Телекабел интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.354
Супер-дупер оптичка брзина хахаха

:pos2::pos2:

^ Ghost Rider ^

Biker Boy
Член од
27 октомври 2008
Мислења
372
Поени од реакции
8
епа вака да прашам,сакам да зимам уште еден пц,имам телекабел,па дали ке може преку wireles ruter да поврзам 2 пц и тие 2 пц да имаат различна Ip adresa значи да не биде иста ип адреса на 2 пц нека пише некој што има искуство со ова.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
епа вака да прашам,сакам да зимам уште еден пц,имам телекабел,па дали ке може преку wireles ruter да поврзам 2 пц и тие 2 пц да имаат различна Ip adresa значи да не биде иста ип адреса на 2 пц нека пише некој што има искуство со ова.
На рутерот му се доделува надворешната IP адреса, така да не.

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Едно прашање,имам рутер Speedport W 503V кој ми го дадоа кога си ставив нет од Т-хоум,е сега дали ќе може да ме поврзат од овој модем на телекабел пошто планирам да се преместам...или ќе треба да зимам нов од кај нив?

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.354
Едно прашање,имам рутер Speedport W 503V кој ми го дадоа кога си ставив нет од Т-хоум,е сега дали ќе може да ме поврзат од овој модем на телекабел пошто планирам да се преместам...или ќе треба да зимам нов од кај нив?
Неможе со тој тој модем е само за АДСЛ.Друг е модемот за кабловски интернет.

Член од
10 март 2007
Мислења
29
Поени од реакции
2

Јас не верувам дека имам потрошено повеќе од 3 гига во месец од 50 што ги рекламираат...Со ваква брзина секој ден во траење од 15+ сати тешко и тие да сум ги остварил...Господ нека е на помош:pop:

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116

нормален пинг а пак ненормална небрзина :tapp:

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.631
Поени од реакции
7.451
NOrmalno deka ke ti dodeli 2 IP adresi inace ne bi bil ruter ako dodeli ista :) SAmo so tie ke bidat lokalni IP koi ne iskacaat na internet neso kao 192.168.0.1 i 192.168.0.2 a prema nadvor pak ke imas edna Ip.
Kazi za so ti trebaat 2 razlicni IP. Za rapidshare ili za so ti treba ?

--- надополнето ---

Izgleda moze, procitaj tuka posledniot post.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.354
NOrmalno deka ke ti dodeli 2 IP adresi inace ne bi bil ruter ako dodeli ista :) SAmo so tie ke bidat lokalni IP koi ne iskacaat na internet neso kao 192.168.0.1 i 192.168.0.2 a prema nadvor pak ke imas edna Ip.
Kazi za so ti trebaat 2 razlicni IP. Za rapidshare ili za so ti treba ?

--- надополнето ---

Izgleda moze, procitaj tuka posledniot post.
Неможе модемот од Т-Хоме за Телекабел сосема различни приклучоци.Не правете забуни

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.939
Поени од реакции
1.481
ама финтата е да имам 3 различни ИП - иако повеќе сакам да имам динамична ИП

а до пред неколку месеци ИП адресите ми се менваа на неколку дена :toe:

а ако земам рутер некогаш, десктопот пак ќе ми биди поврзан преку УСБ (се надевам дека ќе бидат различни ИП адресите) а на десктопот да качи 8 Мбит треба формат на ПЦ-то оти има вируси

а кој е тој мој регион? не сум од СК јас

За регионот мислев - регионот кој што го опфаќа Телекабел со прокриеност вон Скопје, т.е. другите градови кај што има Телекабел. Обично надвор од Скопје ги нема во толкава мера проблемите, така што воглавно е подобро.
Ако сакаш да имаш јавни адреси на компјутерите земи 4-5 портен 100Mb/s свич, купи мрежна картица ако немаш за десктопот, земи кабли и штекни сВе. Ако е исто како и во Скопје можеш да штекнеш до 3 компјутери.

|
modem
|
switch
| | |
PC1 PC2 PC3

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.152
Поени од реакции
5.987
Ццц, катастрофа е интернетов од попладнево па навака. На speedtest.net мери добра брзина со нисок пинг, ама кога ќе отидам на pingtest.net не сака ни packet loss да измери. А баш во тој packet loss е проблемот. Се уклучувам во онлајн игра, ми пишува дека имам над 20% packet loss и е буквално неигриво. Пробувам да се уклучам во друга онлајн игра, не сака ни да се конектира. Не можам дури ни во Steam да се логирам :tapp:

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.354
Да не слушнал некој нешто во врска со Кочани?Почнав да слушам гласини дека Телекабел ке ја купел кабловската во Кочани.Незнам колку е вистинито ова ама тоа го зборат луѓето таму.Да не знае некој ова?

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
За регионот мислев - регионот кој што го опфаќа Телекабел со прокриеност вон Скопје, т.е. другите градови кај што има Телекабел. Обично надвор од Скопје ги нема во толкава мера проблемите, така што воглавно е подобро.
Ако сакаш да имаш јавни адреси на компјутерите земи 4-5 портен 100Mb/s свич, купи мрежна картица ако немаш за десктопот, земи кабли и штекни сВе. Ако е исто како и во Скопје можеш да штекнеш до 3 компјутери.

|
modem
|
switch
| | |
PC1 PC2 PC3
ама работата е да немам кабли затоа сакам рутер да земам,мрежна имам на десктопот

и каков рутер да земам?

http://www.set.com.mk/setClient/productgroups.asp?group=%D0%9C%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0&%D0%9C%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0.subitem=Router+Wireless

овој дали е добар?
Belkin Wireless Router G cable/DSL 54Mbps F5D7234 од 1.854ден

оти сакам и поевтино да поминам

и дали ќе можи лаптопот да има една ИП а десктопот поврзан преку УСБ од модемот да има друга ИП?

оти телекабел дава до 3 ИП адреси

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Не можам да се конектирам на Steam, VPN, не работи тестот на pingtest.net.. браво мајстори, ова ви е врв.

Kajgana Shop

На врв Bottom