Судот пресече, прекршителите на црковниот имот во Австралија казнети, МПЦ за Австралија и Нов Зеланд

N

NikolaMKD91

Гостин
... и митрполитот Петар и донесе одлука прекршителите кои крчмареле црковен имот да бидат строго казнети бидејќи го прекршиле законот ...
Што се наострил толку дедо ти Петар, нели е христијански да се простува и помилува.
 
F

FARANG

Гостин
Петре да беше вистински верник и патриот, самиот ќе се откажеше од австралиската епархија, пошто народот македонски од Австралија го нејќе.

Да не заборавиме дека Петрето му беше ментор на грко-влавот Вранишковски.

Многу Македонци од Австралија сметаат дека Петрето не работи во интерес на македонскиот народ и МПЦ.
Ова не е точно. 90% од народот е со МПЦ и Петар. Во компаниските цркви поготово во мелбурн народ нема ни за лек.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.078
Поени од реакции
19.659
А вака да прашам како неупатен. Зошто е распопен Никодим Царкњас. Тој нели беше поп во Егејска Македонија и јас колку што имам слушнато од време на време секогаш се залагаше за Македонците таму. Мислам и служеше на македонски во црквите колку што имав така начуено.
Така да баш стварно ме интересира за што бил распопен , официјално и неофицијално.
 
F

FARANG

Гостин
А вака да прашам како неупатен. Зошто е распопен Никодим Царкњас. Тој нели беше поп во Егејска Македонија и јас колку што имам слушнато од време на време секогаш се залагаше за Македонците таму. Мислам и служеше на македонски во црквите колку што имав така начуено.
Така да баш стварно ме интересира за што бил распопен , официјално и неофицијално.
Беше дел од ГПЦ, распсопен е оти е македонец. Официјално одби да служи надвор од Егејска Македонија каде што го пратија грците, сакаше да биде меѓу нашите и затоа е демек распопен.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.078
Поени од реакции
19.659
Беше дел од ГПЦ, распсопен е оти е македонец. Официјално одби да служи надвор од Егејска Македонија каде што го пратија грците, сакаше да биде меѓу нашите и затоа е демек распопен.
И затоа е лош поп:facepalm:
Па нашите не само што треба да го примат во МПЦ туку и да го наградат со некоја поголема функција.
Абе добро нормални се овие или не. Ке се наљутеле грците, да се крстиш со лева рака е работата.
Наместо да земат пример како се брани своето и се жртвува за тоа, тие го оцрнуваат. Така е кога имаме карикатури од свештени лица кои изгледа имаат заборавено дека покрај што се во служба на бога ако можам така да речам , сепак се тука првенсвено за народот. Македонскиот поконкретно.
 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.524
Поени од реакции
1.963
И затоа е лош поп:facepalm:
Па нашите не само што треба да го примат во МПЦ туку и да го наградат со некоја поголема функција.
Абе добро нормални се овие или не. Ке се наљутеле грците, да се крстиш со лева рака е работата.
Наместо да земат пример како се брани своето и се жртвува за тоа, тие го оцрнуваат. Така е кога имаме карикатури од свештени лица кои изгледа имаат заборавено дека покрај што се во служба на бога ако можам така да речам , сепак се тука првенсвено за народот. Македонскиот поконкретно.
Тие што излегоја на видеото се пудлици на власта од дијаспората, и мора на секој начин да го омаловажат Стојанче Ангелов, па дури и да застанат на грчки позиции, зошто му го дрма рејтингот на ДПМНЕ. Не ги земајте здраво за готово нивните изјави!

И да Никола Ставрески ако беше прав верник, немаше човечка смрт да прославува со песни :tapp:
 
