Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.729
Поени од реакции
897
Volkswagen,ова инсталација преку осигурач абе ич не ми е јасно како?
Ако ти е силна сијалицата ќе треба релеј да ставаш, така што ако не се разбираш што ти зборувам...трк до електричар и нека не те боли главата.

На старо еден релеј е 50 денари (пример од некој Голф), останатите работи мајсторот ќе ти ги среди...

Член од
2 декември 2008
Мислења
773
Поени од реакции
344
Значи оваа пролет сум решен да го средам малце Racer-oт, и ваљда ова е најрационално место за да прашам кај можам да најдам во Битола некој шо добро китира, пошто `рѓосал на 2 места, шо и не е толку страшно за 16-годишна кола. Ме интересира и отприлика колку ќе ме кошта тоа китирање на задното крило. :salut:

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Имам едно прашање за автобусите. Имам приметено дека шоферот кога тргнува убацува во брзина назад-лево (втора кај автомобил). Дали брзините кај автобусите се поставени орабтно (назад-лево прва, напред-лево втора) или пак тргнуваат од втора брзина?

Член од
10 јули 2010
Мислења
127
Поени од реакции
45
Ај да прашам нешто пошто не се разбирам баш со коливе:kesa: а гледам има доста искусни овде.Сеа гледам некоја кола се продава да речеме 3000евра и пишува дека е увезена и вика дека е платена царина до регистрација,е сеа после тоа кога ќе истече регистрација што треба да направам за да ја префрлам на македонски таблици??Колку ќе ме чини тоа???

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Имам едно прашање за автобусите. Имам приметено дека шоферот кога тргнува убацува во брзина назад-лево (втора кај автомобил). Дали брзините кај автобусите се поставени орабтно (назад-лево прва, напред-лево втора) или пак тргнуваат од втора брзина?
Тргнува со втора, прва брзина на камионите и автобусите е многу спора, се употребува ретко кога тргнува на угорница, или ако се претоварени.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Ај да прашам нешто пошто не се разбирам баш со коливе:kesa: а гледам има доста искусни овде.Сеа гледам некоја кола се продава да речеме 3000евра и пишува дека е увезена и вика дека е платена царина до регистрација,е сеа после тоа кога ќе истече регистрација што треба да направам за да ја префрлам на македонски таблици??Колку ќе ме чини тоа???
друже прочачкај низ подфорумот за автомобилизам имаш неколку теми по ова прашање. оваа тема е за сервиси, одржувања и слично... не е за папирологија...

--- надополнето ---

дали е можно компјутерот на колата да се поврзе со лаптоп ?
да, и така се прави и дијагностицира дефект во електрониката... на тој начин се проверува исправност на сензори, а компјутерот на колата и запишува и меморира грешки настанати при работа. на пример ланда сонда дали е ок, сензор за температура и слично... исто така, на тој начин се прави и промени на параметри во софтвер, или промена целосна на софтвер, за да се добие поголеми перформанси... или нај мал зафат е отстранување на блокажа на обртаи како и на крајна брзина...

меѓутоа, ти треба соодветен кабел, кој се наоѓа и нарачува преку и беј и не е многу скап, зависи од модел до модел ги има од 15 до 45 долари (уса), ама и соодветен софтвер кој се плаќа ДЕБЕЛО и тежок е за кракување

Член од
10 јули 2010
Мислења
127
Поени од реакции
45
друже прочачкај низ подфорумот за автомобилизам имаш неколку теми по ова прашање. оваа тема е за сервиси, одржувања и слично... не е за папирологија...

--- надополнето ---

Абе ако знаеш кажи ми преку ПП ако не дај ми линк од темата кај што има одговори на моето прашање зш неможам никако да најдам.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Абе ако знаеш кажи ми преку ПП ако не дај ми линк од темата кај што има одговори на моето прашање зш неможам никако да најдам.
чек сегаке ти побарам и ке ти пратам по пп...

Член од
5 ноември 2008
Мислења
264
Поени од реакции
72
Барам заден браник за форд мондео караван, мислам дека годиштето на аутото е некаде 94/95(пред фејслифтот).
Каде би било најсоодветно да го барам ова?

Член од
24 јули 2008
Мислења
285
Поени од реакции
5
Kade niz skopjevo ima od tie sijalicite sho svetat plavo .. ama ne xenon .. nego onie od osram sho se night braker .. day light .. i da mi kaze nekoj ako ima koristeno koi se najdobri !! Fala :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Kade niz skopjevo ima od tie sijalicite sho svetat plavo .. ama ne xenon .. nego onie od osram sho se night braker .. day light .. i da mi kaze nekoj ako ima koristeno koi se najdobri !! Fala :)
Во Ѓорче на главната улица има 2 продавници од десна страна за автокозметика (после SP Planet трговскиот некои 500-1000 метри). По 200-300 ден. се

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
имаш и на НАРВА такви сијалици... ама би ти препорачал од нарва да земеш сијалици со 90-100 вати кратко-долго. 280 денари е една и гарантирам подобро светење од деј лајт сијалиците... пошто деј лајт на 55-60 вати не е баш деј лајт... и уште нешто, за појаки сијалици првоери дали ти е со релиња за светлата.. ако ти е кола од 95-та па навака сите се со релеи и нема гајле.. можеш и 150 вати сијалици да туриш...

инаку застапник на нарва и единствен овластен увозник е фирмата во кисела вода МУЛТИ ПАРТС... во принцип тоа е грчка фирма и цела роба стига од грција...

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
имаш и на НАРВА такви сијалици... ама би ти препорачал од нарва да земеш сијалици со 90-100 вати кратко-долго. 280 денари е една и гарантирам подобро светење од деј лајт сијалиците... пошто деј лајт на 55-60 вати не е баш деј лајт... и уште нешто, за појаки сијалици првоери дали ти е со релиња за светлата.. ако ти е кола од 95-та па навака сите се со релеи и нема гајле.. можеш и 150 вати сијалици да туриш...

инаку застапник на нарва и единствен овластен увозник е фирмата во кисела вода МУЛТИ ПАРТС... во принцип тоа е грчка фирма и цела роба стига од грција...
Каде е таа мулти партс во мирка гинова фабриката да не е?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Каде е таа мулти партс во мирка гинова фабриката да не е?
црвена звезда... на самата улица има знак..

--- надополнето ---

Кој може да ми каже како наједноставно од акумулатор да приклучам сијаличка(исто онаква од фарови што има кратко и долго) и дали ке има штета по акумулатор,инсталација и сл.Ова ми треба за во комбе во фургонот би го активирал рачно.многу слабо се разбирам од ова.
ај и тука ке го одоговрам истото за сите оние што имаат желба да стават екстра ХАРДВЕР во колите...

прво ова да ти го објаснам.... дека ако направиш краток спој на 220 волти на штекер, ке пукне, ке се стопи инстант жицата, ке прегори осигурач и никому ништо....

но... ако направиш краток спој на 12 волти од акумулатор, тогаш жицата почиња да се загрева, и да се понаша како греач. крева висока температура и се што е околу него: гума, пластика, изолации и слично почињаат да горат... така се потпалуваат сите возила... сите оние што нестручно направиле зафати во електричните инсталации... на пример таксистите со таксиметрите и таблите или пак со појачалата и радијата во колите...
единствена разлика е што струјата од штекер може да убие човек а од акумулатор не...

сакам да кажам, ако не се разбираш, не се играј со ова, затоа што едно банално поставување на сијаличка може да резултира со лоши последици...

инаку... реле.. има 4 жици на него... 2 подебели и две потенки. на едната од подебелите му ставаш довод од акумулатор од плусот, ама обавезно преку осигурач. значи прво од плусот од акумулаторот идеш на осигурач, па од осигурач на првата дебела жица. другата подебела иде кон сијаличката. на истиот довод од кај осигурачот, приклучуваш мрзливец-прекидач или копче некое, па од копчето ставаш на едната потенка. на другата потенка ставаш минус од акумулаторот а и на сијаличката исто ставаш минус. така кога ке го стиснеш копчето ке се запали сијаличката а на овој начин ке можеш да запалиш и 20 сијалички...

п.с. осигурачот да биде помегу 5 и 15 ампера... не појак, не послаб...

Kajgana Shop

На врв Bottom