Со албанската химна започна академската година во ДУТ

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
нетреба нова државна химна... треба малце фашистичко воспитување и менување на стратешката политика на оваа држава. само така може да се постгне решение - се друго е залудно.

п.с се чудам кога ли само ке ја побараад западна македонија под изговорот „и онака повеќето се албанци“ а ке дојде и тој ден.

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Иначе пред малце ме обавестија дека на Полициска Академија денеска, после државната химна одела и Албанската..

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Но ако Македонија по устав е држава со мултиетничко општество , каде во некои општини има и федеративни елементи ... тогаш тие државни симболи треба да ја отсликуваат реалноста , во тоа знаме , химна и грб , треба да се претставуваат и немакедонските заедници , кои веќе бројат 40% од населението , особено албанците како заедница над 20% , со посебни права.

Химната не само што не ги претставува албанците , туку таа не ги претставува ни македонците.

Гоце Делчев, Питу Гули,Даме Груев, Сандански!

Тука ги нема сите македонски револуционери , оваа химна го нема ни човекот кој последните 10 години прерасна во икона на македонскиот народ , а тоа е Александар велики.
Го нема Филип , го нема Тодор Александров , Ченто ...

Нација која вели дека има вековно минато , со многу историја , а сепак сите спомнати личности се од пред 100 години.

Ако македонецот вели дека не се откажува од својот идентитет и дека ќе продолжи и понатаму да опствојува храбро на овој дел од Европа , спремен за нови борби за екзистенција .... тогаш подобро е оваа химна да се промени , пошто не се само Гоце и Питу дел од историјата на македонците .... во иднина можат да се појават нови револуционери , поголеми од овие четворица.

Конклузија : Оваа химна не ги претставува ни албанците ни македонците.

- Треба нова државна химна.

Таа државна химна ќе ги вклучи и албанците. Ќе се дозволи на свеченостите , организаторот да одлучи освен новата државна химна дали ќе интонира и химна на националностите. Македонците можат денешната химна да ја задржат како национална химна ( а јас би им препорачал да изберат нова , без конкретни имиња или пак да го изберат само Александар , како најсјајна личност на нацијата , да речеме)

Исто така албанците освен интонирањето на новата државна химна , ќе можат да ја интонираат и химната на албанското знаме.
Но првин треба државната химна.

Исто така државното знаме кое веќе е сменато , и тоа на поразителен начин , под принуда од соседот... би било убаво да се смени и заедно со албанците со договор да донесат ново државно знаме.
Немакедонски заедници поготово албански кои бројат повеќе од 20%.... епа добро бе дардан ако броите повеќе од 20% зашто бојкотирате попис? нели сте и повеќе од 20% што не дозволивте да се напраи попис - и онака ке одеше во ваша корист така? е арно ама неможе некој да се попишува у македонија преку сакајп шо е моментално у швајцарија или германија или каде и да е..

викаш у химната ги нема сите македонјски револуционери... ај да ги наброиме сите - на што ке личи тоа на химна? или на листа со македонски заслужни личности? ај ке почнеме од пердика па се навака ке изнапишеме у химната и аце ке го стаиме и филип и ченто ко шо викаш ако сакаш ке почнеме и политичари да набројуваме и реформатори и ред други работи.... ако одиме по оваа логика секоја држава треба минимум по 100тина личности да наброи во својата ДРЖАВНА химна.

Химната е на РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - што мајка бара некој странец да се опејува во туѓа химна? според која логика е тоа те молам објасни ми?

друга работа - ние не сме нација која викаме дека има вековно минато - тоа светот го кажува и тоа е факт а пред фактите и боговите молчат нели?

викаш да се смени државно знаме... треба некој да прашаме за тоа дали да го смениме државното знаме? вас да ве прашаме пошто сте „20%“ да ве убациме и вас у игра демек? и шо ако утре циганите станат 20% ? па ке менуваме химна грб знаме и слично? се знае бе другар ова е македонија тука се работи за македонски народ. ти биди што сакаш и кој сакаш ама пред се си македонец затоа што тука живееш и тука опстојуваш - работиш и плаќаш даноци за оваа држава - користиш привилегии од оваа држава. можете вие тоа да го сватите или толку многу е тешко за сваќање?
--- надополнето: 18 септември 2012 во 01:14 ---
Иначе пред малце ме обавестија дека на Полициска Академија денеска, после државната химна одела и Албанската..
како пошла работата очекувај дека и на државни празници најразлични манифестации и било кој друг настан каде што ке се пее македонската химна ке оди и албанската. па друи некаде и само албанската ( како што и веќе гледате )

O

Orion.

Гостин
Каква дезинформација, женска ми студира таму, денеска прв ден и беше. Не гледам причина да ме лаже..
Иам еден куп другари таму, сигурно би дознал ако се десило нешто такво. А и на вести би имало, гледаш за ова како се крена прашина. Девојка ти може ги помешала мелодиите :)

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Не верував дека ова ќе го пишам некогаш во мојот досегашен живот,прости ми дедо и почивај во мир,знам колку ја сакаше Македонија и се бореше за неа,дури и на Голи Оток лежеше,ама морам....ВРАТИ СЕ ТИТО !!!!

M

Moon Child

Гостин
Немам против да имаат свои обележја во земјава, се додека тоа не се знамиња и химни на други држави. Во ред е да си имаат на пример, нивно знаме како малцинство, ама тоа да не биде знамето на Албанија. Сфаќам дека сме приморани да живееме заедно, и кога веќе така мора, тогаш да се изнајде решение кое нема да ги повредува и двете страни. Не гледам причина зошто би се свирела Албанската државна химна, во Македонија. Да е химна на малцинство, знаме на малцинство, сосема во ред, ама ова...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
вака стојат работите:
на секој кој не му се бендисува да живее во македонија слободно нека ја напушти и нека оди кај сака вит нека фати нека не не малтретира нас граѓаните на рм со химни имиња од овај онај нека си оди албанија косово кај сака швајцарија авганистан се разбираме.тој што ќе остани овде во МАКЕДОНИЈА има да го почитува уставот и законите на РМ толку е лесно.
Вака дефинитивно работите не стојат. Тука е нашиот проблем, што цело време пробуваме да се убедиме самите себеси дека работите така стојат.
Добар федерален концепт. Може да стане и реалност, еве гледаме и Филе рече дека го чекориме тој европски пат, а Грујо и Али се договориле дека треба да го чекориме. Глупо е да ти се спори, затоа јас само ќе го довршам. После 5-10 години живеење во таква држава Албанците ќе распишат референдум и ќе се одлучат за отцепување, па твоето форумско име ќе стане име на нова балканска држава. Остатокот ќе има некое редефинирано име (ко на пример, Северозападна Македонија без Дарданија или Вардарска бановина без Дарданија), народ кој никој во светот (сем самиот тој) нема да го нарекува македонски, култура која никој нема да ја нарекува македонска и историја на која сите ќе се смејат.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.865
Поени од реакции
23.256
Дарди колку да те разочарам Македонија се уште не е бинационална држава. Барем не сеуште.
Национална химна, знаме и грб на ова држава треба да се поистоветуваат со Македонскиот народ како државотворен народ. Ако сакате бидите и 40 % сепак не сте државотворен народ и тоа е тоа.
Ако одиме по таа логика и ако менуваме грб химна и знаме за да ви биди по кеф тогаш зошто да не го промениме и името на државата пошто во името Македонија јас не гледам ништо албанско.
За химната муабетот ти вришти. За право ја немам слушнато албанската химна а и да ја имам не ја разбирам ама претпоставувам дека сите херои ви се спомнати од еден до последен пошто нели и вие сте или се сметате за народ со милениумска традиција и историја.
Сега мајтапот на страна, малце сериозно.
Можеби политичарите си го мерат на кој е поголем, но цехот ке го платиме и јас и ти и сите останати освем нив, тоа ти е јасно нели?
Без разлика дали ти ги оправдуваш или не со химната со училиштата и со незнам уште што, на крајот ако дојди до тоа јас и ти ке се гледаме низ орозот.
Сега финтата е што дали барем попаметните или поумерените од вас ке знаат кога е доста пошто не гледам повеќе простор за толеранција од наша страна. Едноставно не дотеравте до ѕид, назад повеќе нема и веќе ако треба да се гини нека се гини.
Дали сте вие спремни за жртви посебно сега кога буквално имате секакви права и тие што треба и што не треба.
Ете дали ти лично би се борел и евентуално би го дал животот само за да може да се интонира химна на друга држава, да се вее знаме на друга држава и да се менуваат имиња на улици и училишта на познати и докажани крвници на Македонскиот народ.
Јас би гинел за тоа , сепак немам резервна држава, само оваа ја имам.
А ти ?

baksterski

Националист тип 500
Член од
22 февруари 2010
Мислења
431
Поени од реакции
277
Се тоа убаво да се покрие со багер и од горе си правие голф игралиште (y)

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Ajde edno prasanje do vas site ovde :) posebno do Dardi :) Sto ke se sluci so albancite koga USA ke si zamine od balkanot i bonstil ke stane fudbalski trening centar t.e ke nema nitu kursum vo nego ostanato ?

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Е жими све на следните избори ке гласам за Титови леви сили, не го бидува вака веќе :).

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.865
Поени од реакции
23.256
Ajde edno prasanje do vas site ovde :) posebno do Dardi :) Sto ke se sluci so albancite koga USA ke si zamine od balkanot i bonstil ke stane fudbalski trening centar t.e ke nema nitu kursum vo nego ostanato ?
Ајде јас ке се потрудам да ти одговорам.
Прво зошто би заминала од балканот?
А ете и да замини дали реално мислиш дека нејзиното влијание ке ослабни.
Ете и да ослабни дали мислиш дека некој друг нема да го превземи нејзиното влијание, во случајот европската унија или поточно или Велика Британија, Франција или Германија.
Значи не е тоа проблемот нити решение.
Проблемот е нашата мизерна дипломатија. Нашите политичари кога сакаат да се ослободат од некој нивни на кој му поминал векот или едноставно е неподобен во партијата го испраќаат за амбасадор или конзул. Што тој знае од дипломатија , а посебно кога знае дека таму е пратен под казна или подалеку од јадрото каде се носат одлуки. Дали сметаш дека него искрено го заболе за дипломатија.
Од друга страна кога ке си обезбедиш грб од големите играчи а се знае кои се тие на прсти се бројат, можеш да правиш ама што сакаш. Ете ти пример нашите соседи Грција ,Бугарија па и Албанија и Косово како школски пример за како изгледа тоа кога грбот ти го чува некој Голем Брат.
Ни требаат професионални дипломати кои си ја знаат работата а не да имаат протоколарни вечери и глупости да прават.
п.с дополнителен мотив ми беше филмот кој сега баш го гледав, ако ништо друго ке се насмеете на цела мака.
Што би рекле бугарска работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom