Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
Eve za sto moze da ti trebaat parite:

So kartoni li ke gi lepis krilata ili so pari,sto pravime ako ti si vinoven i osiguranjeto ne ti plati?! :helou:
каско. ever heard of it?
јас мислев правиш муабет за дефект сам од себе на колата. тоа не се дешава. затоа има гаранција колата, а за се останато каско =)

и, ако рачунаш да ја здрвиш со 200 на саат негде, боље не купуј кола. со 15000 можеш да си реновираш по дома ОДЛИЧНО. ама, може и земјотрес да се деси :S
ај сеа? шо праиме?

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
каско. ever heard of it?
јас мислев правиш муабет за дефект сам од себе на колата. тоа не се дешава. затоа има гаранција колата, а за се останато каско =)

и, ако рачунаш да ја здрвиш со 200 на саат негде, боље не купуј кола. со 15000 можеш да си реновираш по дома ОДЛИЧНО. ама, може и земјотрес да се деси :S
ај сеа? шо праиме?
Kasko samo ako e na leasing kolata a ako ja kupis vo gotovo togas tvoja zelba e dali ke ja osiguras ili ne?Koga nesto pisuvam ti pisuvam od iskustvo a ne samo za da imam eden post poveke...:helou:

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
Koga se kupuva nova kola najprvo treba da se raspitas dali ima ovlasten servis,dali ima rezervni delovi i po koja cena za da ne ja parkiras kolata pri prviot defekt?Koga se kupuva kola vo vrednost od 10.000 € treba da imas uste najmalce 5.000 € za defekti i slicni gluposti?Mnogu e lesno da zemes kredit i uplatis za kola,potoa sleduvaat problemite...:kesa:
Kasko samo ako e na leasing kolata a ako ja kupis vo gotovo togas tvoja zelba e dali ke ja osiguras ili ne?Koga nesto pisuvam ti pisuvam od iskustvo a ne samo za da imam eden post poveke...:helou:
значи, каско се осигурува во секој случај. морално е при лизинг или кредит, а самоволно ако ја купиш кеш. тоа е за да се заштитиш од сообраќајка и слично физичко оштетување на колата, па и дефект.
како што можеш да забележиш, болдирав, правеше ти муабет за ДЕФЕКТ, не за СООБРАЌАЈКА
те почитувам ради искуството, и штом имаш такво, сподели го. што се има случено!?

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
значи, каско се осигурува во секој случај. морално е при лизинг или кредит, а самоволно ако ја купиш кеш. тоа е за да се заштитиш од сообраќајка и слично физичко оштетување на колата, па и дефект.
како што можеш да забележиш, болдирав, правеше ти муабет за ДЕФЕКТ, не за СООБРАЌАЈКА
те почитувам ради искуството, и штом имаш такво, сподели го. што се има случено!?
Ke ti se rasipe kolata i ke odis na servis,ke im kazes deka kolata e pod garancija i deka treba da se popravi,ke ti najdat 1000 pricini za da ne ti ja prifatat garancijata pa potoa ke ti ja napravat kolata i ke ti ja naplatat popravkata,ete toa sakav da go kazam.Ima defekti od 100€ ama i ima i od 1000€,ete zatoa vo Makedonija ti trebaat pari poveke,site avto dileri se prevaranti...:tapp:

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
Ke ti se rasipe kolata i ke odis na servis,ke im kazes deka kolata e pod garancija i deka treba da se popravi,ke ti najdat 1000 pricini za da ne ti ja prifatat garancijata pa potoa ke ti ja napravat kolata i ke ti ja naplatat popravkata,ete toa sakav da go kazam.Ima defekti od 100€ ama i ima i od 1000€,ete zatoa vo Makedonija ti trebaat pari poveke,site avto dileri se prevaranti...:tapp:
каско? раат да си бидеш. франшиза од 250 евра и ич да не ти чуе. вреди!
а за тоа преварантската политика, неќам ни да дознаам. нит му посакувам на некој да дознае!

Член од
2 април 2007
Мислења
2.875
Поени од реакции
4
Koga se kupuva nova kola najprvo treba da se raspitas dali ima ovlasten servis,dali ima rezervni delovi i po koja cena za da ne ja parkiras kolata pri prviot defekt?Koga se kupuva kola vo vrednost od 10.000 € treba da imas uste najmalce 5.000 € za defekti i slicni gluposti?Mnogu e lesno da zemes kredit i uplatis za kola,potoa sleduvaat problemite...:kesa:
si imal nekad ti nova kola licno'''
ili doma te lazat so i kako posle kupuvanjeto na nova kola

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Aj aj... Без навреди, човекот си изнесе едно добро мислење. Ваше е дали ке го прифатите или не. Јас ако се прашувам, никогаш не би купил нова кола. За 15.000 евра има солиден избор, ке земам нешто до 11.000-12.000 старо до 10 години и некој динар да ми остани за средување. Ем и јас со кола, ем нема да ми биде досадно.

Инаку каското е одлична работа, само некако скапичко е мамата.

Untak

Simply complicated...
Член од
16 јануари 2008
Мислења
441
Поени од реакции
68
се вадат со посебен кључ во сервисниот центар(мислам). затоа неможеш да ја извадиш пластиката, а совет ми е да си дадеш боље 1000че, него да ја загребеш пластиката и деловите околу пробувајки да ја извадиш.
Бреј се за пари...изгледа тоа ќе е решението да се дадат пари...ок фала на информации!!!:helou:

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
si imal nekad ti nova kola licno'''
ili doma te lazat so i kako posle kupuvanjeto na nova kola
Vaka,toa go rabotam veke dosta godini i znam kako odat tie raboti,jas koga kupuvav kola znaev sto kupuvav i za kolku pari,lesno e da pisuvas ovde ama dali imas iskustvo vo tie raboti,ne e isto da posetuvas saloni za koli i da gi vozis...

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
Јас ако се прашувам, никогаш не би купил нова кола. За 15.000 евра има солиден избор, ке земам нешто до 11.000-12.000 старо до 10 години и некој динар да ми остани за средување. Ем и јас со кола, ем нема да ми биде досадно.
ново си е ново, ама ти си ти =)))))
Инаку каското е одлична работа, само некако скапичко е мамата.
скапо е, ама вреди мислам дека.
еве калкулатор за каско, да видите од прилика како идат цените
http://www.advardar.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=35
од прилика испаѓа за возило со вредност од 12000 еу: 140 евра со франшиза од 500 еу, 230 еу со франшиза до 250 еу, 320 еу со франшиза од 100 евра и ФУЛ каско за 420 евра ГОДИШНО!
10 години, да речеме со франшиза од 500 еу, ќе ти искочат 1400 евра! и раат си!
значи, вреди!

edit-целата фрка на она "скапо е", е во тоа што мораш цел износ одма да го платиш, однапред за година дена. да можеше да се исцепка годишната цена на 12 месеци, би било ептен перфектно =) и достапно! ама, јас незнам за такво каско =)))

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Чекај чекај... Вака според калкулаторот, доаѓа дека возило што е старо 15+ години (мојот Форд од 92) кој што вреди околу 3.000 евра, фул каско доаѓа 178,50 евра. Или околу 10.000 денари. Прашањето ми е, ако ја осигураш каско колата при регистрација, стандардното осигурување се плаќа додатно? Или не? Ако не се плаќа исплатливо е и тоа како, упола веќе го плаќаш во стандардното... Регистрација + фул каско доаѓа 15.000 денари.

Ако се плаќа... 10.000 ми е регистрацијата годишно, уште 10 некако многу ми идат.

И ај подобјаснете што е ова франшиза 100 евра??? Не ми е јасно.

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Чекај чекај... Вака според калкулаторот, доаѓа дека возило што е старо 15+ години (мојот Форд од 92) кој што вреди околу 3.000 евра, фул каско доаѓа 178,50 евра. Или околу 10.000 денари. Прашањето ми е, ако ја осигураш каско колата при регистрација, стандардното осигурување се плаќа додатно? Или не? Ако не се плаќа исплатливо е и тоа како, упола веќе го плаќаш во стандардното... Регистрација + фул каско доаѓа 15.000 денари.

Ако се плаќа... 10.000 ми е регистрацијата годишно, уште 10 некако многу ми идат.
Кога осигураш каско, другото осигурање е задолжително. Тоа е авто одговорност, или осигурање од трето лице шо би се рекло. Каското ти е опционално.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201

И ај подобјаснете што е ова франшиза 100 евра??? Не ми е јасно.
мислам дека стандардното можеш да го избегнеш, ама не сум сигурен :S
франшиза од 100 евра значи дека ако направиш штета до 100 евра, сам си плаќаш, ако е над 100 евра, осигурањето ти покрива.
истото е и за франшиза од 250, 500...
едит-џипмкд вика дека неможе да се избегне, т.е. задолжително е =)) грешка сум бил јас.
едит2-сега ми текна, има едно ново мини каско (џебно каско). незнам точно, ама мислам ека оди со "обратна" франшиза. франшизата е 1000 евра(да речеме), со тоа што за направена штета до 1000 евра ти покриваат од каско, а над 1000 евра, сам си плаќаш/поправаш =)))

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ме заинтересира пошто ми го акнаа ретровизорот на 2-ри (супер ми почна годината :)), па ке ми дојдеше добро да имав некое осигурување кое ке платеше нов ретровизор наместо сега јас да се мачам да барам половен по мене по тебе.

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Ме заинтересира пошто ми го акнаа ретровизорот на 2-ри (супер ми почна годината :)), па ке ми дојдеше добро да имав некое осигурување кое ке платеше нов ретровизор наместо сега јас да се мачам да барам половен по мене по тебе.
Каското мислам дека прифаќа опширен дел на проблеми макар да се и од тебе предизвикани, конкретно на паркирање, внесување во гаража, секакви ситници па се до комплетни хаварисувања на нови автомобили. Знам сигурно во случај на сообраќајка доколку имаш алкохол (за количество немам податоци) во крвта нема ништо да ти биде признаено.

АО прифаќа штети предизвикани од друг само, на пријател му се самозапали Ладата, и пошто немаше ни сообраќајка ниту друг учесник штетата сам си ја подмири.

Kajgana Shop

На врв Bottom