Спас за Македонија

С

Спенсер

Гостин
Добар стрелец +

:) кога еден ќе настрада,другите ќе се прашаат дали тоа што го прават е во ред.

Се додека некој непревземе нешто,ова стадо овци ќе страда... и ќе страда :)

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Нема спас, бегајте додека сте уште млади. I am serious!

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
nacinot se znae ili si super pameten pa za tebe e zainteresiran nekoj gigant, ili se zenis za nekoja (stoi ne ja poznavas i kojznae kakva e), ili ides do bugarija si kupuvas bugarce (pasos) i fino lepo si odis (ama kako bugarce da razjasnime). A, tamu (Kanada, Avstralija, EU, Brazil, USA) te precekuvaat site veseli i nasmeani so crven tepih ti nasle stan (sigurno nema da spies na ulica) te nagostile so neznam kakvi specijaliteti (sigurno nema da jades po kontejneri) a tamu peski tesko deka ke stignes sto znaci deka se toa kosta pari koj za nasi uslovi se cinat mnogu i da gi trgneme niv na strana, rabotata sto ke ja rabotis kojznae kakva ke bide (barem za pocetok) i kojznae dali ke ti stigne da go pomines mesecot i da bides na 0. ..i na kraj da rezimiram, ako nemas koj da te povlece poubavo nemoj ni da se nadas ...ne se odi nikade tuku taka.

i kolku za pojasnuvanje eve ti i del od razgovor so eden moj prijatel od usa

- i ovde ne e se taka ubavo kako sto izgleda rabotam vo eden grcki restoran i rabotam samo sreda sabota i nedela i toa sreda denes od 17:00 sabota rabotam cel den 16 sati i toa od 08:00 do 24:00 i nedela prva smena od 08:00 satot
- rabotam za 3 dolari na sat plus baksis a treba da ni plati 6 dolari plus baksis za tie 16 sati samo 2 pati po 10 minuti jadam i toa e se nema nikakvo sedenje
- ima i poubavi restorani sreka sto kolku tolku go znaev jazikot pa se snaogam ako go znaes jazikot ekstra togas mozes da bides kelner sreka sto si kupiv nike patiki pa imaat ubav komfort inaku prvite denovi rabotev so konduri nozete djon mi bea inaku me zaposli bratucetka mi inaku nemase da rabotam

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
i kolku za pojasnuvanje eve ti i del od razgovor so eden moj prijatel od usa

- i ovde ne e se taka ubavo kako sto izgleda rabotam vo eden grcki restoran i rabotam samo sreda sabota i nedela i toa sreda denes od 17:00 sabota rabotam cel den 16 sati i toa od 08:00 do 24:00 i nedela prva smena od 08:00 satot
- rabotam za 3 dolari na sat plus baksis a treba da ni plati 6 dolari plus baksis za tie 16 sati samo 2 pati po 10 minuti jadam i toa e se nema nikakvo sedenje
- ima i poubavi restorani sreka sto kolku tolku go znaev jazikot pa se snaogam ako go znaes jazikot ekstra togas mozes da bides kelner sreka sto si kupiv nike patiki pa imaat ubav komfort inaku prvite denovi rabotev so konduri nozete djon mi bea inaku me zaposli bratucetka mi inaku nemase da rabotam

Токму толку колку што зема овдека еден полуписмен партиски тркач вработен во државната администрација!
Да ама што им е гајле, таму стратешките енргетски потенцијали, инфраструктурата, телекомот ( колку ми се допаѓа ова Телекомот - колку моќно делува!? ) , водата, енергенсите како нафтата..... се е во народни раце, се е национално богатство, а не како овде распродадено за беспари - опљачкано! Во право биле партизаниоте кога пееле: Америка и Енглеска, биче земље пролетерске! (Многу слатко!)
Да, веројатно и таму пред некоја бакалница чучнати со пиво меѓу нозете муабетат: Види го бе овој клошар беше Zuckerberg, па Jobs, Cuban... а каде стигнава. Приказни никогаш крај! за мали деца и за наивни..... Но дека американскиот сон е само сон отсонуван.... тоа треба да му биде на секого јасно!
А ние ВЕЧНО ке офкаме туфкаме и кукаме, жалиме: зошто Александар умрел млад, да поживееше уште некоја година ќе појдеше на Рим па денес римјаните ке не викаа *тато* зошто Персеј во трите војни од нив бил поразен, зошто на нашата војска и ваделе очи (па изгледа сами себе сме си ваделе!?)... зошто Австријците го заебале Карпош, зошто само не делеле, парчеле... зошто 45 години Социјализам, зошто неправедна приватизација.... го знаеме ова, секако! И мене ми е мака, се разбира дека ми е! И за ова последново, за приватизацијата и грабежот... но нема да дозволам да загосподари со мене да ми биде опсесија, труење секојдневно.... нема да дозволам евентуално да ми послужи како оправдување за сопствената немоќ.....
Нормално е дека спасот сите го бараме за себе си, те се почнува од индивидуата.....темава е има ли спас за Македонија - жива материја луѓе кои живеат во неа, тоа се подразбира..... И нема ништо почовечно од тоа човек да се надева и бара спас, решение некое.....

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Да ама што им е гајле, таму стратешките енргетски потенцијали, инфраструктурата, телекомот ( колку ми се допаѓа ова Телекомот - колку моќно делува!? ) , водата, енергенсите како нафтата..... се е во народни раце, се е национално богатство, а не како овде распродадено за беспари - опљачкано! Во право биле партизаниоте кога пееле: Америка и Енглеска, биче земље пролетерске! (Многу слатко!)
Нормално е дека спасот сите го бараме за себе си, те се почнува од индивидуата.....темава е има ли спас за Македонија - жива материја луѓе кои живеат во неа, тоа се подразбира..... И нема ништо почовечно од тоа човек да се надева и бара спас, решение некое.....
Ништо во америка не е во народни раце, од кај тоа? Се се тоа големи концерни кои контролираат буквално СЕ. Посебно нафтата ама баш никогаш не била јавно добро а и како би кога носи огромни профити.

Спас за Македонија колективен НЕМА, има само индивидуален се додека околните држави толку не напреднат па и нас да не фати делче од нивниот развој. Народов е заглупавен и мрзлив а тоа не се менува преку ноќ а и не гледам некоја желба освен на теорија за реална промена.

Гледај за себе, помагај на други колку можеш и терај, нема друго чаре.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Токму толку колку што зема овдека еден полуписмен партиски тркач вработен во државната администрација!
Да, веројатно и таму пред некоја бакалница чучнати со пиво меѓу нозете муабетат: Види го бе овој клошар беше Zuckerberg, па Jobs, Cuban... а каде стигнава. Приказни никогаш крај! за мали деца и за наивни..... Но дека американскиот сон е само сон отсонуван.... тоа треба да му биде на секого јасно!
А ние ВЕЧНО ке офкаме туфкаме и кукаме, жалиме: зошто Александар умрел млад, да поживееше уште некоја година ќе појдеше на Рим па денес римјаните ке не викаа *тато* зошто Персеј во трите војни од нив бил поразен, зошто на нашата војска и ваделе очи (па изгледа сами себе сме си ваделе!?)... зошто Австријците го заебале Карпош, зошто само не делеле, парчеле... зошто 45 години Социјализам, зошто неправедна приватизација.... го знаеме ова, секако! И мене ми е мака, се разбира дека ми е! И за ова последново, за приватизацијата и грабежот... но нема да дозволам да загосподари со мене да ми биде опсесија, труење секојдневно.... нема да дозволам евентуално да ми послужи како оправдување за сопствената немоќ.....
Испомешани ти се лончињата на неколку нивоа. Темата е дали има спас за Македонија, а не дали има спас за тебе. Во секоја држава, со било какво уредување, постои група на луѓе кој од економски аспект се “спасени“. Ако сакаш да припаѓаш на таа група овде во Македонија, повели, бори се. Еве ти неколку совети што би можел да бидеш. Можеш на пример да бидеш лихвар кој ќе дава пари со 20% месечна камата, можеш да бидеш партиски потрчко кој со време ќе напредува во хијерархијата па дури на крајот и да фати некој тендер, можеш да бидеш “новинар“, односно курва кој ќе ја јава секој со одредена политича определба, итн. Изборот на професии е голем. Zuckerberg нема да станеш, тоа ти гарантирам...

Онаа поентата дека на запад не е розово, точно е тоа, но тоа се најчесто коментари на луѓе кои се родени да бидат келнери. Келнер овде или келнер во Америка, пак келнер.

За тоа на кого му припаѓаат стратешките енергетски потенцијали, апсолутно ти е промашена поентата. На запад, првичната акумулација на капиталот е направена многу одамна, и таму ја немало рак раната наречена социјализам. Со самото тоа ја немало ни криминалната приватизација, која во Македонија направи длабоки сегментации во општеството, на економско и пред се психолошко ниво.

Едноставно е ова, само кој да мисли. Полесно е да се чукаш во гради, и да се декалрираш “оптимист“...

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ништо во америка не е во народни раце, од кај тоа? Се се тоа големи концерни кои контролираат буквално СЕ. Посебно нафтата ама баш никогаш не била јавно добро а и како би кога носи огромни профити.

Се разбира дека е така... кога го напишав спротивното беше само шега.
Да и тоа се сложувам: Гледај за себе, помагај на други и терај колку можеш,
некои не се сложуваат....Спасот било: бомби, пушки, напалм.....
Секој со својот ум.

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Спас за Македонија колективен НЕМА, има само индивидуален се додека околните држави толку не напреднат па и нас да не фати делче од нивниот развој. Народов е заглупавен и мрзлив а тоа не се менува преку ноќ а и не гледам некоја желба освен на теорија за реална промена.

Da si mi ziv i zdrav prijatele. Gledas kolku ubavo go opisa nasiov narod, a kolku sto znam planinive ni se super niv netreba da gi menjavame :) narodov treba malce da ni se podopameti i da prestane da im se smee na crnogorcite ako sakame drzavava da ni trgne napred. Koga stranski eksperti ni posocuvale deka sme najpogodna zemja za proizvodstvo na hrana nie ovci gi pravime (oni na nas seljaci ke ni vikaat). Nekoj pameten cicko ubavo rekol, novi vrednosti se stvaraat vo proizvodsvo a ne vo trgovija, zatoa ke si gi zagreeme site motikite i ke pocneme sekoj da proizveduva po nesto sto na zapadnjacive ili na rusite im treba a sirotite nemozata da si go proizvedata sami zosto niv ne im darila prirodata takvi uslovi. I taka moj prijatele, spas IMA i spasot e vo sekoj od nas ko i sekogas. I aleksandar da bil sam nisto nemalo da osvoi, ama za srekja imal cela falanga, zatoa vreme e da se razbudi mrzlivata falanga i vreme e da dojde nekoj nov aleksandar za da mu dade nasoka na narodov.

--- надополнето ---

Секој со својот ум.
i toj nekoj e vo pravo. neka zaigra malce belco strelco pa da vidam togas dali pak ke iznese nekoj pari vo nekoe si sise ili ke kupi nekoe si stance za kurtasak vo praga

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Секој со својот ум.
Da si mi ziv i zdrav prijatele. Gledas kolku ubavo go opisa nasiov narod, a kolku sto znam planinive ni se super niv netreba da gi menjavame :) narodov treba malce da ni se podopameti i da prestane da im se smee na crnogorcite ako sakame drzavava da ni trgne napred. Koga stranski eksperti ni posocuvale deka sme najpogodna zemja za proizvodstvo na hrana nie ovci gi pravime (oni na nas seljaci ke ni vikaat). Nekoj pameten cicko ubavo rekol, novi vrednosti se stvaraat vo proizvodsvo a ne vo trgovija, zatoa ke si gi zagreeme site motikite i ke pocneme sekoj da proizveduva po nesto sto na zapadnjacive ili na rusite im treba a sirotite nemozata da si go proizvedata sami zosto niv ne im darila prirodata takvi uslovi. I taka moj prijatele, spas IMA i spasot e vo sekoj od nas ko i sekogas. I aleksandar da bil sam nisto nemalo da osvoi, ama za srekja imal cela falanga, zatoa vreme e da se razbudi mrzlivata falanga i vreme e da dojde nekoj nov aleksandar za da mu dade nasoka na narodov.

Во краен случај ние што сме тука сакале нејќеле мораме да си го средиме животот така да избор некој и нема, или ќе правиш ПАРА И ТОА ГОЛЕМА или ќе животариш и ќе кукаш зашто е државата ваква или онаква. Мојот став е ако те бива и не си ептен глуп ќе се снајдеш. Дека не сме Германија е факт ама па и не сме Африка така да за паметните и способните пари има.

Тие кога ќе направат пара нека се организираат па нека формираат фондации за стипендирање на талентирани деца, нека си прават невладини организаации за просвета на поглупавите од нив (тие што кукаат а седат дома наместо да одат на протест и нешто да сменат) па малку по малку ќе фати. Клучот е во здружување и организација само ние сме тапа за големи здруженија, нешто што политичките партии одамна го сфатиле, дека заедно се посилни и прават поголема пара.

И пак се враќаме на првото, среди се прво себе за да може и државата еден ден да биде средена. Кој чека од горе добри услови како во Швајцарија ќе се начека.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
1.372
Додека не го оставиме минатото да остане таму а луѓето не сватат дека со заложба и напори се оди напред нема спас за Македонија.Неможеме да се дигаме со минато затоа што одамна било тоа, сега сме сегашност и одиме во иднина не назад.Затоа тонеме,додека другите полека не парчат и ни зимаат од историјата ние живееме во македонска сапуница.Кога тогаш ако не се разбудиме,сапуницата ќе заврши несреќно.

--- надополнето ---

А и да се дополнам.Луѓе зошто сте го запнале Александар Македонски?Дали вие сте свесни дека додека вие тука изигравате експерти за историја,Грција колективно е здружена и полека го присвојува.Е вакви се македонските политичари,сите се они паметни пред избори и на митинг ама во Европските институции не газат како мравки.Александар па Александар.Оставете го човекот да почива тој на времето бил паметен и направил империја.Но за жал ние сме сега толку глупави и сме замаглени од идеологиите на поединци што јас мислам дека за 20 години Македонија ќе изгуби секаква перспектива,Грција ќе ја победи битката и ќе бидеме избришани од историјата.Потоа за нас ќе постои статија на Википедија.
Разбудете се оставете ја историјата и немојте да се докажувате на форуми кој колкав македонец е.Докажете го на дело.Не се мешам на вакви теми ама неможев да одолеам кога оваа приказна ја слушам како сум роден.Мене ми скисна од патриотизам и се кога надвор од границите ни се смеат.
Ако има паметни политичари нека се борат за нас не за глупости.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Додека не го оставиме минатото да остане таму а луѓето не сватат дека со заложба и напори се оди напред нема спас за Македонија.Неможеме да се дигаме со минато затоа што одамна било тоа, сега сме сегашност и одиме во иднина не назад.Затоа тонеме,додека другите полека не парчат и ни зимаат од историјата ние живееме во македонска сапуница.Кога тогаш ако не се разбудиме,сапуницата ќе заврши несреќно.

Alelouya! Добро кажано.... само не видов особено не на оваа тема дека некој го злоупотреби ликот и делото на Алекс.... ниту пак видов дека премногу некој се *треска* од земја за патриотизам... можеби нешто пропуштив! Ако не е така се извинувам! :cuc:

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
1.372
Некако се во државава е ставено на пофторување,ако тој магичен круг не се прекине тогаш ништо нема да остане од нас.Е тогаш ќе биде 2012 за нас,нема да мора да чекате во светот како ќе биде бидејќи тоа ќе ни биде пред очи.Во живо,во реална HD резолуција

Kajgana Shop

На врв Bottom