Треба да станеме Бугари во Северна Македонија за да влеземе во ЕУ

• Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214
Да, сложувам се дека вероватно и ние бихме реагирали така.
Но и нема потреба работите да се изсилват и да се пишат силни изрази /като в заглавието на темата/.
Нека видим што ке биде другата неделjа, тогава се надевам да има друг министар на надворешните работи!

За ова,... никој нема право од страна да менува и наметнува друга историја и слично. Исто како и секоја држава што има право на самата себе и Македонија го има тоа право. Друг никој.
Но и нема право да користи историjата на своите соседи.
:smir:

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
more mars u tri lepe pm .neka si se vratat od kade sto si dosle .neka ne ja valkaat makedonskata sveta zemja.mrs u tataristan.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
И јас го наоѓам насловот на темата претеран!

Еден бугарски дипломат дал изјава и од тоа се прави небаре војна ќе избие. Па Грција дава 200 пати пострашни изјави и никому ништо.

Добри односи со Бугарија за Македонија се од огромна важност и не гледам како со нервирање или инаетење ќе се постигне позитивен ефект.

Како кажа РТМ да се види за кои работи може да се соработува а сигурно има многу и да се подобруваат односите. Нека седнат историчари и академици и нека почнат да разговараат. Никој нема да очекува брзи и спектакуларни резултати ама барем да се почне со дијалог.

Бугарија моментало е неутрална по повод спорот со Грција но би било многу полошо кога активно би се ставила на страна на Грција.

Треба на време да се градат добри односи со активна дипломатија а не откога ќе прегори лончето.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
tatarite i etiopskite gjupci nikogas nema da sednat na masa na soocuvanje na istoriskite argumenti .nikogasss oti znaat deka ke bidat porazeni:):vozbud:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не можавте ли да сватите,дека БГ ке се држи со вас,така както вие се држите со БГ?!Това е речено веке за милионен пат и незнам зашто треба да става тема на дискусиja отново.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.462
Поени од реакции
1.810
Да, сложувам се дека вероватно и ние бихме реагирали така.
Но и нема потреба работите да се изсилват и да се пишат силни изрази /като в заглавието на темата/.
Нека видим што ке биде другата неделjа, тогава се надевам да има друг министар на надворешните работи!

Но и нема право да користи историjата на своите соседи.
:smir:
Која историја од другите соседи?

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Таа историја за каганатот на хан Аспарух што им ја украдовме.

Аман Македонеро, зошто спам?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
И јас го наоѓам насловот на темата претеран!

Еден бугарски дипломат дал изјава и од тоа се прави небаре војна ќе избие. Па Грција дава 200 пати пострашни изјави и никому ништо.

Добри односи со Бугарија за Македонија се од огромна важност и не гледам како со нервирање или инаетење ќе се постигне позитивен ефект.

Како кажа РТМ да се види за кои работи може да се соработува а сигурно има многу и да се подобруваат односите. Нека седнат историчари и академици и нека почнат да разговараат. Никој нема да очекува брзи и спектакуларни резултати ама барем да се почне со дијалог.

Бугарија моментало е неутрална по повод спорот со Грција но би било многу полошо кога активно би се ставила на страна на Грција.

Треба на време да се градат добри односи со активна дипломатија а не откога ќе прегори лончето.
Наполно сум согласен со тебе.Има много какво да се сака,може да се соработува во много места.Много полесно е да се караме,отколкото да соработуваме.Затова и днес односи почти нема.Икономически-ДА има и то нормални,може да се сака и уште,но нормални дипломатически односи-НЕ,немаме.Хората(голем дел от нив) помежду си немат проблем,владите и политиците имат проблеми.

M

MKEUpatriot

Гостин
Мојот став е дека историските прашања треба да се остават на историчарите од Македонија и Бугарија да ги решаваат и не треба да ги попречуваат економските и дипломатски односи.Ова се однесува и со Србија Албанија па и со Грција.Ако се некој се разликуваш во ставови и погледи не значи дека треба смртно да се мразиш.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.462
Поени од реакции
1.810
Таа историја за каганатот на хан Аспарух што им ја украдовме.

Аман Македонеро, зошто спам?
Погрешно сме се разбрале.Само сакав да го видам неговото мислење:smir:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Мојот став е дека историските прашања треба да се остават на историчарите од Македонија и Бугарија да ги решаваат и не треба да ги попречуваат економските и дипломатски односи.Ова се однесува и со Србија Албанија па и со Грција.Ако се некој се разликуваш во ставови и погледи не значи дека треба смртно да се мразиш.
Во почеток на 90-те години имаше предлог сите балкански академици да седнат на една маса и да напишат една балканска историja и да се сопре веке со тези "воjни".Сите држави беха готови да направат сека по малко компромис,но една држава не посака и затова и нестана идеjaта.Државата коjaто не посака това беше-Грциja.Нивна е вината за това,което се случува и до днес,дека нема една обшта балканска историja со сите компромиси от сите,които можат да се направат.

Член од
1 јули 2009
Мислења
2
Поени од реакции
0
Jas smetam deka naj otvoreno treba da im se kaze na nasite ˝sosedi˝, ˝prijateli˝, ˝brakja˝, da pravat sto sakakaat, da vrsat opstrukcii kakvi sto sakaat i do koga sakaat i deka porano ili pokasno sakale ili ne, kako MAKEDONIJA ke vlezeme vo EU ...e togas... (odmazdata ke im ja servirame ladna)

M

MKEUpatriot

Гостин
Во почеток на 90-те години имаше предлог сите балкански академици да седнат на една маса и да напишат една балканска историja и да се сопре веке со тези "воjни".Сите држави беха готови да направат сека по малко компромис,но една држава не посака и затова и нестана идеjaта.Државата коjaто не посака това беше-Грциja.Нивна е вината за това,което се случува и до днес,дека нема една обшта балканска историja со сите компромиси от сите,които можат да се направат.
Мислам дека е во ред да се имаат ралични погледи историски.Се додека тоа останува во рамки на науката.Јас сум секогаш за вистината каква и да е.Но кај е специфично тоа што ако некој се разликува од мене по став треба да го мразам и прогонувам.Пример јас мислам дека Самуил ни припага нам ти мислиш дека ви припага вам но тоа не е причина д не можеме д бидеме пријатели и да се мразиме-тоа е балканскиот синдром

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Мислам дека е во ред да се имаат ралични погледи историски.Се додека тоа останува во рамки на науката.Јас сум секогаш за вистината каква и да е.Но кај е специфично тоа што ако некој се разликува од мене по став треба да го мразам и прогонувам.Пример јас мислам дека Самуил ни припага нам ти мислиш дека ви припага вам но тоа не е причина д не можеме д бидеме пријатели и да се мразиме-тоа е балканскиот синдром
Во право си,това е балкански синдром.Спирала,от коjaто нема изход,ако сами не ja сопреме.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836

За жал силен грешка си. Некои луѓе во Бугарија имаат неутрален став, или се на наша страна ама бугарската држава работи активно за уништување на Македонија.

Kajgana Shop

На врв Bottom