Станови во Скопје, совети за купување.

Roronoa

Македонец
Член од
20 декември 2014
Мислења
83
Поени од реакции
109
Ќе се деси невиден крах на становите, цената е висока затоа што мафија така ја држи, се док има овци ќе си стрижат.

За едно 10-15 години кога Скопје ќе биде минус 30 посто жители е тогаш ќе биде интересно. Дали ќе влеземе ЕУ или не факт е дека како население старееме а младите сваќаат дека нема што да бараат тука.

Германецот исто старее ама не бега од Германија, али нашиве и тоа како бегаат.

Сега секој трети стан е празен од новите а кога ќе умрат старциве што становите ги купиле у време на Југославија квадратот ќе отиде надоле вртоглаво.
За 15 години ќе бидеш +15 години од тоа што си сега и не знам сега колку си стар, ама чим сега не си купил тогаш нема ни да купиш стан ако си повозрасна особа.

Не е квантна физика да се печали на страна, а да се инвестира во Македонија.

На крајот на краиштата, животот тука е 10 нивоа потежок ама вредните и паметните можат да се снајдат и успеат.
Не мора да биде се како на Classy Gentleman страни и секој да вози автомобил од салон, ама за убав и надпросечен живот во Македонија навистина мислам дека се може, а не само да се кука странство та странство.

Down

Boozer
Член од
4 мај 2012
Мислења
3.837
Поени од реакции
6.555
За 15 години ќе бидеш +15 години од тоа што си сега и не знам сега колку си стар, ама чим сега не си купил тогаш нема ни да купиш стан ако си повозрасна особа.

Не е квантна физика да се печали на страна, а да се инвестира во Македонија.

На крајот на краиштата, животот тука е 10 нивоа потежок ама вредните и паметните можат да се снајдат и успеат.
Не мора да биде се како на Classy Gentleman страни и секој да вози автомобил од салон, ама за убав и надпросечен живот во Македонија навистина мислам дека се може, а не само да се кука странство та странство.
Јас си купив на време, фатив пред корона цени.

Муабетот ми е дека тие што сега крв плукаат и сега зимаат кредит на 30 години за да платат стан од 120к евра ќе го платат 240к евра со камата а цената ќе му падне затоа што ќе се деси егзодус у државава.

Roronoa

Македонец
Член од
20 декември 2014
Мислења
83
Поени од реакции
109

Муабетот ми е дека тие што сега крв плукаат и сега зимаат кредит на 30 години за да платат стан од 120к евра ќе го платат 240к евра со камата а цената ќе му падне затоа што ќе се деси егзодус у државава.
Тоа да во право си. Ама животот не може да се стопира за жал на тие што им треба за живеење. Е сега, тие што земале станови за онака се изложени на поголем ризик.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.012
Поени од реакции
18.830

Па и сега е егзодус, али пак битно е станче у Скопје да се има. 40% од становите се празни и луѓето немаат намера да ги продаваат...

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.888
Поени од реакции
5.015
Ќе се деси невиден крах на становите, цената е висока затоа што мафија така ја држи, се док има овци ќе си стрижат.

За едно 10-15 години кога Скопје ќе биде минус 30 посто жители е тогаш ќе биде интересно. Дали ќе влеземе ЕУ или не факт е дека како население старееме а младите сваќаат дека нема што да бараат тука.

Сега секој трети стан е празен од новите а кога ќе умрат старциве што становите ги купиле у време на Југославија квадратот ќе отиде надоле вртоглаво.
Мала поправка-дури и германските пензионери се селат од Германија, барајќи поевтини места/држави во ЕУ, каде можат полесно (и поевтино, нели...) да живеат со нивните пензии...

Член од
16 јули 2021
Мислења
324
Поени од реакции
666

Дај боже да се деси крах, да види и поштен народ приступачен стан, али тешко. Земи у предвид, откако станавме капиталистичка демократија и се регулира до голем степен сива економија, рипнаа плати но рипнаа и цени. Не знам кое годиште си, но помисли си што можеше да купиш со 1000 денари во 2010, а што можеше во 2020-та, ич да не ја коментирам 2024. Ја коа го земав станот, беше скапа ратата, сега таа рата е на ниво кирија. Тогаш се потев коа го купував, многу пари ми се видоа на можностите што ги имав (збориме за 2015та), сеа да даваат на таа цена од тогаш, уше 2 ќе зеам без око да ми трепне со денешната плата.

