Ти верувам....Еве доказ дека не измислувам
Нема што да измислуваш сите знаеме како тоа топлификација го прави туку дај кажи конкретно колку е твојата сметка? За колкава квадратура се работи да пресметаме колку годишно ќе се плаќа со новиве сметки за парно?Еве доказ дека не измислувам
Ти верувам....
Ми треба податок колку квадрати е станот во кој живееш и колку плаќаш сега - колку денари е сметката.
А јас ќе ти кажам колку са истиот стан се плаќало во грејната сезона 2007/2008, односно пред да почнат да мерат со калориметри
И ќе ти кажам колку реално вреди затоплувањето на твојот стан
За март имам 1697 денари, а за август 2032, за стан од 50 квадрати. Инаку порамнувачките сметки за мај, јуни, јули ми беа по 2303.Нема што да измислуваш сите знаеме како тоа топлификација го прави туку дај кажи конкретно колку е твојата сметка? За колкава квадратура се работи да пресметаме колку годишно ќе се плаќа со новиве сметки за парно?
Одлично... Кон тебе Топлификација е супер... Ти плаќаш како кај железарското парно, Таму се плаќа 40 денари за метар квадратен стан по покачувањето во март.За март имам 1697 денари, а за август 2032, за стан од 50 квадрати. Инаку порамнувачките сметки за мај, јуни, јули ми беа по 2303.
Одлично... Кон тебе Топлификација е супер... Ти плаќаш како кај железарското парно, Таму се плаќа 40 денари за метар квадратен стан по покачувањето во март.
50 м2 * 40 денари = 2000 денари
А и кај тебе просечната цена е толку:
( 1697 + 2303 ) : 2 = 2000 - како некој да ги штелувал поравнувањата.
Инаку пред да се воведат калориметрите цената беше 23 денари за м2 па според тоа би било
50 м2 * 23 денари * 1,18 ДДВ = 1357 денари месечно
( толку си плаќал 2007/2008)
Во меѓувреме цената ти е покачена за 2032/1357 = 1,497 или за 49,7% што е умерено
Спореди го тоа што за стан од 72м2, во зградата во која живеам, - порано се плаќаше 1952 денари, а сега 5833 денари ( тоа е покачување 300%)
За затоплување е битна цената за една година
12 месеци * 2032 = 24384 денари или околу 400 евра
Може да се пресмета и колку ти наплатувале еден KWh
За затоплување на еден м2 за една сезона просечно се доволни 110 KWh
50 m2 * 110 KWh = 5500 KWh
Просечната цена за еден KWh се пресметува
24384 денари : 5500 = 4,43 денари за еден KWh
Минатата зима 1KWh струја по средна тарифа чинеше 4,49 ден
Ете, тоа е таа пресметка...
Инаку цената за затоплување на еден метар квадратен стан реално вреди од 16 до 20 денари пресемтано со сегашна цена на гасот 450 долари за илјада нормални метари кубни.
Што значи за затолување на твојот стан реална цена би била од 800 до 1000 денари месечно. Тоа би било кога во Регулаторна, Топлификација ... би седеле чесни луѓе.
Но тоа не е случај..
Со кое право наплаќаат авансно??!!..Кој во МК зима плата авансно до Декември???Еве доказ дека не измислувам
Точен податок, колку е потрбно просечно да се потроши за затоплување на еден метар квадратен станбена површина го има Топлификација. Ама тоа никако од нив не можеш да го добиеш и го чуваат како најголема тајна, бидејќи на тој начин ги вадат огромните профити. Тоа се добива кога ќе се пресмета колку вкупно енергија на гориво е потрошено за една грејна сезона и таа вредност ќе се подели со површината на сите станови кој ги затоплуваДруже, очигледно си добро информиран за некои работи. од искуство сум задоволен со конвекторите. и згреан и цена прифатлива. колку ќе потрошиш, толку ке си платиш. но имам прашање за тебе. а тоа е следново......... како го имаш извадено просекот за 110KW,
Јас би идел дека во последен момент ќе влезе нов капитал од бизнисмени блиски до власта и ќе има греење.Приказните со банкротот ќе ги искористам за дополнително кревање на цените и ќе си бројат пари цела зима.Ако не се реши проблемот дали е можно да ве остават без греење?
ПРЕД СТАРТОТ НА ГРЕЈНАТА СЕЗОНА
Топлификација, дефинитивно, блокирана. Што ќе биде со нас?
Нема веќе дилеми, Топлификација и нејзините фирми се пред банкрот, оптоварени со долгови кои не можат или не сакаат да ги платат, а лиценцата и монополот кој им се дадени не важат пет пари бидејки фирмата не е во можност да ја извршува целта за која добила лиценца. Следи ли темелна истрага против Хаџимишев и Топлификација или државата повторно ќе посегне по јавните пари и ќе го спасува овој срам на јавниот сектор? Едно од решенијата е сега, кога се создадени услови за тоа, државата да ја раздолжи Топлификација и да ја земе во државна сопственост, што би ја релаксирало опасноста скопјани да останат без греење веќе од оваа сезона.......
Кога некој од владата ќе ти каже дај ми некаква моќ за да те заштитам од некој дел од економијата ( олигарси,монопол,високи цени) знај дека ќе го предизвика токму тоа од што ветил дека те штити.Па најверојатно е така, кога гледам кој ги започна и форсира овие информации во јавност.
Нема што да им плаќаш плус нема цевки што ти поминуваат низ стан.Ја препрочитав темава од почеток до крај и сосема сум убедена дека ова околу нас е право лудило-си плаќаме за се и сешто. Во врска со проблемиве околу топлификација не сум многу запознаена, па би сакала да ве прашам оние кои сте поинформирани дали новиве правилници и начини на плаќање 50%, 20% или десет денари по метар квадратен (во случај на исклучување важат за сите!?). Нашата зграда е приклучена на парно (ние никогаш не се приклучивме!), но во мојот стан не поминуваат никакви вертикали- секој стан си е засебен систем. Ако треба да плаќам фиксна цена за некористење во овој случај ќе ми намести ли топлификација вертикали?!- да има барем што да ме подзагрее за да има за што да плаќам!
Патем... во правилникот прочитав дека нови договори требало да пристигнат до 01.09- јас такво нешто (фала богу) немам.
На инвентер со таа квадратура и конвектор немаш гајле не ти треба парно.Јас во едниот стан од 57м2 плаќам 3500 денари за парно,зградата има 120 стана и е на една топлотна потстаница.На сметката гледам дека од 120 корисници се исклучиле 11.
Цевките ми поминуваат низ стан и незнам дали да го откажам парното,а сакам. Секако се догревам со клима после 22ч зашто имам мало бебе.Зимно време после 11ч е веќе ладно ако не пуштам клима.Значи климата работеше од 22-06ч секој ден цел Јануари,Февруари,и ми дојде само 500 денари повеќе за струја месечно.Климата е инвертер 3.5кw.
Прашањето е зашто плаќам толкава сметка за парно за таа квадратура кога гледам други станови со слична квадратура плаќаат за 30% помалце. Калориметар немам,изолација одлична,сите околу мене се греат на парно.Можно ли е да е поради исклучените 11 станари?
50 квадрати со конвектори има бања да го направиш и тоа цела зима и цели 24 часа за тие париЗа март имам 1697 денари, а за август 2032, за стан од 50 квадрати. Инаку порамнувачките сметки за мај, јуни, јули ми беа по 2303.