Ова сум го пишал повеќе пати, скоро секаде во светот верската нишка е посилна од националната. Ретки исклучоци има, да речеме донекаде меѓу Курдите или Азербејџан каде повеќе се протурски отколку прошиитски настроени и уште тук таа понекаде.
Ете фамилијарно се знаеме со Албанци католици од Скопје. Браќа се, еден од нив женет за Македонка другиот има две ќерки, едната е мажена за Македонец, другата уште не е мажена. Оди кажи им на нив немојте да гледате цркви и џамии, верата на албанците е албанството и предложи им таа немажената ќерка да се мажи со муслиман па види што ќе ти кажат.
Зошто вие немате проблеми да се земате со Турци и Бошњаци? Ако албанството е побитно.
Можеби не сме зреани да бидеме нација. Ама јас за разлика од Африм нема да кривам некој друг како на пример турците дека 500 години не окупирале и не ни давале да мрднеме. Ако збориме реално и непристрасно Македонија цивилизациски, политички, културолошки е блиску до дното на Европа тука некаде со Србија, Бугарија, Романија, донекаде Хрватска. Тоа е нивото не можам да кажам дека сме ниво на Норвешка, Австрија или слично. Ама затоа има неколку десетици скали па Босна и уште неколку милиони скали па вие. Вие сте интелектуално, цивилизациски и културолошки на ниво на Ирак, Алжир, Мавританија и слично. Единствено Пакистан може е подно од вас, а арапските земји почнуваат да ве стигаат. Во Скопје на пластичарска се гради комплекс на 7 или 8 ката Muslim Shop. Истиот во огромно издание го има и во чаршија кај Турист ќебапчилница и на Цветан Димов во близина на јаја паша а може и на други места. Значи станува ланец на продавници. Нема ден да не поминам низ Чаир а да не видам бурки. На Африм сакам да му реплицирам па таму и подолго ќе објаснам за тоа.
Ако ние не сме зрели уште за нација, зад вас нема ништо да остане. Се ќе опустошите и шуми и патишта и средина и дивоградби и отпад насекаде и со владеење на насилен криминал и бесзаконие ќе се автоуништите како паразитот кој умира со смртта на домаќинот. Вие не сте способни да бидете основна цивилизациска форма на постоење, а не па нација. Од планините на Кавказ преку бидување турски кучиња за вршење на валканите работи па се до сега ништо се нема сменето. Вие не знаете да изградите ништо суштински што ќе го прогресира општеството. Вечно ќе останете проста нискоцивилизирана маса.
Но тоа не е поголемиот проблем. Пред и над се треба дешиптaризација односно демуслиманизација. На Косово не станале пообразовани ама понемуслиманизирани. Види интелектуално гледано меѓу булата замотана од Чаир и овие:
Mirmëngjes nga konvikti-Prishtinë❤️
www.facebook.com
разлика голема нема. Дефицитот на мозок е и таму и таму, само што кај овие вториве малку повеќе ги заболе бричената за ислам. Деисламизацијата кај вас е можеби возможна, интелектуалниот прогрес не. Мене генерално не ми сметаат глупи луѓе, ми смета комбинацијата на глупост+агресија, криминал и насилство. Сум упознал куп луѓе не многу бистри ама пријатни, топли, ненападни, онакви што ќе ти ја дадат и последната чашка ракија. Мене ми е доволна и дешиптaризацијата. Затоа е многу битно вашите, пред се девојки да се либерализираат, да се забавуваат, да вадат цицки и газови, да имаат каури дечковци кои во главно ќе бидат пофини со нив отколку ултрапосесивните и затуцани шипци и да се одадат на декаденцијата и хедонизмот наместо на педофилот мухамед. Да се одадат на образование, она вистинското, а не со купени дипломи немаат капацитет, па веќе кога не може тоа барем нека бидат безопасни простаци со хип хоп кој повикува на дрога, ебење, тресење цицки и газови и сл. Само така ќе станете поподносливи, ако веќе не можете да бидете попаметни.
Германија , Холандија , скандинавските земји, ама баш ги боли уво за верската нишка, тоа да ти е јасно (мада јасно ти е , само сакаш да се вртиш во круг)!
Еве и јас имав колешка католичка, и која беше верена со албанец муслиман, и поради тоа што не им одеше муабетот се разделија (не за верата), и сега е мажена со македонец, тоа ништо не ти докажува. Иако , за ова тема да ти кажам дека во Македонија поради тоа што албанците муслимани се 99 % , затоа и нема толку врски со католици, па уште помалце со православни албанци. Ама како што реков, албанците во Македонија сочинуват едно 10-15 % од вкупното население на албанците, па така тоа не е некоја меродавна слика. Релевантни податоци се земат во Албанија и Косово, а посебно во Косово оди кажи му на некоја од католичка вероисповест да се омажи со македонец , или недај боже со србин.
Вие од Босна неколку скали??? ПФФФФ...босанцит беа меѓу најдобрите математичари во федералните натпревари во бивша Југо... за македонците важеше тоа „што јужније, то тужније“, немој да имаш толку високо мислење за твојата „нација“, ако сметам така да ја викам.
Ти, како и сите овие конспирационисти, што се вртат во нашите простории ,ќе земеш еден полуфакт или гласина, и ќе направиш не хипотеза , туку аксиома, и утредента ќе почнеш , со целата багра од лајкаџии, да им веруваш на твоите лаги. Муслим шоп, абе подебилско размислување нема кај да оди! Милион бутиции, со миничи, полу фармерки, сите скинати , само местото за каиш останато, овој паметниот вика муслим шоп. Па видел во Чаир бурки. Големо чудо, а Во Тетово, Гостивар , Кичево, Дебар , Струга, полуголи одат девојчињата, ама не , игла во дворот на комшијата полесно се гледа.
На крај, за твојот профил, класичен шовиниста од повеќе аспекти (тоа се гледа и во твоите мислења и кон жените), кој што мисли дека е паметен, и треба да ги чита своите мисли , па да се храни со тоа , иначе нема да преживее ниту еден ден. Иначе да сметаше дека како народ сме толку глупи, ќе беше доволно паметен дека не треба да трошиш зборови, за да убедиш таква маса. Ама пуста потреба да се храни, и да преживее уште еден ден, те прави нонстоп некого да убедиш, а во стварност се убедуваш самиот себеси. Сигурно, и во вистинскиот живот (ако го имаш) си нападен, тренираш некој насилен спорт, а команда од арнаут тешко ти дошла во минатото, и највероватно тешки србофил, ако не и српска жила.
Ајде , сега пак, пиши еден куп полуфакти, (од типот на планините на Кавказ - каков дебилизам), па се до педофилот Мухамед (патем речено не ми кажа за Мерјем, како го родила Хазрети Иса, и колку години имала младата цура), па ќе добијеш едно десетина лајка од твоите следбеници, а ти храна за уште еден ден живот.