F

FARANG

Гостин
И затоа е лош поп:facepalm:
Па нашите не само што треба да го примат во МПЦ туку и да го наградат со некоја поголема функција.
Абе добро нормални се овие или не. Ке се наљутеле грците, да се крстиш со лева рака е работата.
Наместо да земат пример како се брани своето и се жртвува за тоа, тие го оцрнуваат. Така е кога имаме карикатури од свештени лица кои изгледа имаат заборавено дека покрај што се во служба на бога ако можам така да речам , сепак се тука првенсвено за народот. Македонскиот поконкретно.
Никој не вика дека е лош поп, тој е и примен од МПЦ ако не се лажам. Работата е што ни он не сака да иде во компаниска црква тука се залага за решение на проблемот. Организацијата на компаниските цркви подолго време финансира некој ситни но битни проекти во Егејска Македонија (ова е уште од пред да се одвојат од МПЦ) па врз основа на тоа тие имаат пристап до Царкњас. Овде потребно е ЕДИНСТВО а не две организации. Поведата во Рокдејл е голем удар за команиските цркви оти беше главен извор на пари за нив. Прашање е уште колку
ќе издржат вака затоа и Петар неќе да направи компромис, ги има, и двете страни тоа го знаат сега прашање е време, нормално кој ја врти заедницата и парите што уште ќе се фрлаат по судови.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.078
Поени од реакции
19.659
Тие што излегоја на видеото се пудлици на власта од дијаспората, и мора на секој начин да го омаловажат Стојанче Ангелов, па дури и да застанат на грчки позиции, зошто му го дрма рејтингот на ДПМНЕ. Не ги земајте здраво за готово нивните изјави!

И да Никола Ставрески ако беше прав верник, немаше човечка смрт да прославува со песни :tapp:
Да не се сватиме погрешно ама подобро да не знаеш какво мислење имам за Стојанче Ангелов. Друга работа е што не гледам никаква причина тој да се меша во црковни работи.
Инаку да не се имам замарано премноги со ова проблематика но
колку што пратев за Никодим Царкњас едноставно немам лошо мислење за него, баш напротив. И ете пошто сега знам зошто бил распопен од ГПЦ моите симпатии према него пораснаа.
Овие наши треба да учат од него некој работи.
Никој не вика дека е лош поп, тој е и примен од МПЦ ако не се лажам. Работата е што ни он не сака да иде во компаниска црква тука се залага за решение на проблемот. Организацијата на компаниските цркви подолго време финансира некој ситни но битни проекти во Егејска Македонија (ова е уште од пред да се одвојат од МПЦ) па врз основа на тоа тие имаат пристап до Царкњас. Овде потребно е ЕДИНСТВО а не две организации. Поведата во Рокдејл е голем удар за команиските цркви оти беше главен извор на пари за нив. Прашање е уште колку
ќе издржат вака затоа и Петар неќе да направи компромис, ги има, и двете страни тоа го знаат сега прашање е време, нормално кој ја врти заедницата и парите што уште ќе се фрлаат по судови.
Тоа е веќе чиста политика и профитерство. Најмалце има врска со вера и такви работи. И можеби ке закачам некоја глупост пошто како што реков не сум во тек со настаните,но Петар ако мислеше на единство и на народот оддамна ке се откажеше да ја води таа епрахија во интерес на единството и да дозволеше МПЦ да си назначи некој друг на негово место кој би бил задоволителен за двете страни.
Ама како што реков тука има најмалце врска верата и народот. Чисто профитерство. Кој ке ги контролира парите.
Ептен во духот на христијанството и верата.
 
F

FARANG

Гостин
Да не се сватиме погрешно ама подобро да не знаеш какво мислење имам за Стојанче Ангелов. Друга работа е што не гледам никаква причина тој да се меша во црковни работи.
Инаку да не се имам замарано премноги со ова проблематика но
колку што пратев за Никодим Царкњас едноставно немам лошо мислење за него, баш напротив. И ете пошто сега знам зошто бил распопен од ГПЦ моите симпатии према него пораснаа.
Овие наши треба да учат од него некој работи.

Тоа е веќе чиста политика и профитерство. Најмалце има врска со вера и такви работи. И можеби ке закачам некоја глупост пошто како што реков не сум во тек со настаните,но Петар ако мислеше на единство и на народот оддамна ке се откажеше да ја води таа епрахија во интерес на единството и да дозволеше МПЦ да си назначи некој друг на негово место кој би бил задоволителен за двете страни.
Ама како што реков тука има најмалце врска верата и народот. Чисто профитерство. Кој ке ги контролира парите.
Ептен во духот на христијанството и верата.

Не ја сваќаш суштината на проблемот. КОЈ и да дојде ЌЕ БИДЕ ПРОБЛЕМ за компаниските цркви ако бара имотот да биде под контрола на МПЦ. Види, работата е што компаниските цркви приватно си го заложуваа имотот и лапаа евтини кредити за комапаниски читај приватни цели. Една таква црква во Епинг Мелбурн и нејзината управа има купено и продадено над 90 недевижнини овие 40тина години. Си прават пари на страна. Петар сака тоа да запре и да може да се укрупни имотот на МПЦ во Австралија. Придобивката е ќе може полесно и законски да се градат нови храмови овде. Имаме стално проблем со изградба оти градиме се со донации. Тоа е ОК во МКД ама во странство каде има рокови ти неможеш една црква да ја градиш вечно. Тука се работи на принцип земи кредит, изгради па отплаќај си ти. За да земеш кредит треба да вложиш имот. Епархијата за АУС се гради веќе 10-15 години и веќе ни една банка неќе многу многу да финансира оти си мислат незнаеме што правиме. Тоа е кога чекаш донации од народот.
 

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
4.714
Поени од реакции
7.263
гледам некој тука лупаат глупости без да ја знаат ситуацијата на терен, овој спор не беше мегу Петар и компанијата на Аврамоски, овој спор беше мегу МПЦ и бандата на Аврамоски, Петер е само преставник на една институција како што е МПЦ, а Аврамоски е преставник на една приватна коорпорација која се преставува како преставник на народот, а всушност не се тоа, туку само обични манипулатори.......

п.с. Петар може да биде секој, во зависнот кого ке го прати МПЦ како извршител на уставот на МПЦ.
 
H

HITCH

Гостин
Не се многу. Некој како игор аврамовски александров и неговата банда која свесно години си ги лажеше и крадеше нашите верници таму. Зар не го гледаше на некоја тв последниов месец?.. Дури и синодот го прими на разговор. Резил невиден. Гостуваше на 24 вести, кај шашко во аналитико, во пресинг на алфа... И самиот незнаеше како да лажи. Неколку пати му се испушти, си призна дека тие никогаш не ја признавале Македонската Православна Црква.... Владиката Петар ги објави јавно документите каде јасно се гледа што потпишале тие расколниците. Ако не беше Петар половина од црквите досега ќе ги снајдеше судбината како на црквата во Перт. Ја изгубија на комар пијанчиштата.. Кај нив освен распопени и по некој поп бугар или грк немаше друг во служба. Судот ја донесе правилната одлука.
Која црква во Перт ја изгубиле на комар?
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Не ја сваќаш суштината на проблемот. КОЈ и да дојде ЌЕ БИДЕ ПРОБЛЕМ за компаниските цркви ако бара имотот да биде под контрола на МПЦ. Види, работата е што компаниските цркви приватно си го заложуваа имотот и лапаа евтини кредити за комапаниски читај приватни цели. Една таква црква во Епинг Мелбурн и нејзината управа има купено и продадено над 90 недевижнини овие 40тина години. Си прават пари на страна. Петар сака тоа да запре и да може да се укрупни имотот на МПЦ во Австралија. Придобивката е ќе може полесно и законски да се градат нови храмови овде. Имаме стално проблем со изградба оти градиме се со донации. Тоа е ОК во МКД ама во странство каде има рокови ти неможеш една црква да ја градиш вечно. Тука се работи на принцип земи кредит, изгради па отплаќај си ти. За да земеш кредит треба да вложиш имот. Епархијата за АУС се гради веќе 10-15 години и веќе ни една банка неќе многу многу да финансира оти си мислат незнаеме што правиме. Тоа е кога чекаш донации од народот.
Не знам дали си само лошо упатен или намерно се обидуваш да ги искривуваш работите, бидејќи изнесе еден куп невистинити тврдења.

Петар поради проневера на пари и црковен имот претходно беше протеран и од Американско-Канадската и од Европската Епархија и сега ти ќе кажуваш приказни за наводни “компаниски“ цркви.

Петар регистрираше посебна архиепископија за Австралија и НЗ со амин на грчката патријаршија од Антиох(која не ја признава МПЦ) и она што може да се очекува во иднина тој да се оддели од МПЦ и да ја задржи јурисдикцијата над сите тие црковни општини.
Одамна е познато дека Петар повикуваше на прифаќање на Нишката спогодба и дека нема никаков проблем да ја деградира МПЦ. Затоа, може многу лесно да се случи тој во замена за власт и пари да ги приклучи македонските црковни општини во грчката патријаршија. Знаејќи го неговото минато, тоа ли сакаме да се случи?

Австралиските епархии да ги земе грчката црква, Америчките можеби бугарската или српската, во Европа најверојатно српската и што ќе остане од МПЦ?

Затоа и му смета барањето на МПЦО Св. Петка таа да се префрли под директна јурисдикција на Синодот на МПЦ, наместо да биде под негова лична јурисдикција.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom