Судот пресече, прекршителите на црковниот имот во Австралија казнети, МПЦ за Австралија и Нов Зеланд

Член од
28 март 2006
Мислења
17.619
Поени од реакции
11.985
И јас добивав вакви одговори едно време кога ги обвинував австралците дека работава е чист Профит. Наводно во г г Петар била вината и слично.
Ме интересира зошто по толку години според одредени индиции и докази досега не го распопија, обвинија и затворија? Најмалку 15 години сериозни обвинувања кон Г. Г. Петар за обиди за отцепување кон други цркви и финансиски малверзации само медиумски поддржани, а никако реализирани судски, никако распопување и никако кривични за малверзации на пари од Македонци во Македонија и низ светот...малце чудно и несериозно и од МПЦ и од Македонија и од дијаспората. Што од ова е вистина....:unsure:

F

FARANG

Гостин
Не знам дали си само лошо упатен или намерно се обидуваш да ги искривуваш работите, бидејќи изнесе еден куп невистинити тврдења.

Петар поради проневера на пари и црковен имот претходно беше протеран и од Американско-Канадската и од Европската Епархија и сега ти ќе кажуваш приказни за наводни “компаниски“ цркви.

Петар регистрираше посебна архиепископија за Австралија и НЗ со амин на грчката патријаршија од Антиох(која не ја признава МПЦ) и она што може да се очекува во иднина тој да се оддели од МПЦ и да ја задржи јурисдикцијата над сите тие црковни општини.
Одамна е познато дека Петар повикуваше на прифаќање на Нишката спогодба и дека нема никаков проблем да ја деградира МПЦ. Затоа, може многу лесно да се случи тој во замена за власт и пари да ги приклучи македонските црковни општини во грчката патријаршија. Знаејќи го неговото минато, тоа ли сакаме да се случи?

Австралиските епархии да ги земе грчката црква, Америчките можеби бугарската или српската, во Европа најверојатно српската и што ќе остане од МПЦ?

Затоа и му смета барањето на МПЦО Св. Петка таа да се префрли под директна јурисдикција на Синодот на МПЦ, наместо да биде под негова лична јурисдикција.

Доволно добро сум упатен за да знам што зборам. Таборот на Александров ја продаде црквата во Фуцкреј во Мелбурн. Порано Ристо Алтин (уште една будала која го подржуваше Александров) беше главен сведок да ја изгубиме црквата на во Клифтон Хил, да ни ја земат бугарите. Ти можеш да се филмаш колку сакаш за Петар и МПЦ мене на народот а еве и на судот ни е јасно кој е во право и кој работи за народот. Петар ко Петар е најмалку битен во цела приказна и колку и да е фаличен јас него секогаш ќе го почитувам како главен преставник на МПЦ мојата црква.

Кусо и јасно, ако не се команиски или приватни цркви дајте ги тапиите на МПЦ, нека стои Синодот или соодветно тело од МКД на тапијата како газда. Гарант и за тоа имате некаква замерка така? Свестете се го делите народот за џабе, направивте СЕКТА АЛООООО!
--- надополнето: 24 декември 2012 во 15:54 ---
И јас добивав вакви одговори едно време кога ги обвинував австралците дека работава е чист Профит. Наводно во г г Петар била вината и слично.
Ме интересира зошто по толку години според одредени индиции и докази досега не го распопија, обвинија и затворија? Најмалку 15 години сериозни обвинувања кон Г. Г. Петар за обиди за отцепување кон други цркви и финансиски малверзации само медиумски поддржани, а никако реализирани судски, никако распопување и никако кривични за малверзации на пари од Македонци во Македонија и низ светот...малце чудно и несериозно и од МПЦ и од Македонија и од дијаспората. Што од ова е вистина....:unsure:

Ако е така и ако имало докази мислиш ќе се одржел ко владика? Нека излезат со докази на финансиски проневери а не само да зборат без везе.

H

HITCH

Гостин
Ова не е точно. 90% од народот е со МПЦ и Петар. Во компаниските цркви поготово во мелбурн народ нема ни за лек.
Во Перт никој не е со Петар! Ова ти го кажувам со потполна сигурност. Сите со кои сум разговарала на тема МПЦ никој не го поддржува владиката Петар. Нека проба да појде во Перт - последно ќе му биде! Попот не треба да биде како Петар, попот треба да биде како Царкњас. Попот треба да го сплотува, помага и подучува народот, а не да го двои. Штом гледа дека никој не го сака, Петар треба да се повлече.

За да се изгради црква во Австралија потребно е да се добие дозвола не само од општината туку и од градот. Македонците во Австралија кога побараа помош од МПЦ никој не им помогна! Сами си извадија дозволи и сами си ги градеа храмовите, некои и физички помагаа за изградба некои цркви. Црквите и имотите се предвидени за верниците. Кога виде Петар дека таму има пари, а во Битола треба да се шета со магаре или коњ, ги собра парталите и почна голготата за пари. Ова е лакрдија. Не може парите од Австралија да се вадат и да се пренасочуваат на други сметки, тие пари ќе се искористат за реконструкции на црквите и помош на верниците.
Ќе ти кажам за црквата Св. Никола во Перт. Македонците таму сами си ја изградија, едвај појдоа неколку попови за осветувањето. Со парите кои ги донираа верниците Македонци во таа црква направија градинка за целодневен престој, во која се вработија Македонци и која ги згрижува македонските дечиња, не дека не е дозволено и од други националности, но градинката првенствено е наменета за помош на македонските семејства во Перт. Таа црква има и друг имот, од кој има приход.

Македонците во Перт со нетрпение го чекаат Петар да побара дел од парите. :sneaky:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.619
Поени од реакции
11.985
Ако е така и ако имало докази мислиш ќе се одржел ко владика? Нека излезат со докази на финансиски проневери а не само да зборат без везе.
Тоа и ме чуди.Се работи само мене што ми е познато со Г Г Петар за најмалку 20 години спорење на релација дијаспора - Македонски владика.
Ако има докази (МПЦ или дијаспората) а не ги обелоденуваат, нешто е прљаво и смрди и кај едните и кај другите.
Ако немат докази -гаме овер за Македонците од дијаспората кои низ црквата гледаат или бараат личен профит.
--- надополнето: 24 декември 2012 во 16:04 ---
За да се изгради црква во Австралија потребно е да се добие дозвола не само од општината туку и од градот. Македонците во Австралија кога побараа помош од МПЦ никој не им помогна! Сами си извадија дозволи и сами си ги градеа храмовите, некои и физички помагаа за изградба некои цркви. Црквите и имотите се предвидени за верниците. Кога виде Петар дека таму има пари, а во Битола треба да се шета со магаре или коњ, ги собра парталите и почна голготата за пари. Ова е лакрдија. Не може парите од Австралија да се вадат и да се пренасочуваат на други сметки, тие пари ќе се искористат за реконсртукции на црквите и помош на верниците.
Ќе ти кажам за црквата Св. Никола во Перт. Македонците таму сами си ја изградија, едвај појдоа неколку попови за осветувањето. Со парите кои ги донираа верниците Македонци во таа црква направија градинка за целодневен престој, во која се вработија Македонци и која ги згрижува македонските дечиња, не дека не е дозволено и од други националности, но градинката првенствено е наменета за помош на македонските семејства во Перт.

Македонците во Перт со нетрпение го чекаат Петар да побара дел од парите. :sneaky:
Пак во суштина се работи за профит, а не духовност и слично.
Наречи не овци нас овде Македонците Хич, но никогаш не сме барале сметка каде одат парите од нашите свадби и погреби, ни донации и парички за икони и слави. Голем број православјани сами дел имаат градено црквите, посебно во помалите места низ Македонија. Никој не помислува да положи сопствеништво врз основа на тој вид исплати, но ние сме така воспитани -за црквата, за Бога, за здравје...и така натака. Тие се воспитани за профит, нема љутиш ама барем нека признаат. АКо сами ги граделе дали треба некој да им врати парите или дека се друга МПЦ, не знам што очекуваат.

