Станови во Скопје, совети за купување.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.390
Поени од реакции
24.546
Нашите (иселеници) нема да бегаат никаде, туку, по стариот и добар „обичај„, штом се стекнат со (странска) пензија после работниот период, се враќаат во родните им места низ Македонија.
znaci skopje... racunaj toj sto kidnal od berovo ili vinica ne se vraka tamu, ke se vrati vo skopje

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Не зборувам за „порано„, туку се „сега„. Имам роднини и токму тоа го сторија, но не се се само тие, оти таа пракса на „враќање во родниот крај„ после пензионирање (читај-пред смрт) е многу честа низ Македонија.
Можеби сегашните. Од тоа што сум разговарал со другари и роднини кои се на слична возраст или малку постари, еден нема намера да се пензионира во Скопје. Ете можеби грешам и судам по мојот круг на луѓе, но малку ми е сулудо некој да сака да се врати во Скопје. За слична сума имаат мали градчиња низ Шпанија, Италија, Франција, и сите до една имаат подобро здравство од Македонија. Ако имаат бугарски, или ако обезбедат документи за престој низ ЕУ, сите овие се 10 пати подобра опција отколку Скопје. Имаш море, добра храна, искулирано, нема гужви и стресови, имаат превоз до аеродроми со конекција до цел свет.

А и веќе се помалку ја имаш традицијата за прослави, слави и слични циркузи па да имаат со кого да купуваат таму, голем дел од народот и блиските се отсели па не дека ќе имаат појак социјален живот.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.390
Поени од реакции
24.546
Можеби сегашните. Од тоа што сум разговарал со другари и роднини кои се на слична возраст или малку постари, еден нема намера да се пензионира во Скопје. Ете можеби грешам и судам по мојот круг на луѓе, но малку ми е сулудо некој да сака да се врати во Скопје. За слична сума имаат мали градчиња низ Шпанија, Италија, Франција, и сите до една имаат подобро здравство од Македонија. Ако имаат бугарски, или ако обезбедат документи за престој низ ЕУ, сите овие се 10 пати подобра опција отколку Скопје. Имаш море, добра храна, искулирано, нема гужви и стресови, имаат превоз до аеродроми со конекција до цел свет.

А и веќе се помалку ја имаш традицијата за прослави, слави и слични циркузи па да имаат со кого да купуваат таму, голем дел од народот и блиските се отсели па не дека ќе имаат појак социјален живот.
na 65 ako si ziveel vo aus/ger/ita i se penzioniras dali bi ucel spanski? zborime za tie so bg pasos sto i sega edvaj go zborat lokalniot jazik kaj sto otisle da rabotat kako fizikalci...

letovo zapoznav nekolku takvi u italija i svajcarija i site imaa ili stan vo sk ili izgradile kuka od kaj sto doagaat. e sega ne veruvam deka nekoj ke se vrati od firenca ili praga u vinica ama vo sk sigurno ke mu e podobro nego bilo kade vo mk.

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Масовното враќање на пензионери ми е нешто како фамозната миљарда приливи од девизи од гастербајтери. Години се слушаше за тоа, ама никој тоа не го видел баш...
Мислам ако веќе зборуваме за пензија. Што има во Скопје да бара пензионер. Да ги храни гулабите едино. Друго не знам што би правел.
Има Македонија места и за тоа, повеќе од доволно, ако веќе некој се одлучил.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
За слична сума имаат мали градчиња низ Шпанија, Италија, Франција, и сите до една имаат подобро здравство од Македонија. Ако имаат бугарски, или ако обезбедат документи за престој низ ЕУ, сите овие се 10 пати подобра опција отколку Скопје. Имаш море, добра храна, искулирано, нема гужви и стресови, имаат превоз до аеродроми со конекција до цел свет.
Пред некој ден ги гледав за мене за на стари години (алтернатива на QLD)

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
na 65 ako si ziveel vo aus/ger/ita i se penzioniras dali bi ucel spanski? zborime za tie so bg pasos sto i sega edvaj go zborat lokalniot jazik kaj sto otisle da rabotat kako fizikalci...

letovo zapoznav nekolku takvi u italija i svajcarija i site imaa ili stan vo sk ili izgradile kuka od kaj sto doagaat. e sega ne veruvam deka nekoj ke se vrati od firenca ili praga u vinica ama vo sk sigurno ke mu e podobro nego bilo kade vo mk.
Абе зависи од човекот, со англискиот веќе и да нема место каде нема да се разберат, сепак ова од моја гледна точка. Друга работа што ќе смени е семејството, тешко дека нивните внуци и деца би сакале да си трошат време до Македонија за да ги видат баба и дедо, а и општо имотот.

Последно уредено:

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Ја би се вратила во Маврово веќе спомнав, мислам за пензија, може и некој црнец да си посвојам, еднаш се живее. :icon_lol:
Инаку Скопје е презагадено и пренаселено, не е само Скопје во државава, од луѓе познаници што ги познавам од Македонска Каменица, Берово и највеќе од Струмица, а работат во Германија, скоро сите спомнаа дека ќе се пензионираат во родните места, си купуваат таму, кој куќа кој стан, си го средуваат, ниеден не спомна Скопје, јас еве нема шанси Скопје, попрво во Виница би отишла или Берово одколку Скопје, не дека не можам, туку не сакам да се гушам во смог и да се пржам ко јајце на врел бетон цело лето.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.390
Поени од реакции
24.546
Абе зависи од човекот, со англискиот веќе и да нема место каде нема да се разберат, сепак ова од моја гледна точка. Друг работа што ќе смени е семејството, тешко дека нивните внуци и деца би сакале да си трошат време до Македонија за да ги видат баба и дедо, а и општо имотот.
so angliski tesko niz italija za spanija pogotovo mali mesta isto.

e sega dali deca/vnuci od ger porado bi idele vo mkd ili spanija da se vidat so starite i obratno toa e do kako ke gi vospistas. jas veruvam deka decata ma nasite vo eu posto pocesto idele u mkd nema bas da im smeta. pak ova se moj obzervacii na ona sto vidov megu nasite vo evropa. nie vo aus i usa sme vo sosema druga situacija.

na kraj kraeva 5% da se vratat ti e dovolno, toa se pak nekoja 10-20k ili edna naselba.

Член од
16 јули 2021
Мислења
319
Поени од реакции
665
Масовното враќање на пензионери ми е нешто како фамозната миљарда приливи од девизи од гастербајтери. Години се слушаше за тоа, ама никој тоа не го видел баш...
Мислам ако веќе зборуваме за пензија. Што има во Скопје да бара пензионер. Да ги храни гулабите едино. Друго не знам што би правел.
Има Македонија места и за тоа, повеќе од доволно, ако веќе некој се одлучил.
Не е битно местото на враќање, туку тие шо немаат вода у очи се враќаат, а не се враќаат од мерак. Или не им плаќале придонеси или зимале слаби плати колку да живуркаат, па сега ајде назад. Иначе после 30-40 години кој ќе ти се враќа на 70 по желба, освен ако не му се сите роднини и пријатели таму, што скоро никаде не е случај. Не може човек навикнат рецимо на динамика и создаден социјален живот у Минхен од желба да ти дое у Пехчево, па ни у Скопје, ама ако мора, ќе каже, абе се вратив зашто се зажелив, никој нема да признае по х години таму немам вода у очи.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Dve raboti. I porano ne se vrakjale site, ima eden kup lugje so ostanale tamu i ne se vratile ko penzioneri. I tie so se vraitle, na 30-40 ne planirale sa se vratat.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.703

offtopic, ama vekje sekade stegaat (ne navleguvam dali e opravdano ili ne)
ako zemash skandinavska / germanska / avstriska penzija mora barem 3/6 meseci da imash prestoj vo zemjata.
site penzioneri im izbegaa na jug :D neznam kolku rigorozno proveruvaat, ama veruvam deka ima proverki,
i ne e mala rabota.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Пред некој ден ги гледав за мене за на стари години (алтернатива на QLD)
so angliski tesko niz italija za spanija pogotovo mali mesta isto.

