Социјалниот феномен “Тоше“

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Тоше имаше убав глас, беше извонреден пејач, ама ништо повеќе од тоа.
Хуманитарец бил? И јас сум! Давал пари за сиромашните? И јас давам?
Разликата меѓу нас? Јас не пеам на концерти туку под туш, ама работам глобално против пошастите кои ја чумосуваат планетава, на начин на кој знам, остручен сум и умеам. Но јавни личности имаат поинаков живот...Но...Светец, ха! Си немал попот работа...

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Не зборвиме за статус на светец, туку за еден пример кој е role model за еден куп деца овде. Барем со еден дел од својот карактер, кон барем еден дел од нивниот. Не постапувајте новинарски пласирајќи полувистини да се постигне саркастичниот исмевачки ефект на „Тоше е светец“ произлезен од цел наш народ (освен natural born haters club) во неможноста лесно да се прифати едно несекојдневно завршување на живот на еден несекојдневен чоек.

noodle ®

Teetleh
Член од
3 декември 2005
Мислења
1.527
Поени од реакции
257
Да видам уште колку ќе трае темава пред да се сведе на класичното “Оставете го да почива во мир“. :pos:

Шала на страна, и рака на срце, неоспорив факт е дека феноменот “Тоше“ што настана непосредно по неговата смрт (додека пред тоа истиот неретко беше предмет на ремет, помирете се) е неубава работа од причина што ги ограничува луѓето да мораат да го сакаат Тоше. Сакам да кажам, веќе стана неподнослива и преисфорсирана целава работа па така и на оние кои имале неутрален став во врска со ликот и делото на Тоше им се става нож под грло: морате да го сакате Тоше затоа што беше добар и хуман и убаво пееше. So what?! Патрик Свејзи умре, па ја пак викам дека беше ружен и тапа глумец. Феноменот, како и целата манија која агресивно навлезе во нашите телевизори, весници, билборди, јајца, облаци и погачи малку иритира и нервира, ама ретко кој се осудува да каже нешто, затоа што залудените фанатици сеуште непомирувајќи се со смртта на “нивниот ангел“ сметаат дека критиката не се однесува на маркетиншката распространетост на брендот “Тоше“ туку на самиот Тоше.

Од друга страна, ретко кој се осудува во целава пост-мортем атмосфера, а многу ги има такви кои слободно би кажале и дека џабе се крева целата фама. Можеби не беше тоа поентата на темава, ама од таму и настана целиот феномен. Во Македонија проблемот беше што имавме еден Тоше кој отскокнуваше од другите. Ама во светски рамки, постојат толку луѓе кои за човештвото направиле 100х од Тоше (леле ќе ме линчуваат :S). И што сега, сите нив да ги прогласиме за светци?! Па луѓе, Мајка Тереза ја дели едно чудо од тоа да стане светица, а не некого да направиме светец затоа што бил мил, харизматичен и убаво пеел. Боно го спаси пола свет, ама пошто е ружен и има рапав глас, кога ќе умре нема да се појавува во јајца и пити, така? И нема да фотошопирате слики од Боно со ангелски крилја. Ниеден Ирец нема да го нарече Боно “нашиот ангел“. Можеби звучи сурово, ама и реалноста е сурова, оттаму јас сум сурова, па бидете малку сурови и вие.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Не зборвиме за статус на светец, туку за еден пример кој е role model за еден куп деца овде. Барем со еден дел од својот карактер, кон барем еден дел од нивниот. Не постапувајте новинарски пласирајќи полувистини да се постигне саркастичниот исмевачки ефект на „Тоше е светец“ произлезен од цел наш народ (освен natural born haters club) во неможноста лесно да се прифати едно несекојдневно завршување на живот на еден несекојдневен чоек.
Тоа е вред, затоас и нејќам гнасења од типот на правење светец или пак дрдупчења.
Остај те го. Со почит за него, за делто, за работата, како и за сите други. Јавна личност = големи обврски! А добар човек и душа.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Тоше беше како и секој друг нормален човек кој работи за пари и е успешен во својата струка. Песната - неговиот производ се продаваше по луѓето, беше доста успешен во тоа, си правеше кеш, дел даваше во добротворни организации (со што автоматски го скока данокот и добива на популарност) дел задржуваше за себе. Беше добро воспитан и не беше арогантен - но далеку од светец.

Е сега колку квалитетна музика имаше тоа е дискутабилно и ако се земе фактот дека беше класичен изведувач (значи текст/музика/аранжман други го прават) дури и под знак прашалник е да се каже дека беше уметник. Си имаше харизма, на почетокот незнаеше да прозбири но со тек на време се искалеми. Можда да поживееше ќе имаше и светска слава (пак под знак прашалник) а можеби и ако не успееше ќе пропаднеше (пошто небеше научен на неуспех).

Но едно да е јасно, изгубивме квалитетен човек

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Дали треба да се укине еднооки затоа што го имаше Гоце Делчев како карикатура направено, секако и Тоше. Па нечии чувства се навредени, некој ги осудил тие луѓе. Не, тоа е нормален процес и кога е жив и кога е мртов некој човек ако таа личност е “јавна“. Оние со најголема слава подлегнуваат и на најголеми шеги. Тоа што на неговите фанови не им се допаѓа не значи дека е по дефиниција ретардирано.
Бараш сличности помеѓу Тоше и Гоце Делчев,а уствари се различни.
Плус, еднооки е еден вид на хумор, клипов нема ни "Х" од хумор.
Ако ми најдиш еден дел шо е смешен во клипов,а шо се појави непосредно по смртта на Тоше,да ќе признаам дека клипов е исти како еднооки.
Тоше сите го знаевме кој беше-шо беше.
Гоце Делчев не го знајме за да си формираме некое мислење за него од наше гледиште,затоа што учиме за него по историја.
Значи јас за Гоце Делчев ниту друг револуционер не можам да го наречам ниту хуманитарец,ниту добар човек,ниту ништо.. туку знам некои работи шо биле запишани во историјата.
Затоа се неспоредливи.

Конкретно за Тоше,добро го знаеме и јас и ти кој е.
Растени сме со неговите песни,а и добро мислам дека знаеш колку несебично ја покажуваше својата љубов кон сите деца.
Треба да послужи како многу добар пример за тоа дека и без татко ти да е доктор или директор или министер можеш да успееш.

Тоа што го почитувам и сметам дека ова не е соодветен начин на кој некои личности гледаат кој овој "феномен", не значи дека само го бранам по неговата смрт или слично.
Можеш тоа да го коментираш за некои што ги знаеш многу добро,за мене или за кој било друг член на форумот што не го познаваш доволно не можеш да искажуваш став на каков начин го почитуваат и слично.

Жалосно е исто така шо пред светот сите се правиме горди на него,а уствари еве што се случува.
Ништо не знаеме да цениме како што треба.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Вес шо врска има сега клипот што го постира со тоа што Виктор го пиша за еднооки т.е споредбата Гоце Делчев - Тоше? Клипот е крајно дебилен. И најпосле зопто се држиш за Гоце за да најдеш зборови за каква таква одбрана на аргументите со кои... настапуваш?

MK_Devojce

I simply don't care...
Член од
2 август 2009
Мислења
468
Поени од реакции
162
Да бидеме искрени, Тоше беше само еден од многуте пеачи на нашава естрада НО Тоше по многу работи беше различен од сите. Да, негова цел беше да биде познат и славен пеач не само во Македонија туку и на Балканот и пошироко НО тој не се раководеше по тоа “ Целта ѓи оправдува средствата„ како некои кои прават сешто за да да го постигнат тоа, тој едноставно беше свесен за неговите квалитети и веруваше дека на вистински начин ќе го оствари тоа. Тоше не беше само пеач тој докажа што значи да се биде човек во вистинска смисла на зборот. Ѓи сакаше луѓето, и не се срамеше да го покаже тоа, тој ширеше позитивна енергија и љубов. Ѓи промовираше вистинските животни вредности. Денес има многу пеачи кои се славни како што беше Тоше но ниту еден од нив не е како него и никогаш нема да биде. Можеби затоа луѓето го гледаа како нешто повеќе.

И не е точно дека Тоше не беше ценет во Македонија и додека беше жив.

Б

Бат Елохим

Гостин
Тоше никогаш не сум го слушала, и музиката на Тоше никогаш не ми се допаѓала, освен една или две песни, а сите ги знаеме од нон стоп вртење по радијава и телевизиите.

Ама факт е дека после Тоше за некого не е се исто на нашава музичка сцена. Се направија спратови од детските болници, се гушкаше и бакнуваше со дечиња кои ретко кој има смелост да ги погледне, а камо ли да ги бакне. Децата по скопските домови ги пееја песните на Тоше не затоа што некој со сила ги учел туку затоа што го сакаа искрено, а и тој ги сакаше.
Денес, после „феноменот„ Тоше не треба само да знаеш да пееш и да имаш добар менаџер. Треба да си и човек.
Кога зборам за хуманитарец, не зборам за донации, туку за љубов. Дечињата не се чувствуваа отфрлени, туку прифатени и сакани.

Драмата со погребот, кој го уби, менаџерката, девојката и еден куп пропратни статисти го создадоа „феноменот„. Ама кога можат раскалаштурени глумици и пеачи од Ш категорија со распон на глас од пола октава :) да бидат легенди зошто да не може и Тоше :)

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Вес шо врска има сега клипот што го постира со тоа што Виктор го пиша за еднооки т.е споредбата Гоце Делчев - Тоше? Клипот е крајно дебилен. И најпосле зопто се држиш за Гоце за да најдеш зборови за каква таква одбрана на аргументите со кои... настапуваш?
Претходно врз кои аргументи зборував?
Виктор кажа конкретно за тоа, јас на тоа му реплицирав.
Ги споредува еднооки со клипов со став дека сепак се работи за јавни фаци.
Не значи ако ти не си го слушал или не го сакаш дека никој тоа не го прави или пак сите го сакаме после неговата смрт.

Ако човек не е добар,не е хуман зошто не е?
Ако пак е и добар и хуман зошто е?
Буквално во таа насока се водат муабетиве.

И да Апокалипто го имам сонувано Тоше неколку пати сакал верувај,сакал не.
Повторно ќе се навратам на тоа дека зависно колку го познавате некој човек толку може да го осудувате или да формирате став за истиот.

H

^HITMAN^

Гостин
Тоше имаше убав глас, беше извонреден пејач, ама ништо повеќе од тоа.
Хуманитарец бил? И јас сум! Давал пари за сиромашните? И јас давам?
Разликата меѓу нас? Јас не пеам на концерти туку под туш, ама работам глобално против пошастите кои ја чумосуваат планетава, на начин на кој знам, остручен сум и умеам. Но јавни личности имаат поинаков живот...Но...Светец, ха! Си немал попот работа...
Светец НЕ, но феномен - ДА. Човек и половина. Дури откога загина сите свативме каков човек беше Тоше, на колку луѓе им помогнал и тоа без никој да знае, без да се пофали никому спротивно од сегашниве ѕвезди кои сакаат да го имитираат неговото дело и лик прават. Бев разочаран кога загина, не толку заради гласот туку заради тоа што од живите замина една прекрасна личност, хумана и позитивна. Многупати низ разговор со другарите сум кажал, Зошто Бог не не зема нас, ние сите заедно не вредиме колку Тоше самиот... И навистина го мислам ова, Господ ми е сведок. RIP Toше.

Инаку за разликата помеѓу вас двајцата. Тоше беше јавна личност и како таква беше пример за младите генерации. Постоеше ли подобар пример од него? Со почит кон твоите години, верувам дека ја знаеш состојбата со тинејџерите и тоа дека лесно потпаѓаат под влијанија. Тогаш Тоше со своето дело беше совршен пример за да некој подпадне под некое влијание, кога вака или онака ќе потпадне под нечие. А еве сега остана Слаткар (пример).

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ок, имаше навистина убав глас, беше хуман, не знаеше да игра, направи многу за децата, организираше хуманитарни концерти, возеше мерцедес едно време, си ја направи куќата, нели, пеач како пеач, колку правеше добро за другите, правеше и за себе. Не гледам потреба да се величи и воспева неговиот лик и дело до степен на посер (извинете на израз). Реално, веќе станува патетично се' тоа околу него и се оди само на тоа колку бил добар и прекрасен. Добро, да, бил, не викам не и го почитувам, ама дајте луѓе, сепак е само пеач. Не добивам желба да плачам по него секој ден, да пишувам дека бил ангел, дека не сакам животот да ми продолжи без него (а има мал милион вакви коментари на спотовите на youtube) или да се чувствувам како да сум изгубила некој од семејството. И како што пиша noodle никој нема да се запне вака Боно да го брани, а ако споредиме тој има направено многу, многу повеќе. Се соочуваме со оној малограѓански синдром, сме имале едно добро нешто и сега го величаме зашто жими тоа ни било добро. И, сериозно, чуму потребата да се именуваат улици, фонтани и училишта по него? Ај во Босна негде има улица Брус Ли, ама мислам малце е идиотски да се стремиме кон босанскиот пример..

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142
Светец НЕ, но феномен - ДА. Човек и половина. Дури откога загина сите свативме каков човек беше Тоше, на колку луѓе им помогнал и тоа без никој да знае, без да се пофали никому спротивно од сегашниве ѕвезди кои сакаат да го имитираат неговото дело и лик прават. Бев разочаран кога загина, не толку заради гласот туку заради тоа што од живите замина една прекрасна личност, хумана и позитивна. Многупати низ разговор со другарите сум кажал, Зошто Бог не не зема нас, ние сите заедно не вредиме колку Тоше самиот... И навистина го мислам ова, Господ ми е сведок. RIP Toше.
Секој ден умираат прекрасни, хумани и позитивни личности па што? Никој не ги памти како феномени. Значи за денес да те нарекуваат феномен, освен тоа што треба да донираш и да си фин со сите, треба да имаш и убав глас. И сега другите личности од естрадава го имитирале..Па што? Има лошо тука? Нели баравте повеќе хуманитарци, а сега маани им ваѓате затоа што не почнале први. Јес да беше најдобар пејач во Македонија, ама зошто феномен кога има уште илјадници други непрогласени феномени како него, па дури и поголеми.

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Никогаш не ги слушав песните на Тоше,кога умре ми беше криво, но не како за некој омилен пејач туку само како човек од 24 години кој имаше висока цел во животот и беше на добар пат за да ја исполни, но се чудам зошто се крена толкава фама од каде излезе тоа дека Тоше е светец дека е ангел, зошто многу станаа негови фанови, од кога умре, зошто предходно не ни ги познаваа и слушаа песните, секоја чест за оние кој што го сакаа и го слушаа и ќе продолжат да го слушаат, но нема причина да го увеличуваат беше човек исто како нас. Зошто никој не ги спомнува 11 мировници кој што беа слична возраст кој што исто како и Тоше ја сакаа државата и се трудеа за најзина афирмација.

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Помина извесен период од смртта на мегапопуларниот Тоше Проески. Шокантниот настан повлече лавина размислувања од типот на “Тоше да биде прогласен за светец“. Денес, огромен процент од македонците како и балканците за Тоше имаат само добар збор, но и недозволуваат да биде кажан лош од оние кои не се негови фанови сметајќи го за своевидно богохулие.

Едноставното прашање е, дали сметате дека овој феномен постои, дали сте дел од него. Ако е да, дали го сметате за исправен и зошто?
Виктор, ја сфаќам твојата резигнираност од патетиката на хард-кор фановите, меѓутоа ФАКТ е дека животот и делото на Тоше го одбележеа во најголем дел (90%) позитивни работи и одлуки, успеси, награди и врвни достигнувања. Ниту секојдневните шпекулации, лаги и "скандали" не успеаа да стават црна дамка во неговиот живот, уште додека беше жив. Каде и да се појавеше, имаше овации, беше најтопло и најбројно пречекан од 7-77. Тоше беше феномен додека беше жив, да не го заборавиме тоа. Еден од ретките за кои што беше направен и стрип, "Супер Тоше" како начин да се претстави во една позаштитничка улога и да им даде добар пример на неговите обожаватели.
Е сега, факт е дека по неговата смрт, "на виделина" искокна невидена патетика од некои фанови, меѓутоа тоа е сосема нормална работа во целиот свет. Зарем не жалеше цел свет за смртта на Елвис Присли, за Џон Ленон, за Мајкл Џексон? Споредбата е баш на место, бидејќи она што Присли беше за Америка, Тоше беше за Македонија, а сигурно и за Балканот (според БиБиСи). Оттаму јас на сета таа фама што се крена, по смртта на прерано починатиот гениј, ја оправдувам од следниве причини: луѓето не сакаат да згасне споменот на еден од ретките луѓе на Балканот кој обединуваше преку музика и хуманост. Спојуваше различни вери, нации и јазици, култури.
На сите ни е потребен добар пример на кој ќе се угледаме, нешто што ќе им го пренесуваме на идните генерации. Тоше ги содржеше карактеристиките на она што значи добар пример за "младите генерации". Не мора младите секогаш да се угледуваат на благопореметените американски ѕвезди и нивниот ексцентричен начин на живот. Зошто да не бидат позитивно насочени?

П.С. На крајот на краиштата, подобро да се биде опседнат од миротворци и хуманитарци како Тоше, како Мајка Тереза и сл. на нив, отколку со политичкодебилни работи, нацистички и националистички идеологиии (кои за жал имаат доста плодна почва на целиот Балкан).

• Ми се допаѓа
Reactions: VeS

Kajgana Shop

На врв Bottom