секое поклонче ти кажвит колку австралски долари ги чинело на попус, оно граделе, сега и фјчрски и акци у МПЦ ќе барат :pos:

H

HITCH

Гостин
Тоа и ме чуди.Се работи само мене што ми е познато со Г Г Петар за најмалку 20 години спорење на релација дијаспора - Македонски владика.
Ако има докази (МПЦ или дијаспората) а не ги обелоденуваат, нешто е прљаво и смрди и кај едните и кај другите.
Ако немат докази -гаме овер за Македонците од дијаспората кои низ црквата гледаат или бараат личен профит.
Работава лесно може да се реши. Петар да го повлечат и дедо Царкњас да биде хиротонисан за владика за Австралија, Нов Зеланд и Грција. Ем народот го сака и почитува, ем е Македонец и најважното нема да има повеќе кавги и поделби. Секако, парите од верниците наместо да се влеваат на сметка на МПЦ ќе бидат искористени за изградба или реконструкција на црковни храмови и помош на македонските верници во Австралија.

Јован ја тепаше Петра, па откако си умре кутрата го зеде нејзиното име за да си биде владика. Сега тој мене ќе ми кажувал дека дедо Царкњас бил како Зоран Вранишковски?! :eek: Не сум го видела Петар, радо би му ја избричила брадата на суво.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.619
Поени од реакции
11.985
Работава лесно може дасе реши. Петар да го повлечат и дедо Царкњас да биде хиротонисан за владика за Австралија, Нов Зеланд и Грција. Ем народот го сака и почитува, ем е Македонец и најважното нема да има повеќе кавги и поделби. Секако, парите од верниците наместо да се влеваат на сметка на МПЦ ќе бидат искористени за изградба или реконструкција на црковни храмови и помош на македонските верници во Австралија.

Јован ја тепаше Петра, па откако си умре кутрата го зеде нејзиното име за да си биде владика. Сега тој мене ќе ми кажувал дека дедо Царкњас бил како Зоран Вранишковски?! :eek: Не сум го видела Петар, радо би му ја избричила брадата на суво.
Ако Г Петар не е подобен, посебно според она што го пишувате за расколничење, поддршка на српската црква и финансиски малверзации...зошто МПЦ и по 15-20 години сеуште не го расчинила? Тогаш корените на злото се во МПЦ и се МПЦ, а не Г Петар. Ако ова го поддржува МПЦ; прашање е истата дали воопшто треба да постои како Македонска..
Но од погоре излегува дека се работи за профит, а профит како граѓанин да барам од црква е неумесно, не е богоугодно што се вели.

H

HITCH

Гостин
Пак во суштина се работи за профит, а не духовност и слично.
Наречи не овци нас овде Македонците Хич, но никогаш не сме барале сметка каде одат парите од нашите свадби и погреби, ни донации и парички за икони и слави. Голем број православјани сами дел имаат градено црквите, посебно во помалите места низ Македонија. Никој не помислува да положи сопствеништво врз основа на тој вид исплати, но ние сме така воспитани -за црквата, за Бога, за здравје...и така натака. Тие се воспитани за профит, нема љутиш ама барем нека признаат. АКо сами ги граделе дали треба некој да им врати парите или дека се друга МПЦ, не знам што очекуваат.
Храмовите во Австралија му даваат дел од приходите на Петар за да ги даде на МПЦ, наместо парите да се дадат на верниците, ние ги гледаме поповите со огромни стомаци, бесни коли, мобилни, намирисани со парфеми, лажат икрадат без срам. Верниците од Австралија префрлија пари за реизградба на манастирот Св. Јован Бигорски, за на крај на ТВ монасите да кажат дека пари стигнале само од Македонија, а од Австралија многу малку било донирано... Со тие пари можеше да се изгради град, а не манастир!

Се согласувам дека порано сите ем давале пари ем помагале за изградба на храм, ама кога ќе дојдел попот не им ги собирал парите што ќе останеле, туку цело време вложувале во нешто плус. На пример во помошна просторија за ручање после погреб, крштевка, венчавање, црковна слава или некоја друга црковна прослава. Просторијата откако ќе ја изграделе ја опремувале. Исто како куќа, цело време вложуваш во нешто.

Нека ми одговори некој: зошто поповите наши се најбогатите луѓе во државава? Откако ќе ми го одговорите ова, ќе правиме муабет за црковниот имот во Австралија.

Ако Г Петар не е подобен, посебно според она што го пишувате за расколничење, поддршка на српската црква и финансиски малверзации...зошто МПЦ и по 15-20 години сеуште не го расчинила? Тогаш корените на злото се во МПЦ и се МПЦ, а не Г Петар. Ако ова го поддржува МПЦ; прашање е истата дали воопшто треба да постои како Македонска..
Но од погоре излегува дека се работи за профит, а профит како граѓанин да барам од црква е неумесно, не е богоугодно што се вели.
Ти треба да се сеќаваш како стана Стефан владика. При жив владика ние поставивме нов, помлад - Стефан.