e sega dali deca/vnuci od ger porado bi idele vo mkd ili spanija da se vidat so starite i obratno toa e do kako ke gi vospistas. jas veruvam deka decata ma nasite vo eu posto pocesto idele u mkd nema bas da im smeta. pak ova se moj obzervacii na ona sto vidov megu nasite vo evropa. nie vo aus i usa sme vo sosema druga situacija.

na kraj kraeva 5% da se vratat ti e dovolno, toa se pak nekoja 10-20k ili edna naselba.
Филипини ќе тераме ние, или може по Фиџи, остајте ги овие нека се гушат по Скопје.

Јас во пензија планирам да земам нешто вакво, и да го прчам со ладно грч пиво, рибите таман за суши ;)
Автоматски споено мислење:

offtopic, ama vekje sekade stegaat (ne navleguvam dali e opravdano ili ne)
ako zemash skandinavska / germanska / avstriska penzija mora barem 3/6 meseci da imash prestoj vo zemjata.
site penzioneri im izbegaa na jug :D neznam kolku rigorozno proveruvaat, ama veruvam deka ima proverki,
i ne e mala rabota.
Да, не е мала сума да им излезат тие пари од економијата, или ќе им дозволат, ама ќе им плеснат данок.

Член од
16 јули 2021
Мислења
319
Поени од реакции
665
Dve raboti. I porano ne se vrakjale site, ima eden kup lugje so ostanale tamu i ne se vratile ko penzioneri. I tie so se vraitle, na 30-40 ne planirale sa se vratat.
Да, се согласувам, но повеќето се исклучоци што се вратиле од мерак, може да се ќор еден процент, другите пепел. По мое искуство, до сега неколку што знам што се вратиле на старина, се поради финансиски момент (иако они нема да го признаат). Нашите, ко што ги дал господ, се најпаметни, па они зашто да плаќаат придонеси, ако не мора, да богатат држава, кеш пара братче и удри бригу на весеље, и ќе дојде старина и оп, го изеде немиен.
Друг параметар е, иако се таму, не се интегрирале и не знаат да бекнат локален јазик, е тие би фатиле и штрафта и порано, ама немале избор. Таму да ти е ок и чист мерак не е, кој колку и да збори. Ќе доеш, ќе посетиш, но ќе си идеш.
Ние сме си Македонци, и по дифолт сме лавови, тигри, пуми и остали диви животни од мачешки род, ко Чарли Шин, сите сме најитри, најспособни, најпаметни, ако грешиме, и не фатат, па ние сме згрешиле најдобро е муабетот. Сакам да кажам, не им верувам, затоа што ако се сеќаваш во транзицијата, коа беше тешка безработица и безпарица, на прашањето каде на одмор, сите викаа дома, демек најдобро, кај ќе одиш сегде исто, еден не призна е зашто нема пари, увек сме биле викај ура.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.390
Поени од реакции
24.546
Филипини ќе тераме ние, или може по Фиџи, остајте ги овие нека се гушат по Скопје.

Јас во пензија планирам да земам нешто вакво, и да го прчам со ладно грч пиво, рибите таман за суши ;)
Автоматски споено мислење:

Да, не е мала сума да им излезат тие пари од економијата, или ќе им дозволат, ама ќе им плеснат данок.
bali...

Screenshot_20240824_040613_Gallery.jpg

malku pogolema jahta da moze podolgo i podaleku da ribarime... :pos:

Член од
11 април 2012
Мислења
4.613
Поени од реакции
5.314

Negativnosti
Dosta malo e ova be ne moze da se sobere drustvo i da se ide na asalno pecanje

Pozitivni raboti
Brzo e, pa nema da e problem ako smena pivo dur si na pecanje :D

Kajgana Shop

На врв Bottom