Стипендии

MadA@FakA

Black&White
Член од
4 август 2006
Мислења
1.049
Поени од реакции
105
А ги имаше земено сите оцени од професорите ? Јас немам ниту една земено, па не знам дали да трчам сега по професори да земам. Ваљда за тоа служи увидот во индекс а?
ги имав сите и нормално дека треба да ги имаш штом индексот треба да се носи :)

Ај ако може да ми кажете кои документи се потребни за продолжување на стипендијата или каде може да видам?

Данке :)
уверение за положени испити, потврда за редовен студент и индекс

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
ги имав сите и нормално дека треба да ги имаш штом индексот треба да се носи :)

уверение за положени испити, потврда за редовен студент и индекс
Јас лани немав потписи кога ја продолжував стипендијата.Каква врска имаат тие?
Значи не треба тој образец УПИ или како и да се викаше кадешто го пишува просекот и предвидените испити?

MadA@FakA

Black&White
Член од
4 август 2006
Мислења
1.049
Поени од реакции
105
Јас лани немав потписи кога ја продолжував стипендијата.Каква врска имаат тие?
Значи не треба тој образец УПИ или како и да се викаше кадешто го пишува просекот и предвидените испити?
Во мојот договор пишува: индкес, УПИ и потврда за редовен студент!

А тебе ти продолжиле без потписи? хмм чудно.. па тогаш која улога ја има носењето на индекс кога секој сам може да си стави оцени и во индекс ;)

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943

А тебе ти продолжиле без потписи? хмм чудно.. па тогаш која улога ја има носењето на индекс кога секој сам може да си стави оцени и во индекс ;)
Добро, ама на тоа уверение не пишува просек и предвидени испити колку што јас се сеќавам, а некој тука рече дека и такво уверение се барало.Или ги пишува и тие работи?
Без потписи од последниот семестар-да...тие играат улога само кога се заверува семестар.Не знам која улога ја има носењето индекс, ама не може ни секој сам да си запишува семестар нели...;)

Член од
2 март 2007
Мислења
4.576
Поени од реакции
3.773

Има и друга логика. Индексот да треба поради потписот и печатот од деканот дека стварно си запишал семестар, како што и повеќе ми кажаа. За оцени важи уверението.

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
која дата е по договорот до таа треба, но ништо не губиш ако ги однесеш до 30 октомври..
а ако те мрзе може да ги пратиш по друг, мене еден колега ми ги однесе и ми даде некое ливче кое му го дале таму како доказ дека ги примиле документите и во случај да не ми стигаат парите од стипендијата може да ги тужам со тоа ливче како доказ (така ми пренесе колегата) :)
Тоа ливче не е за да ги тужиш. Тоа ти е еден вид доказ дека ти е продолжена стипендијата во случај да ти ги изгубат/зафрлат документите.
--- надополнето: Oct 22, 2011 2:22 AM ---
Добро, ама на тоа уверение не пишува просек и предвидени испити колку што јас се сеќавам, а некој тука рече дека и такво уверение се барало.Или ги пишува и тие работи?
Без потписи од последниот семестар-да...тие играат улога само кога се заверува семестар.Не знам која улога ја има носењето индекс, ама не може ни секој сам да си запишува семестар нели...;)

Јас кога бев, баш го приметив дечкото во индексот ги гледаше семестрите(и тоа непарните)и на ливчето кај него напиша I,III,V .
Пола оцени од минатата година не ми беа земени, не ми направија проблем...

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
Јас кога бев, баш го приметив дечкото во индексот ги гледаше семестрите(и тоа непарните)и на ливчето кај него напиша I,III,V .
Пола оцени од минатата година не ми беа земени, не ми направија проблем...
Не разбирам...што ако ги гледа тие семестри?
Сакаш да кажеш дека ти ја продолжија стипендијата и покрај тоа што немаше доказ дека 90% од испитите ти се положени?

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
Не разбирам...што ако ги гледа тие семестри?
Сакаш да кажеш дека ти ја продолжија стипендијата и покрај тоа што немаше доказ дека 90% од испитите ти се положени?
И јас не разбирам, прашај го кога ќе одиш :) ..некоја си рутинска проверка на семестрите(печати,потписи и слично,ваљда)
За оцените не ми правеа проблем, од 10 предмети во втора - 4 оцени немав земено.

Доказ за 90% положени имав, уверението..

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
И јас не разбирам, прашај го кога ќе одиш :) ..некоја си рутинска проверка на семестрите(печати,потписи и слично,ваљда)
За оцените не ми правеа проблем, од 10 предмети во втора - 4 оцени немав земено.

Доказ за 90% положени имав, уверението..
А без тие оцени имаше 90 %?
Извини што ја тупам толку...Само едно уверение треба да се носи така? Тоа од факултетот што го даваат со положени испити?

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
А без тие оцени имаше 90 %?
Извини што ја тупам толку...Само едно уверение треба да се носи така? Тоа од факултетот што го даваат со положени испити?
Без тие оцени, немав 90%.
Иначе треба да се носи: (за информатичари воа ти кажувам)
Уверението што го даваат од факсот(со сите положени предмети од прва и втора година).
потврда дека си редовен студент(во неа исто пишува дека имаш запишано семестар)- исто од факсот.
и индексот на увид.

Ако ги немаш земено сите оцени, отиди си шо е можно поради да си ја продолжиш, па ако ти направат проблем(мада не ми требало) ќе се растрчаш да ги собереш и пак ќе си се вратиш. :)

Член од
20 септември 2011
Мислења
32
Поени од реакции
31
Има ли некој тука од економски што во втора година аплицирал за стипендија од било кој тип со положени 6 од 7 предмети во прва?

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
И луѓе... беше некој да праша дали за стипендии тип А и Б рокот за носење документи е до 30 ноември... оти во договорот така пишува.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Во мојот договор, склучен лани, за стипендија тип А стои:

Член 4 став 2:

Koрисникот на стипендијата се обврзува:

На почетокот на секоја студиска година, до давателот на стипендијата да достави потврда за запишан нареден семестар, односно година на школување и уверение/потврда за предвидени и положени испити со успех од претходните години и индекс на увид, најдоцна до 30 октомври секоја година до завршувањето на додипломските студии.

AFI

Член од
17 ноември 2009
Мислења
389
Поени од реакции
98
Во договорот на тип А пишува 30 октомври, во договорот на тип Б 30 ноември немаат исти краен рок значи имаме фора за продолжување на Б ....

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
А за оние кој прв пат подаваат документи за стипендија кога???

Kajgana Shop

На врв Bottom