Станови во Скопје, совети за купување.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
se izbegnuva posto e katastrofa, spor, gnasen.
Спор е и гнасен дека се избегнува… ако ти текнува купија нови абтобуси направија бесплатно …

Едноставно нема бизнис таму и тоа е тоа. Треба целосен ресет.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.249
Не бе друже, ти пиша за бивање. Си земал стан пред 2 години, можда стара градба, празен по една цена а збориш за бивање. Нема што да те бива, недвижнина е, какво преговарање ако изнајмувачот си бара одредена цена и тоа е, може да те бива колку сакаш.
Брат скролај малце нагоре кај шо ти е прва реплика.. Нас ни е тој кај Русија од пред две год стара градба aма таму и нз да имат нова, наместен со елементи шо ни требеја, почетната цена му беше 280е и газдата ни се курчеше на почеток од типот ак ви чинит, поубо празен ке ми седит етц етц за на крај после една недела да звонит за 200е ;) . За вториот дел од "биват" врати се уште еднаш и препрочитај за да не верглаш во место

Down

Boozer
Член од
4 мај 2012
Мислења
3.826
Поени од реакции
6.531
Стан од 250 евра по денешна цена е стар стан опремен, до кај 50 квадрати.

Или понов ама празен, квадрати може и над 60.

Се друго е над 250 евра, е сеа исклучоци има секако, али убав нов стан опремен под 350 евра нема никој да најде.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.115
Поени од реакции
30.182
Спор е и гнасен дека се избегнува… ако ти текнува купија нови абтобуси направија бесплатно …

Едноставно нема бизнис таму и тоа е тоа. Треба целосен ресет.
Ne mozes kako grad od pola milion samo ednas da kupis avtobusi i da reces epa dosta e za vekov.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.434
Поени од реакции
5.468
Ако се покачи данокот, ќе се покачат кириите.

Сеуште има во Скопје кирии 250-300-350 евра. За тие пари, во земјите со кои се споредуваме, можеш само да ручаш во средно пристоен ресторан.
E тоа не ми е јасно. Како би функционирал некој од внатрешноста кому му е понудена работа во Скопје? Колку воопшто треба да зема плата?!?!
Ако:
Tреба да плаќа најмалку 250евра стан, 60-70 евра сметки и уште 60-70 евра за транспорт низ Скопје и дома.
Што му останува за да се прехрани и евентуално да гради некаков си живот таму?
Имајќи предвид дека пазарот на труд во внатрешноста моментално котира околу 30.000 - 40.000денари. Скопје колку треба да зема 50? 60 илјади?

Поентата ми е дека кириите во Скопје се превисоки за платите што се нудат. За скопјанец со решено станбено прашање, да, меѓутоа за работна сила од страна многу тешко.
После се чудите како нон стоп има побарувачка за станови. Секој еден, ама буквално секој што познавам има или е со идеја да инвестира во недвижнина во Скопје, која ај што ја смета како инвестиција, обезбедува 4-5 годишно сместување за своите деца идни студенти кои не гледаат перспектива да се вратат назад, а пред се има решено станбено прашање при евентуална некаква добра работна понуда.
Централнизирана Македонија во ебени 500км2.
Ако една Газа од 350км2 може да собере 2 милиони.... има и Скопје да се прави милионче додека гомна не почнат да прскаат по шахтине од канализационо преоптоварување.

Член од
15 јануари 2020
Мислења
603
Поени од реакции
1.994
Брат скролај малце нагоре кај шо ти е прва реплика.. Нас ни е тој кај Русија од пред две год стара градба aма таму и нз да имат нова, наместен со елементи шо ни требеја, почетната цена му беше 280е и газдата ни се курчеше на почеток од типот ак ви чинит, поубо празен ке ми седит етц етц за на крај после една недела да звонит за 200е ;) . За вториот дел од "биват" врати се уште еднаш и препрочитај за да не верглаш во место
Слична ситуација имав и јас.

Беше некаде тек на Септември односно започнат месецот Септември, седев со цимери дотогаш, дипломирав и барав нов стан за да седам со сопругата тогашна девојка но исклучиво го барав за од 1ви Октомври, нели киријата ми е платена за Септември во станов кај дотогашните цимери.
И се океј идам гледам еден стан кај Воена Болница во старите згради, просечно наместен за цена од 200е.
Океј му викам ќе го земам ама за од 1ви Октомври (а беше Септември на пола некаде 14-16-18ти) значи уште неполни или полни 2 недели од месецот.
И газдата, ама не не може ќе треба 2 недели празен да му стои, губам пари вака така.
Океј му викам нема проблем тоа е тоа не бил за мене поздрав имам и други опции.
За ден два или истиот ден се договорив за друг стан за од 1ви Октомври.

и така врви ден два три пет минат 2 недели, 29ти или 30 Септември и ми звони овој што неќеше да му седи празен станот 2 недели.
Звони еднаш 2 пати 3 пати 5 пати, не сакав да му кревам и да се замарам знаев што го мачи.
Нооо, упорен пишува пораки ѕвони и ај му кренав и вака така ми вели ти го чував станот за од 1ви ајде може да се вселиш.
Јас бев ВТФ што е со човеков.
Му објаснував дека нит сме се договориле да ми го чува нит ми се нафатил и дека сакаше за веднаш да го издаде и дека губел пари и све и дека си најдов стан во меѓувреме.
И пак ме убедува ама знаеш не се разбравме најдобро ако сакаш ќе ти напраам 1000 денаи попуст месечната кирија итн итн.

Фала ти друже си најдов стан со кој прописно се договоривме, не ти се чекаше со среќа во потрагата.

Подоцна од чиста љубопитност го отварав огласот и додека стоеше активен натерав неколку другари да звонат за инфо, уште 4-5 месеци му стоеше празен, но ете не му се исплатеше да ме чека 2 недели

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.825
Поени од реакции
36.860
logicno e deka od veles do skopje bi trebalo da potrae poveke vreme, no nelogicno e od aerodrom do karpos 4 da e poveke vreme od veles do skopje.
gustinata na soobrakajot e katastrofa.
Од Велес до Скопје возиш со 130 на автопат. Од Карпош 4 до Аеродром возиш низ густо населени населби со сообраќај и сто семафори. Не знам што ти е нелогично тука.

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.847
Поени од реакции
10.650
Имаш секакви луѓе што издаваат, се наоѓа и поевтино ако имаш среќа. Ние кога баравме лани во септември ни се погоди да го видиме први и да го земеме станот, имаше уште неколку после нас што сакаа да го гледаат, а огласот беше максимум неколку дена поставен. Цената беше 250 евра (дури овој месец ми качија на 265 иако може комотно да го издаваат 300), зградата е 2021 со надворешен паркинг со рампа.

Од друга страна овој месец почнав посериозно да барам стан за купување. Цените и за стари и за станови во градба веќе не се нормални, не очекувам дека ќе најдам нешто што ми се допаѓа за брзо. Доколку некој знае добар инвеститор со кој има искуство нека ми пише, ќе ми биде од корист.

Чисто еве да ја освежиме темата со релевантни информации за Скопје, цените што ми ги понудија неколку инвеститори кај што се јавив за станови во изградба:
- Елена лука (Futura 2, Кисела вода): 1680 евра квадрат, 7 до 9 илјади евра паркинг место
- Вардар градба (нов објект во стар Аеродром, пред некој ден кога отидов само дупка беше уште): 1550 евра квадрат и 8 илјади евра паркинг место на -3
- Фабрика Карпош (Александрија, Влае): 1450 евра квадрат и паркинг околу 8 илјади евра
- Офис ком (Стар Аеродром последен стан поткровје): 1670 евра квадрат и паркинг место околу 10 илјади евра
- Офис ком (Гази баба кај Мерцедес): 1450 евра квадрат
- Голден арт (Треска): 2300 евра квадрат
- Линеа (нов објект на кеј спроти веро џамбо): 2200 евра квадрат и 15 илјади евра паркинг место

Член од
12 март 2008
Мислења
1.055
Поени од реакции
757
E тоа не ми е јасно. Како би функционирал некој од внатрешноста кому му е понудена работа во Скопје? Колку воопшто треба да зема плата?!?!
Ако:
Tреба да плаќа најмалку 250евра стан, 60-70 евра сметки и уште 60-70 евра за транспорт низ Скопје и дома.
Што му останува за да се прехрани и евентуално да гради некаков си живот таму?
Имајќи предвид дека пазарот на труд во внатрешноста моментално котира околу 30.000 - 40.000денари. Скопје колку треба да зема 50? 60 илјади?

Поентата ми е дека кириите во Скопје се превисоки за платите што се нудат. За скопјанец со решено станбено прашање, да, меѓутоа за работна сила од страна многу тешко.
После се чудите како нон стоп има побарувачка за станови. Секој еден, ама буквално секој што познавам има или е со идеја да инвестира во недвижнина во Скопје, која ај што ја смета како инвестиција, обезбедува 4-5 годишно сместување за своите деца идни студенти кои не гледаат перспектива да се вратат назад, а пред се има решено станбено прашање при евентуална некаква добра работна понуда.
Централнизирана Македонија во ебени 500км2.
Ако една Газа од 350км2 може да собере 2 милиони.... има и Скопје да се прави милионче додека гомна не почнат да прскаат по шахтине од канализационо преоптоварување.
Транзиција од сопствеништво во корисништво. Изнајмување стан, кола на лизинг, претплата за Нетфликс, претплата за клауд, итн.

Ако се кренат даноците гарантирам дека ќе се кренат кириите, бидејќи историски гледано, плебсот секогаш највеќе го јадел.

По убедување не се согласувам со овој концепт бидејќи секој заслужува да има сопствен дом и среќа во тој дом. Од друга страна капитализмот меле, а Македонија не е исклучок од тоа.

Затоа во Америка, после кризата во 2009та, се појави оној тренд на downsizing и живеење минималистички во помал простор. Почнато е тоа и кај нас, огромен дел од новите станови кои се нудат се со 30-35-40-45-50 м2 многу мал број на станови поголеми квадратури.

Јас лично, пре би живеел неоптеретено во 45м2 отколку да се заглавам во огромни кредити.

Станов на сликава ми е смешен бидејќи има две спални соби во 45м2 ама е илустрација за ова што го зборам. Се што е до 50м2 лесно се продава.

Attachments

Последно уредено:

Down

Boozer
Член од
4 мај 2012
Мислења
3.826
Поени од реакции
6.531
Ја не знам што не ви е јасно, ако ти е скапа кирија земи станбен кредит ајде и купи го станот.

Математиката ви е ако некој сам плаќа стан.

Да, треба да има бар иљдарче месечно да може сам да плаќа и кирија и сметки.

Ако се двајца тогаш е друга математика, јас незнам кои двајца у заедница, брак или цимери или не е битно што работат у Скопје неможат да си дозволат стан под кирија, скапо е да, али не е дека неможе да го дозволат. Едино некои деца или некој што е на минималец.

Студенти можат ама други неможат???

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.249
Ја не знам што не ви е јасно, ако ти е скапа кирија земи станбен кредит ајде и купи го станот.

Математиката ви е ако некој сам плаќа стан.

Да, треба да има бар иљдарче месечно да може сам да плаќа и кирија и сметки.

Ако се двајца тогаш е друга математика, јас незнам кои двајца у заедница, брак или цимери или не е битно што работат у Скопје неможат да си дозволат стан под кирија, скапо е да, али не е дека неможе да го дозволат. Едино некои деца или некој што е на минималец.

Студенти можат ама други неможат???
Студенти может ама од кај татко им џебот :D Мене она шо не ми е јасно е зашо би платил 20.000е за голф 4 од 99та ??

Член од
12 март 2008
Мислења
1.055
Поени од реакции
757
Двајца вработени во Стокомак или Кам земаат почетна плата од 64000 денари (2х32к), 86000 денари К-15 годишно (2х43к) и 10000 бонус за Велигден (2х5к). Тоа е месечен приход од 72000 денари месечно.

Колку треба да биде киријата? 9000 денари?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Ne mozes kako grad od pola milion samo ednas da kupis avtobusi i da reces epa dosta e za vekov.
Неможеш, точно. Ама не е само до тоа да се купат нови автобуси. Имаше исто доста проблеми со тепачки низ автобуси. Едноставно и племето си го прави своето. Незнам колку е паметно (барем пред 4-5 години) да пуштиш средношколец од Радишани до Центар со автобус. Некој нема избор, но тамушните кој колку може го избегнуваат градскиот превоз од овие причини. Еве нека каже некој од Радишани мислење, може сум грешка.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.530
Поени од реакции
66.066
Неможеш, точно. Ама не е само до тоа да се купат нови автобуси. Имаше исто доста проблеми со тепачки низ автобуси. Едноставно и племето си го прави своето. Незнам колку е паметно (барем пред 4-5 години) да пуштиш средношколец од Радишани до Центар со автобус. Некој нема избор, но тамушните кој колку може го избегнуваат градскиот превоз од овие причини. Еве нека каже некој од Радишани мислење, може сум грешка.
Во Англија ова го решија со CCTV во автобуси. Таму ке папаш казна и ако не ставиш каиш во автобус. Има решенија што веќе некој ги смислил, наше е само да го копираме истото. Арно ама, на некој му одговара ова безредие, да ќарува политички поени.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Во Англија ова го решија со CCTV во автобуси. Таму ке папаш казна и ако не ставиш каиш во автобус. Има решенија што веќе некој ги смислил, наше е само да го копираме истото. Арно ама, на некој му одговара ова безредие, да ќарува политички поени.
Незнам како е во Куманово, веројатно е исто. Но во Скопје убија неколку деца, а убијците иако ги знаат се шетаат слободно. Газат луѓе на пешачки и уво не им чуе. Никој не ќарува политички од овие убиени деца, мислам на Македонските партии, само им е толкава моќта да одлучуваат. Ајде да не тераме политика тука.

Иначе имаше камери во автобусите и кај нас мислам.

Kajgana Shop

На врв Bottom