Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.718
Поени од реакции
5.463
nemam ni jas posto sum poveke po prirodni nauki ali za tebe sum ....
Од природниве науки се надевам не си по математиката зашто тоа гледам послабо ти иде

мојата пресметка врска нема (бар за тебе, земи станбен кредит во Шведска ќе ме бараш за формулата да ти ја разложам али небитно)

одлично објасни како каматата се намалува за одредена сума а главнината се зголемува за таа сума, точно како што прават во банките во мкд

е сега пред да земеш и да ми реплицираш мирно сталожено со дигитрон провери што бројки ставил Стефан во табелата и колку тоа отстапува од тоа што го објаснуваш

ај што си сезнајнко ама и незнаеш да читаш меѓу редови бе, барем 3 пати пробаа да ти кажат дека пресметката е направена у банка ама не ти знаеш. Ајде трк до комерцијална да му објасниш на Хари дека компјутерот грешно им смета камата

Член од
23 август 2010
Мислења
39.765
Поени од реакции
115.640
Значи Гиговит, Ако на 120.000 денари кредит со каматна стапка од 5% за рок од 12 месеци вкупна камата што треба да ја вратиш е 3.323 денари, како објасни ми не е точна пресметката? Како ти би ја распределил каматата од 55 евра на 12 месеци? Што не ти е јасно во пресметката?

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.753
Поени од реакции
4.522
Цените на било што, без разлика дали мастики, станови, коли, или работен саат секогаш ќе расте доволно широк временски период. Тоа е економска законитост.
Па не баш. Еден куп технологија што до пред 20-30 години вредеше 100+ илјади долари денес е многу ефтина или бесплатна.

Мобилниве телефони се буквално чудо иако ги земаме здраво за готово.

Телефон, камера, калкулатор, мерач за висина, часовник, видео прегледувач, аудио плеер и мал милион други работи во еден уред.

До пред десетина години или повеќе години едно чудо пари фрлавме за СМС пораки денес имаш видео повик со вујче од Америка буквално за без пари ( плаќаш интернет ).

Ова важи и за еден куп други работи што ги земаме здраво за готово.

Дури и становите и колите е дискутабилно колку се реално покачени. Кола од денес и кола од пред 20 години се сосем различен поим.

Станови или домување општо е сосем различен поим со изолации технологија итн. Кај становите конкретно побитен муабет е локацијата. Куќа што во периферија би коштала 100 илјади евра во центар на Скопје би била 500+ илјади евра.

Друг интересен муабет е што во последниве 100 години светската популација рипна од 1 милијарда на 8+ милијарди и најверојатно нема да иде повеќе од 10 милијарди, а доста веројатно и дека ќе има надолен тренд.

Така да кога пазарот ќе се засити со недвижнини дискутабилно е колку ќе има раст.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
214
Поени од реакции
347
Па не баш. Еден куп технологија што до пред 20-30 години вредеше 100+ илјади долари денес е многу ефтина или бесплатна.

Мобилниве телефони се буквално чудо иако ги земаме здраво за готово.

Телефон, камера, калкулатор, мерач за висина, часовник, видео прегледувач, аудио плеер и мал милион други работи во еден уред.

До пред десетина години или повеќе години едно чудо пари фрлавме за СМС пораки денес имаш видео повик со вујче од Америка буквално за без пари ( плаќаш интернет ).

Ова важи и за еден куп други работи што ги земаме здраво за готово.

Дури и становите и колите е дискутабилно колку се реално покачени. Кола од денес и кола од пред 20 години се сосем различен поим.

Станови или домување општо е сосем различен поим со изолации технологија итн. Кај становите конкретно побитен муабет е локацијата. Куќа што во периферија би коштала 100 илјади евра во центар на Скопје би била 500+ илјади евра.

Друг интересен муабет е што во последниве 100 години светската популација рипна од 1 милијарда на 8+ милијарди и најверојатно нема да иде повеќе од 10 милијарди, а доста веројатно и дека ќе има надолен тренд.

Така да кога пазарот ќе се засити со недвижнини дискутабилно е колку ќе има раст.
Овој муабет го слушам 17 години.
Го пишувам постот со денешен датум, да видиме колку имотите ке паднат од денеска во овој саат за 5-10 години.

Член од
2 јануари 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
1.014
Овој муабет го слушам 17 години.
Го пишувам постот со денешен датум, да видиме колку имотите ке паднат од денеска во овој саат за 5-10 години.
Цената на становите во Скопје може да падне само ако во одреден момент во иднината под притисок од ЕУ биде наметнато да се реши прашањето со празните станови. Ова веројатно ќе биде преку некој данок на луксуз(и сега го има ама не е доволно голем) со кој на никој нема да му се исплати да држи празен стан, и или ќе мора да го издаде или да го продаде. У тој момент, кога сите тие празни станови ќе излезат на пазарот, што за издавање што за продажба нормално е цената да оди долу. Е сега дали и кога тоа ќе се деси е знак прашалник, според мене у наредните 10 години нема сигурно.

Sent from my SM-S921B using Tapatalk

Член од
16 јули 2021
Мислења
365
Поени од реакции
745
Цената на становите во Скопје може да падне само ако во одреден момент во иднината под притисок од ЕУ биде наметнато да се реши прашањето со празните станови. Ова веројатно ќе биде преку некој данок на луксуз(и сега го има ама не е доволно голем) со кој на никој нема да му се исплати да држи празен стан, и или ќе мора да го издаде или да го продаде. У тој момент, кога сите тие празни станови ќе излезат на пазарот, што за издавање што за продажба нормално е цената да оди долу. Е сега дали и кога тоа ќе се деси е знак прашалник, според мене у наредните 10 години нема сигурно.

И да падне прво ќе се дуплира па ќе падне 3%, па ко воли нек изволи.

Член од
2 јануари 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
1.014
И да падне прво ќе се дуплира па ќе падне 3%, па ко воли нек изволи.
Ќе видиме, и дуќан во ГТЦ пред 20 години бил нешто највредно во Скопје па сега ги издаваат без кирија само за да има некој да им ги покрива месечните трошоци.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
214
Поени од реакции
347

Само Македонија има празни станови? Момак збориш на празно. Сеуште чекам да паднат имотите тука другар од мали нозе чека.

ако влеземе во Европска Унија имотите уште толку ке се зголемат.

Ако имаш куќа и реновираш нешто барај мајстори со цена што барале пред 5 години. Ако ми најдеш кажи дури тогаш ке ти верувам дека ке паднат имотите.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
807
Поени од реакции
971
Абе друже најсериозно те прашувам, слеп си или глупав си? ЗА ЕДНА ГОДИНА ТЕ ПРАШУВАМ НЕ ЗА 10 ГОДИНИ.

Нормално дека кога враќаш на 10 години поголема е каматата, ја откри Америка браво. Ај сеа одговори што те прашав.
napravi isto edna tabela na 10godini, pa da vidime kako e i odma ke go pobies. 2sec rabota ako imas softver na rabota.

na 1 godina sto si go dal primerot ne moze ubavo da se vidi kako se otplakja kamatata zaso periodot e mal i sekako e mala kamatata. No, napravi na 10/20/30 godini primer i da vidime kako se soodnosite na glavnina/kamata na pocetokot/krajot.

polesno 100 pati a i ke poentirash ako si vo pravo, bolje nego da se plukate bez vrska

Член од
23 август 2010
Мислења
39.765
Поени од реакции
115.640
napravi isto edna tabela na 10godini, pa da vidime kako e i odma ke go pobies. 2sec rabota ako imas softver na rabota.

na 1 godina sto si go dal primerot ne moze ubavo da se vidi kako se otplakja kamatata zaso periodot e mal i sekako e mala kamatata. No, napravi na 10/20/30 godini primer i da vidime kako se soodnosite na glavnina/kamata na pocetokot/krajot.

polesno 100 pati a i ke poentirash ako si vo pravo, bolje nego da se plukate bez vrska
Мака ми е треба да правам табели со милион редови, а нејќе да се копира гомнарсково од компјутер директно овде.

Ај утре мислам дека ќе имам повеќе време па ќе гледам бар за првите година-две да постирам чисто колку да се види колку се враќа камата и главница и на 10 години за истата сума.

Член од
2 јануари 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
1.014
Само Македонија има празни станови? Момак збориш на празно. Сеуште чекам да паднат имотите тука другар од мали нозе чека.

ако влеземе во Европска Унија имотите уште толку ке се зголемат.

Ако имаш куќа и реновираш нешто барај мајстори со цена што барале пред 5 години. Ако ми најдеш кажи дури тогаш ке ти верувам дека ке паднат имотите.
Наведи ми една развиена европска земја која ќе ти дозволи да купиш 5 стана во главен град за да ти стојат празни како инвестиција.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.825
Поени од реакции
67.191
Наведи ми една развиена европска земја која ќе ти дозволи да купиш 5 стана во главен град за да ти стојат празни како инвестиција.

Искрено, не го разбирам моментот со купување стан, и оставање да стои празен, за да би заработил на евентуално качување на цена на квадрат. А ги има таква бајаги низ Куманово. Дур да се случи тоа покачување, ке имаш паушални сметки, двоен данок на имот и други давачки. Свесно станот, од капитал, го правиш liability, наместо asset.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.687
Поени од реакции
25.082

navedi mi edna koja zabranuva... dozvoluvaat site. ima duri i razni nacini kako da kupis i izbegnes/namalis danoci u nekoj slucaevi zavisno od kakva sopstvenicka struktura ke vospostavis na kraj.
Автоматски споено мислење:

Искрено, не го разбирам моментот со купување стан, и оставање да стои празен, за да би заработил на евентуално качување на цена на квадрат. А ги има таква бајаги низ Куманово. Дур да се случи тоа покачување, ке имаш паушални сметки, двоен данок на имот и други давачки. Свесно станот, од капитал, го правиш liability, наместо asset.
totalna gluopost, zatvaranje pari e toa... u mkd e ostanoto od eks ju vremeto koga nemase alternativni nacini da "investiras"... e sega problem e i toa sto kako nacija sme finansiski nepismeni, ne sakame rizik, postojano pod nekakvi embarga i finansiski stresovi pa ova luge go gledaat kako pari u banka sto normalno ne e tocno.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.046
Поени од реакции
8.771
navedi mi edna koja zabranuva... dozvoluvaat site. ima duri i razni nacini kako da kupis i izbegnes/namalis danoci u nekoj slucaevi zavisno od kakva sopstvenicka struktura ke vospostavis na kraj.
Автоматски споено мислење:

totalna gluopost, zatvaranje pari e toa... u mkd e ostanoto od eks ju vremeto koga nemase alternativni nacini da "investiras"... e sega problem e i toa sto kako nacija sme finansiski nepismeni, ne sakame rizik, postojano pod nekakvi embarga i finansiski stresovi pa ova luge go gledaat kako pari u banka sto normalno ne e tocno.
Не забрануваат, но во зависност во која држава си доаѓаат трошоци кои не се мали. Како оди светската политика во насока на поседувањето на недвижен имот да биде луксуз, нема ме чуди и во МК за едно 10-20 години да се имплементира:

данок на CO2,

задолжителна употреба на рециклирачки градежни материјали,

задолжително поседување на соларни панели,

топлотна изолација со нови фасади и енергетска ефикасност,

нови водоводни инсталации без бисфенол,

покачен данок,

поголеми права на кираџии во однос на сопственици итн.

Се на крај поседувањето на стан, куќа да биде толку неисплатливо, да мора или да ја продадеш на некој "картел за недвижни имоти" кој има посебна моќ на пазарот или и покрај тоа што си "газда" да имаш поголеми трошоци него ли кираџија.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.687
Поени од реакции
25.082
Не забрануваат, но во зависност во која држава си доаѓаат трошоци кои не се мали. Како оди светската политика во насока на поседувањето на недвижен имот да биде луксуз, нема ме чуди и во МК за едно 10-20 години да се имплементира:

данок на CO2,

задолжителна употреба на рециклирачки градежни материјали,

задолжително поседување на соларни панели,

топлотна изолација со нови фасади и енергетска ефикасност,

нови водоводни инсталации без бисфенол,

покачен данок,

поголеми права на кираџии во однос на сопственици итн.

Се на крај поседувањето на стан, куќа да биде толку неисплатливо, да мора или да ја продадеш на некој "картел за недвижни имоти" кој има посебна моќ на пазарот или и покрај тоа што си "газда" да имаш поголеми трошоци него ли кираџија.
da, i se ova aludira na pokacuvanje na cenite/vrednost na postoeckite.

tie sto drzat poveke stanovi ne im e problem da platat danok... ke naebat tie so 2-3 ali tie ke prodadat i pak zarabotat.

Kajgana Shop

На врв Bottom