Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

  • Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
8 ноември 2007
Мислења
574
Поени од реакции
296
Значи каков лош да користам за овие не знам. 3-4 дена пред први октомври ја намалија брзината намерно од 1МБ на 500 КБ за да нема `големи` пречекорувања на интернетот, а на први октомври во 00:00 ч. на нормално се врати. Иако од лимитот од 250 ГБ немав потрочено ниту 200. Срам да им е.
 
Член од
2 септември 2011
Мислења
20
Поени од реакции
0
Znaci apsurd od telekomov vo optic paketot sto e za 2300 denari pustaat 40 so 40 mb/s 500 Gb, a dodeka na postarava adsl tehnologija pustaat do 10mb/s 250 g za istite pari.
Se ZAPRASUVAM KOJA KE BIDE RAZLIKATA AKO NA ADSL PUSTAT USTE 250 GB A BRZINATA OTANE ISTA 10MB/S??STO KE IZGUBAT?
 
Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.119
Поени од реакции
4.623
Znaci apsurd od telekomov vo optic paketot sto e za 2300 denari pustaat 40 so 40 mb/s 500 Gb, a dodeka na postarava adsl tehnologija pustaat do 10mb/s 250 g za istite pari.
Se ZAPRASUVAM KOJA KE BIDE RAZLIKATA AKO NA ADSL PUSTAT USTE 250 GB A BRZINATA OTANE ISTA 10MB/S??STO KE IZGUBAT?
Ke go izgubat nivnoto ego bidejki go hranat so vasite poplaki.Sto poveke se zalite oni poveke se zadovolni.Prestanete da se zalite i ako ne vi odgovara nivnata politika imate i drugi operatori na raspolaganje bidejki ne drzat poveke monopol kako sto bea pred 10 godini koga prviot ADSL so brzina od 384kb/s go naplakaa po 3000 denari mesecno.
 

Mainframe

Mr.Goodkat
Член од
14 јануари 2008
Мислења
336
Поени од реакции
30
Jas bi rekol deka mozhebi testiraat neoficijalni paketi.
Telekomot e gigant, nego ne go plashat kabeldziive, dokolku telekomot saka mozhe da gi sramni so zemja, realno ne gi ni rachunaat za nekoja seriozna konkurencija - zatoa telekomot si tera stabilno, sigurno i ne dozvoluva sitni distrakcii da mu ja smenat nasokata na funkcioniranje.

PS: Da ne go zaboravime momentot koj od kogo kupuva ip transit, telekomot funkcionira i na drugi nivoa.
Фино размислуваш, но би сакал да те дополнам малку :) . На Македонски Телеком не го интересираат поплаките од приватни лица, затоа што приватните лица се втори на листата на целни групи. Приоритет им се бизнис корисниците кои што прават и те како поголема сметка на крајот на месецот. Значи приоритет им се VPN-и, одржување и хостинг на сајтови на фирми, изнајмени линии (за 2Mbit/s изнајмена линија се наплаќа дебело, и тоа 62.160 денари месечно, со еднократен надомест од 155.400 денари. Ако не верувате, посетете го линков цени ), услуги како FlatNET Pro, која патем им е како нешто најекслузивно. Оваа услуга ја користат фирми како Скопска и Прилепска пивара, Зегин, Тинекс маркети и претпоставувам гледате кон што целам. Со една изнајмена 2Mbit/s линија заменуваат 30 приватни корисници.
 
Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Капитална инвестиција за модернизација на мрежата на Македонски Телеком



Македонски Телеком започнува со проект за модернизација на мрежата со воведување нова мултимедијална платформа од следната генерација базирана на Интернет Протокол.

“Во наредните години најголемите инвестиции ќе бидат насочени кон модернизација на мрежите за уште повеќе да се зајакне нивниот капацитет. Оваа инвестиција е само почеток на планот за инвестиции од 170 милиони евра во наредните години, од кои 150 милиони се во фиксната мрежа“, рече Даниел Сас, главен извршен директор на Телеком.

Со оваа платформа ќе се овозможи воведување на нови мултимедијални услуги со врвен квалитет и иновативни начини за користење на неограничени можности што ги нуди интернетот.

Со оваа капитална инвестиција од 14 милиони евра, Македонија ќе биде првата земја во Југоисточна Европа која ќе има мрежа целосно базирана на Интернет Протокол.

Модернизацијата на мрежата, започнува во октомври и се планира да биде целосно имплементирана до крајот на 2013 година. процесот ќе се одвива етапно и во региони.

Во првата фаза ќе бидат опфатени регионите Скопје (Центар и Кисела вода), Гевгелија, Тетово и Велес.

Интегрираниот уред ќе се дава на бесплатно користење, а инсталирањето ќе го вршат технички лица и во просек ќе трае само 15 минути , за што корисниците ќе бидат навремено известени од контакт центарот.

На уредот ќе се приклучуваат сите комуникациски уреди кои може да се користат дома, домашен телефон, Мax TV, компјутер, лап топ, смартфон, како и сите нови типови телевизори, веб камери, интернет радија итн.

Во иднина сите вакви домашни уреди ќе можат да се управуваат или контролираат преку интернет.
 

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
и со оптика не модернзираа сеа и со ова, yawn.
 
Член од
31 мај 2009
Мислења
1.160
Поени од реакции
2.011
Имам проблеми со интернетот, односно со поврзувањето на телефонската линија. Пред неколку дена, забележав дека не светат сите сијалички на рутерот, и ми паѓаше интернетот. Единствено што направив, го рестартирав рутерот од позади. Потоа се оправи интернетот, и беше во најдобар ред, интернет имам, но од фиксниот телефон кога барам било кој број кажува зафатено.

Пробував со каблите, се е како што беше во најдобар ред. Ме интересира што би можело да биде проблемот, ако некој се нашол со исти проблем можеби од вас?
 
Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Има ли некој 3Макс со 2 ресивера дома, да ми каже на колку му е синхронизиран рутерот?
 
Член од
7 ноември 2010
Мислења
123
Поени од реакции
28
Стварно ли септември,октомври и ноември има неограничен интернет за старите корисници?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom