Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.033
Albanian language schools and its school curricula were viewed by Macedonian communists as being infiltrated by Albanian nationalism and irredentism with actions taken by authorities to curtail those sentiments.[43] Some of those measures against Albanian education included requiring use of only the Macedonian language (1981) and sackings of non-compliant teachers.[44][41] The number of Albanian students in schools halved.[37] Those events caused concern within the Albanian community resulting in protests, boycotts and other tensions with communist authorities and the state.[44] Some Albanian folk songs were also deemed to have nationalistic content and their use on radio was denounced and alongside use of Albanian toponyms both were banned.[45][37] Restrictions and bans were placed on Albanian parents naming their newborn children with names that were deemed nationalistic such as Shqipë, Liriduam (meaning wanting freedom), Alban, Albana, Flamur (Albanian flag), Kushtrim and others that connoted for communist authorities loyalty to communist Albania.[46][37] The Albanian birthrate caused concern for communist authorities who viewed it as contributing to rising Albanian nationalism and family planning measures were enacted in municipalities of western Macedonia to limit parents to two children.[46][41][37][47]
So muabetive asociras na grupata za feminizam. I tamu za sekoja licna nesposobnost pricinata e obespravenost.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.980
Поени од реакции
6.468
За жал светот ни приближно не е толку добро место, па македонските или било кои други балкански политичари да ги прогласиме за некои кои највише у свет не го поштуваат својот народ.
Али добри се, нема збор.
Па има конкуренција, Конго-Киншаса, Србија, Либерија, Венецуела...

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.125
Поени од реакции
30.214
Шипт*рите вакви и онакви... ама да им поставиш микрофон и да ги слушаш што зборуваат во секојдневието:

-женоо 7,4% ја поскапиле струјата
-тато, не ме примија на работа, го примиле синот на оној инспекторот
-ми пукна гумата на тој патот што го направија лани, арамии
-леле што е надвор не се дише од загадувањето, нормално, колку дрвја исекоа за новите згради а и за барокот таму во центар
-немаме за леб, трошат на чоколади
-избега груевски со милијардите, во хотел си седел
-и катица не разочара, што време дојде, Боки 13 најголемиот рекеташ во државата, дали остана во оваа држава чист политичар и бизнисмен
-не ме вика докторот за операција, знам јас што треба, едно 500 евриче вџеб
-попот лапна 1000че за крштевка, на поглаварот му трошел мерцедесот
Vie li bea glavnite muabeti na iftarite?
Tu dosadno.

M

Macedon1um

Гостин
Нивна грешка е, им оставам на Косоварите тоа да го решат, не е моја држава Косово, ако ти се грижиш за србите, трк до косовска амбасада протестирај, или американската.
Ајде тоа е нивни проблем, што ќе правиме со овој проблем ? Еве како се понашаат Албанците каде што се мнозинство

Па не сум сигурен дека на сите Срби, или на колку баш имот им е запленет. Тоа што не можат да се вратат, е друга работа. Ама можат да ги продаваат.
Србија кога збори за запленет имот, мисли првенствено на државен.

Има доста српски имоти, узрупирани од Албанци. Едноставно заземени. Не само земјиште, туку и станови.
Некои од тие узрупатори се трудат да ги најдат сопствениците во Србија, кај што избегале и да им го купат имотот, за добри пари. И овие прифаќаат, пошто таква е ситуацијата. А некои пак ни на крај памет не им е тоа да го прават.
Или друго се случува, албански инвеститор го мерка земјиштето и ги бара сопствениците Срби (во србија, или каде и да избегале) на кои им дава добри пари. После тоа им доаѓа на узрупаторите и на клоци ги брка.
Тоа со имотите може да важи за местата каде што се атрактивни па дури и самите ги бараат, ама има илјадници места поготово во руралните средини каде што едноставно никој ниту им ги откупува туку само се користи од страна на узурпаторите. А Србите таму не смеат ни да припарат поради закани..

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
1991-2020 Најголем душман на македонскиот народ е македонскиот народ. Нема ама, или, зошто, а-у. Тоа е. Такво непоштовање на сопствен жив народ од страна на свои политичари и газди не верувам да го има во Сиера Леоне. Албанците се на мнооогу далечно, второ место, трети се грците итн.
При секое недоразбирање помеѓу македонците и албанците прст имаат вмешано политичарите од двете страни.

Што повеќе тепања по автобуси, кревање и рушење споменици, разни натегања, толку подобро за нивниот рејтинг, тоа се масла на самите политичари, а нив само креветот ги дели, а некои ни креветот.

Јас не се лутам што има луѓе со разни нагони, ги имало и ќе ги има, и затоа и законите се направени.

Ти се пука на свадба? Ќе те собереме во станица и ќе лежиш.

Ти се тепа по автобуси? Ајде честито влез во поправен дом.

Ти се вози брзо? 9 месеци без возачка

Проблем кај нас се слабата економија и нефунксионирање на правна држава.

Можноста албанците или било кој друг да го користи својот јазик, да ја негува својата култура и вера, треба да е само богатство на оваа држава, а не пречка за нормално функционирање.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
Ајде тоа е нивни проблем, што ќе правиме со овој проблем ? Еве како се понашаат Албанците каде што се мнозинство
Така е, се нашле 2-3ца полуретардирани пред 3 години и го направиле вандалскиов чин.
И донесуваме заклучок еве како Албанците се понашаат кај шо се мнозинство.

M

Macedon1um

Гостин
-Синко оди еби ја жената на брат ти, цела недела не си ја добрел. Ако чуе брат ти ќе доаѓа одма од швицарска да те тепа пошто си ја занемарил жена му.
-Жено, оди земи ја козата, вечерва сакам тројка.
Лаже дарданија, вакви муабети правиме по дома.
Ти веројатно тоа го слушаш во околината каде што живееш па кажуваш од прва рака, не го мешај Дарданија со тебе..

Така е, се нашле 2-3ца полуретардирани и го направиле вандалскиов чин.
И донесуваме заклучок еве како Албанците се понашаат кај шо се мнозинство.
Да се случеше обратна ситуација Албанциве ќе организираа протести, ќе бараа државата да реагира, ќе се солидаризираа и ќе ги обновеа на нивни трошок
Вака кога се работи за ќаури кур ги боли, нека трпат или нека се иселуваат

Друг пример ова во Општина Боговиње, намерно им се стилија на Урвичани бидејки не се Албанци

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.388
Поени од реакции
8.992
При секое недоразбирање помеѓу македонците и албанците прст имаат вмешано политичарите од двете страни.

Што повеќе тепања по автобуси, кревање и рушење споменици, разни натегања, толку подобро за нивниот рејтинг, тоа се масла на самите политичари, а нив само креветот ги дели, а некои ни креветот.

Јас не се лутам што има луѓе со разни нагони, ги имало и ќе ги има, и затоа и законите се направени.

Можноста албанците или било кој друг да го користи својот јазик, да ја негува својата култура и вера, треба да е само богатство на оваа држава, а не пречка за нормално функционирање.
Aлбанец да се жали дека не функционира правната држава, која тој со своите постапки, директно ја поткопува, е како оној убиец кој откако си ги убил родителите, барал од Судот тоа што е сирак да му се земе како олеснителна околност.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
Да се случеше обратна ситуација Албанциве ќе организираа протести, ќе бараа државата да реагира, ќе се солидаризираа и ќе ги обновеа на нивни трошок
Па многу нормално. Кај сте ти и Берик на терен тоа да го направите пошо глеам многу сте потресени од ситуацииве?
Знам, на форум сте и ме посочувате мене како поголем проблем од овие )))

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.980
Поени од реакции
6.468

Во основа е така, но македонците не најдоа ум да прават граѓанска а не национална држава, па сеа кога е национална, а има повеќе националности, некои ќе го искористат тоа како што знаат. Не му се виси на скеле и на Блерим повеќе на ветар, дожд, горештини, државна работа по национален клуч иха, 25К на први, одмори, бонуси, К-15.

Kajgana Shop

На врв Bottom