Не, возам
viksa, vo pravo si ako otplakas fiksna glavnica pobrzo ke go otplatis kreditot. rabotata e sto cela idea za "fiksna" e da znaes kolku mesecno ti odi od smetka da si go planiras budzetot. ako mi varira (opaga) ratata za glavnicata da mi e ista kako sto si prikazal mi nema poenta, duri i bi me nerviralo zosto ako na pocetok sum mozel i plakal poveke a podocna mi zimaat pomalku znaci mi go odugovlecuvaat procesot i zaglavuvaat poveke od sto treba. ova e dobar i pameten metod za bankata da si go namali rizikot, iako na prv pogled izgleda dobro i za tebe....
drugo ako veke sakas pobrzo da go isplatis kreditot i pak da si na fiksna kamata imas opcija da plakas mesec unapred odnosno prvata rata da ti e na denot koga go zimas kreditot namesto na krajot na mescot. e toa pravi veke pogolema razlika.
recisi sekade iako si na fiksna imas moznost i da platis malku poveke od ratata ako sakas ili vo nekoj drzavi/vid na krediti dozvoluvaat ednas godisno da deponiras pogolema suma pari za pobrza otplata (vo aus e obicno 20k godisno, vo hong kong i singapur 50k, citibank vo usa mi dozvoluvase 20% ekstra od ratata itn)... ova se 100 pati podobri nacini za agrsivna otplata pobrzo. ako imas i fleksiblnost da si gi povleces ekstra dadenite pari nazad ako ti trebaat, sto vo aus na primer go imas togas uste podobro.
za stanben kredit postoi i opcija so offset kade parite sto ti se na sekojdnevnata smetka ti se racunaat kako da ti se staveni na kreditot i ako imas verijabilen kredit na primer ti se namaluva i kamatata. nekoj sto ima razlicen prihod od mesec za mesec moze ova da mu e podobra opcija na primer...
не реков дека ова е метода за побрзо да го исплатам кредитот. Едноставно тука за станбени кредити договараш фиксна АМОРТИЗАЦИЈА значи амортизацијата секој месец ти е иста а каматата (со тоа и општо ратата) варираат.
Имаат и правила каде во зависност од тоа во која група на ризик спаѓаш колку е минималната годишна амортизација да ја покриваш
Пример минимумот за најризична група (луѓе со пониски приходи) им е следнава
75-85% од вредноста на имотот 3%
60-74% е 2%
50-59 е 1%
ако си под 50% можеш да прекинеш со исплата на амортизацијата и да плаќаш само камата на останатите пари што ги должиш
Во врска со повлекување на “зголемената исплата” можеш во било кое време да направиш некој вид на рефинансирање или како и да би било правилно до вредност од 85% од моменталната вредност на имотот.
Прост пример си купил стан у капиштец за 50000€, си исплатил 10000 и должиш уште 40000 така
Бараш банката да ти направи рефинансирање праќаат проценител ти кажува твојот стан вреди 100000 сега значи можеш да земеш 45000€ на име на него ( за што ќе ги трошиш твое си е банката не ја интересира )
друга работа која е вредна да се спомене е што ТИ си одговорен за исплата на кредитот не како Америка пример земам куќа не плаќам доаѓаат ми ја зимаат куќата и толку е моите обврски прекинуваат. Наместо тоа ја продаваат куќата и ако не успеат да го затворат кредитот ти се уште и должиш на банката (нормално ако наплатат повеќе ќе ти биде исплатен вишокот)
исто така земање кредит за купување имот во странство е прилично тешко, а и имот во странство не го зимаат како добра хипотека
Во двата случаи се вадат на тоа дека не го познаваат доволно пазарот за да направат добра проценка
за предвремена исплата незнам дали имаат некој таков лимит ама се што сум ставил одвише до сега било прифатено
ПС 30% од каматата која ја плаќам на име кредити ми ја одбиваат од данокот кој треба да го платам на годишно ниво