Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

C

confusion

Гостин
Само немој Тотал да користиш, откако ја сменив преварава од уље, моторот ми работи 200 пати подобро, ставив Репсол од Макпетрол 5-40, на 2.0 ХДИ машина.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Маслото Тотал ако е со лепенка дека е увезено од Еуроимпекс е оригинал 100%. За другите без лепенка не знам, ништо чудно да е фалсификовано во Русија, Иран, или не знам каде.

Такво од Еуроимпекс користам повеќе од 100 000 км, менувано минумум 12 - 13 пати, немало проблем никогаш. А и секоја кола со ново масло работи подобро, зошто е ново во споредба со старото, барем првите 1000 км.

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Дали може/има начин да се регистрира возило увезено од Кина без ЕУ сертификат?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.425
Само немој Тотал да користиш, откако ја сменив преварава од уље, моторот ми работи 200 пати подобро, ставив Репсол од Макпетрол 5-40, на 2.0 ХДИ машина.
Јас купив тотал од една продавница за автоделови во МК. Колата беше ко препородена 5W-40 quartz 9000.

А зашто некој би фалсификувал уље од тотал? Тотал е бренд на бензиски пумпи. То ти е исто ко некој да фалсификува уље со Макпетрол лепенка.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.730
Поени од реакции
42.320
eurol е добро холандско уље оригинал, само не се наоѓа често.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.425
Дали може/има начин да се регистрира возило увезено од Кина без ЕУ сертификат?
Треба да оди на хомологација на машински факултет да видат дали испунуе еуро 5 па после да ти дадат да го регистрираш.

Ако е кинеско тешко.

Бугарите склопуваа Great Wall со мицубиши мотор еуро 5 и кога дојде нормата да биде еуро 6. Кога Great Wall немаше таков мотор да понуди пошто тие не развиваат мотори. Им рикна бизнисот во Бугарија и ЕУ и го затворива кучата.

C

confusion

Гостин
Јас купив тотал од една продавница за автоделови во МК. Колата беше ко препородена 5W-40 quartz 9000.

А зашто некој би фалсификувал уље од тотал? Тотал е бренд на бензиски пумпи. То ти е исто ко некој да фалсификува уље со Макпетрол лепенка.
Тотал е све само не бренд на бензински пумпи, официјално уље за француски возила е, Цитроен, Пежо итн.
Не знам моево Тотал дали било оргинал или не, во официјален сервис ми го менуваат ама откако сменив и ставив Репсол од Макпетрол, моторот работи подобро и ламбичката за ДПФ филтер ми се изгаси, претходно цело време беше упалена, после читав дека уствари Тотал 5-40 не било соодветно за возила со ДПФ имало некое друго.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.425
Тотал е све само не бренд на бензински пумпи, официјално уље за француски возила е, Цитроен, Пежо итн.
Не знам моево Тотал дали било оргинал или не, во официјален сервис ми го менуваат ама откако сменив и ставив Репсол од Макпетрол, моторот работи подобро и ламбичката за ДПФ филтер ми се изгаси, претходно цело време беше упалена, после читав дека уствари Тотал 5-40 не било соодветно за возила со ДПФ имало некое друго.
И Shell според тебе треба да биде бренд, но за мене тоа се само бензински пумпи.

Така да уљето тотал и на шел ти се ко брендот Камко на Кам маркет.

5w-40 total ineo е за DPF

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.027
Поени од реакции
1.521
На здрав мотор и минерално масло да клаваш нема да го троши.
До моторите е шо се извозени а не дека маслото е фалш. Земав од лерин мобил и од кајнас и невидов никаква разлика. Иста густина иста етикета исто работеше моторо и на 4000км си светнуваше аладин дека фали масло. На крај скина ланец сиба пиперо. То беше пред ковидо и еве пак истото го користам на вектрата го земам од кај нас нема никаков проблем.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.091
Поени од реакции
6.464
Sto mislite za Fiat Tipo 1.4 95 ks benzinec od 2019 godina vredi da se kupi za 10K ili ne, kako se pokazeni?

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Многу тром е моторот, премногу. Тие 95 коњи ги има на 6000 вртежи, а до толку во нормална вожња нема да ја вртиш колата секако.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.436
Поени од реакции
5.482
Me чуди 1.3 Мјет каде ја наоѓа таа снага....
Баш вчера се возев по автопат со Punto-то од тие со 90HP / 6 брзини.
Забрзувањето со турбото го активира од 2500-3500rpm и тогаш и мењам во поголем степен ама баш она лепи за седиште при секое менување.
Стигам до 130km/h / 6 брзина / rpm стрелката околу ~2200 и на Trip Computer гледам Instant Consumption: варира околу 3.5L/100km... мераци :)

Kajgana Shop

На врв Bottom