Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.743
Поени од реакции
4.796
Во земја со немерливи пространства и огромен број од жители, како што е „нашата земјата„, сигурен сум дека сторителот никад нема да биде пронајден...мислим.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.248
Поени од реакции
8.557
Ме остава колата вчера во сред вожња, кај кружниот тек кај Еаст Гате. Ми се гаси, и не може да запали. Палам 4 жмигавци, искачам од кола и бутам како ненормален, сам, да ја качам на тротоарот. Ај што никој не се понуди да застане и да ми помогне да ја избуткаме, тоа е 10 секунди работа, туку ми свират сите како нездрави и зборат нешто во кола, ме пцујат валда. Како што зборат и свират и ми праат притисок, така им редам се женско по ред и само чекам некој да излезе и да пројаде гомна и да му ја ебам мамата тука на асфалт па сакал и Урко бил. Ја качив, отидов до еден сервис во близина, кажа само за Волксваген бил, а електроника беше во прашање, си викнав шлеп служба, ја однесов на мајстор и ја реши за 20 минути. Се испрчив 3600 вкупно, и се скарав со жена ми на крај, ни крива ни дужна она го доби.

Вака ли ќе живееме, вака ли ќе бидеме браќа, вака ли ќе го сакаме својот ближен како што се сакаме себеси?

Имам стотици слични примери. Колега мој дур чекал во гужва летово, во ред во Автокоманда, веројатно од топлото колабирал, а попречувал цела лента, никој не застанал да му помогне, случајно се нашла колешка да му пристапи.

Од каде оваа себичност, саможивност и кукавичлок стварно не знам. Сакам да ги сакам луѓето, да им помагам, во опасност сам сум се ставал за да им помогнам, и само јас ли ќе бидам тој, на крај будала ќе те направат што сакаш џентлмен и витез да бидеш. Кај Бога ли ќе ми биде вратено? А во меѓувреме, вака ли ќе живееме на земјава, само за себе а другите да умираат?

Нема надеж и нема верба за подобро утре.
Шипои биле гарант све овие, да беа Каури на канал ќе ти ја однесеа колата... :icon_lol:

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.950
Поени од реакции
8.128
1727706404987.png

Кој што сака масажи за кревање на соживотот, слободно нека го заследи профилот

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.891
Поени од реакции
6.368
Во земја со немерливи пространства и огромен број од жители, како што е „нашата земјата„, сигурен сум дека сторителот никад нема да биде пронајден...мислим.
Не прави идол, ниту некаква слика, од она што е горе на небото, и што е долу на земјата и што е во водата и под земјата. Да не им се поклонуваш, ниту да им служиш!

Ова е Божја заповед која е прилично недвосмислена. Сепак традицијата во источното ортодоксно христијанство е таква што имаме физички симболи на верата изразени преку фрески, икони, статуи, мозаици, крстови, накит и други видови верска иконографија.
Сето тоа не е сторено со лоша мисла но сепак сме 2024 АД и малку по малку треба да се ослободиме од паганските влијанија кои доминираат во обичајното православие.

That being said, вандализмот кој некои исламисти го направиле со иконата Исусова е за секоја осуда, како и оставањето на Куран на местото на инцидентот.
Ако го отвореле тој нивни Куран ќе увиделе дека Исус (Иса) е еден од најголемите муслимански пророци, позначаен од него е само Мухамед а мајката Христова е најзначајната жена во историјата на човештвото према муслиманската традиција. Какви идиоти ццц...

Уште еднаш би апелирал да не се потенцира Мухамедовата педофилија со цел навреда на некои членови. Еднаш ИРЛ и јас постапив така но на брзина бев побиен со фактот дека Пресвета Дева Марија имала околу 11-12 години кога останала трудна од Светиот Дух а 12-13 кога затруднела со Јосиф кој бил 25-30 годишен во тоа време, што значи дека по денешни сфаќања и тој би бил како да кажам...сомнителен за педобеар. Не е добро тоа, ние како Христијани треба да сме НАД НАВРЕДИТЕ без разлика за која конфесија или етнос се работи. Зарем Исус и Апостолите би вреѓале некого? Па не е финта да се носи Исус на распетие на златен ланец, туку да се живее следејќи го неговиот пример колку што е возможно во овие модерни времиња.
Треба да се има предвид цајтгајстот на одредена доба. Кралеви, цареви, кнежеви во средни век се венчавале со осумгодишни девојчиња практично во сите конфесии, вклучувајќи ги и христијанските.
Традицијата на "таксање" уште од бебиња траела се до крај на 19.век!

Затоа треба да се има на ум контекстот. Не е дека ги бранам исламистите, далеку од тоа, но не гледам потреба за навреди, ние Христијаните сме над сето тоа!

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.743
Поени од реакции
4.796
Не прави идол, ниту некаква слика, од она што е горе на небото, и што е долу на земјата и што е во водата и под земјата. Да не им се поклонуваш, ниту да им служиш!

Ова е Божја заповед која е прилично недвосмислена. Сепак традицијата во источното ортодоксно христијанство е таква што имаме физички симболи на верата изразени преку фрески, икони, статуи, мозаици, крстови, накит и други видови верска иконографија.
Сето тоа не е сторено со лоша мисла но сепак сме 2024 АД и малку по малку треба да се ослободиме од паганските влијанија кои доминираат во обичајното православие.

That being said, вандализмот кој некои исламисти го направиле со иконата Исусова е за секоја осуда, како и оставањето на Куран на местото на инцидентот.
Ако го отвореле тој нивни Куран ќе увиделе дека Исус (Иса) е еден од најголемите муслимански пророци, позначаен од него е само Мухамед а мајката Христова е најзначајната жена во историјата на човештвото према муслиманската традиција. Какви идиоти ццц...

Уште еднаш би апелирал да не се потенцира Мухамедовата педофилија со цел навреда на некои членови. Еднаш ИРЛ и јас постапив така но на брзина бев побиен со фактот дека Пресвета Дева Марија имала околу 11-12 години кога останала трудна од Светиот Дух а 12-13 кога затруднела со Јосиф кој бил 25-30 годишен во тоа време, што значи дека по денешни сфаќања и тој би бил како да кажам...сомнителен за педобеар. Не е добро тоа, ние како Христијани треба да сме НАД НАВРЕДИТЕ без разлика за која конфесија или етнос се работи. Зарем Исус и Апостолите би вреѓале некого? Па не е финта да се носи Исус на распетие на златен ланец, туку да се живее следејќи го неговиот пример колку што е возможно во овие модерни времиња.
Треба да се има предвид цајтгајстот на одредена доба. Кралеви, цареви, кнежеви во средни век се венчавале со осумгодишни девојчиња практично во сите конфесии, вклучувајќи ги и христијанските.
Традицијата на "таксање" уште од бебиња траела се до крај на 19.век!

Затоа треба да се има на ум контекстот. Не е дека ги бранам исламистите, далеку од тоа, но не гледам потреба за навреди, ние Христијаните сме над сето тоа!
Младиќу, си помешал некои рабојќе...

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.891
Поени од реакции
6.368
Младиќу, си помешал некои рабојќе...
Не баш. Законите кои Бог лично ги предаде на Мојсеја за да луѓето се придржуваат кон нив се недвосмислено јасни. Значи не смее да има поклонување пред идолите, Христијанството не смее да биде идолатрија. Не е ова некоја опскурна фраза од Јованово Откровение или од Галатјаните, ова е темел на религијата, фундамент, лична Божја интервенција!
Тука е и една Исусова реч, имено гледајќи ја раската во окото на блискиот истиот не ја гледа гредата во своите очи.
Мораме да бидеме скромни и понизни пред Бога, пред Творецот наш.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.033
Поени од реакции
11.049
Го понела еуфоријата и се збунил, мислел дека за коза станува збор

Надворешната канцеларија за криминалистички работи Гостивар поднесе кривична пријава против Ф.Н. (29) од с. Градец.

Тој според полицијата се сомничи за сторено кривично дело „противправно лишување од слобода“ во врска со семејно насилство.

Имено на 27.07.2024 во неговата куќа во Гостиварско, пријавениот физички ја нападнал неговата 25-годишна партнерка ѝ ги одзел мобилниот телефон и патната исправа и ја врзал.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.537
Поени од реакции
5.085
... не гледам потреба за навреди, ние Христијаните сме над сето тоа!
А секој втор пост пишуваш шипtари...
Автоматски споено мислење:

Нема шанси муслиман да оставил куран на земја.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.537
Поени од реакции
5.085
Од кај знаеш? Нели си атеист? Или можеби ти си сторителот? Хмм...
Па искрено само атеист би го сторил тоа, не верувам дека бил верник.
Би ми било чест тоа да го направам, со еден потег две вери да удрам.

Kajgana Shop

На врв Bottom