Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
A

Ali Pasha

Гостин
Сум се нашол во истава ситуација, со баш Американци.

Имам на работа еден колега Албанец, со кој обожаваме да бидеме политички некоректни пред големи групи на луѓе. Јас го викам Шиптаp, тој ми се заканува со шеријат и смрт на ќафири и каури и слични глупости. Јаки се реакциите на луѓето околу кога ќе го слушнат тоа.

И Амеров ја примети таа реакција на запрепастеност на колегите, праша да му објасниме што тоа збориме меѓу нас. Му објаснивме и беше збунет, зошто сум инсистирал дека некој роден во Македонија е Албанец. И никако не можеше да прифати дека е навреда и игнорантност ако не викам дека е Албанец, туку Македонец. Дури го гледаше колегава како да е глуп, како “што кур ти е, зошто не сакаш да бидеш Македонец, кога си роден во Македонија“.

Лонг стори шорт, дебатата траеше два саати, сите се начукавме, Амерот ни милиметар не помрдна од ставот, сите му личевме на луди. Од друга страна, Британците сфатија што е поентата после втората минута, и се исклучија од муабетот.

Што ми е поентата на толкаво досадно четиво. Наш најголем проблем е што Американците ни креираат (на сите на Балкан) политики на помирување и соживот. Тие пробуваат да решат проблем што не го разбираат. И не можат да го разберат. Затоа толку невешто го решаваат.
Болдираното, најдобриот момент :ајнапиво:

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.470
Поени од реакции
7.836
Што ми е поентата на толкаво досадно четиво. Наш најголем проблем е што Американците ни креираат (на сите на Балкан) политики на помирување и соживот. Тие пробуваат да решат проблем што не го разбираат. И не можат да го разберат. Затоа толку невешто го решаваат
Напротив.
Американецот точно знае како станале успешна држава. Кај нив од цел свет доаѓале, ама кога ќе се искрцале од бродовите, морале да научат англиски, бидејќи немало шанси да успееш.
Таму имало бракови меѓу националности кои во Европа би биле невозможни, војна би се водела, фамилии би се откажувале од децата, роднините.

Сега намерно се прават поделби, демек со добри намери секој ќе си учи на мајчиниот јазик, дрн дрн јариња.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.365
Поени од реакции
26.413
Напротив.
Американецот точно знае како станале успешна држава. Кај нив од цел свет доаѓале, ама кога ќе се искрцале од бродовите, морале да научат англиски, бидејќи немало шанси да успееш.
Таму имало бракови меѓу националности кои во Европа би биле невозможни, војна би се водела, фамилии би се откажувале од децата, роднините.

Сега намерно се прават поделби, демек со добри намери секој ќе си учи на мајчиниот јазик, дрн дрн јариња.
Не бе, не знае ништо од аспект на национална историја и креирање на идентитетот. Образован и успешен човек, ама кога е во прашање нивниот национален идентитет, тој му е инсталиран во образовен процес. Не е тема што ја размислувал.

И кога ќе слушнам имиња како АНБ (агенција за НАЦИОНАЛНА безбедност), НОБ (НАЦИОНАЛНА опера и балет) и слични што излегоа после промена на име, јасно ми е дека Америте се кумови.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.037
Поени од реакции
51.330
Не ми се свиѓаат овие пријателски ветриња што пиркаат на темава. Под итно Пуно да се јави со нова брлива теорија и да се грабнеме вака петочки..

A

Ali Pasha

Гостин
Знам за један град зове се Б... Тирана, знам за једно име ал га не спомињем....
Времето во Македонија - Променливо облачно и студено со северен ветер...затоа и носи српска музика наваму

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.891
Поени од реакции
7.194
Албанците се утепаа од курчење кон Каурите и тоа дури во нивните населби. Наводно лудувале со колите и во Аеродром. Тоа заради победата на албанските и косовските фудбалери. Но мора да се напомене дека тоа не е кој знае што, а и противниците не се некои прваци или експерти во фудбал (Андора и Чешка). А на истиот ден во мнозинска албанско населена општина и населба погинува по не знам кој пат млад човек, т.е. десетгодишно дете заради низата на пропусти што обичните Албанци во општината и општинската администрација ги прават. Наместо Албанците да отидат со колите кај општината и таму да бараат зголемени безбедносни протоколи, полициски патроли, тие одат да се курчат на Каурите за нешто небитно во секојдневниот живот од кое, никој не добива ништо (освен секако курчење за инает на Каурите, иако не се играше против нив). Секој ден си одат по 2, 3 и повеќе автобуси за Швицарска и Њемачка, секоја година гинат преку дузина Албанци и бројката веќе надмина 100 души (официјално, а неофицијално многу повеќе), но тоа не е битно за обичниот Албанец очигледно. Битно е да се нанесе штета на некој неалбанец, а за тоа колку Албанци како колатерална штета ќе пројдат, апсолутно не е битно.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.542
Поени од реакции
85.086
Албанците се утепаа од курчење кон Каурите и тоа дури во нивните населби. Наводно лудувале со колите и во Аеродром. Тоа заради победата на албанските и косовските фудбалери. Но мора да се напомене дека тоа не е кој знае што, а и противниците не се некои прваци или експерти во фудбал (Андора и Чешка). А на истиот ден во мнозинска албанско населена општина и населба погинува по не знам кој пат млад човек, т.е. десетгодишно дете заради низата на пропусти што обичните Албанци во општината и општинската администрација ги прават. Наместо Албанците да отидат со колите кај општината и таму да бараат зголемени безбедносни протоколи, полициски патроли, тие одат да се курчат на Каурите за нешто небитно во секојдневниот живот од кое, никој не добива ништо (освен секако курчење за инает на Каурите, иако не се играше против нив). Секој ден си одат по 2, 3 и повеќе автобуси за Швицарска и Њемачка, секоја година гинат преку дузина Албанци и бројката веќе надмина 100 души (официјално, а неофицијално многу повеќе), но тоа не е битно за обичниот Албанец очигледно. Битно е да се нанесе штета на некој неалбанец, а за тоа колку Албанци како колатерална штета ќе пројдат, апсолутно не е битно.
Победата на Албанија над Чешка, сепак е достигнување некако. Чешка не е у тие неексперти.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.576
Поени од реакции
3.371
Овие ли беа тие кои пуштаа соопштенија во јавноста дека ,,ја набљудуваат ситуацијата” и слика на еден со двоглед и двајца во позадина во некои грмушки..навремето беше мајсторска заебанција..сум се смеел со денови..

Kajgana Shop

На врв Bottom