Станови во Скопје, совети за купување.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.707
Поени од реакции
35.155
Не зборам за наша генерација, зборам за генерацијата што тек треба да дојде, што за 10 години ќе пораснат и ќе си го фатат патот.

Моја генерација никој не купи стан у Скопје туку кој у Амстердам, кој у Минхен и така, едини јас испаѓа се заебав со Скопје :icon_lol:

Сеа не купија станови у центар туку у предградие али не се у Скопје ми е муабетот.
Овие твојава генерација доста успешни :)

Белград на води центар на светот ли е што стан од 50 квадрати се продава за пола милион евра? Платите им се 10-15% повисоки од кај нас. Тоа што смрди на канализација е друг проблем.

не е само да се тресе глупости на форум земете прошетајте малку.
Големите светски градови се недостижни за обичните граѓани што живеат таму.

Вака мој другар предвидуваше како тебе дека цените на имотите ке паѓаат кога бес 950 квадрат во Аеродром. Еве уште верува во тоа после 6 години.

Само добро е да се тропаат глупости на форум и да се тресат зелени пошто секој заслужува стан во Дебар Маало или куќа на водно за 10,000 евра. Ни во Африка го нема тоа.
Автоматски споено мислење:



@Lester Freamon Кажими во градот или периферието? Пошто знам во градовите блиску центар се многу скапи во Германија.

имам другарка што работи во банка во Гер постираше куќа на село 150 км од дортмунт 350,000 евра што не е ефтино за да не е во град.

чисто ме интересира позз
Периферија, каков град, таму 1 Милка за да почнеш муабет да правиш. Искрено, го запамтив езерото што им е на 40тина мин (Tegernsee, ставаа сториња за викенди), не и градчето, но се далеку од градот.
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.256
Поени од реакции
36.020
Druze ne e pragmaticnost vo prasanje, prodavanjeto za paketce kafe i sendvic na izbori se pogolem problem od pragmaticnost. Normalno i po nekoe drzavno vrabotuvanje koe nosi leb doma.

Ne znam kako da ti dolovam, ama ne moze cela makedonija da se smesti vo tie 3km radius od centarot sto site gi targetiraat. Ednostavno nema mesto.
A da ne zborime deka i tie sto ziveat na 300m od skolo, muzicko, balet ova ona ne gi nosat peski snegulkite na skolo ili aktivnost kako sto se obide da dolovis nego idat so kola, i normalno koga ke se soberat 50 koli na toa sokaceto kaj sto idat opa guzva i e pretstaveno deka za tie 300m im trebale 30 min so kola. Da pobrzo ke bese so nepostoeckite avtobusi na JSP ama kako toa snegulkata mamina u avtobus.

Do rabota idat so kola za 1km distanca, vozenje 5-10 minuti jer guzva, i normalno posle toa uste edno 15 min vrtenje okolu baranje parking. Istoto ke go pominea za max 15 min peski ama mn gubenje vreme e toa.

E prvo od vakvite makedonija pati, na vtoro mesto se nemanjeto patista, vodovod, kanalizacija itn itn.


Ama da bideme realni nemalo, a i nema vo momentov nitu edna partija koja mozes da ja glasas na slednite izbori koja vetuva deka ke se bori ova da go podobri. Klucen zbor tuka e vetuva, e da imase barem edna da vetuva podobruvanje na ova moze ke se najdese nekoja i da go opravi se ova koga bi imale sansa ama primarno e site ostanati vo mkd ili da stanat programeri (a so cenite koi gi baraat za rabotnata sila poleka ke gubat stranski klienti zasto se nekonkurentni so cenata veke, stanuvaat ednakvo skapi kako i lokalnite vo golem del zemji od EU) ili da se vrabotat vo administracija (koe isto taka ne moze site da rabotat tamu, mkd ima poveke administracija po glava na zitel od pola EU i cela avstralija)
Е не можат точно. Ама сите сакаат. Затоа цените се такви какви што се.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.812
Поени од реакции
39.110
Е не можат точно. Ама сите сакаат. Затоа цените се такви какви што се.
сериозно мислиш дека становите ги купуваат некои од Кратово, Пехчево и слично? Ги купуваат едни исти кои имаат едно 15 стана веќе.
 
Член од
11 април 2012
Мислења
4.312
Поени од реакции
4.732
Е не можат точно. Ама сите сакаат. Затоа цените се такви какви што се.
Toa i jas go kazav, sakaat ama nema moznost.
сериозно мислиш дека становите ги купуваат некои од Кратово, Пехчево и слично? Ги купуваат едни исти кои имаат едно 15 стана веќе.
I tie od kratovo pehcevo I slicno sakaat tamu. E Sega nekoj od niv kupuvaat za nekoi e preskapo. Ali toa ne go menuva faktot deka ako mozat da si dozvolat nema da im e prv izbor.
 
Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Townhouses се тоа, не стандард куќи, инаку и таму имаат вакви како што ви покажав. Ирска да не правам муабет.

Епа чим на сите му е практично, не се ни скапи цените, за лезет се плаќа екстра.
Се убаво ама во гратските општини нема маркици ни за пониски згради не пак за на два спрата се е за над 8+. Ако сакаш фа купеш имот во Карпош, Центар или Аеродром, ќе купеш или стан или ништо.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.707
Поени од реакции
35.155
Се убаво ама во гратските општини нема маркици ни за пониски згради не пак за на два спрата се е за над 8+. Ако сакаш фа купеш имот во Карпош, Центар или Аеродром, ќе купеш или стан или ништо.
Ретко каде имаш куќи во населби како Карпош, да бидеме реални, во било кој главен град во светот таму поседуваат недвижност буржоазијата. За рајата си имаш suburbs.

Еве еден reel на муабетот за цените: https://www.instagram.com/reel/C2rVRbhPUeL/?igsh=YXp1bzdnZDMzeHEz
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.800
Поени од реакции
17.567
Има неколку причини.

1. Србија е поголема држава по население од Македонија. Има уште многу потенцијално Срби од селата или малите градови што би се преселиле во Белград.

2. Белград е сепак регионален центар на Балканот. Најпрост пример, имаш директен лет од Белград до Њујорк. За да има директен лет од Белград до Њујорк треба да има доволно клиентела за да е тоа издржливо. А за да имаш клиентела треба градот да е битен. Секоја покомплицирана здравствена работа што не можеш да ја завршиш во Скопје, Сараево, Подгорица и слично, прва следна дестинација ти е Белград. Па се до побанални примери што сепак укажуваат на тоа. Да речеме мегасветски групи ако воопшто прават концерти на Балканот, Белград е скоро секогаш на листата без исклучок, многу често и само таму. Во ниеден друг град нема да настапуваат од Балкан освен во Белград. Доволно работи се стационирани и се случуваат во Белград што го прави градот незаобиколив кога е во прашање Балкан.

3. Градот е сепак најинтернационален од цел Балкан. Секако не е Барселона ама не е ни Сараево, Скопје а ни Загреб. Имаш веќе солиден прилив на дигитални номади (луѓе што работат од дома а избираат да живеат во поевтини но добро снабдени градови каде со платата што ја зимаат можат да живеат доста удобно) и тоа се организирани со групи со социјални мрежи со се. Туристи имаш од година во година се повеќе. Сумњиви бизнисмени од Источна Европа, Руси, Украинци, Мукраинци, се добро прифатени и може со прогледување низ прсти да перат пари преку купување имоти и инвестиции. Има дури и кинеска заедница што живее таму. Чак и арапите инвестираат таму, на пример Белград на вода е арапска инвестиција.


Јас често ги вреѓам Арапите дека се затуцани шиптaри ама оние меѓу нив со парите што одлучуваат за инвестирање не се шлакнати со чорапа па да се потегне од пичке си мајчине па баш во Белград.

Се на се Белград има што да понуди за колку-толку да го има на мапа и да има потенцијал да биде "интересен". И е може и единствен исклучок за цел Балкан.
Супер ти е анализава за Белград, меѓутоа затоа и има драстична разлика меѓу цените таму и тука.

Од друга страна, како што Белград е центар на овој регион, така е Македонија централизирана во Скопје. Дали за 10, дали за 50 години, некој ќе живее во оваа држава и буквално се што си набројал важи и за тука, само нормално во помал размер.

Пак ќе кажам, не треба да си генијалец за да приметиш што се случува, бидејки се случува на регионално, светско ниво и не зависи од нас.
 

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
754
Поени од реакции
1.013
Земале споредувале цени Њујорк што е центар у светот со вукојебинава :icon_lol:

Па уште реални биле цените :icon_lol:

Цените се се освен реални али нема да идат надоле у наредните 10 години.

Тек кога ќе се иселат новите генерации тогаш веќе ќе нема кој ни под кирија да седи, е тогаш ќе почнат да паѓаат пошо ќе немаш на кој ни да го издадеш а не па некој да ти го купи станот да живее у него.

Сегде у свет се дуе меурот, очигледно 2008 како никој да не ја памти али кај нас ова е меур од епски пропорции.

Пола станови празни битно 2000 евра квадрат :icon_lol:
Муабет на место, по 10-15 години во државава ќе има само пензионери и луѓе што го продадоа дупот за државна работа (нишај врата земај плата), читав статистики пред два-три месеци за тоа колку ученици имало помалку запишано оваа година отколку претходните, преголем пад имаше, во многу училишта од 900 ученици на 700-750, за ЕДНА година толку голем пад, цели фамилии се иселуваат.

Сепак тие што мислам да купат стан, нека купат и нека се крстат дека цените ќе одат до плафон, ама нема тоа да е случајот бидеќи како што пишаа неколку членови погоре, 85% станбените објекти се изградени благодарение на парите од Албанските-нарко картели, и се поголемиот дел купени потоа од истите за успешно да се исперат парите. Тони кокаин пренесуваат директно од Колумбија и го продаваат низ Европа, што се згради и недвижнини во Скопје за нив...
 
Член од
26 февруари 2024
Мислења
1
Поени од реакции
18
Неколку месеци веќе правам тајно истражување на албански јазик и открив корупција врз база на би-национала реалност во врска со становите во Град Скопје. Прво би сакал да ве запознаам со вистинските цени на становите:

Цена на стан во македонско подрачје во Град Скопје: (цена од 1,400 до 2,500 евра/м2)

Цена на стан во албанско подрачје во Град Скопје каде што е исклучиво помеѓу албанска фирма или албанец физичко лице со албанец купувач на стан (цена од 700 до 900 евра/м2)

Ова е корупција од големи размери со големи амбиции за подолг период.

Според мене: додека младите македонци неможат да си дозволат да купат стан, тие мораат да ја напуштат Македонија за подобра иднина, или пак се кирачии во својата земја. Од друга страна, младите албанци (не би сакал да ги навредам, но што не ни го познаваат македонскиот јазик на ниво како што треба, не ни ја пејат химната, и многу други работи, се извинувам ако ве навредив) можат да си овозможат стан за реална цена во Град Скопје во нивните албански подрачја.

Најтажно е што Македонците немаат појма за оваа корупција и мислат дека цената во македонските подрачја е реална.

Имам снимки, анализи, интервјуа, и документи да го потврдам ова што го напишав! Со голема болка е напишан овој пост бидејќи многу добро знам колку македонски семејства се излажани!
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.326
Поени од реакции
46.296
Неколку месеци веќе правам тајно истражување на албански јазик и открив корупција врз база на би-национала реалност во врска со становите во Град Скопје. Прво би сакал да ве запознаам со вистинските цени на становите:

Цена на стан во македонско подрачје во Град Скопје: (цена од 1,400 до 2,500 евра/м2)

Цена на стан во албанско подрачје во Град Скопје каде што е исклучиво помеѓу албанска фирма или албанец физичко лице со албанец купувач на стан (цена од 700 до 900 евра/м2)

Ова е корупција од големи размери со големи амбиции за подолг период.

Според мене: додека младите македонци неможат да си дозволат да купат стан, тие мораат да ја напуштат Македонија за подобра иднина, или пак се кирачии во својата земја. Од друга страна, младите албанци (не би сакал да ги навредам, но што не ни го познаваат македонскиот јазик на ниво како што треба, не ни ја пејат химната, и многу други работи, се извинувам ако ве навредив) можат да си овозможат стан за реална цена во Град Скопје во нивните албански подрачја.

Најтажно е што Македонците немаат појма за оваа корупција и мислат дека цената во македонските подрачја е реална.

Имам снимки, анализи, интервјуа, и документи да го потврдам ова што го напишав! Со голема болка е напишан овој пост бидејќи многу добро знам колку македонски семејства се излажани!
Никаква корупција не си открил туку си открил нешто што се нарекува "квалитет на живот".
Кога плаќаш стан не плаќаш само градежен материјал, туку ја плаќаш и околината и комшиите, а ако комшиите се пукаат со пиштоли по чајториња и кладилници тоа ја прави околината неатрактивна за живеење и цената ефтина.
Никој никому не дава стан од солидарност, разликата во цената ќе си ја платиш со преполни градинки/школи, лоши амбуланти, лоши животни навики што децата ќе ти ги усвојат, за кои шансите се помали таму кадешто квадратот е 1800.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.707
Поени од реакции
35.155
Неколку месеци веќе правам тајно истражување на албански јазик и открив корупција врз база на би-национала реалност во врска со становите во Град Скопје. Прво би сакал да ве запознаам со вистинските цени на становите:

Цена на стан во македонско подрачје во Град Скопје: (цена од 1,400 до 2,500 евра/м2)

Цена на стан во албанско подрачје во Град Скопје каде што е исклучиво помеѓу албанска фирма или албанец физичко лице со албанец купувач на стан (цена од 700 до 900 евра/м2)

Ова е корупција од големи размери со големи амбиции за подолг период.

Според мене: додека младите македонци неможат да си дозволат да купат стан, тие мораат да ја напуштат Македонија за подобра иднина, или пак се кирачии во својата земја. Од друга страна, младите албанци (не би сакал да ги навредам, но што не ни го познаваат македонскиот јазик на ниво како што треба, не ни ја пејат химната, и многу други работи, се извинувам ако ве навредив) можат да си овозможат стан за реална цена во Град Скопје во нивните албански подрачја.

Најтажно е што Македонците немаат појма за оваа корупција и мислат дека цената во македонските подрачја е реална.

Имам снимки, анализи, интервјуа, и документи да го потврдам ова што го напишав! Со голема болка е напишан овој пост бидејќи многу добро знам колку македонски семејства се излажани!
Ова ќе ти е легитимно ако во истата зграда имаш различни цени за различни луѓе. Ова го имаше во Џевахир, во Косово ги имаа огласено становите по пониска цена од најниската понудена во Скопје. Е ако истото се случува во повеќе згради каде инвеститорите се Албанци/муслимани, и најдеш цени по колку ги продале, тогаш е проблем, не корупција, но на расистичка/верска база. Иако и во таков случај може да се вадат дека каурите не знаат да се пазарат.
 
Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
нема врска муабеот со никаква корупција, убаво објаснија. Таму никој не сака да живее затоа е ефтино.
Еве напишаа за Џевахир дека на албанците поефтино продавале. Веќе градежниот бизнис го доста презедоа албанците благодарение на комуњарата, јас сум 100% сигурен дека ЗСФ и разно разни "инвеститори" oд Желино, Кичево, Гостивар кога им отиде Трајче од Радовиш цената е минумиум 200-300 евра поскапа отколку Љутви од Тетова.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom