Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
690
Поени од реакции
1.002
Еве една споредба со Скопје и останатиот дел од Македонија.Што има да споредуваме со останатите земји кога како прво и основно тука во Скопје зградите се правени доста неквалитетно.И ред други работи.

Населба Отовица блиску до велешкото езеро Младост.Рај на планетата земја.Еден декар земја можеш да го купиш за 5.000-8.000 евра.Декар дворно место ти е доста солидно,можеш да садиш овошје и зеленчук и пак да ти остане огромно место за други работи.
За некојси 70.000 евра да речеме,можеш да направиш доста солидна куќа со поголема квадратура од станевите во Скопје и тоа со здрав материјал,а не да зависиш од некој типичен балкански газда дали ти ја направил зградата квалитетно и до кој степен те изманипулирал.
Населбава е оддалечена од Велес едно 8-9 километри,тука е и автопатот за Скопје,што значи дека и двата града ти се на дофат.Воздухот е релативно чист.

Епа сега ти види ја разликата.
Parno ima? Kanalizacija? Bulevari? Struja, voda? Skoli, gradinki, ulicno osvetluvanje, bolnici?

Член од
16 јули 2021
Мислења
387
Поени од реакции
781
Тоа е право на избор. Јас никогаш не би избрал да живеам таму, уште помалку би сакал да садам овошје или зеленчук. Ако земам да градам и во Скопје нема да ме фати 1800 од квадрат.

Затоа не се споредуваат баби и жаби. Град се споредува со друг град, приградска населба се споредува со друга приградска населба, село се споредува со село.
Град се споредува со град, тоа е така, но и во градовите цената се диктира од понуда и побарувачка, па според се што гледам не гледам дека у Скопје има толку голема побарувачка колку понуда па цените се до небо уште и уште се гради. Е сеа тоа што не споредуваме од град до град е колку Скопје има урбана мафија у споредба со други градови, урбана мафија што пере пари и вештачки држи високи цени и стапка на гастарбајтери патриоти што станови држат ко викендици па и они држат цени. Не може никој жив да ме убеди дека човек со просечната плата на Скопје може да си приушти стан, збориме она, пролетер, радничка класа, не со продаден имот, нива, штедња од 3 колена за учество итн. а ако тие луѓе не треба да ја кројат сликата на понуда наспоред побарувачка, кој треба?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
Parno ima? Kanalizacija? Bulevari? Struja, voda? Skoli, gradinki, ulicno osvetluvanje, bolnici?
Не викам дека членот е во право со Отовица или кое и да е местото, ама
Пола скопје нема парно
Канализација едвај работи, секој дожд е поплава
Булеварите се користат како паркинг
У градинки редици детето у школо побрзо ќе ти тргне
Улично осветлување ни на хартија не постои
Од Ченто побрзо стигаш у болница у Велес него до градска или државна
Амбулантни возила нема (Али и тоа е повеќе од бројот во Велес)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.893
Поени од реакции
25.383
а ако тие луѓе не треба да ја кројат сликата на понуда наспоред побарувачка, кој треба?
ja kreira, toj sto moze, sto ima pari...

radnicka klasa kreira pobaruvacka u del od naselbite i okolijata, drugi kreiraat na drugi mesta...

na kraj cenata e taa, seedno sto ti gledas.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
896
Поени од реакции
1.380
Не ни споредувам на Балканот, исти к друго паковање се сите држави таму.

Реалноста е дека Скопје ти е град далеку од море, тиња ноќен живот (тури му пепел на место каде најголема радост на народ е да седне во кафеана), апла загаден, никаква архитектонска логика, катастрофа услуги по институции, мизерен народ и уште помизерна држава и иднина.

Инаку и селата се такви натаму, и тоа што личи на нешто (најчесто западна Македонија, е сјебано од браќата).

Инаку се согласувам, ако тоа ви прави мерак купувајте недвижности и по 5000 евра м2, ваши пари и ваш живот.
Пола и повеќе што се контраат на темава имаат земено станови за 1600-1700 за м2 и само пробуваат да се оправдаат дека тоа е океј и да се чуствуваат подобро, а длабоко во себе знаат дека се вгз' ебени и парите се даени на некое богато братче Ибраим и ќе мораат да црнчат и веројатно ќе остарат дур не ги отплатат тие пари.

Башка тоа плаќаат европски цени на секое излегување у град со Македонска плата.

300-350~ евра рата за стан (доколку имаат земени станбен кредит од 80000, веројатно ќе вратат 15000-20000 евра во камата само)
250-300 евра за сметки и јадење
100-150~ нафта

На страна многу тешко дека ќе тргнеш некој динар.

Али да, сепак Скопје си и треба да чуствуваш гордо бидеќи нема да продишиш чист воздух, губиш голем дел од времето да стасаш од точка X до точка Y, оти нели живееш у "метропола", кога излегуваш да јадеш надвор плаќаш иста цена како и во други Европски земји освен што не земаш Европска плата, можиш да комуницираш со комшијата комотно бидеќи зградите се направени од најефтин материјал и слушаш додека Столе ја ебава жена му, неможеш ни музика малку погласна да пуштиш оти нели си платил премиум цена за мизерен квалитет (битно си Скопје) без да добиеш поплака.

Life is good :D

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.893
Поени од реакции
25.383
Пола и повеќе што се контраат на темава имаат земено станови за 1600-1700 за м2 и само пробуваат да се оправдаат дека тоа е океј и да се чуствуваат подобро, а длабоко во себе знаат дека се вгз' ебени и парите се даени на некое богато братче Ибраим и ќе мораат да црнчат и веројатно ќе остарат дур не ги отплатат тие пари.

300-350~ евра рата за стан (доколку имаат земени станбен кредит од 80000, веројатно ќе вратат 15000-20000 евра во камата само)
100-150~ нафта

Али да, сепак Скопје си и треба да чуствуваш гордо бидеќи нема да продишиш чист воздух, губиш голем дел од времето да стасаш од точка X до точка Y, оти нели живееш у "метропола", кога излегуваш да јадеш надвор плаќаш иста цена како и во други Европски земји освен што не земаш Европска плата, можиш да комуницираш со комшијата комотно бидеќи зградите се направени од најефтин материјал и слушаш додека Столе ја ебава жена му, неможеш ни музика малку погласна да пуштиш оти нели си платил премиум цена за мизерен квалитет (битно си Скопје) без да добиеш поплака.

mene ne mi e jasno sto ti baras voopsto na temata? eftin stan valjda pa i ti da gi pocustvuvas blagodetite :toe:

radi toa sto nema potreba i pobaruvacka mu se eba majkata na skopje. neka go napravat zatvoren grad ko ljubljana i taman i nie raat od vie sto nekete da ziveete tamu a vie raat od gust sobrakaj i los vozduh

Член од
16 јули 2021
Мислења
387
Поени од реакции
781
ja kreira, toj sto moze, sto ima pari...

radnicka klasa kreira pobaruvacka u del od naselbite i okolijata, drugi kreiraat na drugi mesta...

na kraj cenata e taa, seedno sto ti gledas.
Па да точно тоа сакам да кажам, колкав процент се тие луѓе, 1-2? Становите зјаат празни они допрва градат нови згради, не дај си боже да пројдат негде со кола случајно кај што не биле и да им бие малку зелен простор у очи, одма ќе го таксаат за зграда, иселување на макс, сиромаштија на макс, а пак цените се високи, ми нема логика, како и да го вртам и како и да го гледам.
Се согласувам со тебе за у Дебар Маало, таму имам чувство дека полско вц да изградам ќе го продаам утре за 30 илјади евра, ама на грото локации нема толку продажби, така да не гледам побарувачка да ја креира понудата на такво високо ниво, ми изгледа напумпано.

Еве нешто интересно за читање во таа насока:

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
896
Поени од реакции
1.380
Па да точно тоа сакам да кажам, колкав процент се тие луѓе, 1-2? Становите зјаат празни они допрва градат нови згради, не дај си боже да пројдат негде со кола случајно кај што не биле и да им бие малку зелен простор у очи, одма ќе го таксаат за зграда, иселување на макс, сиромаштија на макс, а пак цените се високи, ми нема логика, како и да го вртам и како и да го гледам.
Се согласувам со тебе за у Дебар Маало, таму имам чувство дека полско вц да изградам ќе го продаам утре за 30 илјади евра, ама на грото локации нема толку продажби, така да не гледам побарувачка да ја креира понудата на такво високо ниво, ми изгледа напумпано.

Албанците ги купуваат тие празни станови, оти тие владеат во државава и си го спремаат своето поколение овде :)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.893
Поени од реакции
25.383

jas se slozuvam da ne se gradi poveke... nemora. cekajte neka padnat cenite :lolzz:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516

100-150~ нафта

Abe ovie sto skokaat ne zemaat 300 evra plata, zatoa skokaat i gi branat investitorite. Da bea na 300 evra ke im pcueja majce-sajce na sekoja tema.
Vaka zaletani so parite sto gi prisobrale mislat da napravat troa profit, sto ne vikam deka e loso.
Mene mi e smesno koga nekoj se gordee deka zivee vo Skopje i go opravduva kako nekakva si metropola, a ustvari e edno selce so teski opinci. Primeti kakvi koncerti i koi faci doagaat, i ke ti stane jasno kolku e saat.

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.283
Поени од реакции
13.263
Abe ovie sto skokaat ne zemaat 300 evra plata, zatoa skokaat i gi branat investitorite. Da bea na 300 evra ke im pcueja majce-sajce na sekoja tema.
Vaka zaletani so parite sto gi prisobrale mislat da napravat troa profit, sto ne vikam deka e loso.
Mene mi e smesno koga nekoj se gordee deka zivee vo Skopje i go opravduva kako nekakva si metropola, a ustvari e edno selce so teski opinci. Primeti kakvi koncerti i koi faci doagaat, i ke ti stane jasno kolku e saat.
А па вие од паланките што успеавте да го залепите опинокот по асфалтираните улици на острелија и нов зеланд што градски,културен свет сте у пм...
Да му е срам на човек да каже дека е Македонец.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
А па вие од паланките што успеавте да го залепите опинокот по асфалтираните улици на острелија и нов зеланд што градски,културен свет сте у пм...
Да му е срам на човек да каже дека е Македонец.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
se pronajde zlaten :D

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.485
Поени од реакции
4.651

100-150~ нафта

Абе не сите што живеат во Скопје, можат да си дозволат или па сакаат да се отселат во странство. Ти еве кај живееш да купиме евтин стан комшии да бидеме со тебе?

Дека е лошо, се согласувам, ама некој не може подобро во моментов. Мене во Скопје моментално ми е подобро од некој што живее во Германија, па не му викам да се врати. Ако осетам дека мојот живот е загрозен на било каков начин, ќе си барам чаре на друго место.

За државава, Скопје е најдоброто место за живеење, и за слободни активности, и за кариера/образование.

Kajgana Shop

На врв Bottom