Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
5 октомври 2012
Мислења
1.957
Поени од реакции
1.172
Имам слушнато за поврзани корисници во Инџиково, Марино и Илинден, но немој да ме држиш за збор, најдобро е да се распрашаш директно во канцеларијата на реон Ченто кај внатрешниот паркинг позади поштата во Ченто наспроти пазарчето.

За Бунарџик уште од кога е изградена индустриската зона е пуштен посебен доводен оптички кабел по тотално друга траса која во целост ги заобиколува населените места и најверојатно ќе остане наменет само за индустриската зона и деловните објекти во тие делови.
Bate gleam upaten si dosta za telekom , probistip ima li sansi skoro da pokrijat cel grad ili nisto od toa , ke pocekame do 2030 :D

Член од
24 април 2008
Мислења
11.076
Поени од реакции
12.628
Bate gleam upaten si dosta za telekom , probistip ima li sansi skoro da pokrijat cel grad ili nisto od toa , ke pocekame do 2030 :D
До некаде сум упатен за оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком во Скопје, бидејќи едно време работев за приватен подизведувач во партнерство со Македонски Телеком.

Но за надвор од Скопје не знам, немам работено подизведувачки работи за Македонски Телеком надвор од Скопје.

The Wild Boy

љепотан
Член од
26 декември 2017
Мислења
1.572
Поени од реакции
939
Нели пуштаат оптички кабли кога градат нови патишта?

Еве по Автопатот Миладиновци - Три Чешми имаат пуштено.
Дали по експресниот пат Три - Чешми - Радовиш имаат пуштено оптички кабли? И дали во опште имаат пуштено оптика во Радовиш?

За Струмица знам дека Телеком влечат оптика под земја, и преку бандера. Горните маала во Струмица, оние на ридот се поврзуваат со оптика преку бандера, а доле во градот во глобала се мести под земја, особено за новите згради.

До толку ли 4 - 5 години веќе, никако абер јавно да објават некоја интерактивна мапа да видиме каде има или каде нема покриеност со оптички интернет... Сето тоа останува во нивниот TGIS систем кој што го користат, а пристап до тој систем тешко се наоѓа. Тоа е стриктно само за вработени.

Најблиску до добивање информации и да се праша во салон, по луѓе или на support chat преку Telekom MK апликацијата.

И што бидна тоа со ЕВН и власта што кажуваа дека кога ќе граделе нови далеководи / далноводи ќе пуштале и оптички кабел. Го користи ли ова некој оператор?

Прашувам чисто информативно. Инаку јас на Неотел сум, знам доста луѓе кои што работат таму, дури се знам и со директори ама сепак без разлика тоа, мене не би ми дале пристап до нивниот TGIS, или некоја мапа. Но ако ги прашам за одредена локација, или едноставно ако им пишам на messenger веднаш ќе ми кажат дали има или не.
За другите оператори мислам горе доле е исто, и никој нема објавено интерактивна мапа.

Член од
7 април 2015
Мислења
2.807
Поени од реакции
1.712

Дали по експресниот пат Три - Чешми - Радовиш имаат пуштено оптички кабли? И дали во опште имаат пуштено оптика во Радовиш?

За Струмица знам дека Телеком влечат оптика под земја, и преку бандера. Горните маала во Струмица, оние на ридот се поврзуваат со оптика преку бандера, а доле во градот во глобала се мести под земја, особено за новите згради.

До толку ли 4 - 5 години веќе, никако абер јавно да објават некоја интерактивна мапа да видиме каде има или каде нема покриеност со оптички интернет... Сето тоа останува во нивниот TGIS систем кој што го користат, а пристап до тој систем тешко се наоѓа. Тоа е стриктно само за вработени.

Најблиску до добивање информации и да се праша во салон, по луѓе или на support chat преку Telekom MK апликацијата.

И што бидна тоа со ЕВН и власта што кажуваа дека кога ќе граделе нови далеководи / далноводи ќе пуштале и оптички кабел. Го користи ли ова некој оператор?

Прашувам чисто информативно. Инаку јас на Неотел сум, знам доста луѓе кои што работат таму, дури се знам и со директори ама сепак без разлика тоа, мене не би ми дале пристап до нивниот TGIS, или некоја мапа. Но ако ги прашам за одредена локација, или едноставно ако им пишам на messenger веднаш ќе ми кажат дали има или не.
За другите оператори мислам горе доле е исто, и никој нема објавено интерактивна мапа.
Јас мислам дека поставуваат оптички кабли со гасоводот, барем така ми имаат кажано, дали е точно не знам, ниту пак кој го поставува дали Ериксон или некои други.

Член од
26 јули 2014
Мислења
173
Поени од реакции
41
Во Ѓорче Петров во некои делови сеуште нема оптика замисли...Нудат максимум 7 download и 0.50 upload со катастрофа пинг и стабилност и затоа морав да си го барам чарето со А1 кои ме снабдија со 50/3 и пингот ми е речиси како на оптички интернет и сум доста задоволен, а од Телеком многу разочаран затоа што по канта интернет од тој нивниот АДСЛ не постои.

Член од
7 април 2015
Мислења
2.807
Поени од реакции
1.712
Ама затоа во Страчинци има. А види на мапа каде е..
Да не е некаде накај Црешево? Претпоставувам е по етничка линија, ако има многу Албанци, слично е и во западните делови во селата каде има доста Албанци.

Член од
17 ноември 2017
Мислења
53
Поени од реакции
23
Да не е некаде накај Црешево? Претпоставувам е по етничка линија, ако има многу Албанци, слично е и во западните делови во селата каде има доста Албанци.
Да, таму е, пред Црешево во падината на Скопска Црна Гора, и претежно се жители Албанци, ако не и целосно..

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Го користи само Мепсо за поставување на оптички кабли :)

Член од
14 февруари 2013
Мислења
1.803
Поени од реакции
2.372

Има оптика во Радовиш, јас сум корисник. На Телеком секако, оти другите абер немаат од оптика.

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Zdravo .
Sakam da prasam dali ima opcija na Thome da se proveri kolku internet trosam ?

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
Zdravo .
Sakam da prasam dali ima opcija na Thome da se proveri kolku internet trosam ?
Има да, имаш апликација

и имаш сајт

Преку апликацијата ти е полесно, преку телефонот ќе се поврзе автоматски, а на сајтот ако се регистрираш ќе мора да внесуваш конто број од сметка мислам.

Доколку имаш проблеми јави се на 122

Член од
22 јули 2015
Мислења
469
Поени од реакции
221
Дали има начин да се дознае дали има вдсл на одредена улица

Kajgana Shop

На врв Bottom