Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Убав пример, баш доказ дека Скопје е далеку од bubble со овие цени и е во некој просек.
Ова е пресметано со колку целосни годишни БРУТО плати му требаат на некој skilled service работник. Пример за Минхен годишна бруто плата 70к евра, 60 квадрати стан во центар 500к евра -> 500/70 -> 7 години.

За Скопје математика -> да ставиме 1000 евра нето плата, тоа е 15600 евра бруто годишна плата, цена на 60 квадрати стан во центар пример 110000 евра - 7 години.

Горе доле пак некој просек во однос на локални примања. Bubble цени во регионот може да е Белград со квадрат од 4000 евра и плати не многу поголеми у однос на Скопје.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.354
Поени од реакции
113.653
Ако покажуваме слабости или страв, дајте уште сега да се стави крај на ситуацијата со шиптариtе и да ги прогласиме за победници.
Те поканувам да се качиш во 55-ка во 6 и пол навечер кога си одат учениците од АСУЦ и по можност да седнеш позади. Ако можеш да чепнеш тастатура после тоа слободно пиши ми да те почастам пијачка каде било кога било.

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.389
Поени од реакции
5.742
Те поканувам да се качиш во 55-ка во 6 и пол навечер кога си одат учениците од АСУЦ и по можност да седнеш позади. Ако можеш да чепнеш тастатура после тоа слободно пиши ми да те почастам пијачка каде било кога било.
И сега јас тука треба да вратам нешто во мој стил ,,качи се во тој и тој автобус во тоа време и причај ако можеш после" ? Не е поентата да мериме муда кој живее или транзитира низ полоша средина

Поентата на муабетот ми е нема да прекинам да користам нешто за кое плаќам од мој сопствен џеб на различити начини, зашто во тој автобус се вози друга етничка заедница.

Член од
12 август 2024
Мислења
178
Поени од реакции
439
Во Скопје има и многу станови од 70м2 што се издадени за 750 еуро, мое лично мислење е дека оној што плаќа 750 еуро многу повеќе го бива...но што знам јас
Нема такво нешто освен ако не начекаш некој турци или странци што пак не верувам. Исто како што нема 200 евра за 50м2 околу универзална како што пишаа н3која страна поназад освен ако мебелот не е од титово време. Начека еден дијаспорец една турчинка и 500 евра за 50м2 кирија. Последните 4 месеци не му ги ни плати. Така да се балансираше киријата во просекот пресметан за таа година.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.354
Поени од реакции
113.653
И сега јас тука треба да вратам нешто во мој стил ,,качи се во тој и тој автобус во тоа време и причај ако можеш после" ? Не е поентата да мериме муда кој живее или транзитира низ полоша средина

Поентата на муабетот ми е нема да прекинам да користам нешто за кое плаќам од мој сопствен џеб на различити начини, зашто во тој автобус се вози друга етничка заедница.
Не мерам муда бе брат, ти кажувам дека не е така како што збориш ти. Не зборам на памет и не сум од оние кои дошле во Скопје од друг град чисто етничко македонски па да зборуваат на памет, него ти кажувам од лични примери. И јас сум плаќал за автобуски карти и за слободни и за се, ЏАБЕ Е, ако наумил шконот да те тормози ќе те тормози, особено ако си “на негова територија“, затоа ти викам качи се у 55-ка и дојди после кажи ми дека за твои пари ќе се возиш кај сакаш и кога сакаш. Во ред како и да е не ти се мешам, ако имаш такво мислење тоа е и дај Боже никад да не искусиш лошо искуство со никого.

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.389
Поени од реакции
5.742
Не мерам муда бе брат, ти кажувам дека не е така како што збориш ти. Не зборам на памет и не сум од оние кои дошле во Скопје од друг град чисто етничко македонски па да зборуваат на памет, него ти кажувам од лични примери. И јас сум плаќал за автобуски карти и за слободни и за се, ЏАБЕ Е, ако наумил шконот да те тормози ќе те тормози, особено ако си “на негова територија“, затоа ти викам качи се у 55-ка и дојди после кажи ми дека за твои пари ќе се возиш кај сакаш и кога сакаш. Во ред како и да е не ти се мешам, ако имаш такво мислење тоа е и дај Боже никад да не искусиш лошо искуство со никого.
Благодарам, и јас никому не пожелувам таква работа.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.820
Се избегнува јавниот превоз, што од помодарство, што од реални проблеми. Мислам дека луѓето пре ќе пешачат него јавен превоз да користат.
Тоа да, ама Скопјани сакаат со коли :)

Да има интерес ќе има и бизнис во тоа.
Ако ти кажам дека моментално градскиот превоз е у колапс. Преполни се автобусите, и нема доволно автобуси да ги опслужат моменталниве патници, а не па тие со коли што се да се префрлат во автобуси. Така да ти останува мотор, точак и тротинет и да се молиш да не истури дожд. Ќе се изненадиш колку луѓе идат со точак на работа и онака цакум пакум пицнати у кошули.

