Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.133
Масло за Голф 5, 1.9 тди? 5-40. Некој да препорача?

Какво и да земеш мора по спецификација на VW 505 или 501 беше нешто. Инаку за брзо се расипува брегастата на тој мотор. Исто менување на 7000 - 8000 км макс. особено ако возиш претежно низ град. Кај нас возењето во град е многу кратко, не успева ни да се загрее моторот и маслото и ја гасиш колата. Ова го деградира маслото за многу брзо.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.281
Поени од реакции
5.535
Кога правам маневра, и ќе свртам "полн" лево и тргнам да се движам осеќам вибрации на воланот

Чаре?

Член од
25 февруари 2019
Мислења
351
Поени од реакции
203
Мондео 5ка, 2016 година 2.0 тдци
Да не е до зимските гуми, кај мене е така само кон десно фаќа во наткрилото, а по димензија се (ова е најефтина варијанта), за поскапиот проблем... Дали има некој звук и дали сецнува на момент кога е во возење и вртиш до крај.

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Кога правам маневра, и ќе свртам "полн" лево и тргнам да се движам осеќам вибрации на воланот

Чаре?
Крива или лошо изедена гума , буфер на десен амортизер , десна вилушка има луфт , зглобови на десно тркало … Било кое од ова може да биде … Ќе го бараш проблемот десно бидејќи кога одиш лево нели тежината се префрла десно …

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.281
Поени од реакции
5.535
Да не е до зимските гуми, кај мене е така само кон десно фаќа во наткрилото, а по димензија се (ова е најефтина варијанта), за поскапиот проблем... Дали има некој звук и дали сецнува на момент кога е во возење и вртиш до крај.
Не верувам дека ќе е до гумите веќе со месеци ги возам бев до Полска со нив и назад без проблем никаков ова последниве 2-3 дена се дешава.

Крива или лошо изедена гума , буфер на десен амортизер , десна вилушка има луфт , зглобови на десно тркало … Било кое од ова може да биде … Ќе го бараш проблемот десно бидејќи кога одиш лево нели тежината се префрла десно …
Баш ќе ја носам кај моите на канал да се спуштам да видам дали се дешава нешто посебно на десната страна.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.644
Поени од реакции
5.356
Не верувам дека ќе е до гумите веќе со месеци ги возам бев до Полска со нив и назад без проблем никаков ова последниве 2-3 дена се дешава.
Odamna ova ne e od sega:
Mazda 3 hatchback 2006 1.5 benzin (ne deka ovie raboti ti vlijaat ama ete da ne se najde nekoj da prasa)

Pri kocenje volanot stalno mi tresese sigurno poveke od godina dena taka vozev zasto majstorite eh ne bilo toa ajde ova da probame
smeneti nekoi si cauri ili sto ima tamu, buferi, zglobovi, duri i diskovite gi smeniv neli deka na kocenje samo volanot tresel (i toa na pogolema brzina poveke se osekase, sreka ne vozev poveke od 120-130 ni togas)

Sto se vika bukvalno cela prednica nova imase kolata, smeniv gumi se iscezna.
Sakav da kazam gumite ne bi gi isfrlil taka lesno, ne deka sigurno e toa ama vredi da poglednes

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.281
Поени од реакции
5.535
Odamna ova ne e od sega:
Mazda 3 hatchback 2006 1.5 benzin (ne deka ovie raboti ti vlijaat ama ete da ne se najde nekoj da prasa)

Pri kocenje volanot stalno mi tresese sigurno poveke od godina dena taka vozev zasto majstorite eh ne bilo toa ajde ova da probame
smeneti nekoi si cauri ili sto ima tamu, buferi, zglobovi, duri i diskovite gi smeniv neli deka na kocenje samo volanot tresel (i toa na pogolema brzina poveke se osekase, sreka ne vozev poveke od 120-130 ni togas)

Sto se vika bukvalno cela prednica nova imase kolata, smeniv gumi se iscezna.
Sakav da kazam gumite ne bi gi isfrlil taka lesno, ne deka sigurno e toa ama vredi da poglednes
Хмм интересно, работава кај мене е што у возење има 0 вибрации, него кога сум статичен или на излез од гаража треба да свртам пун лево, значи минимална брзина тогаш се осеќа вака е топ стабилен нит тресе нит ништо. Али ќе ги ѕирнам викендов и онака ќе се спуштам под колата не е фрка. Фала ти за препоракава у секој случај

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.018
Поени од реакции
5.901
Castrol koristam i slusam deka se dobri za 1.9
Ако користиш Castrol купен од ЕУ ок ама ако е од тука тогаш користиш фалсификат да знаеш.Од оние информации што јас ги имам за маслата оригинални се Repsol од Макпетрол,Motul француското,Kroon холандското во Оптикоп,Ina Delta хрватското,Adeco српското и уште некои не толку популарни брендови што не се на удар за фалсификување.

Kajgana Shop

На врв Bottom