Член од
24 август 2017
Мислења
556
Поени од реакции
1.266
Дај боже да се деси крах, да види и поштен народ приступачен стан, али тешко. Земи у предвид, откако станавме капиталистичка демократија и се регулира до голем степен сива економија, рипнаа плати но рипнаа и цени. Не знам кое годиште си, но помисли си што можеше да купиш со 1000 денари во 2010, а што можеше во 2020-та, ич да не ја коментирам 2024. Ја коа го земав станот, беше скапа ратата, сега таа рата е на ниво кирија. Тогаш се потев коа го купував, многу пари ми се видоа на можностите што ги имав (збориме за 2015та), сеа да даваат на таа цена од тогаш, уше 2 ќе зеам без око да ми трепне со денешната плата.
Ne mora krah a ke imat mada-gradeznicive na ovaa cena od m2 so 5stana daeni kupuvaat vreme za 2 god makar i nisto drugo ne dale taka da tesko deka ke spustet cena, i denes se najdvit stan po razumna cena-trebit potejne ama se najdvit, toj sho sakat da prodajt ke go dajt, toj sho sakat da kupit ke najt, kraj kraeva od tie pari za stan coeck ke izgradit i te kakva kuka sekoj so preferensite

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.012
Поени од реакции
18.830
Баш така, розе домати пред 5 години беа 50 - 60 ден, сега се 150 ден. Свежо пилешко филе беше 250 ден, сега е 420+ ден. Истата аналогија ќе ти ја кажат и кога ќе се буниш дека ти е скапо да купиш стан.

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Истото се случи и со еврото. 100 евра пред 10 или пред 20 години не се исто кои 100 денес. Ниту пола од вредноста немаат. Еднакво важи и за 1000 евра...И за 2000. Само некако не е интуитивна мислата.
Цените си скокнаа како што пари се печатеа и како што инфлација им ја јадела вредноста.
Реално становите се поприступачни него пред 20 години. Пред 20 години никој не даваше кредит. Купуваа само тие што имаа кеш. Денес е тешко да се купи, ама пак се може повеќе него пред 20 години...
Така да цените се тие. Од една страна поголема побарувачка бидејќи поголем број на луѓе имаат достап до кредит за стан, што пред 20 години не го имале. Од друга страна губење на вредноста на еврото со штампање.
Што ќе биде во иднина... Тоа никој не знае.
Е сега компрацациите со Германија, демек таму цените према плата имаат поголем размер. ЌЕ речам, малку е тешко во Скопје со скопска плата да се живее како во Минхен.
На долг рок не ме плаши цената на квадратен метар, други се проблемите.
Автоматски споено мислење:

ПАк подобро него за кирија да ги дадат парите. КАматите се пониски од кирија. Главницата/станот ке им остане да имаат на стари години каде да живеат.
Некаде треба и да се живее во меѓувреме. Не е ред фамилија под кирија да се сели секој септември во годината.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.428
Поени од реакции
24.609
Мала поправка-дури и германските пензионери се селат од Германија, барајќи поевтини места/држави во ЕУ, каде можат полесно (и поевтино, нели...) да живеат со нивните пензии...
kade mislis ke begaat nasite iselenici? 90% od tie u evropa sto se otideni poslednite 10-15 god ni tamu ne mozat da kupat stan...

Член од
9 септември 2009
Мислења
5
Поени од реакции
3
Дали е паметно да се земе адвокат за потпишување на преддоговорот и на што да се обрне најмногу внимание

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.888
Поени од реакции
5.015
kade mislis ke begaat nasite iselenici? 90% od tie u evropa sto se otideni poslednite 10-15 god ni tamu ne mozat da kupat stan...
Нашите (иселеници) нема да бегаат никаде, туку, по стариот и добар „обичај„, штом се стекнат со (странска) пензија после работниот период, се враќаат во родните им места низ Македонија.

Down

Boozer
Член од
4 мај 2012
Мислења
3.837
Поени од реакции
6.555
Нашите (иселеници) нема да бегаат никаде, туку, по стариот и добар „обичај„, штом се стекнат со (странска) пензија после работниот период, се враќаат во родните им места низ Македонија.
Тоа може порано а сегашниве иселеници у Шиптарија не ти се враќаат.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.888
Поени од реакции
5.015
Тоа може порано а сегашниве иселеници у Шиптарија не ти се враќаат.
Не зборувам за „порано„, туку се „сега„. Имам роднини и токму тоа го сторија, но не се се само тие, оти таа пракса на „враќање во родниот крај„ после пензионирање (читај-пред смрт) е многу честа низ Македонија.

Kajgana Shop

На врв Bottom