H
HITCH
Гостин
Прва работа, јас не живеам во Австралија, ама дневно сум информирана за скоро сите случувања таму, за она што ме интересира.
Втора работа, јас збрувам за поддршка на дедо Царкњас да биде владика за Грција, Австралија и Нов Зеланд, не ги поддржувам Ицо и Александров, ама безрезервно верувам во Царкњас.
Трето, ако дедо ти Петар не учествувал во осветување на храм, со кој памет тогаш доаѓа да бара пари и да тврди дека тоа е имот на МПЦ?! Кога почнала изградбата на храмот ниту еден не се одзва на молбите на верниците, ама кога слушнаа како ѕвецкаат паричките одма им текна дека таму има нашинци. Поповите кои богослужат не се расчинети, оти ако се расчинети нема да праќаат пари во МПЦ. Вака ни волкот сит, ни овците на број.
Бидејќи и двајцата се согласуваме дека на заедницата и` е потребна слога, затоа тврдам дека Царкњас е најдобар избор за Австралија. Проблемот во Перт е Петар, проблемот во Мелбурн е Петар, проблемот во Сиднеј е Петар... Па, ако тој е проблем, каде му се етичките и моралните вредности? Во која кола ги заборавил? Нели е поп?! Повели извор за колите, за преварите со Изгрев и останатиот црковен имот нема воопшто да се осврнам, а тек платите на поповите какви се...
В ред е да не се согласуваме, ама прво провери кого го поддржуваш. Знам како се заработуваат пари, затоа велам дека на Петар треба да му се симне чинот и да биде поп од понизок ранг. Наместо попот да помогне штом ќе види дека народот го вика за помош, попот кај нас прави пресметка колку е заработи.