Станови во Скопје, совети за купување.

Down

Boozer
Член од
4 мај 2012
Мислења
3.825
Поени од реакции
6.529
Ne si go sakame gradov pa toa ti e.
Што да сакаме, канцероген воздух, коли, згради и бетон на секоја педа?

Умре скопје од дамна, провинцјалците го угушија, ајде не по нивна вина не се криви што државава само со Скопје се замара.

А градов го дотолчи урбана мафија, бетон и згради се градат секаде без никаков план, дилери на дрога стануваат феудалци парите ги фрлаат од под перница у бетон.

Имаше една добра песна, Скопје е село у градско одело. Тешка сељачана е накотена у градов.

Член од
16 јули 2021
Мислења
319
Поени од реакции
665
Ne si go sakame gradov pa toa ti e.
И јас сум локал патриот, и јас го сакам Скопје, ама сум и реалист у исто време. На пример, немаш у Софија кеј ко у Скопје, да се прошеташ ко човек, ама тоа веќе е емоција, а цена не може да се базира на емоција.
Фактите се Скопје се гради непланирано, се дави во загаден воздух, транспортот не е решен, и е далеку од метропола, тоа ти се гледа по концерти и туризам, еден асален концерт не се направи у Скопје, само ѕвезди у залез, ко на пр. Грејс Џонс, колку туристи идат у СК у година најверојатно толку идат у ден у Белград и у месец у Софија.
Сума сумарум, Скопје ги брка балканските метрополи по цени, и ќе продолжи да ги брка, но нема основа врз која да ги стигне одма, не дека ако ги прашаш тие што продаваат не би им одговарало.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Епа тоа е кога си во круг што немаат пари
Јас знам доста што купија годинава, искрено лани чекаа демек ке паднеле годинава становите, поефтинувале матријалите и мене ме правеа будала пред две години што почнав со кревање спрат
Јас имам другар 15 години што предвидува дека ке паднат цените :D кога беа во Кисела Вода 650 евра квадрат чекаше да паднат. Кој чека ке дочека.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Растот на становите опаѓа. Очекувам лоши приноси од недвижности во следните години.

Член од
30 декември 2007
Мислења
792
Поени од реакции
327
Битола моментално во градба се 1200-1300е за м2, цени што пред некоја година беа за нов стан Скопје и тоа во Карпош.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Растот на становите опаѓа. Очекувам лоши приноси од недвижности во следните години.
Историјата покажала дека во Скопје или има голема стагнација зборам исти цени 3-5-7 години или има нагол раст дури ненормален.

Во странство обично има раст стагнација благо опаѓање 5-10% после пак раст и стагнација. Кај нас долго време цените беа ниски додека соседните држави многу нагоре отидоа.

Spill on effect. Кога е нешто поскапо околутебе и ефтиното почнува да се крева.

мене Белград ме чуди какви енормни суми има за обични искршени станови а платите им се 20-30% повисоки од кај нас ако не и исти особено за продавачки такви работи.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
939
мене Белград ме чуди какви енормни суми има за обични искршени станови а платите им се 20-30% повисоки од кај нас ако не и исти особено за продавачки такви работи.
Браќа Руси.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Софија има и метро, цел град им е скоро на централно парно и успеа и те како дивјаштвото у сообраќај да го средат ако добро ме служи меморија. ЕУ, летови насекаде и далеку поголем избор за работа.
Ова од мои три одења го видов зашто освем транзит имам расчистено со одење во соседните земји. Глупа е споредбата Скопје - Софија.
No, i cenata e dosta povisoka. A ima i tamu prilicno uzasni naselbi kako sto nema vo skopje.
Na kraj pak se vrtite u krug. Da, tie del od tie gradovi imaat nekoj raboti plus no i povisoka cena. Pazarot si ja brka rabotata.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.272
Поени од реакции
6.179
Кога више ме ебе нека стаи лубрикант па уместо да ми објаснува за цената на челикот и работната рака, нека каже дека цената ја диктира побарувачката и дека ако нејќам ја денес, утре тројца со кеш доаѓаат да купат. Земал ми црта на мапи ми објаснува за Хутите како ја блокираат логистиката и се тоа коштало 2800 еур квадрат у градба кај Католичка со близина на комшија да ти брои хемороиди и квалитет на градба ала Газиантеп.

Од инвестициски аспект, многу повеќе се исплати кај грците да се земе.

Член од
21 септември 2011
Мислења
700
Поени од реакции
2.067
Мислам дека сето ова со цениве на становите паниката си го направи своето. Од пусти страв да не им се изгуби вредноста на парите што на разни начини ги имаат заштедено купуваат станови без да водат сметка за некакви критериуми на квалитет на градба и услови за живот. 70% се вакви купувачи кои ги ебат оние 30% купувачи кои вистински имаат потреба од стан.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Историјата покажала дека во Скопје или има голема стагнација зборам исти цени 3-5-7 години или има нагол раст дури ненормален.

Во странство обично има раст стагнација благо опаѓање 5-10% после пак раст и стагнација. Кај нас долго време цените беа ниски додека соседните држави многу нагоре отидоа.

Spill on effect. Кога е нешто поскапо околутебе и ефтиното почнува да се крева.

Сега ќе стагнира овие 2-3 години. Сум анализирал детално. Следен бум за 4-5+ години.

Down

Boozer
Член од
4 мај 2012
Мислења
3.825
Поени од реакции
6.529
Ќе се деси невиден крах на становите, цената е висока затоа што мафија така ја држи, се док има овци ќе си стрижат.

За едно 10-15 години кога Скопје ќе биде минус 30 посто жители е тогаш ќе биде интересно. Дали ќе влеземе ЕУ или не факт е дека како население старееме а младите сваќаат дека нема што да бараат тука.

Германецот исто старее ама не бега од Германија, али нашиве и тоа како бегаат.

Сега секој трети стан е празен од новите а кога ќе умрат старциве што становите ги купиле у време на Југославија квадратот ќе отиде надоле вртоглаво.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Да погодам-при следниот „бум„, цената ќе биде барем 4-5000,00Е/м2, така?...
Најверојатно окулу 3000 Центар. Обично растат окулу 40% овој беше исклучок. Најверојатно 4-5000 за два бума. Окулу 2040.
Автоматски споено мислење:

Јас не ставам пари во стан +100% за 15 години ми е многу малку.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom