Сообраќајни прекршоци и казни

Член од
13 септември 2023
Мислења
6
Поени од реакции
0
Совет,ми стигна покана од основен суд за казна која не сум ја платил т.е неносење возачка дозвола
Проблемот е во тоа што не можам да присуствувам на суд поради тоа што сум во странство и нема бргу да се вратам
На поканата пишува ако не присуствувам ќе ме приведуваат
Ве молам некој совет

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.778
Поени од реакции
7.413
Совет,ми стигна покана од основен суд за казна која не сум ја платил т.е неносење возачка дозвола
Проблемот е во тоа што не можам да присуствувам на суд поради тоа што сум во странство и нема бргу да се вратам
Ве молам некој совет
Kako mozhi da ti stigni pokana za na sud bez lichno da ja potpishish?

Член од
9 декември 2012
Мислења
991
Поени од реакции
1.067
Ве молам некој совет
Ќе ти дојде пресуда дома. Не приведуваат за вакви работи. Или целата сума плус судски трошоци, или судијата пола сума плус судски трошоци. Овие судења се на 2-3 минути. Пример, во 09:50, следно е 09:53, следно 09:55, и така натаму...
Не можеш да бидеш во право, па нешто судот да донесе одлука во твоја корист. Полицијата те дала на суд дека немаш платено, да си ја плател на време, немало на суд да завршиш.
Ќе ти дојде пресуда за месец ипол, 2 најрано од пресудата. Било кој нека отиде нека плати казната и судските трошоци, Број на општина ќе ја пишеш општината од твојата лична карта, фотокопија од уплатата и било кој нека ја однесе во суд..

Член од
13 март 2015
Мислења
187
Поени од реакции
188
Дали поднесување на жалба до Апелационен суд го одлага извршувањето на пресудата за сообраќајни прекршоци?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.110
Поени од реакции
16.246
Тошковски се пофали нема бришење казни, камерите снимаат...Донесен е законот или само галами ???
Патем, во четврток на пешачкиот од Водњанска кон НЛБ поминував, таму редовно на Зелено на пешаци по 3-4 возила поминуваат, мува не ги Лазе...што к*р се мери брзина ако не се слика семафор, а уште од пред 40 години во Белград се казнуваше со камера..

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.096
Поени од реакции
22.522
Тошковски се пофали нема бришење казни, камерите снимаат...Донесен е законот или само галами ???
Патем, во четврток на пешачкиот од Водњанска кон НЛБ поминував, таму редовно на Зелено на пешаци по 3-4 возила поминуваат, мува не ги Лазе...што к*р се мери брзина ако не се слика семафор, а уште од пред 40 години во Белград се казнуваше со камера..
Здравје после 2025 можеби ќе проработи. До тогаш исто како до сега.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.400
Поени од реакции
11.276
Не е донесен, мора да се изгласа во парламент па да излезе во службен весник како и да е ке има по порталиве објави дека ке почнат со казни а во меѓувреме почнаа камерите на секое ќоше да ги ставаат и не се баш видливи како сите така да ке има доста плачки додека не се научиме да возиме по ограничување, очекувам доста од шипуркиве да прекриваат таблици со лепенки и такви ствари просто тоа им е у крв

Член од
28 ноември 2022
Мислења
330
Поени од реакции
538
Spored kazuvanjata na ministerot Toskovski, vo 2024ta godina kamerite nema da prorabotat //za da se vrsi izrekuvanje na globa//. Narednata godina veruvam deka kje bidat ,,pusteni vo funkcija,, i toa e vo red.
Imeno 60% od nas vozacite kje vozime so aktiviran ,,speed limiter,, na 50km/h, dodeka ostatokot t.e. 40% od ostanatite vozaci kje prodolzat ,,da divet,, po Skopskite soobrakajnici //moe licno gledanje//.
Ocekuvam kaznuvanjeto ,,da bide selektivno,, kako sto e i za se ostanato vo Makedonija.
Albanec ili lice blisko do vlasta da bide sankcioniran i pritoa ,,da plati globa,, e nevozmozen moment vo ovaa Makedonija.
Kako i da e, nie ,,obicnite,, kje vozime primerno so active speed limiter za da ne bideme sankcionirani.
Jas ,,go probav,, speed limiterot zavcera i dobro e, ne dozvoluva ,,da mrdnes,, od zadadenata brzina, pa makar gasta do patos dolu hahahhahahahhaa.

Член од
9 декември 2012
Мислења
991
Поени од реакции
1.067
Не е донесен, мора да се изгласа во парламент па да излезе во службен весник како и да е ке има по порталиве објави дека ке почнат со казни а во меѓувреме почнаа камерите на секое ќоше да ги ставаат и не се баш видливи како сите така да ке има доста плачки додека не се научиме да возиме по ограничување, очекувам доста од шипуркиве да прекриваат таблици со лепенки и такви ствари просто тоа им е у крв
На радар се гледа лицето на возачот, тој што седи до возачот, сигурно и овие камери ја имаат таа опција. Се зборува дека казната ќе стигне дома без слики, ако се оди на суд, судот ќе ја прифати сликата како доказ . Ова теоретски, во пракса којзнае што ќе биде.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.110
Поени од реакции
16.246
Spored kazuvanjata na ministerot Toskovski, vo 2024ta godina kamerite nema da prorabotat //za da se vrsi izrekuvanje na globa//. Narednata godina veruvam deka kje bidat ,,pusteni vo funkcija,, i toa e vo red.
Imeno 60% od nas vozacite kje vozime so aktiviran ,,speed limiter,, na 50km/h, dodeka ostatokot t.e. 40% od ostanatite vozaci kje prodolzat ,,da divet,, po Skopskite soobrakajnici //moe licno gledanje//.
Ocekuvam kaznuvanjeto ,,da bide selektivno,, kako sto e i za se ostanato vo Makedonija.
Albanec ili lice blisko do vlasta da bide sankcioniran i pritoa ,,da plati globa,, e nevozmozen moment vo ovaa Makedonija.
Kako i da e, nie ,,obicnite,, kje vozime primerno so active speed limiter za da ne bideme sankcionirani.
Jas ,,go probav,, speed limiterot zavcera i dobro e, ne dozvoluva ,,da mrdnes,, od zadadenata brzina, pa makar gasta do patos dolu hahahhahahahhaa.
Има друг идиотизам, 50 е на булевари, а ако нема знак , а на многу места и нема, 50 е и по Сокаци...се јавувам кој знае колку пати во општина Аеродром да постават на влез од улевари во паркинг зони знак Паркинг зона 30, ама се прават на Удрени, те немале сообраќаен техничар, па таквите знаци биле од времето на Југославија, а не е така, има нов знак кај Зебра таков...Всушност брзината на Булеварите и треба да биде 60, со тоа што да има светлосни панели каде ќе пишува колку бргу да се вози во зависност од густина на сообраќај...
Пак тврдам, не е проблем да биде и 60, друго е, НЕ се Казнува Убацување во лента или ЦикЦак возење, тешка балканштина, а на.пр. во Рвстска поодамна Дебело се Казнува...исто и блокирање раскрсница, има 2-3 знака во Скопје а мислам до сега мнокој не е казнет за тоа...да повторам пак за возење на црвено и во спротивна насока( во едносмерни улици)...ПрОливер и компанија ги укинаа казнените поени ама ги Намалија казните за возење на црвено, во спротивна насока и други тешки прекршоци

Член од
13 октомври 2024
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво на сите!

Пред сѐ се извинувам ако одговорт на моето прашање го има веќе пишано неколку пати.

Значи вака, ме фаќаат со радар во населено место со +29 повеќе од дозволеното, мислам оти беше 69 или 71 брзината што возев не сум сто посто сигурен. Тоа се случи 2021 декември, уредно си ја прифатив казната се потпишав, и ја платив во рок од 7 дена 150€. Се тоа е во ред, после 10 месеци ми стига покана за суд, тоест Октомври 2022 година. Бев на судење, ми пишаа 30 дена забрана за возење. После 2 години од судењето тоест, сега во октомври ми стига известување од мвр за впишување на забрана за возење во возачката. Отидов да видам што како ке биди, вработената ми вика земи барање поплни го и оди слики се. Старата возачка ја оставаш, за 15 дена ти излева нова со впишана забрана. А забраната ке течи од моментот на сликање, што значи кога ќе ја земам новата возачка после 15 дена од сликањето, ми преостанува уште 15 дена забрана. И јас и викам од кога ке истечи забраната вкупно после 30 дена од моментот на сликање, јас ке треба пак да дојдам да се сликам за нова возачка за да не ми пиши забрана на возачката, а забранта е веќе истечена. И она ми нема потреба нова да вадиш може и со таа да возиш, оти забранта е помината, и да те сопре полиција да провери кај него во системот ке пише дека е помината забранта.

Е сега моето прашање е следно, кој се моите опции во мојов случај, дали можам некако со застарено дело да ја избегнам целата ситуација.

И дали е така процедурата за запишување на забрана, како што ми рекоја во мвр. Тоест 100 пати сликање за запишубање на забрана.

Поздрав до сите. И внимателно возење.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.778
Поени од реакции
7.413
Здраво на сите!

Пред сѐ се извинувам ако одговорт на моето прашање го има веќе пишано неколку пати.

Значи вака, ме фаќаат со радар во населено место со +29 повеќе од дозволеното, мислам оти беше 69 или 71 брзината што возев не сум сто посто сигурен. Тоа се случи 2021 декември, уредно си ја прифатив казната се потпишав, и ја платив во рок од 7 дена 150€. Се тоа е во ред, после 10 месеци ми стига покана за суд, тоест Октомври 2022 година. Бев на судење, ми пишаа 30 дена забрана за возење. После 2 години од судењето тоест, сега во октомври ми стига известување од мвр за впишување на забрана за возење во возачката. Отидов да видам што како ке биди, вработената ми вика земи барање поплни го и оди слики се. Старата возачка ја оставаш, за 15 дена ти излева нова со впишана забрана. А забраната ке течи од моментот на сликање, што значи кога ќе ја земам новата возачка после 15 дена од сликањето, ми преостанува уште 15 дена забрана. И јас и викам од кога ке истечи забраната вкупно после 30 дена од моментот на сликање, јас ке треба пак да дојдам да се сликам за нова возачка за да не ми пиши забрана на возачката, а забранта е веќе истечена. И она ми нема потреба нова да вадиш може и со таа да возиш, оти забранта е помината, и да те сопре полиција да провери кај него во системот ке пише дека е помината забранта.

Е сега моето прашање е следно, кој се моите опции во мојов случај, дали можам некако со застарено дело да ја избегнам целата ситуација.

И дали е така процедурата за запишување на забрана, како што ми рекоја во мвр. Тоест 100 пати сликање за запишубање на забрана.

Ne se razbiram od prashanjevo shto si go postavil. AMA poglupa drzhavo ao MKD ne sum videl AKO te teraat za sekoja zabrana da Vadish nova vozacka!

Член од
14 април 2012
Мислења
32.440
Поени од реакции
65.699
Здраво на сите!

Aко си бил плус 29, нема 300Е казна, и нема забрана. Си возел 71 плус. Си ја добил најмалата можна казна, 30 дена, што и не е страшно. На новата возачка што ке ти ја дадат, точно ја пишува забраната, од кој до кој датум е.

Член од
9 декември 2012
Мислења
991
Поени од реакции
1.067
Здраво на сите!

Остави ја старата возачка 30 дена во МВР и после тоа сликај се за нова. За застареност не знам, мислам дека ако си влезен во системот, не е застарено дело..

Член од
31 октомври 2024
Мислења
2
Поени од реакции
0
Вака имам едно прашање, во населено место ме фатија на радар кај што е 50 со 83 и сега на лице место земав си платив 150€ со картичка требаше 300€ и ми кажаа ќе ме даделе на суд али дека имам австриска возачка и цајканот ми рече мислам дека нема да имаш забрана и неможат да ти ја одземат, а другово прашање ми е дали ако не ја платев ведаш казната и место македонска лична карта му дадев бугарска нели за на суд, таму во бг се водам на една нива, што би се случило дали би се избегнала и казната и суд мислам они секако ќе ми пишеа и на излез од држава треба да се плати колку што знам али јас излегувам со мк документи, така да се и паѓа во вода или дека сум странски државјанин по лк па ќе мора казната на лице место да се плати, пс прв пат ме казнуваат во 15г возачка кариера врска немам како е побезболно

Kajgana Shop

На врв Bottom