Треба да станеме Бугари во Северна Македонија за да влеземе во ЕУ

• Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување
F

FilipMacedon

Гостин
БУГАРИЈА СЕ ЗАКАНУВА СО БОЛКАДА НА МАКЕДОНИЈА ВО ЕУ
Бугарите ќе не поддржат за членството во НАТО, но ќе подразмислат дали Македонија треба да стане полноправна членка на Европската Унија.

Според Љупчо Трохаров, дипломат и советник на бугарскиот министер за надворешни, Бугарија, треба јасно да и постави на Македонија одредени услови кои би ја натерале нашата земја да ги нормализира односите со Бугарија, пред да и се придружи на Европската Унијата.

Во тој контекст, советникот на Ивајло Калфин ја повикува Бугарија да изгради јасни позиција во однос на македонскиот спор со Грција, бидејќи истиот директно ја засега и бугарската стана.

Според него македонизмот кој го промовира нашата земја во односите со Грција се заснова на антибугарска идеологија, односно се базира на историја украдена од Бугарија. Тој оценува дека Македонија демонстрира недружељубие уште од Втората светска војна, кое може да ги загрози бугарските интереси, доколку нашата земја стане полноправна членка на ЕУ.

- Тоа треба да се каже и да се знае кои се условите. Во спротивно ризикуваме ненормалните односи да продолжат и утре и да станат уште покомплицирани кога Македонија ќе стане членка на НАТО и ЕУ. Наместо да молчиме, проблемите треба да се стават на маса и да започнеме двостран дијалог - вели Трохаров во интервју за бугарски Фокус.

Историјата, идентитетот, културно историското наследство, се дел од прашањата кои Македонија и Бугарија мора да ги расчистат пред, како што вели Трохаров, нашиот проблематичен сосед да се приклучи на Европската Унија.

http://www.sitel.com.mk/?ItemID=D58D685CB9B1984EB7E309753DA4C4D7

Член од
28 март 2006
Мислења
17.740
Поени од реакции
12.184
Македонија демонстрира недружељубие уште од Втората светска војна
Да, тие биле дружељубиви...со швабите.
Што им е на луѓево, кој фактор изигруваат па со нив Македонија да расчистува. Сите профашистички држави ги бутнаа во еу. Како свински грип, лудилото и кај нив отиде.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Значи го менуваме името за Гејлада да се наслади, потоа пак Бугарија ни дава нов услов... бидејки тој неможе да го решиме тогаш Србија ќе влезе во Европска унија и штом ние овде ќе станеме блгари(ЛоЛ), Србите ќе ни кажат дека нема ЕУ се додека црквата не ја средиме.

Штом ќе сме Северна Македонија со мнозинство Бугарско население и со епархија под јуриздикција на СПЦ, е дур тогаш ќе има за нас во ЕУ. Па штом влеземе во ЕУ ќе изгубиме секаков суверенитет, локалните власти со мнозинство Албанско население ќе бидат поблиски со Албанија и Косово, додека ние ќе си останеме... всушност нема да останеме. Ќе не нема ни како црква, ни како држава нит па како народ.

:pop:

Уффф премногу испланирано ова :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Кога ви вели чичо Џиш дека како и да се напучиме ке се најде некој да ни го бапне? Така да, ако не сакаа во Е.У. ке не примеа до сега, без воопшто да ги прашаат Грцја, Бугарија дали имаат проблеми со нас.

И сега, да го смениме името, да го смениме идентитетот, да го смениме јазикот за Е.У. која може да се распадне по 10 години???? Не фала.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Фашизам во Македонија означува секој што со сила негира (или сака да негира) национална припадност или посебност. Значи со методи на поттиснување или маргинализирање сака да не избрише нас како Македонци.

Ако некој Бугар одлучил тоа да го става, тогаш тој е фашист (плус тука влијание има нивното педигре). Сега, се ќе беше во ред ако овој случај беше изолиран и единствен, но вистинате е дека не е така. Бидејки многу бугари не негираат, ние Македонците нив ги етикетираме како фашисти. Сега знам дека ги боли минатото, ама сега што да им правам. Едно е тоа што го зборуваат, а дополнително е тоа што зборуваат помешано со нивната историја. :helou:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.740
Поени од реакции
12.184
Нека оставим форумните патриоти да попцуат на неколко страни.Живота продолжува :)
Топорчо, зборот не се користи пречесто, само кога треба, кога на човек ќе му дојде преку глава. А зарем е лага дека Бугарија и уште таман земји кои влегоа во еу беа на страната на Гитлер и Мрсолини? Сеа ќе мениш историја?