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.321
Поени од реакции
5.350
А што бараш во 55ка да се качуваш? Тој автобус од секогаш бил нивни.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Ако ти кажам дека моментално градскиот превоз е у колапс. Преполни се автобусите, и нема доволно автобуси да ги опслужат моменталниве патници, а не па тие со коли што се да се префрлат во автобуси. Така да ти останува мотор, точак и тротинет и да се молиш да не истури дожд. Ќе се изненадиш колку луѓе идат со точак на работа и онака цакум пакум пицнати у кошули.
Види, знам дека градскиот превоз е у колапс. Само сакам да кажам и дека нешто е до нарадот, нешто е до племето, а нешто е и до институциите. Едноставно кога се проба да се поправи нешто пред 10тина години не беше прифатено доволно за да биде бизнис кејс. Или па имаше бизнис кејс, ама некој ги полнеше како по обичај џебовите. Све се надоврзува на состојбата во државата, тоа ми е муабетот, а не да се правам паметен како треба.

Иначе има доста кај мене што идат со точаци и тротинети на работа, тоа уствари најпаметно. Не ме чуди тоа.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
631
Поени од реакции
911
Нема такво нешто освен ако не начекаш некој турци или странци што пак не верувам. Исто како што нема 200 евра за 50м2 околу универзална како што пишаа н3која страна поназад освен ако мебелот не е од титово време. Начека еден дијаспорец една турчинка и 500 евра за 50м2 кирија. Последните 4 месеци не му ги ни плати. Така да се балансираше киријата во просекот пресметан за таа година.
I'ma, jas izdavav za 650e 60m2 na pretstavnik na srpska kompanija, posle 3.godini se preseli deka mu trebase pogolem Stan. I ne sum samo jas poveke slucai znam I ne e tolku retko. Ne se site studentarija sto baraat za eftino stanovi. Razlicna klie tela ima

Член од
23 август 2010
Мислења
39.354
Поени од реакции
113.653
А што бараш во 55ка да се качуваш? Тој автобус од секогаш бил нивни.
Не одам, правиме хипотетички муабет што го начна членот дека за мои пари ќе се возам кај сакам и кога сакам и дека не треба да се има страв. Ја се слагам до негде со тоа, ама..., што да праиш еве ај, да се тепаш и колеш со нив? Кога требаше да го средиме проблемот 2001 не го средивме, сега касно е, затоа ќе бираш во кој автобус ќе одиш и кога ќе се качуваш.

Член од
12 август 2024
Мислења
178
Поени од реакции
439
I'ma, jas izdavav za 650e 60m2 na pretstavnik na srpska kompanija, posle 3.godini se preseli deka mu trebase pogolem Stan.
Значи странци, како што и напашив. Сега во твојот случај ти го имаш издавано на фирма или пак тој директно фактурирал на фирмата и не му е до замарање да бара стан што сигурно ќе најде поголем за таа цена. Јас зборам за рентање на некој од Македонија, такви нема што ќе ти платат 650 евра за 60 м2 освен ако не е преку фирма. И во родниот град рентаат куќи за 300-400 евра на луѓе кои фирма им плаќа што локалците ги издаваат за 150 евра.
Автоматски споено мислење:

Многу народ не сфаќа дека со точак се стигнува побрзо на растојанија од 2-3 километри. Посебно сега што е насабајле испод 20 степени што за мнозинството скопјекаури е причина да пали кола зашто газот ќе му измрзне на 15 степени. А не пак кога ќе паднат под 10 степени тоа веќе е испод чест на негов8то величество и срам да оди пешки или точак.

Последно уредено:
Член од
23 август 2010
Мислења
39.354
Поени од реакции
113.653
Многу народ не сфаќа дека со точак се стигнува побрзо на растојанија од 2-3 километри. Посебно сега што е насабајле испод 20 степени што за мнозинството скопјекаури е причина да пали кола зашто газот ќе му измрзне на 15 степени. А не пак кога ќе паднат под 10 степени тоа веќе е испод чест на негов8то величество и срам да оди пешки или точак.
А дали имаме инфраструктура за возење велосипеди? Во право си иначе теоретски, така е.

Kajgana Shop

На врв Bottom