- Член од
- 17 август 2011
- Мислења
- 10.382
- Поени од реакции
- 18.525
Топланите се на Топлификација, меѓутоа фирмата е во стечај и ја изгуби лиценцата, па изнајмени се на БЕГ. Од друга страна дистрибуцијата ја има исто така БЕГ и веројатно од следна година ќе прејде кај град скопје.Топланите во чива сопственост се? Ова со БЕГ е чекор напред но недоволен кога истиот тој БЕГ може да дистрибуира топлина од топланите на Топлификација која е посебна фирма. И да, не постои пазар кога имаме само еден снабдувач.
Еден снабдувач имаш да, ама нема начин да има поише како со струјата. Топлината не се пренесува како струјата, која моеш да ја купиш од Унгарија ако сакаш.
Што ми е муабетот да не го тупам, поефтино ти е на струја зашто државата решила да е така, топланите користат мазут и го плаќаат додека ЕЛЕМ користи вода и јаглен кој се државни ресурси и потоа потпазарно ја дава на граѓаните (преку ЕВН кој исто е приватен монопол).[DOUBLEPOST=1553790883][/DOUBLEPOST]
Можно е не сум навлегол до толку во правилата, пишував како ми е логично мене. Дека би требало да е на ниво на цела зграда одлуката бидејки сепак си влијаете еден со друг,Доста ги користат климите за греење во одреден ден од денот само како пример.[DOUBLEPOST=1553791086][/DOUBLEPOST]Конкретно таквите услови не постоеле пред 40 тина години.Тогаш купуваш стан и ако сакаш подаваш Молба (ако имаш инсталација) да те приклучат на ТФ, а ако не имаш функционален вграден оџак па се греј како ти е воља.Значи не си по дифолт предодреден да се грееш на топловодно,имаш избор.
Значи во мегувреме низ годините и премин од еден во друг систем се изменети многу акти и закончиња со цел да царува монополот кај нас,да се троши мазутот итн.
Па не не трошат сите станови исто, квадратура и радиатори пример. А некој и мислам имаат сопствен калориметар. Ама имаш загуби кој потоа се пресметуваат на цела зграда, пример кога некој комшија си го грее бољерот со цевка од парното. Али логички ми е да губат некоја топлина од празни станови и цевки што проаѓаат. (ако воопшто иде наплатата вака).Значи, штом на влезот на зградата си има калориметар, сметката за топлинската енергија треба да биде на име на целата зграда, а не за секој стан посебно. Па истата да се плаќа топтан, како што се плаќа услуга за чистење, поправка и одржување на лифт и слично.
Последно уредено: