Соларна енергија

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
еве ви нешто за соларните колектори поточно за електро соларите...

МНОГУ ИНТЕРЕСНО, КОЛКУ УСТВАРИ СЕ ОНИ ЕКОЛОШКИ

Каде заминуваат соларните ќелии кога ќе умрат? Не, не се биоразградливи. Првите генерации поставени во 90-тите години, рокот на траење им истекува во 2015 гоодина, а потоа почнува грижата за опасниот отпад за околината.

Обновливи извори на енергија се едно, а техниката со која ја собираме енергијата е сосема друга работа. Соларните панели чии рок на траење наскоро истекува се пример за ограничената моќ на човечките изуми.

Направите кои масовно почнаа да се поставуваат на почетокот на 90-тите својот 25-годишен живот, во кој соларната енергија ја претвораа во електрична, ќе го завршат во 2015 год. пишува New Scientist.

Во соларни ќелии се наоѓаат токсични метали, како кадмиум, или ретки метали како индиум. Како да се рециклираат?

Само мал број на фабрики кои ги произведуваат нудат начин на рециклажа. Европското здружение на производителите се надева дека програмата за рециклирање ќе заживее од 2015 година.

Но, тука е и емисијата на штетни плинови кои настануваат поради производството на самите ќелии и транспортот, кој исто така фрла сенка на оваа технологија. За секој kWh електрична енергија која соларниот панел ја произведува се трошат 32 грама јаглерод диоксид.
и да се вратиме на муабетот колку беше ЕКОЛОШКИ да се инвестира во електро солари (фотоволтици)???????????:nesvest:

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
А која е уствари по-еколошка енергија? Онаа од РЕК Битола? Со Оџаци со фи 400цм? Истите оние што влијаат на микро-климата во Битола, па дури и во Пелагонија? Оваа енергија не троши 32 грама јаглероден диоксид, троши на тони кислород....
Додека ние расправаме која енергија е *почиста* погледни и прочитај што прават на оваа проблематика Португалците.

Додека нашиве мака мачат со ТЕЦ Неготино и РЕК Битола, во јужниот дел на Португалија веќе цела година се гради најголемата соларна централа на светот.

Изградена на површина од 250 хектари во Амарелеја, најсончевото место во Португалија, централата ќе биде вклучена на електричната мрежа во првата половина на март. Во инвестицијата со вкупна вредност од 237,6 милиони евра, поставени се повеќе од 262.000 фотонапонски панели, односно 2520 модули од кои секој има по 104 панели.
Модулите имаат механизам за следење на сонцето кој овозможува во секој момент од денот да ги апсорбираат сончевите зраци. Фотонапонските панели кои ја претвораат сончевата енергија во електрична, ги испорачала кинеската компанија Yingli.
До крајот на годината, централата ќе работи со полна снага и ќе произведува 93 GWh/годишно, а со електрична енергија ќе снабдува околу 30.000 домови. Централата во Амарелеја ќе биде далеку најголемата во светот, со моќност четири пати поголема од централата која се наоѓа 50 километри јужно од неа. До крајот на 2007, обновливите енергии обезбедуваа 40,7% од потрошувачката на енергија во Португалија.

Извор Кајгана.

http://kajgana.com/statija_178.html

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
dali nekoj znae kako se dvizat cenite za montaza kaj nas
obicno odi od 1kw se znae sto i kako
ima li nekoj informacija kolku sto i kako?????
mislam na fotovoltaicniot sistem
pa ako znae nekoj neka kaze i za termo plocite

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.908
Поени од реакции
6.998
Горните податоци за штетноста се однесува за ќелии произведени на почетокот на 90-те кога оваа технологија беше на многу ниско ниво. Во никој случај истото не може да се каже и за ќелиите произведени по 200-та.Со се е така. На почеток е килаво, неефикасно, нерентабилно а со тек на време ако правилно се развива параметрите на квалитет растат и растат.

Член од
29 мај 2009
Мислења
748
Поени од реакции
47
dali nekoj znae da mi kaze, kako se meri moknosta na edna postrojka. sea ne znam kolku najdobro ke go postavam prasnjevo poso ne se razbiram mn :) ama da receme deka imame edna postrojka/centrala koja ima instalirana mok od 1 MW. kolku energija moze da proizvede na dnevna ili mesecna osnova. + na koj period se odneuva moknosta, 1 mw godisno, mesecno ,nedelno ? kako se odreduva

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.908
Поени од реакции
6.998
Кај ваквите централи (сончева, ветерна) моќноста се мери во Wp (watt peaks) што не е баш како она за струјата што го знаеме W (Watt). Мислам дека тоа значи оти е нешто помала oд истата бројка ако биде означена само со W. Како и да е ако има моќност од 1 МW, и ако работи 1 час со 100% од таа моќност ќе произведе 1 MWh (мегават-час) електрична енергија. Количината на електрична енергија се мери во киловат или мегават часови. Во еден мегават-час има 1000 киловат-часови. Значи ова се бројки ако централата работи со 100% од инсталираната моќност. Во реалноста овие бројки се за неколку % помали.

Член од
29 мај 2009
Мислења
748
Поени од реакции
47
Кај ваквите централи (сончева, ветерна) моќноста се мери во Wp (watt peaks) што не е баш како она за струјата што го знаеме W (Watt). Мислам дека тоа значи оти е нешто помала oд истата бројка ако биде означена само со W. Како и да е ако има моќност од 1 МW, и ако работи 1 час со 100% од таа моќност ќе произведе 1 MWh (мегават-час) електрична енергија. Количината на електрична енергија се мери во киловат или мегават часови. Во еден мегават-час има 1000 киловат-часови. Значи ова се бројки ако централата работи со 100% од инсталираната моќност. Во реалноста овие бројки се за неколку % помали.
ti blagodaram mn bobipp.
znaci vo teorija moze da se proizvde 1 MW za h(cas) mene iskreno ova mi izgledase kako mn, i mislev deka kapacitetot se meri na mesecno nivo, posto gledam deka ima veterni turbini so kapacitet od 1 MW i si mislev deka 1 MW energija moze samo da proizvede za mesec dena.

--- надополнето ---

a nesto da ne imas informacii za toa kako se dvizat cenite za izgradba na veterna, fotovoltaicna, hidro i centrala na biomasa za proizvodstvo na elektricna energija

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
sekogas zavisi kolicinata koja sto sakas da ja imas
za fotovoltaik ti trebaat 7-8 mQ za 1kW za biomasa ima sega nov tip na motori ekoloski sto proizveduvaat mnogu
za kade ti treba i da gradis ti treba licenca koja ja dava drzavata:vozbud:
ne e tolku ednostavno
zarabotuvackata e vo subvenciite

Член од
2 февруари 2012
Мислења
25
Поени од реакции
9
Поздрав до сите форумџии од првиот производител на соларни фотонапонски панели во Македонија..
Малку нескромно од мене ?!:)
Ми требаа неколку месеци за да најдам потребни материјали , да направам машини за производство и да го усовршам технолошкиот процес .Притоа почнав од нула , користејќи сопствено искуство , странски форуми и информации од најчесто кинески фирми кои произведуваат вакви панели
Резултатот е пред Вас .
Повелете на мојата веб-страна за повеке информации

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Поздрав до сите форумџии од првиот производител на соларни фотонапонски панели во Македонија..
Малку нескромно од мене ?!:)
Ми требаа неколку месеци за да најдам потребни материјали , да направам машини за производство и да го усовршам технолошкиот процес .Притоа почнав од нула , користејќи сопствено искуство , странски форуми и информации од најчесто кинески фирми кои произведуваат вакви панели
Резултатот е пред Вас .
Повелете на мојата веб-страна за повеке информации
tvojata strana e????????

Член од
2 февруари 2012
Мислења
25
Поени од реакции
9
Не знам како се кодираат тука линковите и дали смеам да ги поставам јавно , па ако се коси со форумот , молам да ме исправите .Мојата страна е :
www.mfc-solar.mk

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Член од
25 декември 2008
Мислења
1.879
Поени од реакции
1.092
Стара е кампањава да.Ова е може 3-4година,па сакат да кажат може дека и годинава ќе продолжат со субвенционирање.

Kajgana Shop

На врв Bottom