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
Храмовите во Австралија му даваат дел од приходите на Петар за да ги даде на МПЦ, наместо парите да се дадат на верниците, ние ги гледаме поповите со огромни стомаци, бесни коли, мобилни, намирисани со парфеми, лажат икрадат без срам. Верниците од Австралија префрлија пари за реизградба на манастирот Св. Јован Бигорски, за на крај на ТВ монасите да кажат дека пари стигнале само од Македонија, а од Австралија многу малку било донирано... Со тие пари можеше да се изгради град, а не манастир!

Се согласувам дека порано сите ем давале пари ем помагале за изградба на храм, ама кога ќе дојдел попот не им ги собирал парите што ќе останеле, туку цело време вложувале во нешто плус. На пример во помошна просторија за ручање после погреб, крштевка, венчавање, црковна слава или некоја друга црковна прослава. Просторијата откако ќе ја изграделе ја опремувале. Исто како куќа, цело време вложуваш во нешто.

Нека ми одговори некој: зошто поповите наши се најбогатите луѓе во државава? Откако ќе ми го одговорите ова, ќе правиме муабет за црковниот имот во Австралија.

Ти треба да се сеќаваш како стана Стефан владика. При жив владика ние поставивме нов, помлад - Стефан.
Ајде штом си толку упатена во овие работи,кажи колку пари испратија верниците од Австралија па да видиме колкав град може да се изгради ...

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
Кажи ми на која адреса да ти пратам 5 долари?

П.С. Каде отидоа парите од знамето?
Алал да ти е..Колкаво срце си имала не сум знаел досега.Гледам Св.Јован Бигорски со тие пари и други простории ќе направеле ама не си реагирала на време.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Доволно добро сум упатен за да знам што зборам. Таборот на Александров ја продаде црквата во Фуцкреј во Мелбурн. Порано Ристо Алтин (уште една будала која го подржуваше Александров) беше главен сведок да ја изгубиме црквата на во Клифтон Хил, да ни ја земат бугарите. Ти можеш да се филмаш колку сакаш за Петар и МПЦ мене на народот а еве и на судот ни е јасно кој е во право и кој работи за народот. Петар ко Петар е најмалку битен во цела приказна и колку и да е фаличен јас него секогаш ќе го почитувам како главен преставник на МПЦ мојата црква.
Кога ќе сфатиш дека Петар е претставник на неговите алчни интереси ќе биде доцна.

Кусо и јасно, ако не се команиски или приватни цркви дајте ги тапиите на МПЦ, нека стои Синодот или соодветно тело од МКД на тапијата како газда. Гарант и за тоа имате некаква замерка така? Свестете се го делите народот за џабе, направивте СЕКТА АЛООООО!
Имаш ТВ или Интернет? Добро реков, не си ни малку упатен туку се водиш од разногласија кои никогаш не биле потврдени.

Сите независни цркви си имаат македонски православни свештеници од Македонија.

Затоа кога сакаш некого да навредиш, првин научи што означува терминот “секта“ па после изигравај Света Инквизиција.

Расипништвото и своеволието во свештенството не е непознаница, доказите за префрлањето на имотите на Петар веќе неколку пати беа презентирани, потписот на Нишката спогодба исто така.

Сите знаеме дека Бранко, Љубчо и цела низа политички месии се убија од крадење народни пари и што од тоа?

За жал и во Црквата и во политиката се работи на ист начин, затоа не не’ бидува нас Македонците.

F

FARANG

Гостин
HITCH

Прво не е точно дека НИКОЈ во Перт не е со МПЦ или дека Петар не бил или не идел во Перт. И двете се чиста глупост, изивини познавам МНОГУ луѓе во Перт кој се и релативен фактор во заедницата таму кој го подржуваат Петар и МПЦ. Во Перт проблемите се други таму има поделба на Вардарци и Егејци итн.

