Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
25 март 2012
Мислења
8.600
Поени од реакции
5.219
Еве и да бил Албанец, немам никаков проблем со тоа...но кажи ми како вие денешните ,,Албанци'' може да се поистоветувате со вакви ликови од историјата?
Па вие самите не живеете како Албанци, туку како Муслимани/Арапи со мајчин јазик Албански...освен јазикот што го зборувате немате никаква сличност со правите Албанци.
Тоа е друга тема, се сложувам дека има разлика од тие албанци со денешниве, има разлика и во религија и во многу други работи. Има дури и значителна јазична разлика.

Јас викам не е толку наивно тоа што се обидувате да ги избришите од историјата постоењето на христијаните албанци, и во минатото и денеска, истото тоа го прават грците.

Пак да напоменам дека мене лично не ми е гајле како било во минатото, ме интересира како во денешно време сите да живееме во најдобри услови рамноправни, а ова вие не го сакате.
Права сте ни дале а сме биле дојденци, прв албанец во Македонија стапнал во 17век, Косово е ваше затоа што сте имале манастири градени во средниот век и не знам што.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.984
Поени од реакции
5.132
Пак да напоменам дека мене лично не ми е гајле како било во минатото, ме интересира како во денешно време сите да живееме во најдобри услови рамноправни, а ова вие не го сакате.
Е ми како тоа „...вие не го сакате...„.
Дај подобјасни...Кој тоа сака, кој нејќе, кој што сака, зашто сака повеќе и уште повеќе и зашто сака се‘...

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.895
Тоа е друга тема, се сложувам дека има разлика од тие албанци со денешниве, има разлика и во религија и во многу други работи. Има дури и значителна јазична разлика.

Јас викам не е толку наивно тоа што се обидувате да ги избришите од историјата постоењето на христијаните албанци, и во минатото и денеска, истото тоа го прават грците.

Права сте ни дале а сме биле дојденци, прв албанец во Македонија стапнал во 17век, Косово е ваше затоа што сте имале манастири градени во средниот век и не знам што.
А арамилаците од ДУИнг-бизнис.ДООЕЛ не ви сметаат?

Член од
27 октомври 2017
Мислења
649
Поени од реакции
925
Puno, a znaes li kolku slovenska krv ima vo denesna albania i kolku slovenski toponimi ima? Pa sigurno 20-30 posto od denesnite albanci se sloveni dojdeni od rusija.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.068
Поени од реакции
9.475

Што ти било ускратено бе тебе у Македонија?

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.081
Поени од реакции
25.195
Младиќу,
намали, ќе ти се смеат. Каква Македонија, каква Грција.
Туку, ти зборуваш за планини со кои владееле Албанците или за нешто друго?...
Не можеш да спаднеш на тоа ниво за да го разбереш. Не постои цена што нема да се плати за да се одбрани шиптaрлукот. Не постои глупост, дебилизам, лага, која нема да се употреби. На нив не им е проблем да глумат тука кловнови за наша забава. Индивидуалниот идентитет кои и така го немаат е во служба на колективот или поточно претопен со колективот. Борг матрица ама на ниво на ментална заостанатост. И тука е нивната сила не за џабе рекле, прост народ силна држава. На нив оџата или амети да им каже удавете се, ќе се удават. Нема ама како, ама зошто. И најдебилната идеологија ќе победи ако има унифицираност кај членовите. Просечниот шиптaр нема ментален капцитет да излезе од таа матрица и да размислува или делува поинаку. Затоа не ги разбираш, ти тргаш од твоја гледна точка и си викаш како не им е срам, јас не би трескал вакви глупости, ама тоа си ти. А Фројд рекол дека прва индикација за глупавост е комплетно отсуство на срам. Шиптaрите го имаат однесено тоа уште подалеку. На пример не само што не се срамат дека возат 200 во населено место, дека вандализираат јавни површини, тепаат каури во автобус или фаќаат каурки за цицки, организираат борби со кучиња, дека имаат нелегално оружје, дека блокираат сообраќај непотребно и милион други работи туку сето ова го снимаат и ставаат на социјални мрежи. Значи не само што нема отсуство на срам туку има присуство на гордост и фалба со криминални, најдолни и најниски работи.
Така што нема срам, нема ни осет за срам тука. И он и Дрндрнјариња и скоро сите. Шиптaрлукот мора да се одбрани по секоја цена. Џамијата и орелот, тука почнува и завршува се, толку се програмирани, до тука дебилот comprehends. Дали ќе им се смееме е тотално небитно во нивната матрица. За он да сфати зошто му се смееш, прво треба да сфати што е тоа он што го прави или кажува, а е смешно. Во неговиот малоумен свет тоа не само што не е смешно, туку тоа е исправното, така треба. Но тоа не значи дека не треба да им се смееме.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.533
Поени од реакции
22.188
Andrea Gropa was a 14th-century Albanian nobleman who ruled the region and the city of Ohrid, first as a minor vassal for a very short time (župan) to Serbian King Vukašin Mrnjavčević (r. 1365–1371), then as independent after 1370. He was a rival to Prince Marko and together with Andrea II Muzaka managed to take Prilep and Kostur from him. He hailed from the noble Gropa family.

Common knowledge треба да е ова, ама вие каурска историја учите, надвор о науката и реалноста.
Gropa also minted coins,[14] findings dating to c. 1377 – c. 1385,[15] inscribed in Old Serbian with his title as župan and gospodar, with his signature as "Po milosti Božijoj župan Gropa".

Uvek ste imale nekoja ljubov kon srpskohrvatskiot jazik.

Tuku koj razbira interesen naucen tekst za Gropa: https://www.academia.edu/33762582/Der_Ohrider_Źupan_Andrea_Gropa_pdf

Ima i del za potekloto (strana 19). Vlaskiot element e jak, mozebi albanizirani vlasi. No vo sve drugo (jazik, kultura) slovenska. Toa sto se povikuvas deka bil Albanec e mozebi tocno ama od druga strana toj Albanec od toa vreme e nesto skroz razlicno nego denesnite Albancite za da mozete da pokazete deka imate nekoe pravo na Ohrid oti 5 godini tuka administriral albanski blagorodec a cel zivot mu bil vo sluga na slavjanskite vladiteli vo toa vreme a i samiot koga imal mokj bil slavofon a na parite so negov lik pisuval slovenski zborovi.
Автоматски споено мислење:

Ne ti e korekten argumentot deka sme gi brisele hristijanskite Albanci. Naprotiv tie se i najgolem argument deka vie denes kako Albanska nacija ste sosema drugo. Ti pisav eden link i kako sto gledam Makedonski istoricar pisuva za licnosta. Znaci na protiv tvoe tvrdenje ne go brise. Ne znam kolku albanskata istoricna nauka se zanimava so Gropa ako imas nesto relevantno slobodno spodeli.

Последно уредено:
Член од
28 јуни 2018
Мислења
801
Поени од реакции
967
Pa da ne ne e taka. Fakt

Pa da ne ne e taka. Fakt
Sto imaat vrska segasnive kaçaci od Forino Çegrane so nekoj Albanski aristocrat od pred 500 godini?
Pa toj togas bil popismen otkolku ovie za 500 god sto ke se.
Ko vo somalija i vo kandahar da vi se mestava site gi praite... Bez fasadi sve haos, vozi 200 i slatkari na sekoj çekor i turska roba shverzana... Zasto ako ne mrazite nas ne sakate da se natprevaruvate so pamet, namesto so neandertalizam? Zasto ne se ugledate na Gropa eve primer, namesto na nekoj mula od Arabija? Zasto poblizok go oseçate mulata, zatoa...

Последно уредено:

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.622
Поени од реакции
26.449
Пред турско албанците владееле со делови на Македонија, тоа е факт.
Пред турско албанците владееле со големи делови на Грција, и тоа е факт.
А пак пред да постои човекот, Албанците владееле со цел свет. Не знам дали е факт.

Последно уредено:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.600
Поени од реакции
5.219
Gropa also minted coins,[14] findings dating to c. 1377 – c. 1385,[15] inscribed in Old Serbian with his title as župan and gospodar, with his signature as "Po milosti Božijoj župan Gropa".

Uvek ste imale nekoja ljubov kon srpskohrvatskiot jazik.

Tuku koj razbira interesen naucen tekst za Gropa: https://www.academia.edu/33762582/Der_Ohrider_Źupan_Andrea_Gropa_pdf

Ima i del za potekloto (strana 19). Vlaskiot element e jak, mozebi albanizirani vlasi. No vo sve drugo (jazik, kultura) slovenska. Toa sto se povikuvas deka bil Albanec e mozebi tocno ama od druga strana toj Albanec od toa vreme e nesto skroz razlicno nego denesnite Albancite za da mozete da pokazete deka imate nekoe pravo na Ohrid oti 5 godini tuka administriral albanski blagorodec a cel zivot mu bil vo sluga na slavjanskite vladiteli vo toa vreme a i samiot koga imal mokj bil slavofon a na parite so negov lik pisuval slovenski zborovi.

Ne ti e korekten argumentot deka sme gi brisele hristijanskite Albanci. Naprotiv tie se i najgolem argument deka vie denes kako Albanska nacija ste sosema drugo. Ti pisav eden link i kako sto gledam Makedonski istoricar pisuva za licnosta. Znaci na protiv tvoe tvrdenje ne go brise. Ne znam kolku albanskata istoricna nauka se zanimava so Gropa ako imas nesto relevantno slobodno spodeli.
Сакате да ги бришите, и те како, многу важен дел од вашата пропаганда е тоа.
Пробај и ти, еве имаш википедија, читај за средовековна историјана Охрид на англиски и на Македонски, види што има разлика. И за Андреа Гропа исто така, само кај македонскиот јазик вика дека можеби е албанец / влав, кај сите други јазици пишува дека потекнува од албанското семејство Гропа, никаде не спомнуваат влав.

imate nekoe pravo na Ohrid oti 5 godini tuka administriral albanski blagorodec
И не се баш 5 години
The Gropa family was an Albanian noble family which ruled the region between Pogradec, Ohrid and Debar in the period 12th — 14th century.[2] In the 13th century members of Gropa family were thought to be Catholics, but in the 14th century they reconverted to Orthodoxy because of the political relations with Archbishopric of Ohrid.[3] Gropa means "pit" in Albanian.
Никаде не реков дека денеска албанците имаат право на Охрид затоа што некој албанец владеел пред неколку века. Викам дека глупо е вие да викате дека турците ги донеле албанците, немало пред 100 години ниту еден албанец итн. Значи имало албанци во територијава пред турците, вие може да се правите глупи ама тоа е.

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.134
Поени од реакции
83.766
Во Арачиново и натаму се краде струја, а ЕВН влегува со полиција!
Во Арачиново сè уште се краде струја и не се почитуваат ниту законот ниту редот. Енергетските експерти се согласни дека случајот во Арачиново треба што поскоро да се реши, бидејќи сметките на оние што се приклучени на диво се компензираа со оние што редовно ги плаќаат . Од Владата потврдуваат дека во Арачиново сè уште постои проблем со кражбата на струја и оти екипите на ЕВН сè уште влегуваат со полиција

Член од
20 април 2023
Мислења
988
Поени од реакции
2.430
Во Арачиново сè уште се краде струја и не се почитуваат ниту законот ниту редот. Енергетските експерти се согласни дека случајот во Арачиново треба што поскоро да се реши, бидејќи сметките на оние што се приклучени на диво се компензираа со оние што редовно ги плаќаат . Од Владата потврдуваат дека во Арачиново сè уште постои проблем со кражбата на струја и оти екипите на ЕВН сè уште влегуваат со полиција
tuka zastanuva cel nivni muabet za sozivot

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.134
Поени од реакции
83.766
tuka zastanuva cel nivni muabet za sozivot
Тој муабет застана засекогаш кога и покрај две пресуди, судија и обвинител Албанец, ОБСЕ на секое рочиште и без приговор на САД или ДУИ за пресудата, они масовно пак ги бранат гомната на Косово што се, а кои ни масаакрираа деца за Велигден.

Кога ќе видиш дека и после све тоа, буквално нема ни еден Албанец кој не ги брани на социјални мрежи, ти станува целата слика јасна.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.233
Поени од реакции
16.379
само Никола Тесла патентот со БЕЗЖИЧЕН пренос на струја, како сигнал на Мобилен.. ама Данок, Вода и слично нема спас дури ни да станеме Гољема Илирида...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.134
Поени од реакции
83.766
само Никола Тесла патентот со БЕЗЖИЧЕН пренос на струја, како сигнал на Мобилен.. ама Данок, Вода и слично нема спас дури ни да станеме Гољема Илирида...
Не е проблемот во техничката неможност да се прекине струја во албанските делови кои не плаќаат 20 години, туку во политичката воља тоа да се направи. Затоа американскава Илирида е мајка за нив, а маќеа за нас. И тоа не е од сега, туку се готви 20 години, па дојдено е до ова денес.

Kajgana Shop

На врв Bottom