, знае да не` направи неспретни, знае да блокира.

Што со луѓето кои намерно избегнуваат ситуации поради стравот од тремата?
Како се совладува тремата? Со напор или со отстранување на причините?
Во кои ситуации имате трема, како сте се чувствувале и како излегло се`? Дали сте се труделе да ја совладате и како?
Сигурно имате искуство со ова, па дајте некој пример.
Легендарниот Петре Прличко во едно интревју рече следново
Добро е кога имам трема пред претставите само тогаш сум сигурен дека давам се од себе и ја оставам душата на сцена.Затоа и аплаузот на крај е најголемата награда.

I

indigo child

Гостин
Смрзнат од страв не е правење филм дека правиш нешто големо, туку ти е страв од резултатот на крај и затоа не можеш ни да започнеш да го правиш тоа. Не мора да значи дека ќе си направиш филм дека правиш нешто страшно или големо, па да те фати трема.
За да ме разбереш подобро „мислење дека резултатот од тоа-што-го-правиме е важен“ или „мислење дека страшно нешто ќе ни се случи ако не го направиме тоа-што-го-правиме како што треба“. Тоа е паѓање во несвест за глупост.
Не дека ја не сум се тресела пред настапи коа сум требала да свирам клавир, али ништо не ми се десило, преживеав.
Иам трема коа треба да идам на дејт со некој исто. Иам трема коа зборам понекад (зависи од личноста со која зборам). итн. итн.
Ми се чини дека имавме различни примери во глава, па затоа не ме разбра.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
имам трема пред се што е важно зад мене
не сакам да ја совладам...таа ми е заштитен знак заедно со тврдоглавоста

К

Кики.

Гостин
Мислам дека нема поголема тремаџика од мене. Пред испит, пред важен настан, пред некое исчекување, пред презентација, а па да не спомнувам кога станува збор за зборување со луѓе кои прв пат ги гледам или нешто слично. Најчесто, мислам дека срцето ќе ми излета. Па после следуваат потење на дланките, нервоза во стомак, вртоглавица и нормално, како капак на се, блокирање на мозокот (најстрашно пред испит).
На испит некако научив да ја контролирам тремата со тоа што прво откако ке го добијам тестот ги читам сите прашања и се убедувам дека знам се, ама во другиве ситуации тешко ми иде. Луѓето што ме знаат, се зезаат дека многу се потресувам и сл, ама не сфаќаат дека и јас нејќам така.

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
Уф тремата ми е невидена работа.
Мразам кога тие новинари ќе сакаат да ми дадеш изјава и те начекуваат со тоа микрофонот,а ти немаш појма што те прашале,а камо ли да ми одговориш.
Сите зборат како ја совладуваат тремата,но мене ме интересира и од каде настанува.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Јас никако не се ослободив од неа се обидувам но не ми оди, фобија имам од говорење пред маса луѓе особено пред камери, јавно и во поголемо друштво или тим на пр. кога треба нешто да се каже или предложи јас од пуста трема сум збунета се ми одзвонува во ушите, како во бунило.

Незнам како да се ослободам од неа, ме уназадува.:cautious:

Cheross

COOL BOY
Член од
27 август 2011
Мислења
548
Поени од реакции
381
Aко ништо не ви помага против трема лекот е да се земе лорсилан 1мг.и ке бидете хајј

Kajgana Shop

На врв Bottom