Царкњас не е решение. Кој и да дојде бандата на Александров нема да ги даде тапиите тоа е факт. Царкњас ни е потребен во Грција. Нека си седи со Македонците таму и на нив им треба духовен лидер. Со носење на Царкњас тука профитираат Грците избркале голем Македонец од грчка територија и имаат уште еден доказ како МПЦ не почитува канони. Тоа е НАЈГЛУПАВО нешто што може да се направи меѓутоа кога ќе земеш во предвид дека главниот јунак на компаниите во Мелбурн господин господин Ицо е финансиран од грчкото лоби ништо веќе не ме чуди.

Незнам што сте вие во Перт или Сиднеј толку различни од нас во Мелбурн, Скопје, Битола, Охрид... Тука црквите се исто градени од верниците за верниците и се си функционира нормално. Вие се најдовте паметни да ајде сега раздор ќе правиме. Ко да Петар или некој од МКД ќе ги товари циглите од црквата или градинката и со него во БТ ќе си ги земе. Ако се иде историски единстевна страна што узурпирала имот, продавала цркви (ЕЈЈЈЈ ГОСПОД ГЛЕДА), лажела на рочишта во полза на бугарите и сме изгубиле огромен храм ради тоа, продавала црковен имот - станови за да финансира судски спор против МАТИЧНАТА ЦРКВА е страната на Александров.

Кокретно за црквата во Перт од она што знам таму не се запазени некој канонски правила при изградба на црквата. Не се секавам точно ама кога требало да се благослови МПЦ одбиле бидејки нешто не било направено ко што треба а подоцна мислам Романски попови ја имаат благословено. Незнам 100% ама тоа имам слушнато дека е дел од проблемот. Сега мене да ме прашаш јас би рекол ако можеле романците сме требале и ние, ама јас не сум свештено лице и незнам како прекршок е тоа. Сепак ние сме не признати па сега од се се пазиме, малце параноја ма тоа ти е.

Збориш дека пари се крадело и дека не стигало во МКД. Не викам не, ама ајде жено ДАЈ ДОКАЗ колку сте собрале? Зошто нашите пари од Мелбурн стигаат кога ние праќаме? Ако не го сакате Петар што сте му давале пари? Пак ова се напади без врска и без еден доказ. Незнам колку знаеш ама ни во МКД свештениците не се слабо платени, и таму заработуваат. Што очекуваш да гладуваат тука со 200 долари плата? Од кај тоа дека поповите биле најбогати? Знаеш ти поп во АУС или МКД со повеќе од една куќа на негово име? Ајде доста веќе хејтање.

За да оди напред заедницата потребна е слога. Крајно време е да сватиме дека 90тите завршија и дека како заедница ако тогаш сме играле улога на лидер, финансер и подржувач на МКД во времето кога се одвојуваше од ЈУ денес е сосема друго време. Денес имаме држава која е самостојна со доволно добар буџет која функционира и без нас. Денес ние имаме потреба од лидерство од таму и треба се да се прави за да се зближиме повеќе а како сакаш гледај го црквата секогаш играла главна улога во тоа. Судот одлучи, КРАЈ НА СПОРОТ, време е бандите да се ПОВЛЕЧАТ.
--- надополнето: 24 декември 2012 во 17:51 ---
Кога ќе сфатиш дека Петар е претставник на неговите алчни интереси ќе биде доцна.

Имаш ТВ или Интернет? Добро реков, не си ни малку упатен туку се водиш од разногласија кои никогаш не биле потврдени.

Сите независни цркви си имаат македонски православни свештеници од Македонија.

Затоа кога сакаш некого да навредиш, првин научи што означува терминот “секта“ па после изигравај Света Инквизиција.

Расипништвото и своеволието во свештенството не е непознаница, доказите за префрлањето на имотите на Петар веќе неколку пати беа презентирани, потписот на Нишката спогодба исто така.

Сите знаеме дека Бранко, Љубчо и цела низа политички месии се убија од крадење народни пари и што од тоа?

За жал и во Црквата и во политиката се работи на ист начин, затоа не не’ бидува нас Македонците.

1. Тоа дека Петар е алчен кажи ти како го имаш сватено? Јас знам дека бандава има продадено цркви и црковен имот. Тоа е факт. Ти само филмаш овде.

2. Имам. Да имаат РАСПОПЕНИ попови од МКД. Некој дури и со крими досија. Убаво се изразив СЕКТА, не е тоа навреда тоа е реалност. Распопи и компаниски цркви го замајуваат народот.

3. За имотите ако имаш интернет се ти е убаво објаснето, Петар во последното интервју објасни добро зашто е тоа така. Знам дека знаеш и сваќаш ама се правиш луд овде со сила. За Нишкиот договор, апсолутно се слагам, тоа е предаство и треба за тоа да биде сменет. Сепак, тоа не е поентата. 15 години ако војуваш со некој и се потрошени толку пари на суд да неможеш да обезбедиш доказ дека краде само покажува уште еднаш дека и другата страна за ништо не ја бива или дека Петар е чист. Како и да е ИЗГУБИЈА на СУД, време е да стават КРАЈ на оваа сага.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.619
Поени од реакции
11.985
Точно, некои од нив се богати. Но пак ќе повторам. Ако сум стварно верник, не ме интересира имотната состојба на попот затоа што можам во секое време да не платам ни за венчавка, ни за свадба. Не мора да сум воопшто "член" на МПЦ.
За разлика од нив ќе се префрлам малку вон темата, но во контекст на имотна состојба и богатство. Види го богатството на одредени персони кои сите ги плаќаме, без право на слободна волја и право да одлучиме дали ќе сме во стадото верници или не. Милионери
http://www.dksk.org.mk/imoti_new/
Ако се вратиме на темата, оваа персона везден збори за имот, пари и приходи. Пази, човекот збори дека губат и двете страни. Едната е МПЦ, која е втората страна? .
http://24vesti.com.mk/analiza-3-del-07-12-2012
http://24vesti.com.mk/analiza-2-del-07-12-2012
http://24vesti.com.mk/analiza-3-del-07-12-2012
Во Македонија никогаш немаме направено прашање за сопственост на имот на црква или манастир. Иако овдешните луѓе се далеку финансиски посиромашни.
Што се однесува до Г Г Петар, тој станува владика одамна пред Г Г Стефан да стане архиепископ, а проблемите се од пред 2005 и од пред 1995. Барем колку што ме држи памтењето. Според зборовите на самиот Г Г Петар
Од каде произлезе расколот?
- Станува збор за поделба на верниците во Австралија уште пред јас да дојдам на чело на Епархијата. Имено, уште од почетокот на формирањето на црковните општини, во 1959 година, имало поделби меѓу верниците. Всушност, тие се поделени на два табора. Едните се верници кои сакаат да живеат и работат според Светите канони и Уставот на МПЦ-ОА и црковните закони. Другите, пак, се оние кои сакаат да работат според компаниски и закони на инкорпорирани асоцијации, каде што црквите се регистрирани како сопственост на компаниите или асоцијациите. До моето доаѓање во Австралија, верниците само во 4 црковни општини успеале имотите да ги регистрираат за црковни цели и намени, т.е. за мисија на Црквата, но во 1992/93 г. и тие биле пререгистрирани како компании. Потребно е да се прави разлика помеѓу црквите кои работат според црковните закони и оние според компаниските. Првите, настојуваат имотите на компаниите да бидат префрлени и да станат имоти на МПЦ-ОА, а не имоти на компании. Во тој контекст е и нашето доверителство за кое Игор Александров постојано шири пропаганда дека ние (јас и уште двајца свештеници) сме биле сопственици на црковни имоти. Но, тоа е полувистина. Точно е дека, во Катастарот, тие имоти се регистрирани на наше име, но ние сме потписници на Декларација, пред адвокати, дека тој имот не е наш, туку дека според Одлуката и полномошното на Синодот, јас сум доверител или трастист на МПЦ-ОА во Австралија. Врз основа на оваа Одлука епархискиот Управен одбор дал согласност дека треба да се купи црква и ние во името на МПЦ-ОА потпишавме Декларации дека овие имоти не се наши, туку на МПЦ-ОА. Истовремено, ние имаме обврска да го чуваме, да се грижиме и го унапредуваме и укрупнуваме имотот на МПЦ-ОА. Тој црковен имот веднаш по донесувањето на Законот за старателство на имотите должни сме да го префрлиме во корпорација на МПЦ, кој ќе биде регистриран во Катастарот како имот на МПЦ.
Од излагањето на Г Александров и ГГ Петар, гледам дека суштината е имот, пари и моќ.

Kajgana Shop

На врв Bottom