Фашизам во Македонија означува секој што со сила негира (или сака да негира) национална припадност или посебност. Значи со методи на поттиснување или маргинализирање сака да не избрише нас како Македонци.
Еве и theMac3donian ми помогна да се присетам дека зборот фашизам не е ограничен само на 2 св. војна, и ден денеска се води иста политика.

Наместо тоа, нешто за изјавата на овој типот? Каква е изјавата и зошто? Тој човек, неговата изјава има тежина, тој е дипломат-советник на министерот (така пишува). Официјално лице, официјална изјава. И ние не знаеме наши советници, па ако изјават, изјавено е. Нема везе што јавноста не го знае.

Посебно за друга држава.

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Много свободно го користите во Македонија терминот фашизам без даже и да сте свесни што означава.

Па добро... логично е во Бугарија попрецизно да се разбира терминот фашизам. Сепак, непосредно искуство не е мала работа.​

Член од
28 март 2006
Мислења
17.740
Поени од реакции
12.184
Па и Русиа беше на страната на Хитлер до 1941.Русиа фашистичка земја ли е.Не бива да ползваш термини без изобшто појма да немаш што значат.:helou:
theMac3donian ти ја кажа дефиницијата. На што тебе ти личи ова?
Еве ја појма немам. Ти имаш појма како е да те негираат како бугар и да ти негираат бугарска држава?

Русија? На кој начин соработувала? Што направила како "фашистичка држава"?
Бугарија окупираше територии, ај има за тоа, можеш да прочиташ. Или имате цензура?

Вие ова го правите со сите ваши соседи :)
Види фашизам е поим кој во 21 век се користи изклјучително во македонија:)
Инак нормалниот западен развит свет много повече се бои от комунизмот него от фашизмот.Мене по би ме болело ако сум комунист :helou:
Со вакви соседи...нормално.

Него, многу муабет дека не сте биле фашисти, а ни збор за овие изјави од официјални лица. Што е работата? Дали имаш некој став или само она погоре дека е непознат?

Брее, овие се претплатени на историја и случувања, друго ништо не ги интересира. За здравје, филм нели плаќаат?

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Вие ова го правите со сите ваши соседи :)
Види фашизам е поим кој во 21 век се користи изклјучително во македонија:)
Инак нормалниот западен развит свет много повече се бои от комунизмот него от фашизмот.Мене по би ме болело ако сум комунист :helou:

Па и Русиа беше на страната на Хитлер до 1941.Русиа фашистичка земја ли е.Не бива да ползваш термини без изобшто појма да немаш што значат.:helou:
Па добро бре сега се правиш дека не знаеш како стојат работите или и тука си поигруваш?
Па ти мене ми негираш народност... зарем не си фашист?
Гркот име ми негира... зарем он не е фашист?
Србинот црква ми негира... зарем немам право да го наречам фашист?
Јас тебе што ти негирам а?

Инаку нормалниот западен свет виде многу по лошо од фашизмот него од комунизмот. Јас не сум комунист, но тоа дефинитивно е јасно! Немора да читам ни книги да го согледам, повеќе од очигледно е. Западот од комунизмот доби само помал број на Источно Европјани, слаба Источна Европа и ред други работи во тој правец, кои само и годат на Западна Европа.
Инаку да те потсетам дека вие бевте Комунисти после Фашисти... па затоа, што си за себе си... но немој да ми зборуваш така кога твоите сонародници ме негираат.

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Да не бидеме скромни и да добавим дека и македонците не беа лоши ученизи во тоа поле.Се пак целата фашистичка многоилјадна администрациа во Македониа беше от македонци :toe:
Не..не..не... те молам не почнувај. Знаеш, искрено, бугар кога ќе почне да расправа историја ми се присерува.
А, сабајле си ја завршив таа граѓанска должност.. да не си го расипуваме денот натака, ок?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.740
Поени од реакции
12.184
Тој оценува дека Македонија демонстрира недружељубие уште од Втората светска војна
Ова го има изјавено тој, за 2 св војна. Кој го терал да дава вакви изјави кога Во 2 св војна се знае кој бил кон која оска завртен. Бугарија сигурно не била кон ослободителите, туку према и со Третиот Рајх. Но убо Внуче рече, ај да не должиме оти ептен ќе забегаме во некои дискусии-нереални...

Топорчо пак не одговори. Кој е твојот став за оваа изјава на официјално лице од државата Бугарија за соседна држава во поглед на ова

Историјата, идентитетот, културно историското наследство, се дел од прашањата кои Македонија и Бугарија мора да ги расчистат пред, како што вели Трохаров, нашиот проблематичен сосед да се приклучи на Европската Унија.
Има голема тежина. Сакаат ревизија, но не на вашата историја, културно наследство, идентитет, туку на македонците.

Кој е твојот став за ова (и целата изјава на дотичниот), едноставно прашање кое не би требало да го насочуваш кон други дискусии.

Абе човече па вие последните години негирате и историа и све на сите ваши соседи.Што се правиш на ударен.
Ова Топорчо дали е така баш? едно е по форуми, друго е официјално да те уценат со вакви ревизии за да излезеш кон ЕУ. Неспоредливо е. А тие ревизии резултираат со промени (секако во Македонија). Проѕирно од страна на типот, но опасно.

Затоа би те замолил за ставот на овие повикувања на ревидирање на се и сешто, а всушност уцени.

Член од
27 март 2009
Мислења
76
Поени од реакции
1
Споко, след 6 дни во Бугарија има парламентарен вот.

Много се активизираха нашите комунисти, а досега - цел мандат 4 години - ништо!

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
Баце ас потрудих да погуглам да овој Трохаров по интернет.

Дипломат'т днес работи като изв'нштатен консултант в Министерството на в'ншните работи.

Оваа не официална изjaва. Ке биде официална кога во официално писмо или с официален акт се представи от президент министер претцедател, министер на в'ншните работи.Овој даже не е и советник на министерот. Инак ето аз едноставно се подпишувам под ова што го рекол човекот.Па вие откак становте антички заграбивте цела историја от адриатическо до црно море.

ivana87

magic is everywhere
Член од
7 јуни 2007
Мислења
1.613
Поени од реакции
220
Споко, след 6 дни во Бугарија има парламентарен вот.

Много се активизираха нашите комунисти, а досега - цел мандат 4 години - ништо!
хаххаха ќе го :pusk: на Доган а? Ќе бидете турска република :pos2::pos2:

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
1.Па со поделиха полша каде извршиха геноцид на полската интелигенциа.
Секоја држава е окупирала територии.Имам предвид држава суштествувала повеке от 20 г.Даже и вашата омилена србиа ама редко ги наричате нив фашисти...даже и по форумите.За весници ич моабет за не правим :)

2.Вас се соседите ви криви а вие едни ангелчета.Знаеш ли убаво дека сте толкова малка и незначителна нацијка инак сте толко злобни че ако бевте по голема целиот балкан ке пропиштеше

3.Баце разбери надвор от македониа фашизом не е толко и обидно.Неможеш да ме засегнеш на ваква основа.

Абе човече па вие последните години негирате и историа и све на сите ваши соседи.Што се правиш на ударен.
Татарчо , дете Kubratovo i Asparuhovo не го дрви , вие негирате луѓе кои се живи , за историја и фашизам не отварај уста ........

десетина илјади македонски евреи, вклучително и нивните деца, биле депортирани од тогашната бугарска фашистичка власт во нацистичкиот логор Треблинка. 99% од македонските евреи не ја избегнале смртта во Треблинка.
Спогодба меѓу фашистичките Германија и Бугарија за депортација на македонските евреи во германските логори на смртта

Бугарија пред Втората светска војна станува најверен сојузник на фашистичка Германија.

Еве еден извадок, од бугарска дежавна книга за евиденција на граѓаните од најисточниот град во пиринска Македонија (значио најблиску до Бугарија), Гоце Делчев. Државниот бугарски документ е од 50те години на 20от век и ако се задлабочите во документот ќе видите дека луѓето од град Гоце Делчев и неговата околина се изјаснувале по народност како МАКЕДОНЦИ, но бугарската држава ја прешкртувала македонската народност и додавала нова, комунистичка- бугарска народност.

Како беше она , момчета на кончета ...........:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom