Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

gelcev

Scuderia Ferrari
Член од
13 август 2008
Мислења
451
Поени од реакции
10
Ne se raboti za zamrznata tuku koga vozis po nekoj selski pat i pred tebe imas vozilo,ne mozes da go preteknes a nemas voda i kazi mi sto ke vidis pred tebe ili pa mozebi ke ja izvadis glavata preku prozorecot i ke gledas taka?[/quote]

Epa ke zastanes ili ke namalis da se odaleci izlezi vonka izbrisi ja i pak vozi

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Ne se raboti za zamrznata tuku koga vozis po nekoj selski pat i pred tebe imas vozilo,ne mozes da go preteknes a nemas voda i kazi mi sto ke vidis pred tebe ili pa mozebi ke ja izvadis glavata preku prozorecot i ke gledas taka?
Epa ke zastanes ili ke namalis da se odaleci izlezi vonka izbrisi ja i pak vozi[/quote]

Bravo,na sekoj kilometar ke izleguvas i ke si ja brisas sofersajbnata...

Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.651
Поени од реакции
1.597
шофершајбните иначе не се одмрзнуваат поради тоа што во колата е топло,туку поради тоа шо има отвори напред под шофершајбната(истиот топол воздух за парното),каде што дува и го топли стаклото,и со тоа се расчистува,додека назат има бакар,или шо е тоа на стаклото,и со загревањето се топи мразот на надворешниот дел од шофершајбната..

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Прво и основно:
Топлото што дува на шофершајбната служи пред се за одмаглување однатре.
После:
Гелчев, не се за џабе оние што шприцаат на шофершајбната, токму за да ја чистат се, за да не застануваш да ја бришеш (Бог да чува и голман да брани!)
Најелегантен начин за одмрзнување на шофершајбната е токму шприцање. Во тоа се става нешто што не се заледува, и како такво, на алкохолна основа го стопува ледот и со брисачите добивате чиста шофершајбна.

gelcev

Scuderia Ferrari
Член од
13 август 2008
Мислења
451
Поени од реакции
10
Strumiks na pr ti e zaledena sofersajbnata i ti oti ke prskas takva tecnost ke se odledi li.
Drugo sofersajbnata i od nadvor koga e zaledena pusti parnoto neka duva nakaj nea pa ke vides oti ke se odledi.
Eve ti eden fakt i za atom-ant ako odis po selski pat kako sto kaza atom-ant sigurno toj pred tebe nema da vozi 80 km/h za da moze da frla na sofersajbnata a na avtopat ili po "dobar" pat iako gi nema u mk imas brsizaci.Vo selo za nekoj da prska kal na tvojata sofersajbna treba ili da e zaglaven ili da vozi 80km/h.Bosilovo-turnovo vozat 150 km/h i poveke ne mozes da gledas od sto flrat voda zad sebe vlezi vo turnovo vozat 50-60 km/h nema nikakvo prskanje na sofersajbnata

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Море овај инаетчија... Ако ја одмрзнуваш со парно рано на сабајле, треба да чекаш 15 минути колата да загрее, да почне да топли парното па да уклучиш да дува уште 2-3 минути за да ја одмрзниш.

Ако имаш течност, само прскаш од неа, мразот се разредува, а бришачите ја бришат. За 30 секунди имаш чиста шофершајбна (доколку немаш греачи во предното стакло).

Ако имаш греач во предното стакло, си го уклучуваш и само ке се растопи од немајкаде :vozbud:. Имаат Фордовите со Ghia опрема од 93-та па навака. За други коли не сум видел (сигурно имаат и другите).

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Море овај инаетчија...
Јас не сакав да се мешам ама многу е запнат за парното :vozbud: Сепак ќе се придржувам до прскалките, а кој сака нека дреме сабајле 20мин па и повеќе со парното да ја одмрзни шофершајбната...

gelcev

Scuderia Ferrari
Член од
13 август 2008
Мислења
451
Поени од реакции
10
Abe ne se inatam tuku ti pisuvam od iskustvo.Kakvi se toa 20 min zagrevanje ja palam vozam 100 m i se oseka topol vozduh i sega razmisli 100 m za kolko ke gi mines za da ti zagree avtomobilot najmnogu 2-3 min i 2-3 min da ti se odledi okolu 5-6 min.Ne rekov deka ne e ubavo da imas tecnost ama nekogas si zaboravil da kupis, bilo kako nema sto tolko strasno

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Епа или ти имаш изрод од кола, или мојата не чини нешто... Од сабајле ја палам, прам 2 км до работа, и откако ке стигнам, тогаш дува салам топло :toe:

Ако е замрзнат џамот, или со пластика го гребам, или го прскам со прскалото. Парното, не ми брка работа дури не загрее салам.

gelcev

Scuderia Ferrari
Член од
13 август 2008
Мислења
451
Поени од реакции
10
Znaes zosto e taka zatoa sto filterot za vozduh e povrzan so granite za zimno vreme da doaga topol vozduh a se pravi da se odlevua za vo leto i preku filterot za vozduh i uste eden filter se procistuva i doaga topol vozduh.A ti ako imas takvo
toa e veke drugo

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Да, ама како што гледам ова е за клима уред... возилата што немаат ваков уред, се загреваат на топлината од моторот.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
абе јасно е, што се замарате до толку.
1.ако имаш пластичен рачен бришач, исчисти ја од снег и лед.
2.ако немаш под 1) или ако неќеш да ги оштетиш прозорците, прскај со прскалките и чисти со брисачите.
3.ако има премногу снег натрупано, пожелно е со метла да се исчисти прво цела кола, па после се применува 1) или 2)
4.ако е само лед на прозорците, тогаш мислам најефикасно е 1)
5.внатрешноста-за одмаглување се става на соодветното копче:проветрување- и на најјако ниво на проток на воздух.
=))))

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Џиш, различно е кај сите автомобили. Астрата шо ја имаме додека да загрее ќе помине цела вечност, а Партнерот има страшно парно, за 10 минути жежок воздух имаш. Исто јаки парна имаат и Ауди 80 и Фиат Темпра. За други коли не знам.

Џипот има мотор од Сиера 2,3 моторот е чудо, ни во лето не грее не па сега :) Инаку парното му е оригиналното и колку толку брка работа

Член од
2 април 2007
Мислења
2.875
Поени од реакции
4
imashe edna tema za abc. komentiravme nekade. nemozam da ja najdam. ke moze nekoj da mi pomogne.

Untak

Simply complicated...
Член од
16 јануари 2008
Мислења
441
Поени од реакции
68
Вака сеа, имам Fiat Panda 2006, е сеа сељациве шо ми ја шитнаа горе на качанички пат кога ја зимав нова рекоа ќе има радио гратис, арно ама заебаа и шипки радио, и на местото кај што треба да стои има заштитна пластика, абе за жива глава неможам да ја извадам, дај некој ако знае нека каже како се вади да си стаам радио ко човек, а не да плаќам 1000 монтажа!!!:uvo:

Kajgana Shop

На врв Bottom